Dosarul Colectiv, împărţit în două de magistraţi; Piedone va fi judecat separat în luna septembrie
Curtea de Apel Bucureşti a decis luni să formeze două dosare Colectiv, urmând ca fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionarii din primărie şi cei doi pompieri să fie judecaţi separat de patronii clubului.
Instanţa ar fi trebuit luni să înceapă dezbaterile finale în dosarul Colectiv şi să se pronunţe pe o cerere ridicată din oficiu de către cei doi judecători ai completului, Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, privind schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru o parte din inculpaţi, printre care şi Piedone.
La începutul şedinţei de judecată, judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache a anunţat că ea şi colegul ei au opinii diferite în legătură cu schimbarea încadrării juridice, astfel încât problema trebuie tranşată prin formarea unui complet de divergenţă, prin includerea unui al treilea judecător.
Adina Pretoria Dumitrache a susţinut că formarea unui complet de divergenţă va duce la amânarea procesului şi a propus ca dosarul să fie separat în două.
Astfel, s-a luat decizia ca într-unul dintre dosare să fie judecaţi, doar pe latură penală, cei trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise, Daniela Niţă - patroana firmei de artificii, Cristian Niţă, directorul firmei de artificii, SC Colectiv SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists. În acest caz, dezbaterile pe fond încep marţi.
Separat, se va forma un alt dosar, în care vor fi dezbateri, în complet de divergenţă, atât pe fond, cât şi pe cererea de schimbare a încadrării juridice, cu inculpaţii Cristian Popescu-Piedone, pompierii George Matei şi Antonina Radu şi cele trei funcţionare din Primărie - Aurelia Iofciu, Larisa Luminiţa Ganea şi Ramona Sandra Moţoc.
În acest al doilea dosar, a fost dat un termen pentru 22 septembrie.
Decizia de disjungere a trezit nemulţumirea avocaţilor, care au reclamat faptul că se încearcă tergiversarea procesului.
"Nu am înţeles nimic. Mai durează cinci ani? Vă bateţi joc de noi. Dacă disjungeţi, creaţi perspectiva unor contestaţii în anulare. Se va crea o mare confuzie. Nu va fi celeritate. Suntem în apel, trebuia să punem concluzii finale. Nu vrem disjungerea. Se poate crea haos. Nu puteţi disjuge latura penală de cea civilă. (...) Dosarele au fost iniţial disjunse, apoi reunite, de ce vreţi să le separaţi din nou?", i-au strigat avocaţii judecătoarei Adina Pretoria Dumitrache.
"Vă promit că dosarul va avea maxim trei termene. (...) Vreţi să fiţi amendaţi? Respectaţi-mi şedinţa de judecată. Ştiu că sunt multe emoţii. Haideţi să nu intrăm în panică. (...) Îmi trebuie un ciocan, ceva, vă rog să vă liniştiţi", a încercat judecătoarea să calmeze spiritele.
La rândul său, procurorul de şedinţă s-a opus disjungerii dosarului: "Este o cerere care este depusă tardiv. Dosarele au mai fost disjunse şi le-am reunit pentru că este un singur dosar. Este inadmisibilă disjungerea. Cauza poate fi soluţionată într-un singur dosar".
Cei doi magistraţi nu au ţinut cont de cererile avocaţilor şi ale procurorului DNA, luând decizia de a forma două dosare Colectiv.
Potrivit documentelor instanţei, au fost puse în discuţie, din oficiu, următoarele schimbări ale încadrărilor juridice:
* pentru inculpaţii Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminiţa Larisa Ganea, Antonina Radu şi George Petrică Matei - înlăturarea articolului 309 Cod penal, respectiv consecinţele deosebit de grave;
* pentru inculpaţii Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminiţa Larisa Ganea şi Sandra Ramona Moţoc va fi pusă în discuţie forma de vinovăţie, intenţia sau culpa, mai exact dacă este vorba de abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu. În situaţia în care se va aprecia că este abuz în serviciu, se va pune în discuţie ca pentru infracţiunea reţinută în sarcina inculpaţilor Cristian Popescu-Piedone şi Aurelia Iofciu să se aibă în vedere forma continuată, iar nu concursul de infracţiuni;
* în ceea ce priveşte înlăturarea articolului 309 Cod penal, Curtea pune în vedere ca dezbaterile să vizeze şi împrejurarea dacă infracţiunile de abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu pot produce, ca şi consecinţe, vătămarea corporală sau moartea unor persoane sau care sunt consecinţele pe care le pot produce acest tip de infracţiuni, ca urmare imediată;
* pentru Niţă Daniela Ioana, în legătură cu infracţiunea de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, prevăzută de articolul 275 alineatul 1 Cod penal, pentru acurateţe juridică, raportat la modul în care este descrisă această infracţiune, Curtea va pune în discuţie reţinerea formei de participaţie a instigării, în locul autoratului.
Procesul de află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.
Astfel, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.
Totodată, cei trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
Daniela Niţă - patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists - a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani. De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.
George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.
Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior - 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior - 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.
De asemenea, persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.
De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.
Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel de persoanele condamnate, dar şi de către procurori. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
IPJ Vâlcea: Mai puține accidente rutiere în 2024; bicicliștii au provocat 15% dintre evenimentele cu victime
Bicicliștii sunt răspunzători pentru aproape 15% dintre accidentele cu victime produse în Vâlcea anul trecut, susțin reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), care au precizat că în 2024 din cele 631 de evenimente rutiere înregistrate în județ, 92 au avut drept cauză abaterile acestora. Cifrele sun
Bistrița-Năsăud: Bărbatul de 36 ani implicat în omorul de la Milaș, arestat preventiv; fiii lui, sub control judiciar
Tribunalul Bistrița-Năsăud a admis, joi după-amiază, cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile a bărbatului de 36 de ani din comuna Milaș reținut de polițiști pentru uciderea unui consătean de 21 de ani, în urma unui conflict izbucnit între aceștia în cursul serii de miercuri. Potrivit informațiilor postat
Inspectorul șef al IJJ Giurgiu: Jandarmeria nu este doar un furnizor de securitate, ci și un contributor la bugetul de stat
Inspectorul șef al IJJ Giurgiu, colonel Andrei Mihai Diaconescu, a informat că în cursul anului 2024 jandarmii giurgiuveni au executat 600 de misiuni de asigurare a ordinii publice, în creștere cu peste 200% față de anul precedent, iar în urma misiunilor executate au fost virate la bugetul de stat sume în valoare totală de 845.787,35 lei, astf
Dosar Nordis/ Laura Vicol, dusă la un control cardiologic la clinica MAI
Fosta deputată PSD Laura Vicol, anchetată în dosarul Nordis, a fost scoasă din arestul Poliției joi și dusă la un control cardiologic la Centru Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu ''Doctor Nicolae Kretzulescu'' din București. Potrivit unor surse judiciare, nu a fost vorba de o situație de urgență, ci un control
Hunedoara: Două persoane anchetate pentru trafic de droguri; 14 kg de canabis adus din Spania
Doi bărbați, cu vârstele de 31 și 32 de ani, au fost arestați preventiv, joi, fiind acuzați de trafic de droguri și de introducerea în țară a unor droguri de risc, într-o anchetă derulată de procurorii DIICOT și polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Hunedoara. ''Din materialul probator admini
UPDATE/PG: Două asistente, trimise în judecată în cazul incendiului de la Spitalul din Piatra-Neamț, în care au murit 9 oameni
Două asistente au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului General în cazul incendiului produs în noiembrie 2020 în cadrul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, în urma căruia au murit nouă persoane. Potrivit unui comunicat al PG transmis, joi, AGERPRES, procurorul de ca
CSM: Peste 2,1 milioane de dosare în stadiu procesual fond au fost soluționate în 2024
Peste 2,1 milioane de dosare în stadiu procesual fond au fost soluționate de instanțele judecătorești din România anul trecut, a informat, joi, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit unui comunicat al CSM transmis AGERPRES, în anul 2024, instanțele judecătorești din România au soluționat în total 2.165.476 de dosare &
Constanța: Ceasuri și brățări inteligente contrafăcute în valoare de 1,2 milioane de lei, depistate în portul maritim
Sute de ceasuri și brățări inteligente chinezești susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de 1,2 milioane de lei, importate de o firmă din Ucraina, au fost depistate și confiscate în Portul Constanța, a informat, joi, Garda de Coastă. Potrivit unui comunicat de presă, o echipă comună formată din polițiști de frontieră ai Gărzii de Coastă și insp
Prahova: Percheziții la persoane care au măsluit ruleta în cazinouri; prejudiciul - peste 200.000 lei
Polițiștii prahoveni au efectuat, joi, percheziții la persoane care ar fi reușit să măsluiască ruleta în cazinouri din municipiul Ploiești, creând un prejudiciu de peste 200.000 lei. Astfel, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești,
Dosar Nordis/ Curtea de Apel București: Laura Vicol și soțul acesteia - arestați preventiv (oficial)
Fosta deputată PSD Laura Vicol și soțul acesteia, Vladimir Ciorbă, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, în dosarul Nordis. Decizia a fost luată miercuri de Curtea de Apel București. Potrivit minutei publicate pe pagina de internet a instanței, tot în arest preventiv vor ajunge Gheorghe Emanuel Poștoacă (acți
Dosar Nordis/ Fosta deputată PSD Laura Vicol și soțul ei - săltați din sala de judecată (surse)
Fosta deputată PSD Laura Vicol și soțul acesteia, Vladimir Ciorbă, vor fi duși în arestul Poliției Capitalei direct din sala de judecată, după ce Curtea de Apel București a decis miercuri ca aceștia să fie cercetați în spatele gratiilor pentru următoarele 30 de zile, în dosarul Nordis, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.
Dosar Nordis/ DIICOT a pus sechestru pe 201 imobile și a blocat 48 de conturi bancare
DIICOT a anunțat miercuri că a pus sechestru pe 201 imobile - apartamente și case, cinci spații comerciale, 22 de terenuri, 11 autoturisme, părți sociale și acțiuni, în dosarul Nordis. De asemenea, procurorii au blocat 48 de conturi bancare ale persoanelor și firmelor implicate în rețeaua Nordis. 'În cadrul
IGPR: Cumnatul lui Mircea Geoană - depistat de polițiști în Turcia
Polițiștii români l-au depistat, miercuri, pe fugarul Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, iar în prezent sunt îndeplinite procedurile judiciare pentru punerea în executare a mandatului emis de Tribunalul București, potrivit oficialilor din Poliția Română. 'Astăzi, 5 februarie, în urma schimbului de
Dosar Nordis/ Vicol, în instanță: Nu am făcut niciun denunț; o să aveți mari surprize
Fosta deputată PSD Laura Vicol a declarat miercuri, la sediul Curții de Apel București, că nu a făcut niciun denunț și a anunțat că vor fi mari surprize. 'Nu am făcut niciun denunț. Eu merg cu adevăr și dreptate. Sunt avocat și voi fi avocat. (...) După 20 de ani de avocatură, am sperat că, dacă intru în politică, pot să schimb ceva.
Dosar Nordis/Radu Marinescu: Justiția trebuie să se facă până la capăt; nu pot comenta responsabilități individuale
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a declarat, miercuri, că nu poate comenta responsabilitățile individuale în cazul persoanelor implicate în dosarul Nordis și a precizat că justiția trebuie să se facă până la capăt. 'Ca ministru al Justiției am principala obligație să mă asigur că actul de justiție rămâne unul in