PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Parcul Naţional Lacurile Plitvice (Croaţia)

Parcul Naţional Lacurile Plitvice, cel mai renumit fenomen carstic din Croaţia, reprezintă, cu cele 16 cascade ale sale, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice naturale din Europa. Obiectivul a fost înscris în Patrimoniul Naţional UNESCO în anul 1979 şi prelungit în anul 2000, potrivit site-ului whc.unesco.org.
Apele care circulă peste calcar şi cretă au depus, timp de mii de ani, bariere de travertină, creând diguri naturale, care, la rândul lor, au creat o serie de lacuri, peşteri şi cascade frumoase, notează sursa citată. Aceste procese geologice continuă. În pădurile din parc există mai mulţi urşi, lupi şi multe specii rare de păsări.
Parcul Naţional este situat în regiunea muntoasă a Croaţiei, între zonele montane Mala Kapela, la vest şi nord-vest, şi Lička Pljeivica, la sud-est, şi cuprinde 29.630 hectare. Administrativ, parcul face parte din două judeţe: Lika-Senj (90,7%) şi Karlovac (9,3%), conform https://np-plitvicka-jezera.hr.
În anul 1949, Lacurile Plitvice au format primul parc naţional din Croaţia. Pe lângă cele 16 lacuri, separate de bariere de travertin, în parcul naţional se află păduri maiestuoase, cascade, peşteri şi izvoare. Frumuseţea sa atemporală este motivul pentru care Parcul Naţional Lacurile Plitvice este un punct indispensabil pe harta tuturor celor care vizitează Croaţia, arată site-ul www.adriatic.hr.
Parcul este acoperit, în principal, de vegetaţie forestieră, cu zone mai mici sub pajişti. Cea mai atractivă parte a parcului, aceea a lacurilor, acoperă puţin sub un procent din suprafaţa totală a PN Lacurile Plitvice.
Datorită substratului geologic şi a condiţiilor hidrogeologice caracteristice, sistemul celor 16 lacuri a fost împărţit în lacurile superioare şi inferioare, menţionează https://np-plitvicka-jezera.hr.
Cele douăsprezece întinderi de apă care formează Lacurile de Sus sunt: Proćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Burgeti şi Kozjak. Aceste lacuri au fost formate pe roci dolomite impermeabile şi sunt mai mari, cu ţărmuri mai adânci şi mai blânde decât lacurile inferioare. Lacurile inferioare, respectiv Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac şi Novakovića Brod, au fost formate în substrat calcaros permeabil, tăiat într-un canion adânc cu stânci abrupte. Lacurile se termină în cascadele impresionante Sastavci, cu râul Korana care izvorăşte sub baza căderilor.
În Parcul Naţional Lacurile Plitvice sunt 92 de cascade, dintre care cea mai frumoasă este Veliki slap (Cascada mare), cu o înălţime de 78 de metri. În schimb, cea mai frumoasă pădure virgină din Munţii Alpii Dinarici este Čorkova uvala. Satele Rastovača, Poljanak, Jezerce şi Plitvica mărginesc Parcul Naţional Lacurile Plitvice. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Marina Bădulescu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
28 iulie - Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei
Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, marcată anual la 28 iulie, are menirea de a creşte gradul de conştientizare privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat, indică site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), www.who.int.
CITATUL ZILEI
''Libertatea noastră depinde de libertatea presei, iar aceasta nu poate să fie limitată fără să fie pierdută''. - Thomas Jefferson (Thomas Jefferson to James Currie, January 28, 1786, ''The Thomas Jefferson Papers at the Library of Congress: Series 1: General Correspondence. 1651 to 1827'', Library of Congress, http://hdl.loc.gov/loc.mss/mtj.m
28 iulie - Ziua Națională a Ambulanței din România
Ziua Națională a Ambulanței din România este marcată, anual, la 28 iulie, dată la care, în 1906, a apărut prima ''Salvare'' din București, din inițiativa profesorului Nicolae Minovici. Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, la 11 febr
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 iulie
Ortodoxe Sf. Ap. și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei 70; Sf. Cuv. Pavel de la Xiropotamu Greco-catolice Sf. diac. ap. Prohor, Nicanor, Timon și Parmena. Romano-catolice Sf. Victor I, pp. m. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena sunt pomeniți în calend
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 iulie
Este a 209-a zi a anului 2025. Au mai rămas 155 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 09 h 50 m și apune la 22 h 35 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
CITATUL ZILEI
'Nu poți pretinde altora să aibă sentimentul datoriei până nu-ți cunoști propriile tale obligații.' (F. Wedekind) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iulie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. și Tămăduitor Pantelimon; Sf. Cuv. Antuza Duminica a 7-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 7 dR. Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată Romano-catolice Duminica a 17-a de peste an Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia și îns., m.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iulie
Este a 208-a zi a anului 2025. Au mai rămas 157 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 08 h 41 m și apune la 22 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Psihanalistul Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung, reprezentant al psihanalizei și al psihologiei analitice, ce a influențat în profunzime aproape toate aspectele culturii moderne, incluzând medicina, religia, filosofia, literatura, arta și, desigur, psihanaliza - domeniul în permanentă evoluție -, s-a născut la 26 iulie 1875, la Kesswil, în cantonul elvețian din Thurgau, scrie autoa
DOCUMENTAR: Actrița Helen Mirren împlinește 80 de ani (26 iulie)
Actrița Helen Mirren, cu o carieră ce cuprinde atât scena de teatru, cât și marele ecran și televiziunea, s-a născut la 26 iulie 1945, la Londra. De-a lungul carierei a câștigat numeroase premii pentru interpretările impresionante, inclusiv un premiu Oscar pentru rolul principal din producția 'The Queen', în 2007. Numele actrițe
Conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială, la Shanghai (26-29 iulie)
La 26 iulie, la Shanghai, la World Expo Exhibition & Convention Center, începe timp de trei zile conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială (WAIC), unul dintre cele mai mari evenimente de profil la nivel internațional care își propune să promoveze avansul tehnologic, accelerarea industrială, cooperarea internațională
26 iulie - Ziua Arhivelor Militare
În fiecare an, la 26 iulie este marcată Ziua Arhivelor Militare. Încă de la înființarea Armatei Române moderne s-au evidențiat demersuri incipiente privind depozitarea și păstrarea documentelor militare. În 1867, Depozitul General de Război a fost însărcinat să strângă materiale documentare în vederea scrierii is
CITATUL ZILEI
'Lașul nu luptă: numai provoacă. Nu mi-e frică decât de lași.' (H. de Montherlant) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 iulie
Ortodoxe Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel; Sf. Sfințit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma Greco-catolice Sf. m. Ermolau, Ermip și Ermocrat; Sf. m. Paraschiva Romano-catolice Ss. Ioachim și Ana; Bartolomea Capitanio, călug. Sfântul Cu
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 iulie
Este a 207-a zi a anului 2025. Au mai rămas 158 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 56 m și apune la 20 h 48 m. Luna răsare la 07 h 28 m și apune la 21 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)