ICCJ decide dacă restituie definitiv la Parchet dosarul Revoluţiei în care este judecat Ion Iliescu

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie hotărăşte miercuri dacă menţine decizia de restituie la Parchetul Militar a dosarului Revoluţiei în care fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii.
Pe 21 mai, un judecător de cameră preliminară de la Instanţa supremă a decis ca dosarul să fie restituit procurorilor, după ce a constatat nereguli în rechizitoriu.
Procurorii militari şi mai multe părţi vătămate au atacat decizia, urmând ca miercuri magistraţii să se pronunţe pe contestaţiile acestora.
În octombrie 2020, instanţa a exclus mai multe probe din dosar, Parchetul Militar având la dispoziţie atunci un termen de cinci zile pentru a remedia neregularităţile din rechizitoriu şi pentru a comunica instanţei dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor ori solicită restituirea cauzei.
ICCJ a admis atunci mai multe cereri şi excepţii invocate în dosarul Revoluţiei atât de către părţi civile, cât şi de Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu, fiind excluse mai multe probe ca urmare a constatării neregularităţii rechizitoriului întocmit de procurorii militari.
Magistratul a constatat neregularitatea rechizitoriului în dosarul Revoluţiei întocmit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare la data de 5 aprilie 2019.
Instanţa a dispus, în octombrie 2020, excluderea din materialul de urmărire penală a mai multor probe: actele intitulate "declaraţii" ce conţin relatările făcute de Gelu Voican Voiculescu şi Ion Iliescu în faţa Comisiei senatoriale; rapoartele întocmite de Comisia senatorială privind evenimentele din decembrie 1989 şi documentele ce au stat la baza întocmirii acestora; sinteza aspectelor ce rezultă din analizele efectuate de Parchetul Militar în perioada 1990-1994 în cauzele privind evenimentele din decembrie 1989; punctul de vedere preliminar al SRI privind evenimentele din decembrie 1989; documentarul privind Marele Stat Major din cadrul MApN; "Cartea revoluţiei române. Decembrie 1989" de Sergiu Nicolaescu; documentele de arhivă ale Statului Major General privind evenimentele din decembrie 1989 cu referire la acţiunile întreprinse de Direcţia de Cercetare a Armatei pentru perioada 17-31 decembrie 1989.
De asemenea, au fost excluse din materialul probator declaraţii date de zeci de persoane vătămate.
Dosarul Revoluţiei a fost trimis în instanţă de procurorii militari în luna aprilie 2019, în proces fiind citate peste 5.000 de părţi civile. Procesul a fost blocat mai mult de un an, pentru discutarea unor cereri şi excepţii ridicate de părţile din dosar.
Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi generalul (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi în acest dosar de săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii.
Ion Iliescu nu s-a prezentat la niciun termen al procesului.
Conform rechizitoriului, pe fondul degenerării relaţiilor dintre România şi URSS, după momentul "Praga 1968", dar şi ca urmare a stării de nemulţumire profundă şi generală din societate, s-a coagulat şi a evoluat o grupare dizidentă care a avut drept scop înlăturarea fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu, dar care urmărea menţinerea României în sfera de influenţă a URSS.
Procurorii militari susţin că gruparea din jurul lui Ion Iliescu a acţionat abil şi eficient în preluarea puterii politice şi militare în decembrie 1989.
Astfel, întreaga forţă militară a României - MApN, Ministerul de Interne - Departamentul Securităţii Statului, precum şi Gărzile Patriotice, începând cu data de 22 decembrie 1989, s-ar fi pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia.
"Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al CFSN, format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general-locotenent Victor Atanasie Stănculescu, general-maior (r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar şi numit ministru al Apărării) şi Gelu Voican Voiculescu, a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit şi legitimarea politică în faţa poporului român", precizau procurorii.
Potrivit anchetei, începând cu seara de 22 decembrie 1989 ar fi fost lansată o amplă şi complexă activitate de inducere în eroare (diversiuni şi dezinformări), coordonată de unii componenţi ai Consiliului Militar Superior (structură aflată în subordinea CFSN), acceptată şi asumată de factorii decizionali ai acestui for.
Cercetările au vizat faptul că prin instaurarea unei "psihoze generalizate a terorismului" ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii.
"Din cercetări a rezultat că psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări şi a provocat, după 22 decembrie 1989, un număr de 862 de decese, 2.150 de răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice. Aceste consecinţe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17 - 22 decembrie 1989 (orele 12,00)", menţionau procurorii militari.
Ancheta a stabilit că aceste diversiuni şi dezinformări ar fi creat condiţiile condamnării şi execuţiei cuplului Ceauşescu printr-un proces penal simulat.
"Probatoriul administrat în cauză relevă că inculpaţii Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă (contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului), ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu şi ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcţii de conducere din MApN, fără a interveni pentru stoparea lor", susţineau procurorii.
Potrivit Parchetului General, Iosif Rus, în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, ar fi intervenit în noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989, fără drept şi în deplină cunoştinţă de cauză, asupra planului de apărare a Aeroportului Internaţional Otopeni şi ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari şi 8 civili), precum şi la rănirea gravă a altor 15 persoane.
"La 23 decembrie 1989 a emis ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor aparţinând Regimentului 61 Boteni, fapt ce ar fi dus la deschiderea focului fratricid, implicit la rănirea unor persoane. A emis şi alte ordine militare, conduite care în afara rezultatelor concrete enunţate ar fi contribuit la agravarea psihozei teroriste. Urmarea imediată a acestor conduite a fost complexă, a presupus producerea unor rezultate multiple asupra unui număr mare de persoane şi ar fi generat o stare de pericol pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei civile de pe întregul teritoriu al României", precizau anchetatorii. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Jandarmeria Capitalei: Amendă de 1.800 de lei pentru un bărbat care a escaladat gardul Palatului Parlamentului
Bărbatul cunoscut drept 'stegarul dac' s-a ales vineri cu două sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.800 de lei, după ce a escaladat gardul împrejmuitor al Palatului Parlamentului, latura dinspre Bulevardul Libertății, și a rămas pe unul dintre stâlpii acestuia timp de șase ore. 'Jandarmii s-au deplas
IGPR respinge informațiile unui sindicat al polițiștilor potrivit cărora autospecialele Poliției vor rămâne pe 'dreapta'
Poliția Română a respins vineri informațiile transmise de un sindicat al polițiștilor, conform cărora autospecialele vor rămâne 'pe dreapta', din cauza fondurilor insuficiente alocate pentru carburant de către IGPR. 'Informațiile transmise de respectiva organizație sindicală sunt false și sunt comunicate public fără o c
Președintele CSM - întâlnire cu premierul pe proiectul privind pensiile magistraților; a susținut că adoptarea ar avea implicații 'grave'
Președintele CSM, Elena Costache, a avut o întâlnire vineri cu premierul Marcel Ciolacu pe tema proiectelor privind modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu ale magistraților, căruia i-a transmis că orice demers legislativ în domeniu trebuie să respecte standardele constituționale privind independența Justiției.
Administratorii unei firme, puși sub acuzare pentru evaziune fiscală în domeniul comerțului online
Doi administratori ai unei firme din Capitală au fost plasați sub control judiciar de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, fiind acuzați de săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în domeniul comerțului online. Anchetatorii au efectuat în acest caz percheziții în urmă cu două zile, după care procur
Iași: Patru medici, printre care și managerul IBCv, urmăriți penal de procurorii DNA
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Iași au anunțat, vineri, că au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de patru medici, unul dintre aceștia fiind managerul Institutului de Boli Cardiovasculare ''Prof.Dr. George I.M. Georgescu'' Iași. Potrivit unui comunicat de
VIDEO Monica Dajbog (MAI): 33 de semnalări cu privire la posibile contravenții sau infracțiuni electorale
Polițiștii au înregistrat 33 de semnalări cu privire la posibile contravenții sau infracțiuni electorale în prima săptămână de campanie electorală, care a decurs în condiții de normalitate, fără incidente deosebite, a anunțat, vineri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.
Prahova: 150 de reptile și nevertebrate - depistate la un tânăr din Ploiești; el nu avea documente legale de proveniență
Autoritățile prahovene au depistat în locuința unui tânăr din municipiul Ploiești 150 de exemplare de reptile și nevertebrate, printre care diferite specii de șerpi, tarantule, scorpioni, țestoase și varani, pentru care acesta nu deținea documente legale de proveniență.
Neamț: Intervenție a polițiștilor după ce o persoană a sesizat că o tânără aflată într-o mașină pare că ar cere ajutor
Un bărbat în vârstă de 34 de ani este cercetat pentru agresiune și conducerea unui autoturism sub influența alcoolului după ce și-a lovit concubina, pe fondul consumului de alcool și al geloziei, în timp ce se aflau în mașină, a informat, vineri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț. Acesta a fost oprit de poli
Satu Mare: Patru persoane reținute pentru trafic de droguri de mare risc
Patru persoane au fost arestate preventiv pentru trafic de droguri după ce au fost prinse în flagrant în timp ce ar fi încercat să introducă în țară circa 2,5 kilograme de droguri prin fosta vamă Valea lui Mihai, de pe frontiera cu Ungaria, informează, joi, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Satu Mare. Potrivit sur
Iași: Părinții bebelușului aruncat într-o latrină din Pașcani, trimiși în judecată pentru tentativă de omor
Bărbatul suspectat că pe 18 martie a aruncat în toaleta din curte copilul nou născut al concubinei sale a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași. În același dosar a fost trimisă în judecată și mama nou născutului, o femeie de 21 de ani din județul Mureș. Potrivit rechizitoriulu
Radu Marinescu: Ministerul Justiției este alături de avocați în demersurile lor legitime
Ministerul Justiției este alături de avocați în demersurile lor legitime, precum stabilirea onorariilor, a declarat, joi, ministrul Radu Marinescu, la conferința 'Avocatura, între provocări și oportunități' organizată de Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR). 'Ce poate face Ministerul Justiției e să vă fie alături &ici
IGPR: 12 persoane reținute într-un dosar privind înșelăciuni cu investiții
Un număr de 12 persoane au fost reținute, iar peste 30 au fost plasate sub control judiciar într-un dosar privind înșelăciuni cu investiții. Potrivit unui comunicat al Poliției Române transmis, joi, AGERPRES, polițiști ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și ai Direcției de Investigații Criminale din Poliția Română, &ic
SRI: Exercițiu privind gestionarea urgențelor generate de un atac armat - în gara din Alexandria
Serviciul Român de Informații a organizat, joi, în județul Teleorman, în gara din Alexandria, un exercițiu ce a avut ca scop gestionarea urgențelor generate de o amenințare privind un atac armat. Potrivit unui comunicat al SRI transmis AGERPRES, exercițiul, care a început la ora 12:30, a fost desfășurat de structuri din
Cluj: Șofer surprins de două ori cu exces de viteză, la interval de 15 minute; amendat cu peste 3.000 de lei
Un șofer de 45 de ani a fost surprins de polițiștii clujeni de două ori cu exces de viteză, la interval de numai 15 minute între abateri și a fost amendat de două ori, cu o sumă totală de peste 3.000 de lei. 'Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Turda au sancționat contravențional un bărbat de 45 de ani, din Cluj-Napoca, pentru încălcarea repe
IGI: Aproximativ 3.500 de străini - descoperiți în situații ilegale pe teritoriul României, în 2024
Aproximativ 3.500 de străini au fost descoperiți în situații ilegale pe teritoriul României anul trecut, fiind emise peste 2.800 de decizii de returnare, a informat, joi, Inspectoratul General Pentru Imigrări. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, Inspectoratul General pentru Imigrări, instituție specializată a Ministerului Afacerilor Interne,