Harghita: Institut de cercetare ultramodern, dotat cu ajutorul fondurilor europene; Director: La început nu aveam curent, utilități

Institutul de Cercetare, Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane (ICDCRM), cu dotări ultramoderne, înființat în timp record, din fonduri europene și resurse financiare de la statul român, pe ruinele unei vechi stațiuni de cercetare a cartofului, reunește tineri specialiști care vor să lucreze acasă fără a fi nevoiți să plece din țară pentru a-și face meseria.
Cercetarea poate să aducă în țară specialiști de valoare, dar cercetătorii respectivi trebuie să aibă unde să se întoarcă, ei nu se pot întoarce în ruine, spune directorul ICDCRM, Szép Róbert.
Foto: (c) GINA ŞTEFAN / AGERPRES FOTO
Povestea Institutului de Cercetare, Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane din Miercurea-Ciuc începe în 2019, când cercetătorul Szép Róbert, cadru didactic la Universitatea Sapientia din Miercurea-Ciuc, care ocupa pe atunci funcția de comisar general adjunct la Garda Națională de Mediu, a început să caute o soluție ca studenții săi să nu mai plece să facă cercetare în altă parte.
Foto: (c) ICDCRM Miercurea-Ciuc
''A pornit nu de la zero, ci de la minus doi. Acest institut a fost reînființat pe ruinele unei vechi stațiuni de cercetare a cartofului, care era, cumva, în moarte clinică de 20 ani. Practic, în afară de portar și personal TESA fără studii superioare, nu mai exista nimeni în cadrul stațiunii. Și am zis: Domnule, haide să creăm ceva care să aducă plusvaloare acestei zone. (...) Plusvaloare înseamnă că avem Universitatea Sapientia în zona Ciucului, avem foarte mulți studenți de bună calitate, pe care de multe ori îi pregătim pentru export. Export poate fi și în afara județului sau a regiunii în care trăim, chiar și în afară a țării. Și știm foarte bine exodul mare de tineri care pleacă din România pentru că ei nu reușesc să își îndeplinească visurile. Și unul dintre visurile studenților buni este să lucreze în mediul academic, fie în universități, fie în centre de cercetare. Și am zis: Haideți să încercăm să facem ceva pentru acești studenți buni. De aici a plecat ideea pentru care eu am plecat din administrația publică, am părăsit un post de demnitate publică și am zis să vin acasă și să construim ceva pentru acești tineri'', își începe povestea directorul ICDCRM, cercetătorul științific gradul I, dr. ing. Szép Róbert.
Acesta a început să construiască o echipă de tineri cercetători cu care a plecat pe un drum despre care spune că, la un moment dat, i se părea și lui de neparcurs.
''Noi nu aveam curent, nu aveam gaz, nu aveam utilitățile funcționabile în cadrul institutului. Cam aceasta era situația de la care am pornit în 2019. Și am zis: nu se poate! Trebuie, cumva, veniturile puține, proprii, care derivau din agricultură, din cultura terenurilor pe care le aveam, o parte luate în administrare de la ADS (Agenția Domeniilor Statului - n.r.), respectiv o parte au fost luate în arendă de la cetățeni, de la persoane fizice, am zis că trebuie cumva să completăm veniturile proprii'', își continua povestea cercetătorul.
Foto: (c) GINA ŞTEFAN / AGERPRES FOTO
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, spune Szép, oferea o subvenție pentru institutele aflate în coordonarea sa, dar era una de bază și nu oferea posibilitatea de creștere, motiv pentru care echipa de tineri cercetători de la Miercurea-Ciuc s-a gândit să uzeze și de fondurile europene.
Într-un timp record, s-a reabilitat clădirea administrativă și a fost reconstruită clădirea de laboratoare, cu fonduri naționale, iar echiparea laboratoarelor s-a realizat din fonduri europene și proiecte naționale de cercetare.
Un scurt calcul arată că reabilitarea și dotarea laboratorului cu echipamente performante au costat în jur de patru milioane de euro, la care se adaugă consumabilele pentru aceste echipamente, care sunt, de multe ori, foarte scumpe.
Foto: (c) GINA ŞTEFAN / AGERPRES FOTO
''Am pornit pe drumul acesta al fondurilor europene și cred că am realizat imposibilul. Pentru că, la ora actuală, vorbim de reabilitarea clădirii de laboratoare, care s-a făcut și din fonduri naționale, cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, respectiv echiparea acestui laborator s-a făcut eminamente prin proiecte, proiecte europene și proiecte naționale de cercetare. Și în cinci ani de zile am reușit să avem, cred că, una dintre cele mai moderne infrastructuri și clădiri de laboratoare care există în rețeaua de cercetare agricolă românească. Și ne mândrim cu asta și vrem să fim un exemplu și pentru alții că se poate'', a arătat Szép Róbert.
Drumul nu a fost, însă, deloc ușor. Bazele laboratorului s-au pus în perioada pandemiei, dar echipa a fost extrem de motivată să reușească, în ciuda faptului că toată lumea lucra de acasă pentru proiectele tehnice, studiile de fezabilitate sau lansarea licitațiilor publice.
''Cred că ne-am dorit toți colegii să reușească acest proiect. Și pot să vă spun că da, a și reușit. Pentru că, dacă vă spun că faza de proiectare cu execuție la noi a durat un an și jumătate, adică noi într-un an și jumătate am avut laboratorul proiectat și funcțional, cred că este deja asta o premieră. (...) Noi am construit toată ideea și schema de proiecte astfel încât să nu ne uităm la o clădire goală, ci noi am depus proiectele și activitățile ni le-am dimensionat în așa fel încât odată cu finalizarea construcției, să înceapă să ne sosească și echipamentele cumpărate pe alte proiecte. (...) Am avut o viziune cu colegii noștri astfel încât după finalizarea laboratorului, să zicem la o jumătate de an, noi deja puteam să operăm anumite proceduri care erau necesare pentru implementarea activităților proiectelor'', a spus cercetătorul.
Foto: (c) ICDCRM Miercurea-Ciuc
Institutul de Cercetare, Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane are, în prezent, opt proiecte în implementare, trei finanțate din fonduri europene și cinci din fonduri naționale, și a finalizat un proiect major pe fonduri norvegiene.
Proiectele derulate sunt atât pe zona cinegetică și de management al faunei, cum ar fi coexistența om-carnivore mari și evaluarea situației în mai multe țări europene, cu intenția de a crea un cadru comun de gestionare a populației de carnivore mari, dar și proiecte ce vizează impactul poluării asupra ecosistemelor naturale, reziliența pădurilor la schimbările climatice sau studierea declinului populațiilor de insecte polenizatoare.
Foto: (c) ICDCRM Miercurea-Ciuc
La doar câțiva ani de când a fost reînființat, Institutul de Cercetare, Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane a căpătat vizibilitate pe plan național și internațional și se află în proces de acreditare, îndeplinind toate criteriile.
''Noi îndeplinim criteriile de acreditare și suntem mândri pentru asta. Pentru că în cinci ani nu este ușor să pleci de la zero, să construiești un institut de cercetare, să-l și echipezi, să ai rezultate, să și obții proiecte, să și avansezi în cariera academică. Avem trei colegi care au avansat la gradul de cercetător gradul doi, eu sunt cercetător gradul unu, avem o sumedenie de doctoranzi, suntem doi conducători de doctorat în cadrul institutului, avem și doctori pe care i-am creat în acești cinci ani. Deci, vă dați seama ce început fulminant a trebuit să avem, asta ca să ne și lăudăm puțin, și să lucrăm pe toate palierele, astfel încât astăzi să nu avem probleme de acreditare și să avem ce să arătăm. Și să fim un jucător important pe piață'', a subliniat Szép Róbert.
Întrebat dacă mai este nevoie de cercetare în România, ținând cont că domeniul a fost permanent vitregit de alocări bugetare, Szep Robert spune că și acest lucru a reprezentat un imbold pentru echipa de la Miercurea-Ciuc, ca să demonstreze că se poate face cercetare în România, chiar și în provincie.
Foto: (c) GINA ŞTEFAN / AGERPRES FOTO
''Probabil că și acest lucru a fost un imbold pentru noi, să spunem că, contrar subfinanțării, trebuie să reușim și trebuie să aducem fonduri suplimentare în țară, tocmai ca să arătăm că se poate, putem face cercetare performantă în România, nu doar în București, nu doar în orașele centre universitare mari, ci și în provincie. Și în provincie se poate face cercetare, și în provincie poți să aduci cercetători de calitate, dacă ai ce să le oferi. Dacă ai proiecte, dacă ai proiecte cu vizibilitate mare, dacă din proiectele respective, ei poți să-și crească o carieră de cercetători. (...) Eu spun că nu există inovare fără cercetare. Și Europa suferă. Dacă vă uitați puțin pe statistici, vedeți că Europa suferă în zona aceasta a inovării. Practic, mai toate țările mai dezvoltate, asiatice, sunt mult înaintea Europei. Europa trebuie să-și schimbe viziunea în ceea ce privește cercetarea și să meargă mai mult pe calitate și nu pe cantitate'', a punctat Szép Róbert.
El a adăugat că cercetarea necesită timp, la fel ca și pregătirea cercetătorilor, iar problema în România este că se așteaptă rezultate de pe o zi la alta.
Foto: (c) GINA ŞTEFAN / AGERPRES FOTO
Potrivit lui Szép Róbert, cercetarea are un rol primordial în dezvoltarea României și poate readuce în țară specialiștii care lucrează acum în centrele de cercetare din lume.
''Cercetarea are un rol primordial în dezvoltarea economică a României. Și noi trebuie să înțelegem că da, cercetarea, învățământul sunt puncte-cheie pe care noi trebuie să ne bazăm ca țara asta să iasă din anonimatul în care astăzi se află în ceea ce privește cercetarea. Nu zic că nu avem câteva institute cu cercetători foarte buni. Da, există, cercetarea a început să se miște și în România, dar nu la nivelul la care ne așteptăm noi, cercetătorii, să se desfășoare lucrurile. (...) Și fără cercetare eu nu cred că România poate să inoveze. Și credeți-mă, cercetarea poate să aducă în țară specialiști de valoare, poate să readucă cetățenii care lucrează în centre importante de cercetare în Europa și în lume. Și cu aceștia facem inovare. Dar cercetătorii respectivi trebuie să aibă unde să se întoarcă, ei nu se pot întoarce în ruine'', a conchis cercetătorul Szep Robert. AGERPRES/ (A - redactor: Gina Ștefan, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale
Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '
Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam
Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare
Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost
Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur
Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti
Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică
Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria
Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat
Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe
CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială
Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro
Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d
Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor
Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,
Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot
O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să
Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus
Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co
Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura
Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de
Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați
Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc
REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii
Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par
Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională
Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu