logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

COP29 aprobă o finanţare anuală de 300 de miliarde de dolari pentru ţările în curs de dezvoltare în domeniul climei

Image

Preşedinţia COP29 deţinută de Azerbaidjan a anunţat duminică acordul asupra Obiectivului de finanţare de la Baku (BFG), un nou angajament de a direcţiona 1,3 trilioane de dolari din finanţarea combaterii schimbărilor climatice către ţările în curs de dezvoltare în fiecare an, ceea ce reprezintă o creştere semnificativă faţă de obiectivul anterior de finanţare climatică de 100 de miliarde de dolari şi va debloca un nou val de investiţii globale, transmite AZERTAC.

Obiectivul financiar de la Baku conţine o ţintă principală pentru ţările dezvoltate, care trebuie să preia conducerea în mobilizarea a cel puţin 300 de miliarde de dolari pe an pentru ţările în curs de dezvoltare până în 2035. Aceasta reprezintă o creştere cu 50 de miliarde de dolari faţă de proiectul de text anterior şi este rezultatul a 48 de ore de diplomaţie intensă din partea preşedinţiei COP29. Obiectivul negociat acordă o atenţie specială sprijinirii ţărilor cel mai puţin dezvoltate şi a statelor insulare mici în curs de dezvoltare, cu dispoziţii privind accesibilitatea şi transparenţa.

Obiectivul financiar de la Baku este piesa centrală a unui pachet de acorduri care realizează progrese în cadrul tuturor pilonilor climatici, în vederea îndeplinirii unora dintre cele mai complexe şi controversate sarcini din cadrul acţiunii multilaterale privind clima, aceea de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.

Conform textului, contribuţia ţărilor bogate provine din fondurile lor publice, completate de investiţii private pe care le mobilizează sau garantează, sau din "surse alternative", ceea ce înseamnă posibile taxe globale, care sunt încă în curs de examinare (pe averi mari, aviaţie sau transport maritim), relatează AFP.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a exprimat sentimentele amestecate cu privire la acordul privind finanţarea combaterii schimbărilor climatice încheiat duminică dimineaţă în Azerbaidjan.

"Am sperat la un rezultat mai ambiţios - atât din punct de vedere financiar, cât şi în ceea ce priveşte atenuarea - pentru a face faţă marii provocări cu care ne confruntăm", a declarat el într-un comunicat, făcând apel la guverne să considere acest acord drept "o fundaţie - pe care să construiască".

Acordul "trebuie respectat în întregime şi la timp", a declarat Guterres. Angajamentele trebuie să fie transformate rapid în numerar. Toate ţările trebuie să colaboreze pentru a se asigura că această nouă ţintă este atinsă.

Şeful ONU a subliniat că "un acord la COP29 a fost absolut esenţial pentru a menţine limita de 1,5 grade", ţinta pentru încălzirea globală maximă. Iar ţările şi-au ţinut promisiunile.

Comisarul european responsabil pentru negocierile privind clima, Wopke Hoekstram a salutat "începutul unei noi ere" pentru finanţarea combaterii schimbărilor climatice. "Am lucrat din greu cu voi toţi pentru a ne asigura că există mult mai mulţi bani pe masă. Triplăm obiectivul de 100 de miliarde şi credem că este ambiţios. Este necesar, este realist şi este realizabil", a declarat Hoekstram.

Alţii au criticat naţiunile bogate pentru că nu au făcut mai mult şi au criticat gazda pentru că s-a grăbit să aprobe planul controversat.

"Regret să spun că acest document nu este altceva decât o iluzie optică", a declarat reprezentanta delegaţiei indiene, Chandni Raina, la sesiunea de închidere a summitului, la câteva minute după ce acordul a fost aprobat. "În opinia noastră, acest lucru nu va aborda enormitatea provocării cu care ne confruntăm cu toţii. Prin urmare, ne opunem adoptării acestui document", a spus ea, citată de Reuters.

Negociatorul-şef al grupului african, Ali Mohamed, a regretat un angajament financiar care a fost "prea slab" şi "prea târziu". "Angajamentul de a mobiliza o finanţare sporită până în 2035 este prea slab, prea târziu şi prea ambiguu în implementarea sa", a spus el. "Părăsim Baku ştiind că am făcut progrese în unele domenii, dar că ceea ce am realizat este departe de ceea ce am sperat".

Reacţiile diferite la acordul la care au ajuns duminică dimineaţă ţările care au participat la summitul climatic de la Baku demonstrează momentul dificil prin care trec relaţiile internaţionale, inclusiv în domeniul mediului, potrivit experţilor consultaţi.

Ministrul columbian al Mediului şi Dezvoltării, Susana Muhamad, a precizat acest lucru în declaraţii pentru EFE: "Aceasta a fost o COP în care au prevalat tot felul de interese geopolitice, cu excepţia climei, şi din acest motiv, o parte din rezultat este şi cel mai modest obiectiv de finanţare care a putut fi atins".

În opinia fostului preşedinte al recentei COP16 de la Cali (Columbia), rezultatul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, cu o victorie clară a lui Donald Trump, a împins delegaţii să caute un acord care, cu noul ocupant al Casei Albe, ar putea să nu fie posibil.

Negocierile ar fi trebuit să se încheie vineri, dar s-au prelungit, reprezentanţii a aproape 200 de ţări străduindu-se să ajungă la un consens. Discuţiile au fost întrerupte sâmbătă, când unele ţări în curs de dezvoltare şi naţiuni insulare au plecat frustrate.AGERPRES/(AS - autor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 04-04-2025 02:55

#Ucraina: Trei morți și peste 30 de răniți în atacuri cu drone la Harkov

Trei persoane au fost ucise și alte peste 30 au fost rănite în atacuri rusești cu drone în regiunea Harkov, în estul Ucrainei, au anunțat responsabili ucraineni în cursul nopții de joi spre vineri, relatează AFP. Corpurile a trei persoane au fost găsite în dărâmăturile unor clădiri rezidențiale și de birouri

Politic Ex 04-04-2025 00:47

Turcia consideră 'motivată politic' decizia unui comisar european de a-și anula o vizită

Turcia a apreciat joi drept 'motivată politic' decizia comisarului european pentru extindere, Marta Kos, de a-și anula participarea la un forum diplomatic în Turcia din cauza reprimării protestului declanșat de arestarea primarului Istanbulului, notează AFP. 'Considerăm anunțul comisarului european pentru extindere, Marta Kos

Politic Ex 03-04-2025 23:40

Breșă de securitate: O anchetă internă va fi deschisă împotriva secretarului american al Apărării

Inspectorul general al Departamentului Apărării va ancheta asupra utilizării de către șeful său, Pete Hegseth, a aplicației de mesagerie criptată Signal, după încălcarea securității în ceea ce privește atacurile americane asupra rebelilor houthi din Yemen, potrivit unei note publicate joi, notează AFP. Afacerea, care a zguduit admi

Politic Ex 03-04-2025 22:13

Apărarea civilă din Gaza anunță 31 de morți într-un atac israelian

Apărarea civilă din Gaza a anunțat joi că 31 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâșiei Gaza, în atac fiind lovită o școală care găzduiește persoane strămutate din cauza războiului, relatează AFP. Această lovitură a vizat școala Dar al-Arqam situată în cartierul al-Tuffah, în nord-estu

Politic Ex 03-04-2025 21:43

Groenlanda: 'Nu puteți anexa o altă țară', afirmă premierul danez, adresându-se administrației Trump

Premierul danez Mette Frederiksen, în vizită în Groenlanda, a reafirmat joi integritatea teritorială a imensei insule arctice, pe care Statele Unite intenționează să o anexeze, relatează AFP și Reuters. 'Nu puteți anexa o altă țară', a declarat ea, adresându-se direct administrației Trump și subliniind că Danemarca nu

Politic Ex 03-04-2025 21:16

Netanyahu și Orban au vorbit cu Trump despre retragerea Ungariei din CPI (biroul premierului israelian)

Executivul israelian a anunțat joi seara că premierul Benjamin Netanyahu și omologul său ungar Viktor Orban au vorbit cu președintele american Donald Trump despre retragerea Ungariei din Curtea Penală Internațională (CPI), potrivit unui comunicat difuzat de biroul premierului israelian, relatează AFP . 'Prim-ministrul Benjamin Netanyahu și

Politic Ex 03-04-2025 20:20

Rusia rămâne o amenințare existențială pentru Europa, afirmă la Bruxelles șeful diplomației ucrainene

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Rusia rămâne o amenințare existențială pentru Europa, în timp ce Ucraina este un gardian al păcii și securității euro-atlantice și nu o țară care doar caută protecție, 800.000 de soldați ucraineni fiind apărători ai Ucrainei, dar și apărători ai Europei, a declarat joi seară ministrul d

Politic Ex 03-04-2025 20:07

Sănătate: O criză 'fără precedent' amenință milioane de persoane în Africa (raport)

Africa se confruntă cu o 'criză financiară fără precedent' care ar putea cauza două până la patru milioane de decese suplimentare pe an, a avertizat joi agenția sanitară a Uniunii Africane (Africa CDC), relatează AFP. Membrii Uniunii Africane s-au angajat în 2001 să aloce cel puțin 15% din bugetele lor naționale pentru sănă

Politic Ex 03-04-2025 19:56

Franța: Macron critică decizia 'brutală și nefondată' a lui Trump privind tarifele

Președintele francez Emmanuel Macron a calificat joi ca 'brutală și nefondată' decizia omologului său american Donald Trump de a majora tarifele, transmite AFP pe marginea unei reuniuni la Palatul Elysée cu responsabilii principalelor sectoare franceze afectate de aceste măsuri. Președintele american a semnat un decret care gene

Politic Ex 03-04-2025 19:48

#Ucraina: SUA s-au retras din grupul care strânge dovezi ale unor crime de război ruse

Statele Unite ale Americii s-au retras dintr-un grup internațional însărcinat cu strângerea de dovezi ale unor eventuale crime de război ruse în Ucraina, a anunțat joi directorul instituției la care este afiliat acest grup, informează AFP. Centrul internațional pentru urmărirea în justiție a crimei de agresiune îm

Politic Ex 03-04-2025 19:19

Proiectul de lege privind retragerea Ungariei din CPI a fost înaintat parlamentului (ministrul de externe ungar)

Ministerul de Externe al Ungariei a pregătit și a înaintat parlamentului proiectul de lege privind retragerea țării din Curtea Penală Internațională, a afirmat joi ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite MTI. 'Curtea Penală Internațională nu numai că s-a discreditat, dar a discreditat întregul sistem judiciar inte

Politic Ex 03-04-2025 19:02

Italia finanțează cu 20 de milioane de euro repatrierea de migranți din Africa Subsahariană prezenți în Algeria, Tunisia și Libia

Italia a decis să aloce 20 de milioane de euro pentru a-i repatria pe migranții din Africa Subsahariană prezenți în Algeria, Tunisia și Libia către țările lor de origine, în cooperare cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), a anunțat diplomația italiană, informează joi AFP. Guvernul ultraconservator al Giorgiei Meloni

Politic Ex 03-04-2025 18:31

Polonia va aloca anul viitor circa 5% din PIB-ul său pentru cheltuielile militare (ministrul apărării)

Polonia va aloca anul viitor circa 5% din Produsul său Intern Brut (PIB) pentru cheltuielile militare, comparativ cu 4,7% anul acesta, a anunțat joi ministrul polonez al apărării, informează AFP. Polonia, care este o susținătoare fermă a Ucrainei vecine atacată de Rusia și care are frontiere comune de asemenea cu Federația Rusă și Republica Be

Politic Ex 03-04-2025 18:16

Țările trebuie să permită importul mai multor produse din SUA ca tarifele să scadă (secretarul american al comerțului)

Administrația Trump discută cu toți partenerii comerciali importanți din întreaga lume despre modalități de a reduce noile tarife ale președintelui Donald Trump, a declarat joi secretarul american pentru comerț, Howard Lutnick, adăugând că partenerii comerciali ai SUA vor trebui să-și schimbe regulile pentru a permite mai multe importuri de produse americ

Politic Ex 03-04-2025 18:06

Siria: Trimisul ONU condamnă atacurile 'repetate și intensificate' ale Israelului

Trimisul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, a condamnat joi atacurile 'repetate și intensificate' ale Israelului în această țară, subliniind că ele o 'destabilizează într-un moment sensibil', informează AFP. Potrivit unui comunicat, trimisul ONU 'cheamă Israelul să înceteze aceste atacuri care ar