Dosarul 'Mineriada': Instanţa supremă sesizează CCR cu şase excepţii de neconstituţionalitate

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) cu şase excepţii de neconstituţionalitate formulate în dosarul "Mineriada din 13-15 iunie 1990", în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii.
Cele şase excepţii de neconstituţionalitate au fost invocate din oficiu de către instanţă (excepţie referitoare la dispoziţiile art. 20 alin. (1) şi art. 21 alin.(1) din Codul de procedură penală), dar şi de inculpaţii Vasile Dobrinoiu (art. 56 alin. (5) din Cpp); Petre Peter (art. 439 alin. (1) din Codul penal); Mugurel Florescu (art. 311 şi art. 31 alin. (1) lit.d) teza a II-a din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară); Virgil Măgureanu (art. 56 alin. (5) din Cpp).
De asemenea, a fost admisă o cerere de sesizare a CCR invocată de preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadei 13 - 15 iunie 1990 din România, Viorel Ene, în legătură cu dispoziţiile art. 21 alin. (1) din Cpp, art. 282 alin. (1) din Cpp şi art. 346 alin. 4 din Cpp.
Pe de altă parte, instanţa a respins alte excepţii ridicate de Teodor Mărieş şi Asociaţia 21 Decembrie 1918, Ene Viorel şi Asociaţia Victimelor Mineriadei 13 - 15 iunie 1990 din România, precum şi cereri formulate de mai multe părţi vătămate.
Pe 13 iunie 2017, Parchetul Militar i-a trimis în judecată pe: Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) şi preşedinte al României; Petre Roman, fost prim-ministru; Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru; Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii; general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.
De asemenea, au fost deferiţi justiţiei: amiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu, la data faptelor membru al CPUN şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne; Cazimir Ionescu, vicepreşedinte al CPUN; Adrian Sârbu, şef de cabinet şi consilier al prim-ministrului; Miron Cozma, preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere "Valea Jiului"; Matei Drella, lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni; Plăieş Cornel Burlec, ministru adjunct la Ministerul Minelor; general (rez.) Vasile Dobrinoiu, comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne; colonel (rez.) Petre Petre, comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele aparţinând Ministerului de Interne; Alexandru Ghinescu, director al IMGB.
Procurorii militari susţin că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.
În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.
Atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a 4 persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.
În cadrul acestei acţiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după-amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.
Conform hotărârii luate de preşedintele CPUN, prim-ministrul, viceprim-ministrul, conducători ai instituţiilor de forţă, precum şi de persoane din conducerea FSN, în Piaţa Universităţii au fost aduşi muncitori de la Întreprinderea de Maşini Grele Bucureşti, coordonaţi de directorul acesteia. Muncitorii s-au manifestat violent, agresând fizic persoanele întâlnite în zona Institutului de Arhitectură, după care au ocupat Piaţa Universităţii împreună cu forţele de ordine, pentru a împiedica revenirea manifestanţilor.
Acţiunile întreprinse de autorităţile statului au generat o ripostă violentă din partea opozanţilor, astfel că au fost incendiate sediile Poliţiei Capitalei, Ministerului de Interne, Televiziunii Române şi SRI.
Procurorii mai arată că forţele de ordine au făcut uz de armă cu muniţie de război, în aceste împrejurări fiind împuşcate mortal 4 persoane, iar alte 3 fiind rănite, de asemenea, prin împuşcare.
Represiunea autorităţilor a continuat în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, printr-un atac sistematic desfăşurat împreună cu minerii şi muncitorii din mai multe judeţe ale ţării, care deveniseră o adevărată forţă de ordine, paralelă cu cele recunoscute şi organizate potrivit legii. În acest context, minerii aduşi în Bucureşti au devastat sediile partidelor politice nou înfiinţate sau reînfiinţate după Revoluţia din decembrie 1989 şi care se aflau în opoziţie. De asemenea, au agresat locuitori ai Bucureştiului şi alte persoane având legătură cu manifestaţiile din Piaţa Universităţii, imaginile cu actele de violenţă comise de mineri pe străzile oraşului fiind mediatizate în întreaga lume.
Ion Iliescu este acuzat de procurorii militari că el este cel care a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din Bucureşti. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Angajate la o clinică privată, condamnate cu suspendare și trimise să muncească la biserică pentru vaccinări la 'chiuvetă'
Două angajate la o clinică privată din Capitală au primit pedepse cu suspendare și au fost obligate să presteze muncă neremunerată la biserică pentru efectuarea de vaccinări 'la chiuvetă' în timpul pandemiei de COVID. Laura Andreea Gheorghe și Maria Lazăr au fost condamnate de Tribunalul București la 2 ani și 3 luni închiso
Vrancea: Trei femei au ajuns la spital în urma unui accident rutier pe DN2-E85, la Dumbrăveni
Trei femei au fost rănite și au ajuns la spital, luni, în urma unui accident rutier produs pe DN2 - E85, în localitatea Dumbrăveni, după ce o șoferiță nu a respectat semnificația indicatorului 'Oprire', a anunțat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea. Conform primelor cercetări, o tânără de 21 de ani, aflată
Vaslui: DNA cere înlocuirea controlului judiciar cu arestul preventiv în cazul expertului Radu Judele
DNA a solicitat înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar cu cea a arestului preventiv în cazul expertului Radu Judele, inculpat alături de Dumitru Buzatu într-un dosar care vizează infracțiuni de corupție. La termenul care a avut loc luni la Tribunalul Vaslui a fost vizionată o înregistrare de la termenul an
Prahova: Percheziții la Primăria Sinaia (surse)
Procurorii DNA au efectuat, luni, percheziții la sediul Primăriei Sinaia, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare. Potrivit acestora, acțiunea procurorilor are legătură cu faptul că primarul Vlad Oprea ar fi încălcat măsura controlului judiciar dispusă de către anchetatori în dosarul de corupție care îl vizează. AGERPRE
Timiș: Polițiștii fac cercetări după în curtea unei școli au fost găsite cutii inscripționate 'Radioactiv'
Polițiștii timișoreni au început efectuarea de cercetări în baza unui raport întocmit de specialiștii CNBR din cadrul Inspectoratului județean pentru Situații de Urgență (ISU), care au fost sesizați, luni, că într-o anexă din curtea unei școli din centrul municipiului Timișoara au fost descoperite cutii sigilate care purtau inscripție 'Rad
Botoșani: Un bărbat a fost condamnat la detenție pe viață, după ce a ucis o femeie și pe fiica acesteia
Un bărbat din Botoșani a fost condamnat, luni, la detenție pe viață, după ce a ucis, în noiembrie 2023, o femeie și pe fiica acesteia, potrivit hotărârii publicată pe portalul instanțelor de judecată. Bărbatul, în vârstă de 38 de ani, a fost acuzat de omor calificat și act sexual cu un minor și distrugere, iar sentința
Predoiu (MAI), de ziua Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane: 610 cazuri de exploatare, gestionate în 2024
Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a gestionat, în anul 2024, peste 610 cazuri de victime ale traficului de persoane, exploatate în diverse forme, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia zilei ANITP. 'Este notabil și efortul depus în zona de prevenție. Agenț
Hunedoara: Două persoane suspectate că ar fi deținut droguri într-un bar din comuna Ilia, lângă Deva
Doi bărbați sunt cercetați penal după ce, într-un bar din comuna Ilia, în apropiere de municipiul Deva, polițiștii au descoperit asupra lor substanțe interzise, a informat luni Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara. Acțiunea a vizat prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, asupra suspecților
DGPMB: 12 persoane care ar fi participat la un scandal în Sectorul 5 pe 1 mai, depistate și audiate
Polițiștii Capitalei au depistat și condus la audieri 12 suspecți, alături de alte șase persoane care au calitatea de martori într-un dosar privind o încăierare cu cuțite și obiecte contondente, pe 1 mai, pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei. 'Astăzi, 12 mai, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului
Gorj: Adolescentă de 16 ani, dată dispărută
O minoră de 16 ani, din Turburea, a fost dată dispărută de la domiciliu de către mama sa, fiind căutată de polițiști, informează, luni, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Gorj. Potrivit sursei citate, duminică seara, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Târgu Cărbunești au fost sesizați prin apel 112 de către o femeie, din comuna
DNA: Afaceriști judecați pentru dare de mită în legătură cu investiția 'Complex Muzeal - Galeria Istorică a Transilvaniei'
Doi administratori ai unei societăți comerciale au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție într-un dosar în care sunt acuzați de dare de mită în legătură cu realizarea investiției 'Complex Muzeal - Galeria Istorică a Transilvaniei' desfășurată de Muzeul Național de Istorie Cluj. Potrivit unui comunic
Prezidențiale2025/ Sesizare față de ecranul de mari dimensiuni de la mitingul organizat de Nicușor Dan în Piața Victoriei
O sesizare a fost făcută la 112 față de dimensiunile prea mari și care ar încălca reglementările legale ale ecranului electronic amplasat în Piața Victoriei pentru mitingul electoral organizat, duminică seară, de susținătorii candidatului independent Nicușor Dan. 'În contextul adunării publice din Piața Victoriei, o perso
Ialomița: Dosar penal pentru lipsire de libertate, după ce o tânără de 20 de ani a sesizat că a fost sechestrată
Anchetatorii din județul Ialomița au deschis un dosar pentru lipsire de libertate în cazul unei tinere de 20 de ani care a plecat de acasă, iar după câteva zile i-a comunicat vărului său că este sechestrată. Conform datelor comunicate, duminică, de Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, polițiștii din cadrul Poliției Municipiul
Prahova: Percheziții la suspecți de înșelăciune și conducere pe drumurile publice sub influența substanțelor psihoactive
Polițiștii din Prahova au efectuat, duminică, patru percheziții într-un dosar care vizează săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și conducere pe drumurile publice sub influența substanțelor psihoactive. 'Din cercetări a reieșit faptul că, în perioada noiembrie 2024 - mai 2025, o femeie de 39 de ani ar fi indus &i
Constanța: Șoferiță găsită cu mașina oprită pe calea ferată, la Eforie Nord; avea alcoolemie de 1,64 mg/l
Polițiștii constănțeni au găsit, duminică, o șoferiță, în vârstă de 36 de ani, care oprise mașina pe linia de cale ferată din stațiunea Eforie Nord, aceasta fiind testată etilotest cu un rezultat de 1,64 mg/litru alcool pur în aer expirat. 'La data de 10 mai a.c., în jurul orei 13.00, polițiști din cadrul Poliției O