CCR: Parlamentul urmează să dezbată moţiunea de cenzură şi să îşi exprime poziţia prin vot

Parlamentul urmează să dezbată moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR şi să îşi exprime voinţa prin vot, anunţă Curtea Constituţională.
Curtea Constituţională a admis, marţi, cu unanimitate de voturi, sesizarea premierului Florin Cîţu privind existenţa unui conflict juridic între Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură.
"A admis cererea formulată de prim-ministrul Guvernului şi a constatat că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, generat de conduita Parlamentului cu privire la modul de desfăşurare a procedurii de control parlamentar iniţiate prin moţiunea de cenzură nr.2MC/3 septembrie 2021 - Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!", se arată într-un comunicat al CCR.
Pe de altă parte, CCR susţine că moţiunea poate fi dezbătută şi votată.
"Parlamentul urmează să dezbată moţiunea de cenzură depusă şi să îşi exprime poziţia prin vot asupra acesteia cu respectarea exigenţelor constituţionale şi regulamentare şi aplicarea principiului loialităţii constituţionale. Curtea a constatat că moţiunea de cenzură a fost depusă cu întrunirea numărului de semnături necesare. Însă, Parlamentul, în ansamblul său, a încălcat art.1 alin.(5) din Constituţie coroborat cu art.94 alin.(1) din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, precum şi art.113 alin.(2) din Constituţie. Parlamentul nu a dezbătut moţiunea de cenzură, astfel că nu a finalizat procedura iniţiată şi continuă să încalce art.113 din Constituţie. În consecinţă, au fost încălcate şi prevederile constituţionale ale art.1 alin.(3) privind statul de drept şi alin.(4) privind echilibrul puterilor în stat. Decizia este definitivă şi general obligatorie. Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I", mai spune CCR.
Pe 8 septembrie, Florin Cîţu a depus la Curtea Constituţională o sesizare cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern în care se invocă o conduită "neconstituţională, deopotrivă neloială şi abuzivă, faţă de autoritatea executivă", întrucât moţiunea de cenzură a fost iniţiată, depusă şi comunicată cu "încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale articolului 113 alineat (2) din Constituţie".
Judecătorii constituţionali au decis însă să dezbată această sesizare după Congresul PNL, care a avut loc sâmbătă şi unde Florin Cîţu a fost ales noul preşedinte al partidului.
"În opinia noastră, există un conflict în sensul articolului 146 litera e) din Constituţie, întrucât Parlamentul României, prin preşedintele Camerei Deputaţilor, a transmis Guvernului României o moţiune de cenzură iniţiată, depusă şi comunicată cu încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale articolului 113 alineat (2) din Constituţie, ceea ce se constituie într-o conduită neconstituţională, deopotrivă neloială şi abuzivă, faţă de autoritatea executivă şi care a generat o situaţie conflictuală a cărei origine rezultă chiar din textul constituţional. Astfel, în prezenta cerere, solicităm instanţei de contencios constituţional să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care a fost iniţiată şi depusă moţiunea de cenzură, respectiv din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care moţiunea de cenzură iniţiată şi depusă contrar Constituţiei a fost comunicată ulterior Guvernului", se explică în sesizarea premierului depusă la CCR.
Potrivit documentului, "Parlamentul României, prin preşedintele Camerei Deputaţilor, a încălcat dispoziţiile constituţionale cu privire la obligaţia comunicării moţiunii de cenzură către Guvern în aceeaşi zi cu depunerea acesteia, în speţă în data de 3 septembrie 2021. De asemenea, Parlamentul României, prin preşedintele Camerei Deputaţilor, cu încălcarea Constituţiei şi a prevederilor regulamentare, a comunicat o moţiune de cenzură iniţiată şi depusă cu nerespectarea condiţiilor constituţionale privind numărul minim de semnături valide care să reflecte manifestarea de voinţă a unei pătrimi din numărul parlamentarilor la data iniţierii respectivei moţiuni de cenzură".
Aceste aspecte sunt de natură să creeze o situaţie juridică conflictuală generată de modul neconstituţional în care Parlamentul a înţeles să declanşeze controlul parlamentar prin moţiune de cenzură, cu consecinţe "grave" asupra bunei desfăşurări a activităţii Guvernului în planul politicii interne şi externe a ţării, respectiv a bunei funcţionări a administraţiei publice, susţine Executivul.
"Într-un stat de drept în care principiul separaţiei puterilor în stat este respectat, controlul parlamentar prin moţiune de cenzură angajează un raport juridic între Parlament (puterea legislativă) şi Guvern (puterea executivă), control care trebuie însă subsumat principiului conformităţii derulării procedurilor parlamentare cu Legea fundamentală. În ceea ce priveşte situaţia litigioasă supusă judecăţii Curţii Constituţionale, aceasta are un caracter juridic, întrucât vizează aspectele procedurale de rang constituţional privind iniţierea, depunerea şi comunicarea moţiunii de cenzură. Astfel, în opinia noastră, în derularea procedurilor prevăzute de articolul 113 din Constituţie, Parlamentul a adoptat o conduită neconstituţională, care nesocoteşte condiţiile de validitate necesar a fi întrunite pentru iniţierea, depunerea şi comunicarea unei moţiuni de cenzură, ceea ce are ca efect afectarea, vicierea etapelor ulterioare: a prezentării, dezbaterii şi, eventual, adoptării respectivei moţiuni de cenzură", se mai explică în sesizarea către CCR.
De asemenea, se adaugă în document, situaţia juridică litigioasă are natură constituţională având în vedere că moţiunea de cenzură ţine de domeniul dreptului constituţional şi reprezintă un instrument constituţional de realizare a controlului parlamentar asupra activităţii Guvernului, iar sesizarea vizează "interpretarea articolului 113 alineat (2) din Constituţie prin raportare la actele şi faptele realizate de Parlamentul României, care, dacă se constată a fi contrare normelor constituţionale, au generat şi un blocaj constituţional din perspectiva deplinei şi bunei desfăşurări a activităţii Guvernului".
"Totodată, prin raportare la rolul Curţii Constituţionale de garant al supremaţiei Constituţiei şi în considerarea atribuţiei sale constituţionale de a soluţiona conflicte juridice de natură constituţională între autorităţile statului, exclusiv cu privire la procedura controlului parlamentar prin moţiune de cenzură, învederăm instanţei de contencios constituţional că singura soluţie constituţională pentru înlăturarea consecinţelor juridice ale unei moţiuni de cenzură iniţiate, depuse şi comunicate cu încălcarea Constituţiei este admiterea prezentei cereri", a transmis Guvernul. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)
Citeşte şi:
* CCR admite sesizarea pe moţiunea de cenzură - există conflict juridic între Parlament şi Guvern
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Suceava: Percheziții într-un dosar privind afaceri ilegale cu alcool
Polițiștii au efectuat cinci percheziții în județele Suceava și Maramureș, în cazul unui bărbat care făcea afaceri ilegale cu alcool, au anunțat, duminică, oficialii IPJ Suceava. Perchezițiile au avut loc după ce polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Suceava, cu sprijinul lucrătorilor din cadru
Dolj: Apel fals la 112 - trei minore au spus că sunt răpite din Caracal; părinții - amendați
Trei minore - de 12, 13 și 15 ani - din comuna Calopăr, județul Dolj, au fost depistate de polițiști după ce au făcut o farsă la numărul unic de urgențe 112, una dintre ele susținând că a fost răpită împreună cu alte fete din municipiul Caracal, județul Olt. ''Ajutor, am fost răpite!' Acestea au fost cuvintele pe care l
Poliția Română: 3.788 de ordine de protecție provizorii emise pentru violență domestică
Polițiștii au intervenit, în primele patru luni ale anului, la 40.030 de cazuri de violență domestică, dintre care 19.984 în mediul urban și 20.046 în mediul rural. Conform unui comunicat de presă al Poliției Române transmis duminică, în această perioadă au fost emise 3.788 de ordine de protecție provizorii pentru
Prahova: Un tânăr care se sustrăgea de la executarea unei pedepse cu închisoarea, reclamat că a furat mașina unei cunoștințe
Un tânăr de 25 de ani care se sustrăgea de la executarea unei pedepse cu închisoarea primită pentru furt a fost reclamat că a sustras autoturismul unei cunoștințe după o vizită la domiciliul acesteia din județul Prahova. 'Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Blejoi au fost sesizați la data de 23 mai, în jurul o
Bacău: Fost polițist reținut pentru șantaj; a fost prins în flagrant când primea 10.000 euro
Un fost polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Bacău a fost reținut de polițiști sub acuzațiile de șantaj și lovire sau alte violențe, a informat, sâmbătă, IPJ. Victima este o femeie în vârstă de 50 ani care a sesizat polițiștii că bărbatul i-ar fi solicitat 10.000 euro pentru a nu publica, pe rețelele
Botoșani: Tânără de 21 de ani din Germania, prinsă la volanul unei mașini furate din Italia
O tânără de 21 de ani din Germania este anchetată de polițiștii de frontieră după ce a încercat să iasă din România cu o mașină de 50.000 de euro furată din Italia, au anunțat, sâmbătă, reprezentanții Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră (STPF) Botoșani. Tânăra s-a prezentat în Punctul de Trecere
Botoșani: Femeie amendată pentru că deținea în condiții improprii 75 de pisici
O femeie din Botoșani a fost amendată de polițiști pe motiv că deținea în condiții improprii 75 de pisici, au anunțat, sâmbătă, oficialii Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani. Femeia a primit o sancțiune contravențională de 12.000 de lei, în baza Legii privind protecția animalelor. 'Polițiștii
Aproape o tonă de droguri, capturată de polițiști de la începutul anului
Peste 930 de kilograme de droguri au fost capturate de polițiști, în colaborare cu DIICOT, la nivel național, în perioada 1 ianuarie - 23 mai, informează Poliția Română. Potrivit unui comunicat de presă transmis sâmbătă, peste 330 de kilograme din drogurile capturate au fost de mare risc, iar aproximativ 600 de kilogram
Prahova: Bărbat de 81 de ani, reținut după ce și-ar fi omorât fiul
Un bărbat de 81 de ani din județul Prahova a fost reținut, vineri seară, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova după ce și-ar fi ucis fiul cu un cuțit. 'În noaptea de 22/23 mai 2025, între doi bărbați, de 81 și, respectiv, 57 de ani, din comuna Balta Doamnei, ar fi izbucnit un conflict spontan. Ulterior, conflictul ar fi
'Stegarul Dac' - arestat preventiv după ce i-a fost respinsă contestația de către Tribunalul București (surse)
Protestatarul Cezar Avrămuță, cunoscut și ca 'Stegarul Dac' a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce Tribunalul București a respins, vineri, contestația acestuia față de decizia Judecătoriei Sectorului 4 privind înlocuirea măsurii arestului la domiciliu, potrivit unor surse judiciare. 'Astăzi, 23 mai 2025, polițișt
Ministrul Apărării subliniază angajamentul ferm al României de a sprijini măsurile de consolidare a rezilienței Republicii Moldova
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, l-a primit, vineri, în vizită oficială, pe omologul din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, context în care a punctat angajamentul ferm al României de a sprijini măsurile de consolidare a rezilienței Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat al MApN, cei doi oficiali
Harghita: Bărbat din Sânsimion, amendat pentru deținerea ilegală a unei căprioare
Un bărbat din comuna Sânsimon a fost amendat de polițiști după ce, la domiciliul acestuia, a fost găsită o căprioară deținută fără documente legale emise de autoritățile competente, a informat, vineri, Biroul de Presă al IPJ Harghita. 'Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, în colaborare cu polițiștii de or
Inspector superior de la ANAF, reținut pentru trafic de influență
Un inspector superior din ANAF a fost reținut de procurorii DNA pentru trafic de influență, fiind acuzat că a primit în mai multe rânduri bani de la o femeie, pentru a proteja firme pe care aceasta le administrează de diverse controale ale Fiscului. În același dosar a fost reținută și femeia care i-a dat bani inspectorului.
Gorj: Expertiza medico-legală a pacientului de 16 ani decedat în Spitalul Târgu Jiu, finalizată și înaintată Parchetului
Raportul de expertiză medico-legală de autopsie pentru pacientul de 16 ani decedat, în noiembrie anul trecut, în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu a fost finalizat. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, raportul a fost înaintat Parchetu
Hunedoara: 9 persoane, reținute într-un dosar de înșelăciuni online; prejudiciu - aproape 150.000 de dolari
Nouă persoane au fost reținute de polițiștii hunedoreni de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, acestea fiind cercetate pentru implicarea într-o rețea care a comis mai multe înșelăciuni în mediul online, prin inducerea în eroare a mai multor persoane vătămate cu privirea la realizarea de investiții financiare, informează Poliția Rom