Condamnări în dosarul ANRP/Crinuţa Dumitrean şi Horia Simu - 6 ani; Marko Attila Gabor, fugit în Ungaria, - 5 ani

Crinuţa Dumitrean, fostă şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a fost condamnată vineri de Curtea de Apel Bucureşti la 6 ani şi 3 luni închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzată de DNA că a primit o mită de 400.000 euro de la omul de afaceri Horia Simu, pentru a-i aproba acestuia despăgubiri supraevaluate pentru un teren de 25 ha situat în municipiul Constanţa.
Judecătorii au mai dispus confiscarea sumei de 400.000 euro primită de Crinuţa Dumitean cu titlu de mită de la Horia Simu.
Omul de afaceri Horia Simu a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni închisoare cu executare.
În acelaşi dosar, fostul deputat UDMR Marko Attila Gabor (fugit în Ungaria) a fost condamnat la 5 ani închisoare. Marko Attila Gabor a primit 4 ani închisoare, pedeapsă contopită cu o condamnare de 3 ani aplicată de Curtea de Apel Ploieşti în anul 2014 în alt dosar, rezultând în final o pedeapsă de 5 ani închisoare.
Cea mai mare pedeapsă a primit-o evaluatorul Alin Horaţiu Dima - 9 ani şi 8 luni închisoare.
O pedeapsă mare de 5 ani şi 7 luni închisoare a primit şi Remus Virgil Baciu, fost membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, în cazul acestuia fiind confiscată şi suma de 1.134.900 lei.
În schimb, fostul deputat Cătălin Florin Teodorescu a primit 3 ani cu suspendare.
Condamnări au primit şi alţi foşti membri în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor: Remus Virgil Baciu - 5 ani şi 7 luni cu executare, Cristian Sebastian Mihai - 4 ani şi 4 luni cu executare, Oana Vasilescu - 3 ani cu suspendare, Dragoş Bogdan - 3 ani cu suspendare, dar şi Florentina Savu (consilier) - 4 ani cu executare.
Pe latură civilă, Curtea de Apel Bucureşti a dispus anularea deciziei Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP de emitere a titlurilor de despăgubire în favoarea societăţii Rosintaly Management Limited, în cotă de 75%, a lui Aurel Nicolae, în cotă de 15%, şi a lui Ionuţ Birisiu, în cotă de 10%, în cuantum total de 37.243.500 lei.
De asemenea, instanţa a mai hotărât: anulează titlurile de conversie din anul 2011 emise în favoarea celor trei, repune părţile în situaţia anterioară şi dispune restituirea sumei de 37.243.500 lei către partea civilă statul român prin Ministerul Finanţelor, de către inculpatul Horia Simu, beneficiar real al societăţii Rosintaly Management Limited - 27.932.625 lei, dar şi de către martorii Ionuţ Birisiu - 931.087 lei, Daniel Moldoveanu - 1.117.305 lei, Ion Sterian - 1.675.957 lei, Aurel Niculae - 174.299 lei, Georgian Gabriel Surdu - 2.706.112 lei şi Dorin Cocoş - 2.706.112 lei.
Inculpaţii din dosar au fost obligaţi să plătească statului român suma de 7.715.000 euro, în măsura în care pretenţiile părţii civile nu sunt acoperite prin repunerea părţilor în situaţia anterioară.
Judecătorii au menţinut sechestrele pe bunurile inculpaţilor, dar şi ale martorilor care trebuie să restituie sume de bani către statul român, inclusiv Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea.
Cheltuielile de judecată care trebuie achitate de inculpaţi se ridică la peste 120.000 lei.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Dosarul a fost trimis în judecată de DNA în iulie 2016 şi se referă la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, dare şi dare şi luare de mită.
Potrivit DNA, drepturile litigioase ce priveau o suprafaţă de teren situată în municipiul Constanţa au fost achiziţionate de Horia Simu, printr-un intermediar, la data de 22 octombrie 2009, preţul cesiunii fiind de 700.000 de euro.
"De la acea dată, inculpatul Simu Horia a iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare. Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş, Teodorescu Cătălin Florin şi Marko Atilla Gabor (...) au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horaţiu, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 25 hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei", spune DNA.
În opinia procurorilor, în acest caz a fost vorba de o supraevaluare a terenului respectiv cu 7,7 milioane de euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent în dauna bugetului de stat, concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către Horia Simu şi alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de peste 32 de milioane de lei.
"Concret, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare, întocmit cu nerespectarea Standardelor Internaţionale de Evaluare, nu au constatat faptul că inculpatul Dima Alin Horaţiu a supraevaluat terenul respectiv, deşi aveau cunoştinţă de faptul că suprafaţa respectivă era situată în extravilanul municipiului Constanţa şi avea destinaţia de teren agricol. Mai mult, în cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidenţiată poziţia exactă a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzacţii de vânzare, ci doar oferte de vânzare a unor terenuri situate în intravilanul şi extravilanul municipiului Constanţa care nu aveau categoria de folosinţă teren agricol", explică DNA.
Anchetatorii au mai constatat că raportul de evaluare respectiv a fost avizat anterior de Florentina Savu, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu ce derivau din funcţia de consilier în cadrul Secretariatului Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.
Conform DNA, Crinuţa Dumitrean a primit de la Horia Simu, printr-un intermediar, suma de 400.000 de euro, în schimbul ajutorului acordat omului de afaceri. De asemenea, expertul evaluator Alin Horaţiu Dima a primit prin intermediar, de la acelaşi inculpat, suma de 5.000 de euro.
"În perioada 24.06.2011 - 11.11.2011, inculpatul Simu Horia a disimulat adevărata natură a provenienţei sumei totale de 5.066.300 euro, obţinută în maniera de mai sus, prin încheierea cu diverse firme controlate de acesta a unui număr de nouă contracte de împrumut, nereale", mai spun procurorii.
Fostul deputat Theodor Nicolescu mai are o condamnare definitivă de 8 ani închisoare pentru luare de mită într-un alt dosar ANRP, în schimb Marko Attila Gabor a fost achitat în acel dosar.
Marko Attila a fugit din România în 2015, fiind dat în urmărire internaţională. În anul 2018, presa a publicat fotografii făcute la Budapesta, în care fostul deputat UDMR apare alături de politicieni maghiari şi români.
De asemenea, omul de afaceri Horia Simu a fost condamnat în iunie 2018 la 4 ani închisoare pentru cumpărare de influenţă, fiind acuzat că a dat bani pentru ca fosta şefă a DIICOT Alina Bica să intervină pentru a-i clasa un dosar. Condamnarea i-a fost suspendată şi a fost eliberat din închisoare în decembrie 2018, în baza deciziei Curţii Constituţionale privind nelegala constituire a completurilor de la Instanţa supremă.
Şi Crinuţa Dumitrean are o condamnare de 7 ani şi 6 luni de închisoare într-un dosar ANRP, pedeapsă anulată de asemenea în baza deciziei CCR. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Jandarmeria Capitalei: Amendă de 1.800 de lei pentru un bărbat care a escaladat gardul Palatului Parlamentului
Bărbatul cunoscut drept 'stegarul dac' s-a ales vineri cu două sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.800 de lei, după ce a escaladat gardul împrejmuitor al Palatului Parlamentului, latura dinspre Bulevardul Libertății, și a rămas pe unul dintre stâlpii acestuia timp de șase ore. 'Jandarmii s-au deplas
IGPR respinge informațiile unui sindicat al polițiștilor potrivit cărora autospecialele Poliției vor rămâne pe 'dreapta'
Poliția Română a respins vineri informațiile transmise de un sindicat al polițiștilor, conform cărora autospecialele vor rămâne 'pe dreapta', din cauza fondurilor insuficiente alocate pentru carburant de către IGPR. 'Informațiile transmise de respectiva organizație sindicală sunt false și sunt comunicate public fără o c
Președintele CSM - întâlnire cu premierul pe proiectul privind pensiile magistraților; a susținut că adoptarea ar avea implicații 'grave'
Președintele CSM, Elena Costache, a avut o întâlnire vineri cu premierul Marcel Ciolacu pe tema proiectelor privind modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu ale magistraților, căruia i-a transmis că orice demers legislativ în domeniu trebuie să respecte standardele constituționale privind independența Justiției.
Administratorii unei firme, puși sub acuzare pentru evaziune fiscală în domeniul comerțului online
Doi administratori ai unei firme din Capitală au fost plasați sub control judiciar de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, fiind acuzați de săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în domeniul comerțului online. Anchetatorii au efectuat în acest caz percheziții în urmă cu două zile, după care procur
Iași: Patru medici, printre care și managerul IBCv, urmăriți penal de procurorii DNA
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Iași au anunțat, vineri, că au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de patru medici, unul dintre aceștia fiind managerul Institutului de Boli Cardiovasculare ''Prof.Dr. George I.M. Georgescu'' Iași. Potrivit unui comunicat de
VIDEO Monica Dajbog (MAI): 33 de semnalări cu privire la posibile contravenții sau infracțiuni electorale
Polițiștii au înregistrat 33 de semnalări cu privire la posibile contravenții sau infracțiuni electorale în prima săptămână de campanie electorală, care a decurs în condiții de normalitate, fără incidente deosebite, a anunțat, vineri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.
Prahova: 150 de reptile și nevertebrate - depistate la un tânăr din Ploiești; el nu avea documente legale de proveniență
Autoritățile prahovene au depistat în locuința unui tânăr din municipiul Ploiești 150 de exemplare de reptile și nevertebrate, printre care diferite specii de șerpi, tarantule, scorpioni, țestoase și varani, pentru care acesta nu deținea documente legale de proveniență.
Neamț: Intervenție a polițiștilor după ce o persoană a sesizat că o tânără aflată într-o mașină pare că ar cere ajutor
Un bărbat în vârstă de 34 de ani este cercetat pentru agresiune și conducerea unui autoturism sub influența alcoolului după ce și-a lovit concubina, pe fondul consumului de alcool și al geloziei, în timp ce se aflau în mașină, a informat, vineri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț. Acesta a fost oprit de poli
Satu Mare: Patru persoane reținute pentru trafic de droguri de mare risc
Patru persoane au fost arestate preventiv pentru trafic de droguri după ce au fost prinse în flagrant în timp ce ar fi încercat să introducă în țară circa 2,5 kilograme de droguri prin fosta vamă Valea lui Mihai, de pe frontiera cu Ungaria, informează, joi, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Satu Mare. Potrivit sur
Iași: Părinții bebelușului aruncat într-o latrină din Pașcani, trimiși în judecată pentru tentativă de omor
Bărbatul suspectat că pe 18 martie a aruncat în toaleta din curte copilul nou născut al concubinei sale a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași. În același dosar a fost trimisă în judecată și mama nou născutului, o femeie de 21 de ani din județul Mureș. Potrivit rechizitoriulu
Radu Marinescu: Ministerul Justiției este alături de avocați în demersurile lor legitime
Ministerul Justiției este alături de avocați în demersurile lor legitime, precum stabilirea onorariilor, a declarat, joi, ministrul Radu Marinescu, la conferința 'Avocatura, între provocări și oportunități' organizată de Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR). 'Ce poate face Ministerul Justiției e să vă fie alături &ici
IGPR: 12 persoane reținute într-un dosar privind înșelăciuni cu investiții
Un număr de 12 persoane au fost reținute, iar peste 30 au fost plasate sub control judiciar într-un dosar privind înșelăciuni cu investiții. Potrivit unui comunicat al Poliției Române transmis, joi, AGERPRES, polițiști ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și ai Direcției de Investigații Criminale din Poliția Română, &ic
SRI: Exercițiu privind gestionarea urgențelor generate de un atac armat - în gara din Alexandria
Serviciul Român de Informații a organizat, joi, în județul Teleorman, în gara din Alexandria, un exercițiu ce a avut ca scop gestionarea urgențelor generate de o amenințare privind un atac armat. Potrivit unui comunicat al SRI transmis AGERPRES, exercițiul, care a început la ora 12:30, a fost desfășurat de structuri din
Cluj: Șofer surprins de două ori cu exces de viteză, la interval de 15 minute; amendat cu peste 3.000 de lei
Un șofer de 45 de ani a fost surprins de polițiștii clujeni de două ori cu exces de viteză, la interval de numai 15 minute între abateri și a fost amendat de două ori, cu o sumă totală de peste 3.000 de lei. 'Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Turda au sancționat contravențional un bărbat de 45 de ani, din Cluj-Napoca, pentru încălcarea repe
IGI: Aproximativ 3.500 de străini - descoperiți în situații ilegale pe teritoriul României, în 2024
Aproximativ 3.500 de străini au fost descoperiți în situații ilegale pe teritoriul României anul trecut, fiind emise peste 2.800 de decizii de returnare, a informat, joi, Inspectoratul General Pentru Imigrări. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, Inspectoratul General pentru Imigrări, instituție specializată a Ministerului Afacerilor Interne,