CCR amână, pentru 23 ianuarie, sesizarea lui Iohannis referitoare la Legea privind statutul funcţionarilor publici

Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat, miercuri, pentru 23 ianuarie, dezbaterea sesizării preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la legea care menţine abrogarea suspendării funcţionarilor publici trimişi în judecată.
Şeful statului a transmis săptămâna trecută la CCR această sesizare cu privire la Legea pentru modificarea şi completarea Legii 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici.
Actul normativ menţine abrogarea prevederii potrivit căreia funcţionarii publici sunt suspendaţi din funcţie în cazul în care sunt trimişi în judecată pentru infracţiuni, inclusiv de corupţie şi de serviciu.
Preşedintele Iohannis precizează că abrogarea suspendării raportului de serviciu al funcţionarului public ca urmare a trimiterii în judecată încalcă dispoziţiile art. 1 alin. (3) şi (4), art. 16 alin. (1) şi art. 54 alin. (2) din Constituţie.
"În jurisprudenţa sa, Curtea Constituţională a reţinut că sancţiunea prevăzută de art. 94 alin. (1) lit. m) din Legea nr.188/1999, cea a suspendării de drept a raportului de serviciu al funcţionarului public trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de natura celor prevăzute la art. 54 lit. h), are ca finalitate protejarea autorităţii sau a instituţiei publice faţă de pericolul continuării activităţii ilicite şi al extinderii consecinţelor periculoase ale faptei penale săvârşite de către funcţionarul public", arată şeful statului.
El susţine că, ţinând cont de natura administrativă a acestei măsuri, 'nu se pune problema nerespectării prezumţiei de nevinovăţie, care va trebui însă respectată pe tot parcursul desfăşurării întregului proces penal pornit împotriva respectivului funcţionar public, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare'.
"Această sancţiune este una temporară şi urmăreşte un scop legitim, fiind în concordanţă cu exigenţele constituţionale. Funcţionarul public al cărui raport de serviciu a fost suspendat îşi reia activitatea în conformitate cu art. 86 alin. (3) din Legea nr. 188/1999, în cazul în care s-a dispus clasarea sau renunţarea la urmărirea penală ori achitarea sau renunţarea la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicării pedepsei, precum şi în cazul încetării procesului penal. De asemenea, respectivului funcţionar public îi vor fi achitate drepturile salariale aferente perioadei de suspendare. Prin raportare la scopul legitim avut în vedere de legiuitor, măsura este justificată de necesitatea asigurării autorităţii şi integrităţii funcţiei publice. Măsura suspendării raportului de serviciu vizează doar infracţiuni de o anumită gravitate: infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, infracţiuni de corupţie şi de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals ori situaţia unei infracţiuni săvârşite cu intenţie care ar face persoana ce deţine funcţia publică incompatibilă cu exercitarea respectivei funcţii publice", menţionează Iohannis.
Şeful statului arată că, având în vedere că funcţia publică implică ansamblul atribuţiilor şi responsabilităţilor, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor de putere publică, standardele privind integritatea şi deontologia funcţionarului public trebuie să fie astfel stabilite încât faptele penale săvârşite de acesta în timpul ocupării unei funcţii publice să nu se răsfrângă asupra instituţiei publice.
Preşedintele Iohannis menţionează că, referitor la suspendarea din funcţie a funcţionarilor publici ca urmare a trimiterii în judecată pentru săvârşirea anumitor infracţiuni, Curtea Constituţională a reţinut că prin Decizia de inadmisibilitate din 22 noiembrie 2011, pronunţată în Cauza Ţehanciuc împotriva României, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a observat că autoritatea publică ce dispune măsura suspendării din funcţie nu pretinde că reclamantul a comis vreun act ilegal şi nimic din decizia sa nu indică vreo apreciere sau antepronunţare a vinovăţiei reclamantului cu privire la acuzaţiile penale aduse împotriva acestuia.
"Într-adevăr, suspendarea sa este obligatorie şi automată potrivit Legii nr. 188/1999, însă nimic din această lege nu arată că scopul măsurii de suspendare este punitiv, ci mai degrabă de precauţie şi provizoriu, în măsura în care priveşte apărarea interesului public, prin suspendarea din funcţie a unei persoane acuzate de comiterea unei infracţiuni de serviciu, şi, astfel, de prevenire a altor posibile acte similare sau consecinţe ale unor asemenea acte", se arată în sesizarea de neconstituţionalitate.
Cu privire la integritatea în funcţia publică, preşedintele Iohannis arată că CCR a dezvoltat o amplă jurisprudenţă, arătând că exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice trebuie să se realizeze în coordonatele statului de drept: "Statul de drept presupune, pe de o parte, capacitatea acestuia de a asigura cetăţenilor servicii publice de calitate şi de a crea premisele pentru încrederea cetăţenilor în instituţiile şi autorităţile publice. Aceasta presupune obligaţia statului de a impune standarde etice şi profesionale în special celor chemaţi să îndeplinească activităţi ori servicii de interes public şi, cu atât mai mult, celor care înfăptuiesc acte de autoritate publică, adică pentru acei agenţi publici sau privaţi care sunt învestiţi şi au abilitarea de a invoca autoritatea statului în îndeplinirea anumitor acte sau sarcini. Statul este dator să creeze toate premisele - iar cadrul legislativ este una dintre ele - pentru îndeplinirea funcţiilor statului de către profesionişti care îndeplinesc criterii profesionale şi de probitate morală".
Astfel, şeful statului subliniază că abrogarea unor dispoziţii din legea supusă controlului de constituţionalitate determină diminuarea standardelor de integritate cu privire la exercitarea unei funcţii publice şi afectează profund încrederea cetăţenilor în instituţii.
El menţionează că pentru protejarea integrităţii şi prestigiului funcţiei publice învestite cu autoritate de stat, legiuitorul a prevăzut suspendarea din funcţie la momentul trimiterii în judecată sau al arestului preventiv, pentru: membrii Guvernului; aleşii locali; salariaţi; judecători şi procurori; judecătorii constituţionali; notarii publici; practicienii în insolvenţă; personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti, arătând că aceste considerente sunt valabile şi în cazul funcţionarilor publici, sancţiunea administrativă a suspendării de drept a raportului de serviciu fiind una care întăreşte efectul disuasiv al protejării integrităţii în funcţia publică şi a încrederii cetăţenilor în persoanele care sunt învestite cu autoritate de stat.
Şeful statului menţionează şi că introducerea posibilităţii de delegare a competenţei de organizare a concursului pentru ocuparea funcţiilor publice prin ordin al preşedintelui ANFP încalcă legea fundamentală.
Preşedintele precizează că prin soluţia legislativă se ajunge la situaţia ca un aspect esenţial care vizează raportul de serviciu, reglementat de legea organică, să fie delegat printr-un act administrativ.
Pe 14 noiembrie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de modificare a Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, menţinând abrogarea prevederii potrivit căreia funcţionarii publici sunt suspendaţi din funcţie în cazul în care sunt trimişi în judecată pentru infracţiuni, inclusiv de corupţie şi de serviciu.
Camera Deputaţilor a respins, astfel, obiecţiile preşedintelui Klaus Iohannis, conţinute în cererea de reexaminare asupra acestui proiect adoptat iniţial de Parlament în iunie 2016. AGERPRES/(AS - autor: Mădălina Cochinescu Verman, editor: Florin Marin)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Olt: O persoană în vârstă de 23 de ani, reținută pentru trafic de droguri de mare risc
O persoană în vârstă de 23 de ani, care ar fi vândut diferite cantități de substanțe psihoactive și droguri de mare risc, a fost reținută miercuri de procurorii DIICOT Olt, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ). În cauză cercetările sunt efectuate de polițiști de la Serviciul de Combatere
Avocatul Poporului recomandă majorarea sancțiunilor pentru conducere fără permis și sub influența alcoolului (raport)
Un raport special al Avocatului Poporului privind siguranța rutieră în România propune majorarea limitelor sancțiunilor pentru conducere fără permis, sub influența alcoolului sau a altor substanțe interzise, potrivit adjunctului Avocatului Poporului, Mircea Criste. El a punctat, miercuri, la o dezbatere asupra acestui raport, că ar
Timiș: Trei bărbați reținuți pentru nerespectarea regimului armelor
Trei bărbați au fost reținuți, miercuri, pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, după ce polițiștii timișeni de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au pus în aplicare trei mandate de percheziție domiciliară în localitățile Belinț și Șuștra. Potrivit unei informări de presă transmisă de Inspectoratul
DGPMB: Bărbați depistați în urma unor furturi prin montarea unui dispozitiv artizanal pe fanta bancomatelor
Doi bărbați au fost depistați, iar unul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce și-ar fi însușit mai multe sume de bani prin montarea unui dispozitiv artizanal pe fanta unor bancomate din Capitală, cu care rețineau banii celor care scoteau numerar. ''Ieri, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiu
Bacău: Patru persoane, între care un minor, cercetate pentru trafic de droguri de mare risc
Patru persoane, între care un minor în vârstă de 17 ani, sunt cercetate penal pentru comiterea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc, a informat, miercuri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău. Două persoane, cu vârste de 24 și, respectiv, 46 ani, sunt acuzate și de deținere de droguri de mare risc pen
Fostul deputat Dan Vîlceanu, trimis în judecată după ce l-a bătut în Parlament pe Florin Roman
Fostul deputat Dan Vîlceanu a fost trimis în judecată de Parchetul General pentru ultraj, purtare abuzivă și tulburarea ordinii și liniștii publice, după ce anul trecut l-a bătut în Parlament pe deputatul PNL Florin Roman. Dan Vîlceanu a fost ales în Parlament pe listele PNL, iar la momentul incidentului era deput
Argeș: Persoane trimise ilegal în SUA de un grup infracțional organizat la cerșit și infracțiuni; prejudiciul - 5 milioane dolari
O grupare infracțională care trimitea ilegal în Statele Unite ale Americii (SUA) numeroase persoane pe care le obliga să practice cerșetoria sau să comită infracțiuni a fost destructurată de anchetatorii argeșeni, prejudiciul creat prin activitatea infracțională fiind de aproximativ 5 milioane de dolari. Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercur
Dolj: Tânăr de 27 de ani reținut după agresarea a trei pacienți de la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare
Un tânăr de 27 de ani din comuna Poiana Mare, județul Dolj, a fost reținut de polițiști după ce ar fi condus sub influența drogurilor și ar fi agresat trei pacienți de la Spitalul de Psihiatrie din localitate. Potrivit unei informări transmisă miercuri de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Dolj, tânărul este cercetat pentru săvârșirea a
Constanța: Cinci suspecți de proxenetism, audiați în urma unor percheziții domiciliare
Cinci suspecți de proxenetism sunt audiați de polițiștii constănțeni în urma a opt percheziții domiciliare, efectuate miercuri în județele Constanța și Călărași. Conform Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța, perchezițiile, făcute de lucrători ai Poliției Municipiului Constanța - Serviciul Municipal de Investigații Criminale, sub coor
Vrancea: Un pod rupt și două drumuri închise în județ, în urma viiturilor
Drumul Județean (DJ) 205 H, între comunele Păunești și Movilița din județul Vrancea, a fost închis circulației, ca urmare a ploilor abundente înregistrate în ultimele ore iar podul din comuna Fitionești s-a rupt, mai multe persoane fiind blocate la mănăstirea Mușunoaiele. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea, ploil
IGPR: Traficanți de cocaină reținuți; drogurile erau vândute în București
Două persoane au fost reținute și vor fi prezentate magistraților cu propunere de arestare preventivă pentru trafic de cocaină, care ar fi fost vândută în București cu sume cuprinse între 2.100 și 4.100 de lei. Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București (BCCO), împreună cu procurorii Direcție
Iași: Traficant de droguri de mare risc, reținut de DIICOT
Un bărbat în vârstă de 33 de ani, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc și mare risc, a fost reținut de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Iași. Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că, î
CSM: 266 de cursați de la INM activează de marți ca judecători și procurori stagiari
CSM anunță că 266 de cursanți ai Institutului Național al Magistraturii, promoția 2023 - 2025, au fost numiți marți în funcțiile de judecători și procurori stagiari, ca urmare a promovării examenului de absolvire. În urma opțiunilor exprimate, 171 au ales să devină judecători, în timp ce 95 de absolvenți au optat pentru profe
Prahova: Elena Udrea scapă de circa 8 luni de închisoare din pedeapsa rămasă de executat
Fostul ministru al Turismului Elena Udrea scapă de circa opt luni de închisoare din pedeapsa care i-a mai rămas de executat după ce a formulat contestație la executare. Potrivit portalului instanțelor de judecată, Tribunalul Prahova a admis, marți, contestația la executare formulată și a dispus deducerea din pedeapsa de șase ani în
Argeș: Turist străin mușcat de urs pe Transfăgărășan
Un turist străin a fost mușcat, marți, de un urs pe Transfăgărășan, incidentul având loc în zona unui hotel din comuna argeșeană Arefu. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș, victima este un bărbat de 77 de ani care, la momentul sosirii echipajelor de intervenție, se afla în autoturism împreună cu o f