logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CAB respinge cererea CNSAS privind declararea lui Isărescu colaborator al Securităţii; guvernatorul a beneficiat de o decizie CCR

Imagine din galeria Agerpres

Curtea de Apel Bucureşti a respins vineri, ca inadmisibilă, cererea depusă de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) prin care se solicita judecătorilor să constate calitatea de colaborator al Securităţii în cazul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Decizia instanţei nu este definitivă.

Hotărârea CAB vine după ce Curtea Constituţională a României a admis, pe 23 noiembrie 2021, o sesizare depusă de Mugur Isărescu şi a decis că Legea nr.161/2019 pentru modificarea şi completarea OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii este neconstituţională în ansamblul său.

În timpul procesului, avocatul lui Mugur Isărescu, fostul ministru liberal al Justiţiei Valeriu Stoica, a solicitat şi a obţinut din partea judecătorilor sesizarea CCR cu o excepţie privind neconstituţionalitatea dispoziţiilor legale în baza cărora CNSAS l-a declarat pe guvernatorul BNR colaborator al fostei Securităţi comuniste, respectiv a Legii nr.161/2019 în ansamblul său, precum şi a art.12 ind.1 din OUG nr.24/2008 şi a art.2 lit.b teza I din OUG nr.24/2008.

În iunie 2020, CNSAS a deschis un proces la Curtea de Apel Bucureşti, în care a solicitat judecătorilor să constate calitatea de colaborator al Securităţii în cazul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

În cererea trimisă în instanţă, CNSAS susţine că guvernatorul Mugur Isărescu a activat ca informator în perioada 1979 - 1989, furnizând fostei Securităţi informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România.

"Din analiza dosarelor, (...) rezultă că domnul (Mugur Isărescu - n.r.) a colaborat cu organele de Securitate, furnizându-le informaţii sub nume conspirativ. (...) La stabilirea identităţii dintre sursa (...) şi domnul (Mugur Isărescu - n.r.) au fost avute în vedere mai multe documente, pe care le ataşăm în copie certificată, potrivit legii, respectiv: dosarul nr. (cota CNSAS) - Dosar obiectiv, dosar nr. (cota CNSAS) - Dosar obiectiv. Astfel, în cuprinsul tabelului privind reţeaua informativă datat 3.05.1989 se găseşte consemnarea (...) cu numele conspirativ (...); data obţinerii aprobării de partid (...) 16.03.1986. Facem precizarea că, deşi este menţionată obţinerea aprobării de partid la data de 16.03.1986, celelalte documente din dosar atestă faptul că domnul (Mugur Isărescu - n.r.) a fost folosit în calitate de persoană de sprijin/sursă încă din 1979. Prin urmare, se poate deduce că abia la data menţionată s-a obţinut aprobarea organelor de partid, în perioada 1982 - 1986 fiind folosit de organele de securitate fără aprobarea PCR", se arată în documentul trimis în instanţă de CNSAS.

CNSAS citează mai multe documente privind colaborarea lui Isărescu cu fosta Securitate comunistă.

"De asemenea, argumente în sprijinul existenţei identităţii dintre sursa (...) şi domnul (Mugur Isărescu - n.r.) rezultă şi din alte documente, astfel cum sunt acestea precizate în cadrul observaţiilor preliminare de la pct. 5 din nota de constatare (...), respectiv: document olograf semnat de (...) cu numele real (...); modificarea, de către ofiţer, în textul unei note a sursei (...), a pasajului 'mi-a spus că am fost căutat' cu 'mi-a spus că (...) a fost căutat' (...); menţionarea de către sursă (...), în textul unei note (...), a adresei la care locuieşte, care coincide cu domiciliul domnul (Mugur Isărescu - n.r.) din aceeaşi adresă (...); coroborarea informaţiilor din dosarul (...) care atestă desfăşurarea unei combinaţii privind verificarea sincerităţii şi loialităţii sursei (...), acţiunile propuse desfăşurându-se de fapt asupra domnului (Mugur Isărescu - n.r.); menţiunile ofiţerilor conform cărora informaţiile furnizate de alte surse, care privesc evenimente la care a participat şi domnul (Mugur Isărescu - n.r.), se verifică prin sursa (...); calitatea domnului (Mugur Isărescu - n.r.) de sursă a organelor de securitate, fără consemnarea numelui conspirativ, este atestată în diverse alte documente (...)", mai susţine CNSAS.

Conform instituţiei, Mugur Isărescu a activat ca informator al Securităţii în perioada 1979 - 1989, iar pe parcursul colaborării cu Securitatea el a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist în comparaţie cu alte ţări.

"Aşa cum rezultă din nota de constatare nr. (...), domnul (Mugur Isărescu - n.r.) a activat ca informator, cu numele conspirativ (...), în perioada 1979 - 1989, fiind recrutat de către (...), având în vedere calitatea domniei sale de cercetător (...). Pe parcursul colaborării cu Securitatea, acesta a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist în comparaţie cu alte ţări - notele din 16.12.1987 (...) şi 05.03.1985 (...). Analizând informaţiile furnizate de către pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice şi art. 12 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului) şi a dreptului la libertatea cuvântului (art. 28 din Constituţia României din 1965, art. 19 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice şi art. 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului)", se mai arată în cererea CNSAS trimisă la CAB.

Potrivit CNSAS, informaţiile furnizate Securităţii de către Mugur Isărescu se referă la activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist.

"Reţinem, astfel, notele din 16.12.1987 şi 05.03.1985, redactate olograf şi semnate de pârât cu numele conspirativ (...), prin care acesta informa Securitatea despre comentariile negative ale unor persoane la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist faţă de alte ţări, respectiv:

* În legătură cu atitudinea din ultimul timp a I.D., sursa poate relata: 1. 'Are răbufniri destul de dese de nemulţumire faţă de aspecte sociale precum: transportul în comun din Drumul Taberei (acuzat că îi răpeşte mai mult de o oră); încălzirea locuinţei în care trăieşte; aprovizionarea cu alimente; programele de televiziune. Are tendinţa de a face comparaţii cu situaţia din alte ţări. (...) Sursa a constatat o accentuare evidentă a manifestărilor de nemulţumire după ce a divorţat (...).

* În legătură cu întâlnirea din 05.03.1985 dintre E.D. şi M.I. şi D.W. (...) sursa poate relata următoarele: '(DW) în discuţii a menţionat dificultăţile întâmpinate de membrii comunităţii diplomatice din Bucureşti în această iarnă (în legătură cu asigurarea gazelor şi căldurii). A arătat că diplomaţii acreditaţi la Bucureşti îşi exprimă nedumerirea în legătură cu acest lucru, întrucât de regulă membrii corpului diplomatic sunt protejaţi în orice ţară, în România însă ei au stat în condiţii mai dificile decât populaţia. A manifestat interes faţă de eventualele măsuri care vor fi luate în România pentru depăşirea acestor dificultăţi. De asemenea, dacă în România sunt discutate efectiv alternative de dezvoltare economică sau numai se repetă linia oficială. A pus întrebări în legătură cu unele neconcordanţe între cifrele publicate în presă privind îndeplinirea planului de dezvoltare a României (de exemplu, din anuarul statistic al R.S.R. reiese că ponderea ţărilor socialiste în comerţul nostru exterior este de cca. 45%, pe când din datele comunicatului de îndeplinire a planului este de 54%)".

În legătură cu aceste informaţii furnizate de Isărescu, CNSAS explică faptul că Securitatea monitoriza cu atenţie orice comentariu negativ la adresa nivelului de trai sub regimului comunist, cunoscut fiind faptul că acesta urmărea promovarea ideii că statul comunist era forma superioară de organizare politică şi socială, în care toate persoanele aveau un nivel de viaţă ridicat, iar meritul pentru această stare de fapt se datora în exclusivitate partidului.

În opinia CNSAS, informaţiile furnizate de Mugur Isărescu au îngrădit drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 25

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 23-05-2025 20:40

Prahova: Bărbat de 81 de ani, reținut după ce și-ar fi omorât fiul

Un bărbat de 81 de ani din județul Prahova a fost reținut, vineri seară, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova după ce și-ar fi ucis fiul cu un cuțit. 'În noaptea de 22/23 mai 2025, între doi bărbați, de 81 și, respectiv, 57 de ani, din comuna Balta Doamnei, ar fi izbucnit un conflict spontan. Ulterior, conflictul ar fi

Justitie si interne 23-05-2025 18:58

'Stegarul Dac' - arestat preventiv după ce i-a fost respinsă contestația de către Tribunalul București (surse)

Protestatarul Cezar Avrămuță, cunoscut și ca 'Stegarul Dac' a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce Tribunalul București a respins, vineri, contestația acestuia față de decizia Judecătoriei Sectorului 4 privind înlocuirea măsurii arestului la domiciliu, potrivit unor surse judiciare. 'Astăzi, 23 mai 2025, polițișt

Justitie si interne 23-05-2025 16:33

Ministrul Apărării subliniază angajamentul ferm al României de a sprijini măsurile de consolidare a rezilienței Republicii Moldova

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, l-a primit, vineri, în vizită oficială, pe omologul din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, context în care a punctat angajamentul ferm al României de a sprijini măsurile de consolidare a rezilienței Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat al MApN, cei doi oficiali

Justitie si interne 23-05-2025 14:44

Harghita: Bărbat din Sânsimion, amendat pentru deținerea ilegală a unei căprioare

Un bărbat din comuna Sânsimon a fost amendat de polițiști după ce, la domiciliul acestuia, a fost găsită o căprioară deținută fără documente legale emise de autoritățile competente, a informat, vineri, Biroul de Presă al IPJ Harghita. 'Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, în colaborare cu polițiștii de or

Justitie si interne 23-05-2025 13:32

Inspector superior de la ANAF, reținut pentru trafic de influență

Un inspector superior din ANAF a fost reținut de procurorii DNA pentru trafic de influență, fiind acuzat că a primit în mai multe rânduri bani de la o femeie, pentru a proteja firme pe care aceasta le administrează de diverse controale ale Fiscului. În același dosar a fost reținută și femeia care i-a dat bani inspectorului.

Justitie si interne 23-05-2025 12:25

Gorj: Expertiza medico-legală a pacientului de 16 ani decedat în Spitalul Târgu Jiu, finalizată și înaintată Parchetului

Raportul de expertiză medico-legală de autopsie pentru pacientul de 16 ani decedat, în noiembrie anul trecut, în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu a fost finalizat. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, raportul a fost înaintat Parchetu

Justitie si interne 22-05-2025 17:31

Hunedoara: 9 persoane, reținute într-un dosar de înșelăciuni online; prejudiciu - aproape 150.000 de dolari

Nouă persoane au fost reținute de polițiștii hunedoreni de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, acestea fiind cercetate pentru implicarea într-o rețea care a comis mai multe înșelăciuni în mediul online, prin inducerea în eroare a mai multor persoane vătămate cu privirea la realizarea de investiții financiare, informează Poliția Rom

Justitie si interne 22-05-2025 17:28

Arad: Autorul amenințării cu bombă care a vizat o biserică, depistat de polițiști

Bărbatul care a amenințat telefonic cu bombă o biserică neoprotestantă din județul Arad, în timpul serviciului religios de duminică, iar aproximativ 1.000 de oameni au fost evacuați, a fost depistat d

Justitie si interne 22-05-2025 16:00

Percheziții DNA la sediul ANAF; funcționari acuzați că protejau firme de ridesharing care făceau evaziune

Procurorii DNA efectuează, joi, percheziții în opt locații din București, Ilfov și Giurgiu, într-un dosar în care funcționari din ANAF sunt acuzați că protejau firme de ridesharing care nu își plăteau taxele la bugetul de stat. Potrivit unor surse judiciare, una dintre percheziții are loc la sediul central al ANAF din București,

Justitie si interne 22-05-2025 13:41

MApN: Dezinformări cu privire la așa-zise pregătiri pentru mobilizarea rezerviștilor militari

Ministerul Apărării Naționale semnalează noi dezinformări cu privire la așa-zise pregătiri pentru mobilizarea rezerviștilor militari, în urma unei postări apărute pe X prin care o adresă internă a Metrorex este prezentată ca o dovadă că se dorește mobilizarea rezerviștilor pentru a merge în Ucraina. 'Vă semnalăm o postare reali

Justitie si interne 22-05-2025 11:10

Marinescu despre extinderea anchetei în cazul Georgescu: Organele judiciare vor lua toate măsurile necesare

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a declarat, joi, în legătură cu posibilitatea ca Parchetul General să extindă cercetările în cazul lui Călin Georgescu, după declarațiile acestuia făcute la un post de televiziune, că organele judiciare vor lua toate măsurile necesare, menționând că, 'dacă cineva încalcă controlul judiciar, evident că s

Justitie si interne 22-05-2025 10:32

Buzău: Cercetați pentru furt, după ce au fost prinși cu 500 de kilograme de conductori electrici

Mai mulți tineri sunt cercetați pentru furt calificat, după ce polițiștii au descoperit în portbagajul unui autoturism 500 de kilograme de conductori electrici. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Buzău, în data de 21 mai cinci tineri, din Brăila, cu vârste cuprinse între 21 și 31 de ani, au fost reținuți

Justitie si interne 22-05-2025 09:54

Timiș: Percheziții în județul Argeș într-un dosar de infracțiuni informatice

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Timiș au pus în executare, joi, două mandate de percheziție domiciliară, în județul Argeș, la imobilele unui bărbat. Perchezițiile fac obiectul unui dosar penal în care se efectuează cercetări pentru infracțiuni informatice în mediul online, cu privire

Justitie si interne 22-05-2025 09:17

Dosarul morții lui Rareș Ion/O tânără care i-a vândut drogurile, reținută de DIICOT

O femeie în vârstă de 27 de ani a fost reținută de procurorii DIICOT sub acuzația că i-a vândut droguri lui Rareș Ion, tânărul de 20 de ani care a decedat în luna aprilie după ce a consumat metadonă, într-un anturaj în care se afla și Tudor Duma, zis 'Maru'. Potrivit unor surse judiciare, femei

Justitie si interne 22-05-2025 08:28

Ialomița: Peste 30 de percheziții într-un dosar de nerespectare a regimului armelor și munițiilor; 21 de persoane sunt vizate

Anchetatorii ialomițeni efectuează, joi, 34 de percheziții la locuințele mai multor persoane cercetate pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița, descinderile au loc în Urziceni, Bărbulești și Armășești, iar acțiunea vizează probarea activității infracționale a 21 de perso