ICCJ amână o decizie privind un prag pentru infracţiunea de conducere a unui autovehicul sub influenţa drogurilor
Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat, luni, pentru 11 noiembrie, pronunţarea unei decizii privind necesitatea introducerii unui prag pentru infracţiunea de conducere a unui autovehicul sub influenţa drogurilor.
Completul de la Instanţa supremă a primit mai multe sesizări de la instanţe din ţară în legătură cu modul în care trebuie interpretată sintagma "persoana care conduce aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive".
Potrivit art.336 alin. (2) Cod penal, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă persoana aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
Spre deosebire de infracţiunea de la art.336 alin. (l) Cod penal (conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului), în cazul căreia îmbibaţia alcoolică trebuie să se situeze superior pragului de 0,80 g/l alcool pur în sânge, legislaţia nu prevede o limită a cantităţii de substanţe psihoactive ingerate sau vreun efect al acestora, fapta fiind penală indiferent de modalitatea de consum, de cantitatea ingerată sau de efectele acesteia.
"Dacă în cazul infracţiunii prevăzută de art. 336 alin.2 din Codul penal, pentru realizarea laturii obiective (elementul material) al infracţiunii este suficient să se constate prezenţa în sânge ori în urină a substanţei psihoactive, indiferent de valoarea acesteia, influenţa acesteia asupra capacităţii de a conduce prezumându-se, raportat la efectul acestor substanţe asupra sistemului nervos central sau suplimentar ca element esenţial al laturii obiective trebuie dovedit, prin orice mijloc de probă, influenţarea capacităţii de a conduce", este chestiunea de drept supusă spre analiză judecătorilor de la Înalta Curte.
Controversele au apărut după ce tot mai mulţi şoferi s-au ales cu dosare penale pentru consum de substanţe interzise la volan, deşi luaseră medicamente uzuale sau spray nazal antialergic.
Reclamanţii susţin că simpla prezenţă a substanţei psihoactive în probele biologice, în cantităţi infime, nu înseamnă că afectează capacitatea oamenilor de a conduce o maşină, astfel că este nevoie de stabilirea unui prag de la care se poate vorbi de o infracţiune, aşa cum este la alcool.
Au existat instanţe din ţară care au dispus condamnarea şoferilor, chiar dacă s-a stabilit că ei nu se aflau sub influenţa acestor substanţe, iar alte instanţe au dat soluţii de achitare.
În practică, au existat situaţii în care examenele clinice, buletinele toxicologice şi expertizele medico-legale au relevat păstrarea capacităţilor de percepţie spaţio-temporale, atunci când valoarea substanţelor psihoactive era foarte mic.
De asemenea, au fost şi cazuri în care substanţele psihoactive nu au fost introduse recent în organismul persoanei care conducea un vehicul pe drumurile publice, prezenţa unor substanţe psihoactive în probele biologice, detectată ca urmare a analizelor de laborator, putând rezulta şi dintr-un consum anterior, ale căror urme au o persistenţă în organism mai multe zile sau săptămâni. În acest caz, la data depistării şoferului în trafic, efectele psihoactive specifice fazei de intoxicaţie acută dispăruseră.
În astfel de cauze, probaţiunea este adeseori completată prin efectuarea unui raport de expertiză medico-legală, pentru a se stabili dacă conducătorul auto se afla sub influenţa substanţelor psihoactive la momentul săvârşirii faptei, respectiv dacă capacitatea acestuia de a conduce autovehicule pe drumurile publice a fost afectată negativ, raportat la starea indusă de consumul substanţelor psihoactive.
Pe de altă parte, Curtea Constituţională a statuat că, ori de câte ori aceste substanţe psihoactive sunt ingerate, influenţează sistemul nervos central, cu toate că nu există semne exterioare.
CCR a constatat că incriminarea faptei de conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive este determinată de efectul nociv al substanţelor respective, ţinând cont de faptul că, aşa cum se arată în doctrină, acestea produc tulburări în atitudinea şi comportamentul conducătorului auto, generând, implicit, o diminuare a capacităţii de a manevra vehiculul pe drumurile publice în condiţii de siguranţă pentru toţi participanţii la trafic.
Totodată, Instanţa supremă a stabilit, în soluţionarea unor recursuri în casaţie, că este suficient să se constate prezenţa substanţelor psihoactive în corp, fără să fie necesar să fie dovedită influenţa asupra sistemului nervos central.
Astfel, Instanţa supremă a reţinut într-o decizie din anul 2020 că: "Odată consumată, orice substanţă cu efect psihoactiv afectează sistemul nervos central într-o măsură incompatibilă cu desfăşurarea în siguranţă a unor activităţi care prezintă un grad ridicat de risc pentru sănătatea persoanelor, cum este, printre altele, şi cazul conducerii unui vehicul pe drumurile publice. Consumul de substanţe stupefiante, psihotrope sau de alte substanţe psihoactive produce întotdeauna modificări fizice, psihice şi comportamentale de diverse grade, dar semnificative, în considerarea cărora operaţiunile având ca obiect astfel de substanţe sunt total sau preponderent restricţionate". AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DGPMB: Cercetări într-un caz de furt de părți anatomice dintr-un spital
Polițiștii Capitalei efectuează cercetări pentru depistarea unei persoane care a intrat într-un spital din București și ar fi furat o ladă frigorifică în care se aflau deșeuri anatomo-patologice și părți anatomice. 'La data de 13 ianuarie, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB) - Sec
Membrul clanului Sportivilor bănuit că a violat o fată de 14 ani, arestat preventiv
Instanța a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Gheorghe Florin, zis 'Florin al lui Cici', membru al clanului Sportivilor, bănuit că a violat o fată de 14 ani, fiica verișoarei acestuia, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare. Luni dimineață, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB)
Angel Tîlvăr: Modernizarea Forțelor Navale Române reprezintă o prioritate strategică pentru MApN
Modernizarea Forțelor Navale Române reprezintă o prioritate strategică pentru MApN, ținând seama de provocările de securitate din regiunea Mării Negre, care sunt amplificate de contextul geopolitic actual, în care războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei intră în cel de-al patrulea an, a afirmat, luni, ministrul Apărării, Ange
Șefi din Comitetul Olimpic, achitați definitiv în dosarul echipamentului de slabă calitate de la Jocurile Olimpice
Curtea de Apel București a dispus definitiv, luni, achitarea a patru șefi din Comitetul Olimpic și Sportiv Român, în dosarul privind achiziționarea de echipament de slabă calitate pentru sportivii români care au participat la Jocurile Olimpice de la Rio 2016. Este vorba de Ioan Dobrescu - secretar general al Comitetului Olimpic și Sportiv Rom
Brașov: Proiect în premieră națională - Avocatul de Serviciu; 40 de apărători au acceptat să îndrume cetățenii pro bono
Tribunalul Brașov, în colaborare cu Baroul Brașov, a lansat, luni, în premieră în România, proiectul 'Avocatul de serviciu', prin care avocați brașoveni vor oferi consultanță de orientare, gratuit, cetățenilor care nu își permit sau pur și simplu au nevoie de sfaturi juridice pentru a se 'orienta' în cadrul instanțelor braș
Percheziții la un membru al clanului Sportivilor, bănuit că a violat o fată de 14 ani (surse)
Polițiștii Capitalei au efectuat o percheziție, luni, la domiciliul lui Gheorghe Florin, zis 'Florin al lui Cici', membru al clanului Sportivilor, bănuit de violul unei fete de 14 ani, fiica verișoarei acestuia, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare. Luni dimineață, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB) - Ser
DNA: Două persoane reținute după ce ar fi promis că pot influența magistrați; au cerut 500.000 de euro
Două persoane au fost reținute, luni, de procurorii anticorupție, după ce i-ar fi cerut 500.000 de euro unei femei pentru a interveni pe lângă magistrați astfel încât concubinul acesteia să obțină soluții favorabile într-un dosar în care este cercetat pentru evaziune fiscală de Direcția Națională Anticorupție (DNA).
Dolj: Bărbat urmărit internațional, prins în Gara Craiova
Un bărbat de 37 de ani, din municipiul Craiova, urmărit la nivel internațional, a fost prins în Gara Craiova, noaptea trecută, după ce polițiști din cadrul Biroului Județean de Transporturi Dolj, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au observat că acesta prezenta un comportament suspect. Potrivit IPJ Dolj, în urma
Neamț: Două anexe ale Mănăstirii Văratec, distruse de un incendiu
Două anexe ale Mănăstirii Văratec au fost distruse de un incendiu care a izbucnit din cauza unui scurtcircuit, a informat, luni, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. La fața locului au intervenit trei echipaje de pompieri și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț. 'La sosirea pompierilor, incendiul se
Giurgiu: Trei bărbați, reținuți după ce au sustras bunuri de 87.000 de lei
Trei bărbați cu vârste cuprinse între 21 și 30 de ani, din localitatea Putineiu, au fost reținuți de polițiști după ce ar fi sustras bunuri de 87.000 de lei dintr-o locuință și o societate comercială din municipiul Giurgiu. 'Polițiștii giurgiuveni au reținut 3 bărbați, din localitatea Putineiu, județul Giurgiu, bănuiți că ar fi
Protest în Capitală/ DGPMB: Poliția s-a autosesizat după ce un jurnalist de la o televiziune ar fi fost agresat
Poliția Capitalei a informat că s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în timpul manifestării publice, organizate în Capitală, un reprezentat al unui trust de televiziune ar fi fost agresat. 'Astfel, polițiștii din cadrul Secției 20 Poliție s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de lovire s
Dolj: Peste 55.000 de țigarete de contrabandă, găsite de polițiști în autoutilitara unui bărbat din Suceava
Polițiștii specializați din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Dolj, cu sprijinul polițiștilor de frontieră din județ, au indisponibilizat, duminică, peste 55.000 de țigarete de diverse mărci care nu erau marcate fiscal. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Dolj, polițiștii au desfășurat, duminică, o acț
Jandarmeria București: 11 fumigene, găsite în bagajul unui bărbat, în zona Pieței Victoriei
Un număr de 11 fumigene au fost găsite, duminică, în bagajul unui bărbat, în zona Pieței Victoriei, informează Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București (DGJMB). 'În jurul orei 16,00, în zona Pieței Victoriei, pe bd. Iancu de Hunedoara, în urma verificării bagajului unui bărbat, au fost găsite 11 materiale piroteh
Jandarmeria București: Un bărbat și fiul său, ridicați pentru verificări de la mitingul AUR
Un bărbat și fiul acestuia, asupra căruia a fost găsit un baston telescopic, participanți la mitingul organizat duminică în centrul Bucureștiului de partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), au fost legitimați de jandarmi și conduși la secția de poliție pentru continuarea verificărilor, informează Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București (DGJM
Jandarmeria București: Două cuțite, un briceag și substanțe interzise, depistate la persoane participante la protest
Patru persoane care aveau asupra lor obiecte interzise au fost depistate în timp ce se deplasau spre zona mitingului din Piața Universități, informează Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București (DGJMB). În cazul acestora au fost întocm