logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Daniel Morar: Legea de revizuire a Constituţiei "suprimă dreptul la căsătorie şi garanţii ale acestuia" (opinie separată)

Imagine din galeria Agerpres

Judecătorul Daniel Morar consideră că Legea de revizuire a Constituţiei "suprimă dreptul la căsătorie şi garanţii ale acestuia", potrivit unei opinii separate la decizia prin care Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că actul normativ respectă dispoziţiile Legii fundamentale privitoare la revizuire.

"În dezacord cu opinia majoritară, considerăm că iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată 'Lege de revizuire a Constituţiei României' trebuia respinsă şi constatată neconstituţionalitatea dispoziţiilor modificatoare ale art.48 alin.(1) din Constituţie, motivat de încălcarea art. 152 alin.(2) din Constituţie, întrucât acestea suprimă dreptul la căsătorie şi garanţii ale acestuia", se arată în opinia separată publicată pe site-ul CCR.

Daniel Morar constată că se propune o nouă redactare a alin.(1) al art.48 din Constituţie: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

"Deosebirea faţă de redactarea actuală a aceluiaşi alineat constă în înlocuirea sintagmei 'între soţi' cu sintagma 'între un bărbat şi o femeie'. În acest context, apreciem necesară determinarea noţiunii de 'soţ', care este în mod inerent legată de viaţa de familie şi, în consecinţă, de protecţia conferită de art. 26 din Constituţie, de art. 7 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, precum şi de art. 8 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale", se menţionează în opinia separată.

În opinia lui Daniel Morar, modificarea operată prin legea de revizuire a Constituţiei încalcă interdicţia suprimării vreunui drept sau libertate fundamentală sau a garanţiilor acestora, consacrată de art.152 alin.(2) din Legea fundamentală, întrucât restrânge sfera de incidenţă a instituţiei căsătoriei.

"Examinând redactarea art.48 alin.(1) din Constituţie, propusă de iniţiatorii revizuirii, constatăm că, deşi aceasta nu este de natură să facă să dispară sau să înlăture, elimine ori anuleze instituţia căsătoriei, prin înlocuirea sintagmei 'între soţi', neutră din punct de vedere al sexului persoanelor căsătorite, cu sintagma 'între un bărbat şi o femeie', nu se realizează 'doar o precizare în privinţa exercitării dreptului fundamental la căsătorie', aşa cum se susţine în opinia majoritară. Stabilirea expresă a faptului că aceasta se încheie între parteneri de sex biologic diferit, înlătură orice altă interpretare, restrângând în mod nepermis sfera de incidenţă a instituţiei căsătoriei, cu suprimarea dreptului la căsătorie al persoanelor de acelaşi sex", se precizează în documentul citat.

Autorul opiniei separate apreciază că opţiunea legiuitorului constituant din 1991 pentru sintagma "între soţi", care nu era limitată la uniunea dintre un bărbat şi o femeie, demonstrează "viziunea sa democratică şi progresistă", ideea fiind susţinută de evoluţia ulterioară a legislaţiei europene şi internaţionale în materia dreptului familiei.

Daniel Morar subliniază că, prin modificările operate în noul Cod civil intrat în vigoare în anul 2011, a stabilit interdicţia căsătoriei dintre persoane de acelaşi sex, nerecunoaşterea în România a căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate, precum şi nerecunoaşterea în România a parteneriatelor civile dintre persoane de sex opus sau de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini.

"Cu alte cuvinte, în prezent, legislaţia română nu numai că nu oferă nicio formă de protecţie juridică relaţiilor dintre persoane de acelaşi sex, ci, tributară unei viziuni retrograde, nici nu recunoaşte căsătoriile sau parteneriatele civile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate. Mai mult, ignorând evoluţia legislativă internaţională în materia protecţiei drepturilor persoanelor aflate în relaţii de cuplu cu persoane de acelaşi sex, precum si jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, legiuitorul constituant român, prin legea supusă controlului de constituţionalitate, consacră chiar la nivelul Legii fundamentale în stat restrângerea sferei de incidenţă a instituţiei căsătoriei", se mai menţionează în opinia separată.

CCR a decis, pe 17 septembrie, că legea de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie respectă dispoziţiile Legii fundamentale privitoare la revizuire.

"În urma deliberărilor (...), cu majoritate de voturi, a constatat că Legea de revizuire a Constituţiei României respectă dispoziţiile constituţionale referitoare la revizuire", se precizează într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

CCR precizează că, potrivit articolului 21 alineatul (2), raportat la articolul 23 alineatul (1) din Legea 47/1992 şi în conformitate cu prevederile articolul 6 alineatul (4) din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, numărul 84 din 24 februarie 2000, astfel cum a fost modificată prin articolul unic punctul 2 din Legea 159/2018 pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, numărul 582 din 10 iulie 2018, decizia Curţii se va comunica preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României şi se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, împreună cu Legea de revizuire a Constituţiei.

Actul normativ a fost adoptat marţea trecută în plenul Senatului.

Potrivit articolului 23 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR, în termen de 5 zile de la adoptarea legii de revizuire a Constituţiei, Instanţa constituţională se pronunţă, din oficiu, asupra acesteia, prevederile art. 20 şi 21 aplicându-se în mod corespunzător.

Articolul 20 menţionează că, la primirea proiectului de lege sau a propunerii legislative, preşedintele Curţii numeşte un judecător-raportor şi stabileşte termenul de judecată.

Conform articolului 21: "Curtea Constituţională se pronunţă asupra proiectului de lege sau a propunerii legislative cu votul a două treimi din numărul judecătorilor. (2) Decizia Curţii se comunică celor care au iniţiat proiectul de lege sau propunerea legislativă ori, după caz, reprezentantului acestora".

Iniţiativa cetăţenească, pentru care era necesară susţinerea a cel puţin două treimi din numărul senatorilor, a fost votată prin vot nominal, exprimându-se 107 senatori "pentru" şi 13 "contra" (USR). Şapte senatori s-au abţinut (de la PNL şi UDMR).

Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituţie, "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că referendumul pentru familie va fi organizat pe 7 octombrie.

De asemenea, plenul Senatului a dat un vot pozitiv şi pentru cele două amendamente adoptate de către Camera Deputaţilor la propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei. Senatorul Şerban Nicolae (PSD) a precizat că este vorba despre amendamente de natură tehnică. AGERPRES( AS - autor: George Onea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 25-02-2025 22:02

Liderul PSD Constanța, lăsat în libertate de judecători

Curtea de Apel București a respins marți cererea DNA de arestare preventivă a liderului PSD Constanța, Ion Dumitrache, implicat în cazul de corupție din Portul Constanța. Ion Dumitrache este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și folosirea influenței pentru obținerea de bani, bunuri sau alte foloase necuv

Justitie si interne 25-02-2025 20:21

Timiș: Trei persoane arestate după ce au fost prinse în flagrant când vindeau droguri de 60.000 de lei

Trei persoane au fost arestate preventiv după ce au fost prinse în flagrant, la Timișoara, în timp ce vindeau droguri în valoare de 60.000 de lei, informează, marți, Poliția Timiș. 'Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilo

Justitie si interne 25-02-2025 17:10

CCR: Sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu Legea privind pensiile militare de stat - amânată pe 11 martie

Curtea Constituțională a României a amânat, marți, pentru 11 martie, dezbaterile pe sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu actul normativ pentru completarea Legii privind pensiile militare de stat. Avocatul Poporului notează în obiecția trimisă pe masa judecătorilor constituționali că unul dintre argumente ar fi imposibil

Justitie si interne 25-02-2025 16:13

Corupție în Portul Constanța/Instanța respinge cererea DNA de arestare a șapte inculpați

Tribunalul București a respins marți cererea DNA de arestare preventivă a șapte dintre inculpații implicați în cazul de corupție din Portul Constanța. Este vorba de un prim lot format din Petrică Buduru, Cătălin Crețu, Jean-Paul Tucan, Aktimur Munur, Cătălin Viorel Cristea, Vasile Costea și Daniel Liliac. Aceștia au fost puși sub control judiciar, pe o p

Justitie si interne 25-02-2025 15:56

DNA: 20 de persoane reținute în dosarul privind Portul Constanța

Un număr de 20 de persoane au fost reținute de procurori în dosarul privind infracțiunile din Portul Constanța, a informat, marți, Direcția Națională Anticorupție. Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, procurorii din cadrul Direcție

Justitie si interne 25-02-2025 14:19

Cluj: Dosar penal după ce o femeie a fost atacată de 11 câini

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj a deschis un dosar penal după ce o femeie de 57 de ani a fost atacată de 11 câini, pe o stradă din orașul Huedin. 'În data de 24 februarie, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj - Biroul pentru Protecția Animalelor s-au sesizat din oficiu cu privire la un incident petrecut &i

Justitie si interne 25-02-2025 13:40

Dosar penal pentru ucidere din culpă, după decesul unei bătrâne la un azil din Voluntari

Polițiștii din Ilfov au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, după ce o bătrână internată într-un azil din orașul Voluntari a decedat în timp ce era transportată la spital. Neregulile de la azilul din Voluntari au ieșit la iveală încă din 15 februarie, când polițiști de la Serviciul de Investigații Crim

Justitie si interne 25-02-2025 12:35

Andrei Caramitru - audiat la poliție în urma unei postări pe Facebook despre Călin Georgescu

Andrei Caramitru a fost audiat, marți, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, în urma unei plângeri depuse de fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu privind o postare făcută pe Facebook. 'E împotriva mea făcută (plângerea la poliție - n.r.) direct de Călin Georgescu. O postare absolut neutră. E o postare &ici

Justitie si interne 25-02-2025 09:26

Arad: Doi suspecți, arestați după ce au încercat să vândă mii de comprimate de ecstasy

Doi suspecți, de 29 și 52 de ani, au fost arestați la Arad, după ce au fost prinși în flagrant că încercau să vândă 5.500 de comprimate de droguri ecstasy, iar la percheziții ulterioare au mai fost găsite droguri și țigări de contrabandă. Potrivit unui comunicat de presă transmis, marți, de Inspectoratul de Poliție Județean (

Justitie si interne 24-02-2025 14:51

Harghita: Persoane bănuite de furtul a peste trei tone de combustibil, prinse în flagrant de polițiști

Patru persoane din județul Harghita, bănuite că pe parcursul lui 2024 și de la începutul acestui an, ar fi sustras peste trei tone de combustibil din rezervoarele unor camioane, au fost prinse în flagrant de către polițiști în noaptea de duminică spre luni, pe o stradă din municipiul Miercurea Ciuc, informează Inspectoratul Județean de Poliție.

Justitie si interne 24-02-2025 14:23

Instanța supremă aduce clarificări cu privire la drepturi ale pensionarilor magistrați și militari

Judecătorii Instanței supreme au adus clarificări, prin două decizii, în legătură cu drepturile de care beneficiază persoanele care s-au pensionat din magistratură și Armată. Astfel, într-o primă decizie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a hotărât că dispozițiile privind revizuirea drepturilor de pensie

Justitie si interne 24-02-2025 14:05

UCRAINA- TREI ANI DE RÃZBOI/ Poliția de Frontieră: 13.000 de ucraineni depistați că au intrat ilegal în România în 2024

Peste 13.000 de cetățeni ucraineni au fost depistați că au trecut ilegal frontiera în România anul trecut, majoritatea prin zona montană a Maramureșului, unii punându-și viața în pericol, a declarat luni, într-o conferință de presă, șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației, chestorul Florin Coman

Justitie si interne 24-02-2025 11:01

Corupție în Portul Constanța/ DNA face percheziții și în Dâmbovița, Brașov și București

Procurorii DNA efectuează, luni, 41 de percheziții în Portul Constanța, dar și în locații din Dâmbovița, Brașov și municipiului București, într-un dosar de corupție, în care sunt implicați funcționari și oameni de afaceri. ''Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a inf

Justitie si interne 24-02-2025 08:13

Percheziții DNA în Portul Constanța (surse)

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție efectuează, luni, peste 40 de percheziții în Portul Constanța, au informat, pentru AGERPRES, surse judiciare. Potrivit surselor citate, sunt vizate fapte de dare și luare de mită. Sursele judiciare au precizat că în dosar ar fi vizați, printre alții, șefi și funcționari din

Justitie si interne 23-02-2025 17:50

Curtea de Apel București: Traficantul de droguri Mohamed Amra, arestat în vederea predării către autoritățile franceze

Curtea de Apel București a decis, duminică, arestarea preventivă în vederea predării către autoritățile franceze a traficantului de droguri Mohamed Amra, capturat în urmă cu o zi în România.