logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CCR discută sesizările în legătură cu Legea privind declasificarea unor documente

Imagine din galeria Agerpres

Curtea Constituţională a României discută miercuri sesizările PNL, USR, ICCJ şi a preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu Legea privind declasificarea unor documente.

Şeful statului a sesizat CCR cu privire la această lege, motivând că, "prin modul în care a fost adoptată, precum şi prin conţinutul normativ", contravine unor norme şi principii constituţionale.

El a solicitat CCR să constate că legea, care i-a fost transmisă pentru promulgare pe 21 noiembrie, este neconstituţională în ansamblu.

"Prin modul în care a fost adoptată, precum şi prin conţinutul normativ, legea criticată contravine unor norme şi principii constituţionale", a subliniat Klaus Iohannis în sesizarea transmisă CCR.

Preşedintele a invocat motive de neconstituţionalitate extrinsecă, precizând că se încalcă articolul 61 alineatul (2) şi articolul 75 alineatele (1), (4) şi (5), prin raportare la articolul 118 alineatul (2) din Constituţie.

El precizează că, potrivit articolului 6 din legea criticată, introdus la Camera decizională, "lucrătorii din Serviciul Român de Informaţii, precum şi cei din toate instituţiile emitente, care pun la dispoziţia conducerii instituţiilor din care fac parte, la solicitarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii documente şi declaraţii care au ca temei Hotărârea nr. 17/2005 a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nu răspund penal, disciplinar, administrativ sau financiar pentru acţiunile întreprinse în acest sens".

"Potrivit art. 27 alin. (1) din Legea nr. 14/1992, personalul Serviciului Român de Informaţii se compune din cadre militare permanente şi salariaţi civili, care îndeplinesc atribuţii operative şi administrative. De asemenea, în conformitate cu alin. (3) din acelaşi text normativ, cadrele militare ale Serviciului Român de Informaţii au toate drepturile şi obligaţiile prevăzute, pentru militarii armatei române, de reglementările legale, statutele şi regulamentele militare", a precizat Iohannis.

Preşedintele a mai menţionat că Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare prevede la art. 33 că: "Pentru abateri de la disciplina militară, neîndeplinirea îndatoririlor, încălcarea normelor de conduită militară, a regulilor de convieţuire socială, ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor li se pot aplica următoarele sancţiuni disciplinare: avertisment; mustrare scrisă; retrogradare în funcţie; amânarea înaintării în gradul următor pe timp de 1-2 ani".

"În acest sens, potrivit art. 8 alin. (1) lit. f) din acelaşi act normativ, păstrarea 'cu stricteţe a secretului militar, de stat şi de serviciu, precum şi caracterul confidenţial al unor activităţi şi documente' reprezintă o îndatorire principală a cadrelor militare", se arată în sesizare.

Totodată, indică sursa citată, conform articolului 89 alineatul (2) din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare: "Cadrele militare în activitate din Ministerul Apărării Naţionale se suspendă din funcţie pe perioada în care, fiind în stare de arest preventiv, sunt urmărite penal, trimise în judecată ori sunt judecate de către instanţele judecătoreşti. Pe perioada suspendării din funcţie, ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii nu beneficiază de niciun drept din partea Ministerului Apărării Naţionale". Astfel, măsurile dispuse în cursul procesului penal reprezintă motive de suspendare a raportului de serviciu.

Şeful statului a mai arătat că potrivit articolului 4 din legea criticată "Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim de efectele produse de documentele prevăzute la art. 1 au posibilitatea, în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit".

"Aşadar, în acest caz vătămarea într-un drept ori într-un interes legitim este prezumată de legiuitor ca provenind din efectele produse 'de documentele prevăzute la art. 1'. Or, aceste documente nu pot avea altă natură juridică decât aceea a unor acte administrative. În acest sens, prin Decizia nr. 583/2018, în par.133, Curtea Constituţională a statuat că: 'actele administrative extrajudiciare încheiate de către sau între autorităţile publice care privesc desfăşurarea procedurilor judiciare (protocoale de colaborare/cooperare) nu pot fi asimilate cu procedura judiciară în sine, drept care au şi o expresie normativă distinctă. Ele îşi menţin natura lor juridică de act administrativ, în conformitate cu art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.154 din 7 decembrie 2004, fără a se identifica în vreun fel cu procedura judiciară civilă sau penală, aceasta desfăşurându-se potrivit şi în limitele codurilor de procedură civilă/penală'", se explică în sesizare.

În ceea ce priveşte dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică, Iohannis precizează că articolul 52 la alineatul (1) şi (2) din Constituţie prevede: "(1) Persoana vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim de o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, este îndreptăţită să obţină recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim, anularea actului şi repararea pagubei. (2) Condiţiile şi limitele exercitării acestui drept se stabilesc prin lege organică".

"În consecinţă, stabilind dreptul la repararea prejudiciului suferit ca urmare a efectelor produse de 'documentele prevăzute la art. 1' din legea criticată, (direct, fără ca o instanţă de contencios administrativ să se pronunţe asupra legalităţii acestor acte) Legea privind declasificarea unor documente apare ca instituind o normă derogatorie de la ansamblul regulilor ce guvernează contenciosul administrativ, reguli instituite prin Legea nr. 554/2004, ceea ce ar fi impus adoptarea sa cu respectarea art. 76 alin. (1) din Constituţie", notează preşedintele în sesizare.

În cererea de sesizare a Curţii Constituţionale, Instanţa supremă arată că, potrivit deciziei CCR 619/2016, legea trebuie să întrunească cele trei cerinţe de calitate: claritate, precizie şi previzibilitate.

În opinia Instanţei supreme, dispoziţiile articolul 5 din Legea privind declasificarea unor documente nu întrunesc, din punct de vedere al coerenţei, al clarităţii, al preciziei şi al previzibilităţii, exigenţele articolului 1 alineatul (5) din Constituţie, în componenta sa referitoare la calitatea legii.

Potrivit articolului 5 din Legea privind declasificarea unor documente, cauzele în care au fost pronunţate hotărâri definitive şi în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale în perioada de existenţă a documentelor prevăzute la articolul 1 şi până la intrarea în vigoare a prezentei legi sunt supuse revizuirii. Competenţa revine primei instanţe care a soluţionat fondul cauzei.

Concret, spune ICCJ, nu se poate stabili dacă în calea de atac a revizuirii reglementate în art.5 din Legea privind declasificarea unor documente sunt sau nu sunt aplicabile dispoziţiile art. 455 Cod de procedură penală (persoanele care pot cere revizuirea), art. 456 Cpp (cererea de revizuire), art. 459 Cpp (admiterea în principiu), art. 460 Cpp (măsurile care pot fi luate odată cu sau ulterior admiterii în principiu), art. 461 Cpp (rejudecarea), art. 462 Cpp (soluţiile după rejudecare) sau art. 463 Cpp (calea de atac).

Senatorii PNL şi USR precizează că propunerea legislativă a fost dezbătută şi adoptată conform procedurii de adoptare a legilor ordinare, deşi aceasta cuprinde dispoziţii care făceau necesară şi impuneau adoptarea sa sub forma unei legi organice.

"Întrucât Parlamentul a legiferat printr-o lege ordinară în domenii supuse reglementării exprese prin lege organică, apreciem că întreaga procedură de adoptare a legii a fost fundamental viciată, legea trebuia să fie adoptată cu majoritatea cerută de Constituţie pentru legile organice şi va solicităm să constataţi că Legea privind declasificarea unor documente este neconstituţională întrucât încalcă prevederile art. 52 alineatul (2), ale art. 73 alineatul (3) literele (e), (h), (k) şi (l), precum şi prevederile art. 76 alineatul (1) şi cele ale art. 118 alineatul (2) din Constituţia României, republicată", arată aceştia. AGERPRES/(AS - autor: Mihai Stoica, editor: Claudia Stănescu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Citiţi şi:

 

CCR discută sesizarea Guvernului legată de amânarea de către preşedintele Iohannis a numirii a doi miniştri

 

CCR s-ar putea pronunţa pe sesizarea privind conflictul între Ministerul Public şi Parlament pe tema protocoalelor cu SRI

 

CCR discută sesizarea PNL referitoare la modificarea legii de executare a pedepselor privative de libertate

 

CCR discută sesizările PNL şi USR privind numirea unor membri ai Consiliului ASF

 

 

 

 

 

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 26-01-2025 16:54

Furt artefacte/Ministerul Justiției: Vom mobiliza toate resursele în susținerea demersurilor convenite în cadrul celulei de criză

Ministerul Justiției anunță că va mobiliza toate resursele pentru susținerea demersurilor convenite în cadrul celulei de criză organizate, duminică, la solicitarea premierului Marcel Ciolacu, pentru coordonarea eficientă a activităților de recuperare a celor patru piese de tezaur furate. Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, ministrul Radu M

Justitie si interne 26-01-2025 11:25

Predoiu: Polițiștii români și olandezi cooperează de la primele ore de la comiterea furtului pieselor din tezaurul dacic

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu anunță că Poliția Română și cea olandeză cooperează și lucrează încă de la primele ore după furtul pieselor din tezaurul dacic, menționând că s-a deschis și un dosar penal după această faptă gravă penală asupra patrimoniului național. 'Sunt mecanisme care se declanșează automat în astfel

Justitie si interne 25-01-2025 18:34

Parchetul General: A fost întocmit un dosar penal în cazul furtului pieselor din tezaurul dacic

Parchetul General a anunțat, sâmbătă, că a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, în cazul sustragerii pieselor din tezaurul dacic expuse la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos. 'În cursul zilei de astăzi, 25 ianuarie 2025, Inspectoratul General al Poliției Române a fost notificat despre faptul că la

Justitie si interne 25-01-2025 11:51

IGPR: Percheziții și dosare penale, pentru investigarea infracțiunilor economice

Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice din cadrul Poliției Române au efectuat, în perioada 10 - 22 ianuarie, 10 acțiuni de amploare, în urma cărora au fost instituite măsuri asigurătorii de peste 29.000.000 de lei, în cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane cercetate pentru infracțiuni economice.

Justitie si interne 25-01-2025 09:32

Giurgiu: Polițiștii fac cercetări într-un dosar privind înșelăciuni în domeniul imobiliar

Polițiștii din Giurgiu efectuează cercetări într-un dosar de înșelăciune, după ce au fost înregistrate mai multe plângeri cu privire la vânzarea unor imobile de către o persoană care nu ar fi fost adevăratul proprietar. 'La nivelul Serviciului de Investigații Criminale (...) se află în lucru un dosar penal în care

Justitie si interne 24-01-2025 21:01

UPDATE Jandarmeria Capitalei: Cinci suporteri de la U Cluj, amendați după un conflict pe stadion

Jandarmeria Capitalei precizează că, vineri, la meciul de fotbal dintre FC Dinamo București și U Cluj, pe stadionul Arcul de Triumf, la începutul partidei, în Peluza Sud, s-a iscat un conflict între un grup de suporteri oaspeți. Cinci suporteri oaspeți au fost extrași și conduși la autospeciala Jandarmeriei în vederea identificării și l

Justitie si interne 24-01-2025 20:37

Ministrul Justiției, despre alegeri: Se investighează influențarea, finanțarea ilicită, spălarea de bani, atacurile cibernetice

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a afirmat vineri că sunt mai multe dosare în lucru în legătură cu primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut - influențarea scrutinului, finanțarea ilicită, spălarea de bani, atacurile cibernetice. 'Este investigată influențarea alegerilor, este investigată finanțarea ilicită &ici

Justitie si interne 24-01-2025 14:20

Hunedoara: Bărbat reținut pentru instigare la acțiuni cu violență, pe un cont de socializare

Un bărbat de 44 de ani, din comuna Baru Mare, județul Hunedoara, a fost reținut de polițiști pentru comiterea infracțiunii de instigare publică. El a fost acuzat că a postat pe un cont de socializare două materiale prin care îndemna la acte de violență împotriva unor persoane publice, a informat vineri Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ).

Justitie si interne 24-01-2025 13:12

Brașov: Tâlhărie la o sală de jocuri din municipiul reședință

Doi bărbați au sustras, vineri, bani dintr-o sală de jocuri din municipiul Brașov, poliția fiind sesizată după tâlhărie de către o angajată de la respectiva sală. 'În această dimineață, în jurul orei 07.00, Poliția Brașov a fost sesizată, printr-un apel telefonic efectuat prin sistemul de urgență 112, de către o angajată a unei să

Justitie si interne 23-01-2025 22:21

Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, plasat sub control judiciar pe cauțiune (surse)

Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, a fost plasat, joi, de procurorii anticorupție, sub control judiciar pe cauțiune în valoare de 600.000 de lei în dosarul în care este acuzat de corupție, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare. De asemenea, acesta a primit interdicția de a exercita funcția din care ar fi comis infr

Justitie si interne 23-01-2025 17:53

Prahova: Perchezițiile la biroul primarului Vlad Oprea s-au încheiat

Perchezițiile efectuate de DNA la biroul primarului stațiunii Sinaia, Vlad Oprea, s-au încheiat, acesta urmând să fie dus din nou la sediul DNA București, au precizat, joi după-amiază, surse judiciare. Vlad Oprea a fost reținut, joi, de procurorii DNA într-un dosar în care este suspectat de mai multe fapte de corupție,

Justitie si interne 23-01-2025 15:17

Cluj: O persoană care a instigat pe TikTok la revolte cu topoare, furci și drujbe, plasată sub control judiciar

O persoană care a instigat, pe rețeaua TikTok, la revolte sociale cu topoare, furci, coase și drujbe a fost plasată de procurori sub control judiciar pentru 60 de zile, sub acuzația comiterii infracțiunii de instigare publică. ''Structura de comunicare din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca este abilitată să a

Justitie si interne 23-01-2025 13:47

Mureș: Bărbat reținut după ce a sustras 10 tone de plăci metalice de la un district CFR din Vânători

Un bărbat de 29 de ani din comuna Vânători a fost reținut de polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Mureș după ce s-a stabilit că ar fi sustras, împreună cu alți doi complici, aproximativ 2.500 de plăci metalice, cântărind circa 10 tone, precum și alte materiale, prejudiciul fiind estimat la peste 700.000 de lei, de la un district C

Justitie si interne 23-01-2025 13:38

Prahova: Primarul Vlad Oprea, reținut de procurorii DNA (oficial)

Primarul stațiunii Sinaia, Vlad Oprea, a fost reținut, joi, de procurorii DNA într-un dosar în care este suspectat de mai multe fapte de corupție, zeci de percheziții fiind efectuate în această speță inclusiv la sediile unor instituții publice. Potrivit unui comunicat de presă al DNA, Vlad Oprea este urmărit penal pentru luare de mită

Justitie si interne 23-01-2025 13:16

Suceava: Anchetată după ce și-a însușit 4.000 de euro dintr-un palton care i-a fost donat

O femeie din județul Suceava este cercetată penal după ce și-a însușit o sumă de 4.000 de euro care se afla în buzunarul unui palton pe care îl primise ca donație, a transmis, joi, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava. Potrivit oficialilor IPJ, cea care a donat paltonul este o femeie în vârstă de 88 de ani din municipiu