Timiș: O replică a lucrării lui Caravaggio 'Copil mușcat de șopârlă', material de studiu la Facultatea de Arte și Design

O replică a lucrării 'Copil mușcat de șopârlă', semnată în anul 1597 de Michelangelo Merisi da Caravaggio, care a atras peste 30.000 de vizitatori la Muzeul Național de Artă din Timișoara (MNArT), în perioada noiembrie 2024 - martie 2025, se găsește în laboratorul de conservare - restaurare al Facultății de Arte și Design (FAD) din cadrul Universității de Vest Timișoara (UVT), folosită ca material de studiu pentru masteranzii facultății.
Despre lucrarea originală, unii critici de artă consideră că subiectul ar fi însuși pictorul, întrucât mâinile copilului - una întinsă, cealaltă ridicată, sunt într-o poziție similară cu cele ale unui pictor care ține paleta în timp ce pictează. După alții, pictura ar fi inspirată din tema 'Apollo Sauroktonos', în care o șopârlă otrăvitoare triumfă asupra zeului, în timp ce aranjamentul diferitelor fructe sugerează cele patru elemente, șopârla fiind simbolul focului, în epoca lui Caravaggio.
Pentru masteranzii FAD, copia picturii lui Caravaggio este un excelent suport de studiu, care poate fi deteriorat intenționat, pentru a reface apoi lucrarea 'originală', folosind diferite metode, tehnici și materiale de intervenție.
Pentru ca tinerii să devină cât mai performanți în domeniu, FAD va începe o colaborare inclusiv cu Facultatea de Chimie Biologie Geografie a UVT, unde se derulează un program la masterat de 'chimie criminalistică', în care se pot studia diferiți pigmenți folosiți cu secole în urmă sau se poate determina dacă o lucrare este originală sau contrafăcută.
Absolvenții care reușesc să performeze în specializarea conservare-restaurare, au șanse de angajare în instituții publice de artă și cultură de peste 95%, potrivit decanului FAD, Diana Andreescu.
Expertul restaurator Silvia Trion, de la Departamentul Conservare-Restaurare al FAD, a declarat, pentru AGERPRES, că această specializare este cea mai complexă, un domeniu interdisciplinar în care deseori ne întâlnim cu un anume tip de investigații științifice, pe partea de chimie a operei de artă.
'Aici, practic, este incidența noastră cu chimiștii, în care ei ne ajută să luăm probe de la pigmenți, lianți și să putem identifica exact care este natura materialului. Biologii vin pe de altă parte și ne ajută în investigațiile biologice, să vedem dacă avem atacuri ale unor anumite micro-deteriorări, care ne ajută să identificăm tipul de agenți care degradează operele de artă. Colaborăm bine și cu colegii de la fotografie, pentru că trebuie să știm cum să punem în lumină o degradare, cum să o investigăm. Avem câteva replici în atelier, parte esențială în procesul de restaurare. Noi, ca restauratori, trebuie să cunoaștem opera de artă în toată stratigrafia ei. (...). Ne-am folosit foarte mult de expoziția lui Caravaggio, de la MNArT și am creat câteva replici ca să putem reconstitui această tehnică. Pentru că noi, în momentul în care avem o lacună în opera de artă, trebuie să cunoaștem tehnica picturală foarte îndeaproape (...), stiluri picturale, tehnici. Replica lui Caravaggio o folosim în studiul diferitelor tehnici', a detaliat pictorița Silvia Trion.
Pe mesele laboratorului universitar sunt în proces de restaurare o Biblie în miniatură, din secolul al XIX-lea, care are 500 de pagini, de care se ocupă masteranda Alis Băcanu, o icoană a Fecioarei, pictură în ulei pe pânză, descoperită de restauratoarea Maria, o altă pictură în ulei, pe lemn, a Fecioarei cu Pruncul, care a fost descoperită prin înlăturarea altor straturi de culori, care îl reprezentau pe Sfântul Gheorghe.
'Știm că abia după anul 1830, odată cu revoluția industrială, au apărut pigmenții artificiali. Este cert că deci că nu se putea picta cu un pigment artificial într-un anumit secol. De aceea, este foarte importantă analiza structurii interne a operei de artă, să o descoperim. (...). Avem (pentru conservare, n.r.) frescă, pictura flamandă, pictura în straturi, acuarele, avem stilul bizantin. Un exemplu de un studiu foarte interesant îl reprezintă o lucrare (pictură pe lemn, n.r.) care a fost cu totul acoperită de alt strat pictural. Deci, întregul original (care o reprezenta pe Fecioara cu Pruncul, n.r.) a fost folosit drept suport pentru altă opera de artă care îl reprezenta pe Sfântul Gheorghe. Este posibil că s-a schimbat hramul bisericii sau au fost alte motive multiple pentru care se face acest gen de intervenție, dar care este degradantă pentru opera de artă. Pictura este dintr-o colecție particulară, din zona Banatului', a explicat Silvia Trion.
Absolvenții acestei secții au oportunitate foarte bună de a se angaja, debutanți, ca restaurator sau conservator într-un muzeu, dar ei mai pot fi muzeografi, cercetători în astfel de instituții.
Pentru a fi un bun specialist în domeniu, universitara spune că sunt necesari aproape 15 ani de de aprofundare a studiilor de specialitate, prin cursurile organizate de Ministerul Culturii, în care tinerii se pot specializa și să devină experți restauratori.
Decanul Facultății de Arte și Design a UVT, Diana Andreescu, a declarat, pentru AGERPRES, că ideal ar fi ca studenții și masteranzii FAD să se canalizeze și spre o direcție antreprenorială, în care să se pornească și pe cont propriu, întrucât nu există foarte mulți angajatori pe piața actuală.
'De aceea, noi îi pregătim pe tineri pe direcția de a porni singuri, în echipă, de a-și organiza propriul atelier și există cursuri de competențe antreprenoriale, atât la licență, cât și la master (...). Pe partea de conservare - restaurante, care este o secție mică, șansa de angajabilitate a absolvenților este de 95%. Sunt posturi dedicate instituțiilor culturale, muzeelor, galeriilor, unde se lucrează cu patrimoniu. Deci, în tot ce înseamnă cultură, proprietate de stat, este nevoie de acești restauratori sau conservatori pe diferite suporturi: hârtie, textile, pe partea de lemn, pe partea de pictură, pe partea de piatră și de metal. Tinerii au nevoie de specializări și supra-specializări. În această săptămână chiar a fost o discuție despre criminalistică și despre zona poliției, a jafurilor sau în care trebuie să există un polițist expert care să dea o evaluare a celui produs, furat, dispărut etc. (...). Încă nu am intrat în această redirecție momentan (chimie criminalistică, n.r.), pentru că profesorii de această specializare sunt supra-încărcați cu orele pe care le au, iar numărul studenților interesați este mic. Dar încercam să găsim soluția de a accesa o intrare nouă, chiar în zona de criminalistică, unde au un aport important și ei, dar și în zona aceasta de poliție de patrimoniu', a arătat decana FAD, Diana Andreescu.
În toamnă, FAD va lansa un catalog cu cei 25 top alumini ai Facultății de Arte și Design, care va fi prezentat, alături de o expoziție, la Institutul Cultural Român de la Londra.
Pentru ca studenții și masteranzii să își poată prezenta lucrările, conducerea FAD le-a creat acestora un spațiu de expunere, în cadrul facultății, unde creațiile tinerilor artiști vor fi etalate succesiv, câte două-trei săptămâni.
Acesta va fi un spațiu al creativității în inima Timișoarei, dar și o platformă de promovare a studenților, pentru că le este greu să iasă în evidență dintre numele consacrate. AGERPRES/(A - redactor: Otilia Halunga, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Universitatea din București, pe poziția 93 la nivel mondial pentru implicarea în activități de dezvoltare durabilă
Universitatea din București (UB) este prima instituție de învățământ superior din România și pe locul 93 la nivel mondial, conform Times Higher Education Impact Rankings 2025, unul dintre cele mai cunoscute clasamente din spațiul academic internațional, care evaluează universitățile cu cea mai mare implicare în activități specifice dezvoltării
Bihor: Universitatea din Oradea a semnat un acord de colaborare cu Universitatea Națională Uzhhorod din Ucraina
Universitatea din Oradea și Universitatea Națională Uzhhorod (Ucraina) au semnat un Memorandum de Înțelegere, marcând dezvoltarea unei colaborări interinstituționale în domeniul educației și cercetării, a informat miercuri, într-un comunicat de presă, instituția de învățământ superior. Potrivit sursei citate
Sindicatele din Educație - protest în timpul activităților desfășurate la locul de muncă
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație 'Spiru Haret' și Federația Națională Sindicală 'Alma Mater' au anunțat că vor organiza miercuri proteste în unitățile de învățământ preuniversitar, în instituțiile de învățământ superior, în bibliotecile centrale universitare
Geoană (Institutul Aspen) face apel la propunerea unei curricule pe biotehnologie universităților medicale din România
Președintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană, a făcut apel la propunerea unei curricule în domeniul biotehnologiei universităților medicale din România, precizând că a vizitat marile astfel de instituții de învățământ din țara noastră și nu aveau niciun curs de biotehnologie, ceea ce este 'bizar'.
Corespondenții de război Radu Hossu și Mircea Barbu, prezenți la o dezbatere organizată de FJSC
Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării de la Universitatea din București (FJSC), în parteneriat cu Asociația 'Societatea Presei și Jurnaliștilor Francofoni' din România, organizează joi dezbaterea Breaking Spotlight Event! Between Truth and Deadly Risks: War Correspondents in Ukraine Facing Threats to Life and Family, ce îi va avea ca invi
Timiș: CJ a predat microbuze electrice pentru transportul școlar către 29 de localități
Consiliul Județean (CJ) Timiș a predat, marți, 29 de microbuze electrice pentru transportul elevilor din tot atâtea localități, valoarea totală a investiției fiind de aproape 36,5 milioane de lei, din care 30,2 milioane de lei au venit din Programul Național de Reziliență și Redresare (PNRR). Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a declarat că acestea s
Ministerul Educației lansează apelul pentru înființarea și funcționarea școlilor-pilot în anul școlar 2025 - 2026
Ministerul Educației și Cercetării lansează apelul pentru înființarea și funcționarea școlilor-pilot, în cadrul rețelei naționale, pentru anul de învățământ 2025 - 2026. Potrivit Ministerului Educației, școlile pot aplica între 23 iunie și 18 iulie (ora 17:00). Evaluarea proiectelor are loc între 21 iulie și 4 august, lista
Cluj: UBB oferă 169 de locuri românilor din afara granițelor la sesiunea de admitere pentru licență
Conducerea Universității 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca a anunțat, marți, într-o conferință de presă, că din totalul locurilor alocate la sesiunea de admitere din acest an pentru licență 198 sunt pentru românii din afara granițelor. 'Din locurile bugetate scoase în acest an la concurs de UBB, 35 sunt locuri speciale alocate
Institutul de cercetare COMOTI a contribuit la misiunea spațială europeană ''Proba 3''; imagini spectaculoase ale coroanei solare
Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare Turbomotoare COMOTI a proiectat și livrat echipamente de manipulare la sol pentru doi sateliți în cadrul misiunii spațiale europene ''Proba 3'', a informat Autoritatea Națională pentru Cercetare. ''COMOTI - Romanian Research & Development Institute for Gas Turbines
Cluj: UBB scoate la concurs peste 15.000 de locuri bugetate și cu taxă
Universitatea ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca anunță că scoate la concurs pentru admiterea din acest an, la nivel de licență, peste 15.000 de locuri, dintre care 5.598 sunt bugetate, iar 10.000 de locuri sunt cu taxă. ''Ca în fiecare an vor fi cele două sesiuni, în iulie și septembrie. Ca direcții gen
Sălaj: Copiii, invitați să-și petreacă vacanța la muzeu
Copii cu vârste între 7 și 12 ani sunt așteptați, în cursul lunii iulie, să petreacă o vară activă, distractivă și plină de descoperiri, la o nouă ediție a programului educativ ''Vacanță la Muzeu'', eveniment organizat de către Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Potrivit unui comunicat de presă al organ
Buzău: Parteneriat pentru formarea psihopedagogică a tinerilor în contextul deficitului de dascăli la matematică și științe
Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Buzău anunță lansarea unui program de formare psihopedagogică pentru tinerii absolvenți din județ, în colaborare cu Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești și Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD) Prahova, pe fondul unui deficit al cadrelor didactice. Potrivit unui comunicat de pr
Daniel David - despre noile planuri-cadru de la liceu: Eu am început public acest demers, așa că e normal ca eu să îl închei
Ministrul interimar al Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, luni, că, la nivel liceal, sunt conținuturi și manuale depășite de vremuri, planuri-cadru care nu se înscriu în logica curriculară modernă, iar metodele de predare nu au mai fost îmbogățite semnificativ cu noile evoluții tehnologice și didactice în domeniu. Preciză
Ministerul Educației: Proiect privind consolidarea calității serviciilor de consiliere și orientare în carieră din învățământ
Ministerul Educației și Cercetării a semnat, luni, contractul de finanțare aferent proiectului non-competitiv 'Practici transformaționale în consilierea și orientarea carierei (ConsEDU)'. Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, obiectivul general al proiectului îl constituie consolidarea calității serviciilor de
Bacalaureat 2025/Peste 5.300 de elevi au susținut proba scrisă la Limba și literatura maternă; nu au fost candidați eliminați
București, 16 iun /Agerpres/ - Peste 5.300 de elevi care aparțin minorităților naționale au susținut luni proba scrisă la Limba și literatura maternă, în cadrul primei sesiuni a examenului de Bacalaureat, a informat Ministerul Educației și Cercetării. Potrivit datelor furnizate de MEC, la ultima probă scrisă din sesiunea iunie 2025 a Bacalaureatului s-au