Omul de afaceri Cristian Burci - trimis în judecată în dosarul Romvag Caracal (surse)

Omul de afaceri Cristian Burci, alături de alte şase persoane, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în dosarul Romvag Caracal, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare.
DIICOT a transmis, miercuri, într-un comunicat remis AGERPRES, că, prin rechizitoriul din data de 16 martie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de şapte persoane (şase cetăţeni români şi un cetăţean german, parte din aceştia având calităţile de preşedinte consiliu de administraţie societate tip holding, director general, director financiar, avocat şi practician în insolvenţă în cadrul unei societăţi de insolvenţă desemnată ca administrator judiciar), pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, gestiune frauduloasă, evaziune fiscală, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălare a banilor.
Procurorii notează în rechizitoriu că, începând cu anul 2002, prin intermediul unei societăţi comerciale de tip holding, cu sediul în Luxemburg, ar fi fost înfiinţate sau preluate, direct sau prin interpuşi, mai multe societăţi comerciale cu sediul în Europa, inclusiv în România (între care şi o societate comercială cu sediul în municipiul Caracal cu tradiţie în producţia de material rulant).
"În urma probatoriului administrat în cauză a rezultat că, începând cu anul 2006, prin intermediul societăţii comerciale de tip holding, cu sediul în Luxemburg, a fost derulată o activitate infracţională cu scopul de a decapitaliza societatea comercială din municipiul Caracal şi de a o lipsi de lichidităţile necesare desfăşurării activităţilor curente. Această modalitate de a acţiona a reprezentat o 'politică de management' la nivelul societăţii de tip holding ce a exercitat controlul asupra deciziei consiliului de administraţie/conducerii executive a societăţii intra-grup din municipiul Caracal, politică ce a fost aplicată şi în ceea ce priveşte alte două societăţi comerciale cu sediul în România cu tradiţie în producţia de material rulant (fabricarea de vagoane de cale ferată)", se precizează în comunicat.
Astfel, spun anchetatorii, în intervalul ianuarie 2006 - octombrie 2012, prin intermediul consiliului de administraţie, a cărui decizie era controlată de către una dintre persoanele trimise în judecată, reprezentant al acţionarului majoritar, cu sediul în Luxemburg, ar fi fost efectuate operaţiuni ce au redus drastic disponibilităţile băneşti şi patrimoniul societăţii vizate de activitatea infracţională.
Mai exact, arată procurorii, ar fi fost vorba despre operaţiuni financiare ce au vizat transferul/nerecuperarea unor importante sume de bani reprezentând capitalul de lucru al societăţii:
* acordarea şi plata de împrumuturi/consultanţă cu caracter fraudulos fie către firme intra-grup, fie către alte firme pe care una dintre persoane le controla în fapt;
* încheierea şi derularea unui contract de fabricaţie cu o firmă intra-grup (prin care producţia societăţii din Caracal, deşi în fapt era livrată beneficiarilor din Europa, era facturată scriptic către societatea din cadrul holdingului, fiind achitată doar parţial producătorului contravaloarea mărfurilor livrate);
* angajarea împreună cu ceilalţi doi producători de vagoane intra-grup în contractarea, în condiţii defavorabile, a unui credit bancar sindicalizat în valoare totală de 100.000.000 euro (din care a fost utilizată suma de 96.000.000 euro şi prin care, practic, s-au refinanţat vechile credite) cu garantarea reciprocă a universalităţii bunurilor deţinute (societatea din Caracal garantând cu întreg patrimoniul atât propriul credit, cât şi creditele celorlalţi doi producători).
O altă operaţiune ar transferul subevaluat al activelor societăţii din Caracal către o societate comercială terţă, realizat prin declanşarea şi determinarea derulării procedurii de insolvenţă a societăţii comerciale din Caracal (în conivenţă cu reprezentanţii lichidatorului judiciar) fără luarea în considerare a recuperării creanţelor pe care societatea din Caracal le avea de încasat de la firmele din holdingul cu sediul în Luxemburg, fapt ce a condus la vânzarea subevaluată a activelor (patrimoniului) către o terţă societate.
"În această modalitate, societatea comercială din Caracal a fost prejudiciată cu suma totală de 161.624.951,69 lei", notează DIICOT.
Conform rechizitoriului, subsecvent acestei activităţi, în intervalul martie-iulie 2012 ar fi fost însuşite, de către persoana ce controla societatea de tip holding cu sediul în Luxemburg şi supuse procesului de spălare, disponibilităţile băneşti ale societăţii comerciale, cumpărător la un preţ subevaluat al activelor societăţii comerciale din Caracal, acţiunea de delapidare fiind derulată cu acordul celui care avea calitatea de administrator şi acţionar indirect majoritar al societăţii delapidate, iar, în acest mod, a fost însuşită suma de 2.730.000 euro din patrimoniul societăţii.
Procurori mai spun o altă activitate infracţională reţinută în cauză constă în aceea că, în intervalul aprilie 2013 - iunie 2015, persoana ce controla una din societăţile intra-grup din grupul de firme cu sediul în Luxemburg, cunoscând faptul că procedura de faliment a societăţii respective, derulată de către organele competente elveţiene, se află în desfăşurare (neexistând o hotărâre definitivă de închidere a falimentului acesteia) şi, folosindu-se de existenţa unei copii de pe o adresă emisă de autorităţile din Elveţia din care rezulta în mod nereal că procedura de faliment a fost închisă, prin intermediul directorului general al societăţii comerciale din Caracal, ar fi determinat ascunderea faţă de organele fiscale din România a sursei impozabile a societăţii.
Astfel, arată anchetatorii, s-ar fi urmărit sustragerea de la plata impozitului pe profit aferent exerciţiului fiscal 2012, prin nedeclararea provizioanelor nedeductibile fiscal constituite pentru creanţele deţinute de această societate la firma intra - grup cu sediul în Luxemburg, activitatea infracţională având ca rezultat prejudicierea statului român cu suma de 8.616.203,24 lei, reprezentând impozitul pe profit, aferent exerciţiului fiscal 2012.
"După închiderea procedurii de insolvenţă a societăţii din Caracal şi reinserţia acesteia în activitatea comercială, în perioada aprilie 2013 - ianuarie 2015 a fost constituit un grup infracţional organizat, liderul grupului fiind inculpatul care exercita controlul asupra consiliul de administraţie al societăţii respective prin intermediul acţionarului majoritar cu sediul în Luxemburg, în vederea comiterii infracţiunilor de delapidare şi spălare a banilor, în scopul însuşirii ultimelor lichidităţi de care dispunea societatea. Astfel, sub aparenţa derulării unor împrumuturi frauduloase către o altă societate comercială controlată de liderul grupului, a fost transferată suma totală de 2.583.317,89 lei (reprezentând sume de bani aflate în conturile bancare, de trezorerie şi în contul fiduciar al societăţii din Caracal) către societăţi comerciale controlate de grupul infracţional organizat. Aceste acţiuni au fost urmate de derularea unor circuite financiare de spălare a banilor, la capătul cărora sumele rulate erau fie retrase în numerar, fie transferate în alte conturi bancare, inclusiv în conturile unor societăţi externe tip offshore controlate de liderul grupului, în interesul financiar al acestuia", precizează anchetatorii.
În cadrul acestui dosar s-au constituit părţi civile Ministerul Finanţelor Publice - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Societatea de Investiţii Financiare Oltenia SA, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului şi alte 3 societăţi comerciale cu suma totală de 20.624.346 lei, fiind instituire măsuri asiguratorii asupra a 24 de imobile (terenuri, apartamente, construcţii), conturilor bancare (fiind indisponibilizată suma de peste 500.000 de euro) şi asupra acţiunilor deţinute la diferite societăţi, informează DIICOT.
Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Curţii de Apel Bucureşti. AGERPRES/(AS - autor: Mihai Stoica, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Citiţi şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Angajate la o clinică privată, condamnate cu suspendare și trimise să muncească la biserică pentru vaccinări la 'chiuvetă'
Două angajate la o clinică privată din Capitală au primit pedepse cu suspendare și au fost obligate să presteze muncă neremunerată la biserică pentru efectuarea de vaccinări 'la chiuvetă' în timpul pandemiei de COVID. Laura Andreea Gheorghe și Maria Lazăr au fost condamnate de Tribunalul București la 2 ani și 3 luni închiso
Vrancea: Trei femei au ajuns la spital în urma unui accident rutier pe DN2-E85, la Dumbrăveni
Trei femei au fost rănite și au ajuns la spital, luni, în urma unui accident rutier produs pe DN2 - E85, în localitatea Dumbrăveni, după ce o șoferiță nu a respectat semnificația indicatorului 'Oprire', a anunțat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea. Conform primelor cercetări, o tânără de 21 de ani, aflată
Vaslui: DNA cere înlocuirea controlului judiciar cu arestul preventiv în cazul expertului Radu Judele
DNA a solicitat înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar cu cea a arestului preventiv în cazul expertului Radu Judele, inculpat alături de Dumitru Buzatu într-un dosar care vizează infracțiuni de corupție. La termenul care a avut loc luni la Tribunalul Vaslui a fost vizionată o înregistrare de la termenul an
Prahova: Percheziții la Primăria Sinaia (surse)
Procurorii DNA au efectuat, luni, percheziții la sediul Primăriei Sinaia, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare. Potrivit acestora, acțiunea procurorilor are legătură cu faptul că primarul Vlad Oprea ar fi încălcat măsura controlului judiciar dispusă de către anchetatori în dosarul de corupție care îl vizează. AGERPRE
Timiș: Polițiștii fac cercetări după în curtea unei școli au fost găsite cutii inscripționate 'Radioactiv'
Polițiștii timișoreni au început efectuarea de cercetări în baza unui raport întocmit de specialiștii CNBR din cadrul Inspectoratului județean pentru Situații de Urgență (ISU), care au fost sesizați, luni, că într-o anexă din curtea unei școli din centrul municipiului Timișoara au fost descoperite cutii sigilate care purtau inscripție 'Rad
Botoșani: Un bărbat a fost condamnat la detenție pe viață, după ce a ucis o femeie și pe fiica acesteia
Un bărbat din Botoșani a fost condamnat, luni, la detenție pe viață, după ce a ucis, în noiembrie 2023, o femeie și pe fiica acesteia, potrivit hotărârii publicată pe portalul instanțelor de judecată. Bărbatul, în vârstă de 38 de ani, a fost acuzat de omor calificat și act sexual cu un minor și distrugere, iar sentința
Predoiu (MAI), de ziua Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane: 610 cazuri de exploatare, gestionate în 2024
Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a gestionat, în anul 2024, peste 610 cazuri de victime ale traficului de persoane, exploatate în diverse forme, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia zilei ANITP. 'Este notabil și efortul depus în zona de prevenție. Agenț
Hunedoara: Două persoane suspectate că ar fi deținut droguri într-un bar din comuna Ilia, lângă Deva
Doi bărbați sunt cercetați penal după ce, într-un bar din comuna Ilia, în apropiere de municipiul Deva, polițiștii au descoperit asupra lor substanțe interzise, a informat luni Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara. Acțiunea a vizat prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, asupra suspecților
DGPMB: 12 persoane care ar fi participat la un scandal în Sectorul 5 pe 1 mai, depistate și audiate
Polițiștii Capitalei au depistat și condus la audieri 12 suspecți, alături de alte șase persoane care au calitatea de martori într-un dosar privind o încăierare cu cuțite și obiecte contondente, pe 1 mai, pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei. 'Astăzi, 12 mai, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului
Gorj: Adolescentă de 16 ani, dată dispărută
O minoră de 16 ani, din Turburea, a fost dată dispărută de la domiciliu de către mama sa, fiind căutată de polițiști, informează, luni, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Gorj. Potrivit sursei citate, duminică seara, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Târgu Cărbunești au fost sesizați prin apel 112 de către o femeie, din comuna
DNA: Afaceriști judecați pentru dare de mită în legătură cu investiția 'Complex Muzeal - Galeria Istorică a Transilvaniei'
Doi administratori ai unei societăți comerciale au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție într-un dosar în care sunt acuzați de dare de mită în legătură cu realizarea investiției 'Complex Muzeal - Galeria Istorică a Transilvaniei' desfășurată de Muzeul Național de Istorie Cluj. Potrivit unui comunic
Prezidențiale2025/ Sesizare față de ecranul de mari dimensiuni de la mitingul organizat de Nicușor Dan în Piața Victoriei
O sesizare a fost făcută la 112 față de dimensiunile prea mari și care ar încălca reglementările legale ale ecranului electronic amplasat în Piața Victoriei pentru mitingul electoral organizat, duminică seară, de susținătorii candidatului independent Nicușor Dan. 'În contextul adunării publice din Piața Victoriei, o perso
Ialomița: Dosar penal pentru lipsire de libertate, după ce o tânără de 20 de ani a sesizat că a fost sechestrată
Anchetatorii din județul Ialomița au deschis un dosar pentru lipsire de libertate în cazul unei tinere de 20 de ani care a plecat de acasă, iar după câteva zile i-a comunicat vărului său că este sechestrată. Conform datelor comunicate, duminică, de Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, polițiștii din cadrul Poliției Municipiul
Prahova: Percheziții la suspecți de înșelăciune și conducere pe drumurile publice sub influența substanțelor psihoactive
Polițiștii din Prahova au efectuat, duminică, patru percheziții într-un dosar care vizează săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și conducere pe drumurile publice sub influența substanțelor psihoactive. 'Din cercetări a reieșit faptul că, în perioada noiembrie 2024 - mai 2025, o femeie de 39 de ani ar fi indus &i
Constanța: Șoferiță găsită cu mașina oprită pe calea ferată, la Eforie Nord; avea alcoolemie de 1,64 mg/l
Polițiștii constănțeni au găsit, duminică, o șoferiță, în vârstă de 36 de ani, care oprise mașina pe linia de cale ferată din stațiunea Eforie Nord, aceasta fiind testată etilotest cu un rezultat de 1,64 mg/litru alcool pur în aer expirat. 'La data de 10 mai a.c., în jurul orei 13.00, polițiști din cadrul Poliției O