logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Harghita: Institut de cercetare ultramodern, dotat cu ajutorul fondurilor europene; Director: La început nu aveam curent, utilități

Image

Institutul de Cercetare, Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane (ICDCRM), cu dotări ultramoderne, înființat în timp record, din fonduri europene și resurse financiare de la statul român, pe ruinele unei vechi stațiuni de cercetare a cartofului, reunește tineri specialiști care vor să lucreze acasă fără a fi nevoiți să plece din țară pentru a-și face meseria.

Cercetarea poate să aducă în țară specialiști de valoare, dar cercetătorii respectivi trebuie să aibă unde să se întoarcă, ei nu se pot întoarce în ruine, spune directorul ICDCRM, Szép Róbert.

Foto: (c) GINA ŞTEFAN / AGERPRES FOTO


Povestea Institutului de Cercetare, Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane din Miercurea-Ciuc începe în 2019, când cercetătorul Szép Róbert, cadru didactic la Universitatea Sapientia din Miercurea-Ciuc, care ocupa pe atunci funcția de comisar general adjunct la Garda Națională de Mediu, a început să caute o soluție ca studenții săi să nu mai plece să facă cercetare în altă parte.

Foto: (c) ICDCRM Miercurea-Ciuc


''A pornit nu de la zero, ci de la minus doi. Acest institut a fost reînființat pe ruinele unei vechi stațiuni de cercetare a cartofului, care era, cumva, în moarte clinică de 20 ani. Practic, în afară de portar și personal TESA fără studii superioare, nu mai exista nimeni în cadrul stațiunii. Și am zis: Domnule, haide să creăm ceva care să aducă plusvaloare acestei zone. (...) Plusvaloare înseamnă că avem Universitatea Sapientia în zona Ciucului, avem foarte mulți studenți de bună calitate, pe care de multe ori îi pregătim pentru export. Export poate fi și în afara județului sau a regiunii în care trăim, chiar și în afară a țării. Și știm foarte bine exodul mare de tineri care pleacă din România pentru că ei nu reușesc să își îndeplinească visurile. Și unul dintre visurile studenților buni este să lucreze în mediul academic, fie în universități, fie în centre de cercetare. Și am zis: Haideți să încercăm să facem ceva pentru acești studenți buni. De aici a plecat ideea pentru care eu am plecat din administrația publică, am părăsit un post de demnitate publică și am zis să vin acasă și să construim ceva pentru acești tineri'', își începe povestea directorul ICDCRM, cercetătorul științific gradul I, dr. ing. Szép Róbert.

Acesta a început să construiască o echipă de tineri cercetători cu care a plecat pe un drum despre care spune că, la un moment dat, i se părea și lui de neparcurs.

''Noi nu aveam curent, nu aveam gaz, nu aveam utilitățile funcționabile în cadrul institutului. Cam aceasta era situația de la care am pornit în 2019. Și am zis: nu se poate! Trebuie, cumva, veniturile puține, proprii, care derivau din agricultură, din cultura terenurilor pe care le aveam, o parte luate în administrare de la ADS (Agenția Domeniilor Statului - n.r.), respectiv o parte au fost luate în arendă de la cetățeni, de la persoane fizice, am zis că trebuie cumva să completăm veniturile proprii'', își continua povestea cercetătorul.

Foto: (c) GINA ŞTEFAN / AGERPRES FOTO


Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, spune Szép, oferea o subvenție pentru institutele aflate în coordonarea sa, dar era una de bază și nu oferea posibilitatea de creștere, motiv pentru care echipa de tineri cercetători de la Miercurea-Ciuc s-a gândit să uzeze și de fondurile europene.

Într-un timp record, s-a reabilitat clădirea administrativă și a fost reconstruită clădirea de laboratoare, cu fonduri naționale, iar echiparea laboratoarelor s-a realizat din fonduri europene și proiecte naționale de cercetare.

Un scurt calcul arată că reabilitarea și dotarea laboratorului cu echipamente performante au costat în jur de patru milioane de euro, la care se adaugă consumabilele pentru aceste echipamente, care sunt, de multe ori, foarte scumpe.

Foto: (c) GINA ŞTEFAN / AGERPRES FOTO


''Am pornit pe drumul acesta al fondurilor europene și cred că am realizat imposibilul. Pentru că, la ora actuală, vorbim de reabilitarea clădirii de laboratoare, care s-a făcut și din fonduri naționale, cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, respectiv echiparea acestui laborator s-a făcut eminamente prin proiecte, proiecte europene și proiecte naționale de cercetare. Și în cinci ani de zile am reușit să avem, cred că, una dintre cele mai moderne infrastructuri și clădiri de laboratoare care există în rețeaua de cercetare agricolă românească. Și ne mândrim cu asta și vrem să fim un exemplu și pentru alții că se poate'', a arătat Szép Róbert.

Drumul nu a fost, însă, deloc ușor. Bazele laboratorului s-au pus în perioada pandemiei, dar echipa a fost extrem de motivată să reușească, în ciuda faptului că toată lumea lucra de acasă pentru proiectele tehnice, studiile de fezabilitate sau lansarea licitațiilor publice.

''Cred că ne-am dorit toți colegii să reușească acest proiect. Și pot să vă spun că da, a și reușit. Pentru că, dacă vă spun că faza de proiectare cu execuție la noi a durat un an și jumătate, adică noi într-un an și jumătate am avut laboratorul proiectat și funcțional, cred că este deja asta o premieră. (...) Noi am construit toată ideea și schema de proiecte astfel încât să nu ne uităm la o clădire goală, ci noi am depus proiectele și activitățile ni le-am dimensionat în așa fel încât odată cu finalizarea construcției, să înceapă să ne sosească și echipamentele cumpărate pe alte proiecte. (...) Am avut o viziune cu colegii noștri astfel încât după finalizarea laboratorului, să zicem la o jumătate de an, noi deja puteam să operăm anumite proceduri care erau necesare pentru implementarea activităților proiectelor'', a spus cercetătorul.

Foto: (c) ICDCRM Miercurea-Ciuc


Institutul de Cercetare, Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane are, în prezent, opt proiecte în implementare, trei finanțate din fonduri europene și cinci din fonduri naționale, și a finalizat un proiect major pe fonduri norvegiene.

Proiectele derulate sunt atât pe zona cinegetică și de management al faunei, cum ar fi coexistența om-carnivore mari și evaluarea situației în mai multe țări europene, cu intenția de a crea un cadru comun de gestionare a populației de carnivore mari, dar și proiecte ce vizează impactul poluării asupra ecosistemelor naturale, reziliența pădurilor la schimbările climatice sau studierea declinului populațiilor de insecte polenizatoare.

Foto: (c) ICDCRM Miercurea-Ciuc


La doar câțiva ani de când a fost reînființat, Institutul de Cercetare, Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane a căpătat vizibilitate pe plan național și internațional și se află în proces de acreditare, îndeplinind toate criteriile.

''Noi îndeplinim criteriile de acreditare și suntem mândri pentru asta. Pentru că în cinci ani nu este ușor să pleci de la zero, să construiești un institut de cercetare, să-l și echipezi, să ai rezultate, să și obții proiecte, să și avansezi în cariera academică. Avem trei colegi care au avansat la gradul de cercetător gradul doi, eu sunt cercetător gradul unu, avem o sumedenie de doctoranzi, suntem doi conducători de doctorat în cadrul institutului, avem și doctori pe care i-am creat în acești cinci ani. Deci, vă dați seama ce început fulminant a trebuit să avem, asta ca să ne și lăudăm puțin, și să lucrăm pe toate palierele, astfel încât astăzi să nu avem probleme de acreditare și să avem ce să arătăm. Și să fim un jucător important pe piață'', a subliniat Szép Róbert.

Întrebat dacă mai este nevoie de cercetare în România, ținând cont că domeniul a fost permanent vitregit de alocări bugetare, Szep Robert spune că și acest lucru a reprezentat un imbold pentru echipa de la Miercurea-Ciuc, ca să demonstreze că se poate face cercetare în România, chiar și în provincie.

Foto: (c) GINA ŞTEFAN / AGERPRES FOTO


''Probabil că și acest lucru a fost un imbold pentru noi, să spunem că, contrar subfinanțării, trebuie să reușim și trebuie să aducem fonduri suplimentare în țară, tocmai ca să arătăm că se poate, putem face cercetare performantă în România, nu doar în București, nu doar în orașele centre universitare mari, ci și în provincie. Și în provincie se poate face cercetare, și în provincie poți să aduci cercetători de calitate, dacă ai ce să le oferi. Dacă ai proiecte, dacă ai proiecte cu vizibilitate mare, dacă din proiectele respective, ei poți să-și crească o carieră de cercetători. (...) Eu spun că nu există inovare fără cercetare. Și Europa suferă. Dacă vă uitați puțin pe statistici, vedeți că Europa suferă în zona aceasta a inovării. Practic, mai toate țările mai dezvoltate, asiatice, sunt mult înaintea Europei. Europa trebuie să-și schimbe viziunea în ceea ce privește cercetarea și să meargă mai mult pe calitate și nu pe cantitate'', a punctat Szép Róbert.

El a adăugat că cercetarea necesită timp, la fel ca și pregătirea cercetătorilor, iar problema în România este că se așteaptă rezultate de pe o zi la alta.

Foto: (c) GINA ŞTEFAN / AGERPRES FOTO


Potrivit lui Szép Róbert, cercetarea are un rol primordial în dezvoltarea României și poate readuce în țară specialiștii care lucrează acum în centrele de cercetare din lume.

''Cercetarea are un rol primordial în dezvoltarea economică a României. Și noi trebuie să înțelegem că da, cercetarea, învățământul sunt puncte-cheie pe care noi trebuie să ne bazăm ca țara asta să iasă din anonimatul în care astăzi se află în ceea ce privește cercetarea. Nu zic că nu avem câteva institute cu cercetători foarte buni. Da, există, cercetarea a început să se miște și în România, dar nu la nivelul la care ne așteptăm noi, cercetătorii, să se desfășoare lucrurile. (...) Și fără cercetare eu nu cred că România poate să inoveze. Și credeți-mă, cercetarea poate să aducă în țară specialiști de valoare, poate să readucă cetățenii care lucrează în centre importante de cercetare în Europa și în lume. Și cu aceștia facem inovare. Dar cercetătorii respectivi trebuie să aibă unde să se întoarcă, ei nu se pot întoarce în ruine'', a conchis cercetătorul Szep Robert. AGERPRES/ (A - redactor: Gina Ștefan, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 1277

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 14-02-2025 09:00

REPORTAJ/Sălaj: Roland, elevul considerat geniu în infomatică; 'iese fum din tastatură' când începe să codeze

Roland Petrean, elev în clasa a X-a la Colegiul Național 'Silvania' Zalău, este considerat de către profesorul său un adevărat geniu în domeniul informaticii, el având deja în palmares mai multe medalii câștigate la competiții naționale și internaționale, printre care și titlul de campion european la juniori.

Educatie - Stiinta 14-02-2025 06:00

Elevii din București intră în vacanță, după terminarea cursurilor

Elevii din București intră în vacanță, vineri, după terminarea cursurilor și se vor întoarce la școală luni, 24 februarie, potrivit deciziei Inspectoratului școlar al Capitalei. În perioada 10 februarie - 2 martie fiecare Inspectorat școlar decide în ce perioadă elevii din județul respectiv sau din București vor avea vacanță pentru o să

Educatie - Stiinta 13-02-2025 20:53

David: Pe circuit se află Hotărârea de Guvern pentru reorganizarea ministerului

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi că Hotărârea de Guvern pentru reorganizarea ministerului se află 'pe circuit'. 'Pe circuit se află Hotărârea de Guvern pentru reorganizarea ministerului - un lucru important. (...) Întâi trebuie să așezăm administrativ ministerul. Hotărârea de guvern este

Educatie - Stiinta 13-02-2025 18:24

Universitatea Politehnica din București organizează pe 15 martie simularea examenului de admitere

Universitatea de Știință și Tehnologie Politehnica din București va organiza pe 15 martie simularea examenului de admitere. Elevii de liceu se pot înscrie pentru a participa la simularea examenului până pe 10 martie, după ce și-au creat un cont pe https://admiteresim.pub.ro/. 'Nu există limită de locuri! Locurile sunt nelimitate.

Educatie - Stiinta 13-02-2025 18:01

Ministrul David: Istoria românilor va deveni disciplină distinctă în trunchiul comun

Istoria românilor/României va deveni disciplină distinctă în trunchiul comun, a precizat, joi, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, pe Facebook, el susținând că modelul actual de predare a istoriei în liceu trebuie îmbunătățit și regândit. Joi, ministrul David s-a întâlnit cu reprezentanții Acad

Educatie - Stiinta 13-02-2025 15:57

REPORTAJ/Harghita: Peste cinci mii de elevi, provocați la lectură de către persoane publice din județ

Peste cinci mii de elevi din Harghita au fost provocați, joi, de către persoane publice originare din județ, să descopere plăcerea și bucuria cititului, în cadrul unui eveniment devenit tradițional. Acțiunea a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ), cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii. Evenimentul, intitulat 'Provocare

Educatie - Stiinta 13-02-2025 15:50

Pricopie: Alegerile se vor desfășura în cel mai complicat context geopolitic din ultimii 80 de ani

Alegerile prezidențiale care vor avea loc în luna mai se vor desfășura în cel mai complicat context geopolitic din ultimii 80 de ani, a declarat joi rectorul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative, Remus Pricopie. 'O să vedem încotro mergem, dar nu suntem chiar pe cel mai potrivit drum, în perspectiva alegerilor din

Educatie - Stiinta 13-02-2025 11:08

Timiș: Universitatea Politehnica Timișoara anunță o nouă ediție a Poli Bike Challenge

Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) anunță, joi, lansarea celei de-a IV-a ediții a competiției de ciclism Poli Bike Challenge (PBC), programată pentru data de 27 aprilie, eveniment născut pentru a sărbători 100 de ani de când Universitatea Politehnica Timișoara se identifică cu sportul din municipiul de pe Bega. Ediția din acest an

Educatie - Stiinta 12-02-2025 18:23

Ministrul Educației a discutat cu reprezentanții elevilor aspecte legate de sistemul de învățământ preuniversitar

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a avut miercuri o întrevedere cu reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, pentru a discuta aspecte esențiale legate de sistemul de învățământ preuniversitar din România, printre subiectele abordate o atenție deosebită fiind acordată proiectelor de planuri-cadru pentru învățământul li

Educatie - Stiinta 12-02-2025 13:13

Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind structura anului școlar 2025 - 2026

Cursurile anului școlar 2025-2026 vor începe pe 8 septembrie și vor avea o durată de 36 de săptămâni, prevede un proiect de ordin de ministru privind structura anului școlar 2025 - 2026 pus în consultare miercuri de Ministerul Educației și Cercetării. Prin excepție pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă

Educatie - Stiinta 12-02-2025 12:40

Cluj: Clustere IT din Ucraina învață din modelele europene la Transilvania IT Cluster

Clustere IT din Ucraina și UE se vor reuni la Cluj-Napoca, în perioada 13-14 februarie, în cadrul debutului proiectului ITBridge, cu scopul de a a întări legăturile de afaceri și de a accelera transformarea digitală. 'Clusterele IT din Ucraina învață din modelele europene: Proiectul ITBridge debutează la Cluj-Napoca

Educatie - Stiinta 12-02-2025 10:43

David: Planurile-cadru - urgențe curriculare, legale, de securitate națională; analfabetismul funcțional pune deja la risc țara

Planurile-cadru reprezintă urgențe curriculare, legale, moral-psihologice și de securitate națională, a transmis, miercuri, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, care a susținut că analfabetismul funcțional 'pune deja la risc țara'. 'Sincer și direct spus, nu sunt bucuros că încep acest mandat de ministru cu un ast

Educatie - Stiinta 11-02-2025 17:57

Spitalul Clinic Căi Ferate nr. 2 din București, preluat de Universitatea de Medicină și Farmacie 'Carol Davila'

Spitalul Clinic Căi Ferate nr. 2 (CF2) din București a fost preluat oficial de Universitatea de Medicină și Farmacie 'Carol Davila' (UMFCD), în urma unui protocol semnat, marți, între Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și instituția de învățământ superior. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, în urma

Educatie - Stiinta 11-02-2025 16:59

Daniel David: Să nu ne transformăm copiii în hamali care să poarte cursuri peste cursuri, ore peste ore

Copiii nu trebuie să fie transformați în hamali care să poarte 'cursuri peste cursuri, ore peste ore, discipline peste discipline', a declarat marți ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, el susținând că scopul dezbaterilor asupra planurilor-cadru este acela ca educația să nu devină 'un risc' pentru națiune, ci o oportunitate.

Educatie - Stiinta 11-02-2025 13:15

Galați: Universitatea ''Dunărea de Jos'' a câștigat cu punctaj maxim Proiectul PNRR ''EduLeadManager''

Universitatea ''Dunărea de Jos'' a câștigat cu punctaj maxim Proiectul PNRR ''EduLeadManager - dezvoltarea capacității instituționale a unităților de învățământ prin leadership și management performant'', informează, marți, instituția gălățeană. ''Proiectul PNRR 'EduLeadManager - de