logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Timiș: O replică a lucrării lui Caravaggio 'Copil mușcat de șopârlă', material de studiu la Facultatea de Arte și Design

Image

O replică a lucrării 'Copil mușcat de șopârlă', semnată în anul 1597 de Michelangelo Merisi da Caravaggio, care a atras peste 30.000 de vizitatori la Muzeul Național de Artă din Timișoara (MNArT), în perioada noiembrie 2024 - martie 2025, se găsește în laboratorul de conservare - restaurare al Facultății de Arte și Design (FAD) din cadrul Universității de Vest Timișoara (UVT), folosită ca material de studiu pentru masteranzii facultății.

Despre lucrarea originală, unii critici de artă consideră că subiectul ar fi însuși pictorul, întrucât mâinile copilului - una întinsă, cealaltă ridicată, sunt într-o poziție similară cu cele ale unui pictor care ține paleta în timp ce pictează. După alții, pictura ar fi inspirată din tema 'Apollo Sauroktonos', în care o șopârlă otrăvitoare triumfă asupra zeului, în timp ce aranjamentul diferitelor fructe sugerează cele patru elemente, șopârla fiind simbolul focului, în epoca lui Caravaggio.

Pentru masteranzii FAD, copia picturii lui Caravaggio este un excelent suport de studiu, care poate fi deteriorat intenționat, pentru a reface apoi lucrarea 'originală', folosind diferite metode, tehnici și materiale de intervenție.

Pentru ca tinerii să devină cât mai performanți în domeniu, FAD va începe o colaborare inclusiv cu Facultatea de Chimie Biologie Geografie a UVT, unde se derulează un program la masterat de 'chimie criminalistică', în care se pot studia diferiți pigmenți folosiți cu secole în urmă sau se poate determina dacă o lucrare este originală sau contrafăcută.

Absolvenții care reușesc să performeze în specializarea conservare-restaurare, au șanse de angajare în instituții publice de artă și cultură de peste 95%, potrivit decanului FAD, Diana Andreescu.

 



Expertul restaurator Silvia Trion, de la Departamentul Conservare-Restaurare al FAD, a declarat, pentru AGERPRES, că această specializare este cea mai complexă, un domeniu interdisciplinar în care deseori ne întâlnim cu un anume tip de investigații științifice, pe partea de chimie a operei de artă.

'Aici, practic, este incidența noastră cu chimiștii, în care ei ne ajută să luăm probe de la pigmenți, lianți și să putem identifica exact care este natura materialului. Biologii vin pe de altă parte și ne ajută în investigațiile biologice, să vedem dacă avem atacuri ale unor anumite micro-deteriorări, care ne ajută să identificăm tipul de agenți care degradează operele de artă. Colaborăm bine și cu colegii de la fotografie, pentru că trebuie să știm cum să punem în lumină o degradare, cum să o investigăm. Avem câteva replici în atelier, parte esențială în procesul de restaurare. Noi, ca restauratori, trebuie să cunoaștem opera de artă în toată stratigrafia ei. (...). Ne-am folosit foarte mult de expoziția lui Caravaggio, de la MNArT și am creat câteva replici ca să putem reconstitui această tehnică. Pentru că noi, în momentul în care avem o lacună în opera de artă, trebuie să cunoaștem tehnica picturală foarte îndeaproape (...), stiluri picturale, tehnici. Replica lui Caravaggio o folosim în studiul diferitelor tehnici', a detaliat pictorița Silvia Trion.

 



Pe mesele laboratorului universitar sunt în proces de restaurare o Biblie în miniatură, din secolul al XIX-lea, care are 500 de pagini, de care se ocupă masteranda Alis Băcanu, o icoană a Fecioarei, pictură în ulei pe pânză, descoperită de restauratoarea Maria, o altă pictură în ulei, pe lemn, a Fecioarei cu Pruncul, care a fost descoperită prin înlăturarea altor straturi de culori, care îl reprezentau pe Sfântul Gheorghe.

 



'Știm că abia după anul 1830, odată cu revoluția industrială, au apărut pigmenții artificiali. Este cert că deci că nu se putea picta cu un pigment artificial într-un anumit secol. De aceea, este foarte importantă analiza structurii interne a operei de artă, să o descoperim. (...). Avem (pentru conservare, n.r.) frescă, pictura flamandă, pictura în straturi, acuarele, avem stilul bizantin. Un exemplu de un studiu foarte interesant îl reprezintă o lucrare (pictură pe lemn, n.r.) care a fost cu totul acoperită de alt strat pictural. Deci, întregul original (care o reprezenta pe Fecioara cu Pruncul, n.r.) a fost folosit drept suport pentru altă opera de artă care îl reprezenta pe Sfântul Gheorghe. Este posibil că s-a schimbat hramul bisericii sau au fost alte motive multiple pentru care se face acest gen de intervenție, dar care este degradantă pentru opera de artă. Pictura este dintr-o colecție particulară, din zona Banatului', a explicat Silvia Trion.

Absolvenții acestei secții au oportunitate foarte bună de a se angaja, debutanți, ca restaurator sau conservator într-un muzeu, dar ei mai pot fi muzeografi, cercetători în astfel de instituții.

Pentru a fi un bun specialist în domeniu, universitara spune că sunt necesari aproape 15 ani de de aprofundare a studiilor de specialitate, prin cursurile organizate de Ministerul Culturii, în care tinerii se pot specializa și să devină experți restauratori.

 



Decanul Facultății de Arte și Design a UVT, Diana Andreescu, a declarat, pentru AGERPRES, că ideal ar fi ca studenții și masteranzii FAD să se canalizeze și spre o direcție antreprenorială, în care să se pornească și pe cont propriu, întrucât nu există foarte mulți angajatori pe piața actuală.

'De aceea, noi îi pregătim pe tineri pe direcția de a porni singuri, în echipă, de a-și organiza propriul atelier și există cursuri de competențe antreprenoriale, atât la licență, cât și la master (...). Pe partea de conservare - restaurante, care este o secție mică, șansa de angajabilitate a absolvenților este de 95%. Sunt posturi dedicate instituțiilor culturale, muzeelor, galeriilor, unde se lucrează cu patrimoniu. Deci, în tot ce înseamnă cultură, proprietate de stat, este nevoie de acești restauratori sau conservatori pe diferite suporturi: hârtie, textile, pe partea de lemn, pe partea de pictură, pe partea de piatră și de metal. Tinerii au nevoie de specializări și supra-specializări. În această săptămână chiar a fost o discuție despre criminalistică și despre zona poliției, a jafurilor sau în care trebuie să există un polițist expert care să dea o evaluare a celui produs, furat, dispărut etc. (...). Încă nu am intrat în această redirecție momentan (chimie criminalistică, n.r.), pentru că profesorii de această specializare sunt supra-încărcați cu orele pe care le au, iar numărul studenților interesați este mic. Dar încercam să găsim soluția de a accesa o intrare nouă, chiar în zona de criminalistică, unde au un aport important și ei, dar și în zona aceasta de poliție de patrimoniu', a arătat decana FAD, Diana Andreescu.

În toamnă, FAD va lansa un catalog cu cei 25 top alumini ai Facultății de Arte și Design, care va fi prezentat, alături de o expoziție, la Institutul Cultural Român de la Londra.

Pentru ca studenții și masteranzii să își poată prezenta lucrările, conducerea FAD le-a creat acestora un spațiu de expunere, în cadrul facultății, unde creațiile tinerilor artiști vor fi etalate succesiv, câte două-trei săptămâni.

Acesta va fi un spațiu al creativității în inima Timișoarei, dar și o platformă de promovare a studenților, pentru că le este greu să iasă în evidență dintre numele consacrate. AGERPRES/(A - redactor: Otilia Halunga, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 229

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 15-05-2025 06:00

Evaluarea la clasa a II-a continuă cu proba la Matematică și explorarea mediului

Evaluarea națională la clasa a II-a continuă, joi, cu proba la Matematică și explorarea mediului, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Evaluarea Națională la clasa a II-a a început marți cu proba de Limbă și comunicare (scris) - Limba română. Vineri, elevii din partea minorităților naționale vor susț

Educatie - Stiinta 14-05-2025 17:11

Designul și artele aplicate, dar și game-art sunt atracții pentru masteranzii UVT

Designul și artele aplicate au devenit un domeniu foarte căutat, pentru că a început să aibă solicitare pe piața muncii, atât din perspectiva șanselor pe care absolvenții unor astfel de studii le au de a fi angajați, dar și a șanselor ca aceștia să-și deschidă o afacere în domeniu și să devină antreprenori, afirmă profesorul universitar Iosif Mihail

Educatie - Stiinta 14-05-2025 14:22

Arad: În premieră națională, elevi de liceu au absolvit cursuri și au certificate de competențe antreprenoriale

Aproximativ 30 de elevi de liceu au absolvit, în premieră națională, un curs de competențe antreprenoriale, în urma căruia au obținut un certificat recunoscut juridic la nivel național, inclusiv de Ministerul Muncii și Ministerul Educației Naționale. Cursul a fost organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Arad,

Educatie - Stiinta 14-05-2025 14:03

România a obținut locul al V-lea la Olimpiada internațională de Limba latină

România a obținut locul al V-lea la Olimpiada internațională de Limba latină Certamen Ciceronianum Arpinas, desfășurată în Italia, prin Luca Georgescu de la Liceul 'Miguel de Cervantes' din București. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, România a fost reprezentată de un lot format din șase elevi: Luca Georg

Educatie - Stiinta 14-05-2025 12:24

Prezidențiale2025/Iași: Campanie de informare și conștientizare a importanței votării tinerilor, lansată de elevii celor două echipe de robotică de la LIIS

Elevii care fac parte din echipele de robotică ale Liceului Teoretic de Informatică 'Grigore Mosil' din Iași, premiați în mai multe rânduri la nivel mondial, au demarat o campanie de informare și conștientizare a tinerilor asupra importanței votării. Căpitanii și membrii celor două echipe de robotică ale Liceului Teoretic d

Educatie - Stiinta 14-05-2025 09:39

Iași: Sculptura 'Regina Nordului', o prezență mistică în peisajul Universității de Științele Vieții

'Regina Nordului', o sculptură de 2,6 metri înălțime, din fibră de sticlă, cu nervuri translucide care luminează în întuneric va putea fi admirată, timp de un an, la Universitatea de Științele Vieții 'Ion Ionescu de la Brad' (USV) Iași. Sculptura este realizată de peisagistul Claudiu Ivașcu și artista plastică

Educatie - Stiinta 13-05-2025 15:19

Politehnica București lansează o campanie de strângere de semnături pentru lansarea unui nou program spațial național

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București a anunțat începerea unei campanii de strângere de semnături pentru lansarea unui nou program spațial național, cu obiectivul de a pregăti următorul astronaut român și de a poziționa România în 'avangarda inovației' aerospațiale europene. 'În c

Educatie - Stiinta 13-05-2025 14:09

Mureș: Cămin studențesc realizat printr-o investiție de 5,8 milioane de euro, inaugurat la UMFST de ministrul Dezvoltării

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a inaugurat, marți, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) 'George Emil Palade' din Târgu Mureș primul cămin studențesc nou, construit în urma unei investiții de circa 5,8 milioane de euro, derulată prin Compania Națională de Investiții (CNI).

Educatie - Stiinta 12-05-2025 15:09

Începe Evaluarea Națională la clasa a II-a; marți - prima probă

Elevii de clasa a II-a susțin în această săptămână Evaluarea Națională, prima probă având loc marți. Potrivit Ministerului Educației, calendarul Evaluării Naționale la clasa a II-a este următorul: * 13 mai - Limbă și comunicare (scris) - Limba română * 13 mai - Limbă și comunicare (scris) -

Educatie - Stiinta 12-05-2025 12:53

Tulcea: Elevi din nouă licee din județ participă la Maratonul de educație antreprenorială

Elevi din nouă licee din județul Tulcea participă, luni, la Teatrul 'Jean Bart' din municipiu, la Maratonul educației antreprenoriale, eveniment organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), în parteneriat cu Ministerul Educației și Universitatea de Vest din Timișoara. În cele două ediții anterioare ale evenimen

Educatie - Stiinta 11-05-2025 19:27

MEC: Șapte medalii pentru România la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025

Olimpicii români participanți la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025, desfășurată în Arabia Saudită, au reușit performanța obținerii a șapte medalii - două de aur, două de argint și trei de bronz, precum și o mențiune de onoare, țara noastră având statut de invitat la această competiție, informează, duminică, Ministerul Educației și Cercetării (MEC).

Educatie - Stiinta 10-05-2025 17:37

Prezidențiale2025/ Ministerul Educației: Politica este interzisă în școală

Ministerul Educației și Cercetării subliniază că politica este interzisă în școli, în contextul campaniei electorale aflată în desfășurare pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. 'Fiind în perioada campaniei electorale pentru poziția de președinte al României, trebuie să reamintim f

Educatie - Stiinta 10-05-2025 16:10

Iași: EUROINVENT - Expoziția Europeană a Creativității și Inovării și-a desemnat câștigătorii

Cele mai impresionante invenții din domeniul medicinei, automotive, tehnologiei avansate au fost premiate, sâmbătă, în ultima zi a celei de-a XVII-a ediții EUROINVENT - Expoziția Europeană a Creativității și Inovării, eveniment care s-a desfășurat la Palatul Culturii din Iași.

Educatie - Stiinta 10-05-2025 09:30

Iași: Studenții la Bioinginerie Medicală arată la Euroinvent că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte

Un grup de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie 'Grigore T.Popa' Iași demonstrează că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte, iar cu ajutorul unei imprimante 3D se poate schimba modul în care tratăm cazurile medicale dificile și, mai mult decât atât, se pot salva vieți încă din perioada intrauterină.