Mureş: Roboţi inovativi şi zeci de medalii obţinute de elevi la Concursul naţional de robotică NEXTLAB.TECH

Cei 13 elevi din judeţul Mureş calificaţi în probele finale ale Concursului naţional de robotică NEXTLAB.TECH, organizat la Academia de Studii Economice din Bucureşti, au adus 16 medalii de robocampioni, precum şi o serie de clasări pe podium şi menţiuni, unii dintre aceştia realizând roboţi inovativi, care pot fi întrebuinţaţi în hoteluri, acasă sau în ferme.
"Lotul judeţului nostru, format din 12 elevi de gimnaziu şi un elev de liceu, de la mai multe şcoli, au participat la Concursul naţional de robotică NEXTLAB.TECH, organizat la Academia de Studii Economice din Bucureşti şi s-au remarcat la diferite probe ale concursului: 'Robotică creativă', 'Line Follower Basic' şi 'Labirint'. Elevii Centrului Judeţean de Excelenţă Mureş (echipa RoboJunior) au obţinut şapte menţiuni şi 11 medalii de robocampioni: la proba 'Line Follower', elevii Robert Ercse şi Andrada Paşcan din clasa a VI-a A, de la Colegiul Naţional 'Alexandru Papiu Ilarian', Amélie Carolina Ştefan, clasa a VI-a C, de la Colegiul Naţional de Artă, Diana Ştefania Mailat din clasa a VII-a A, de la Şcoala Gimnazială 'Liviu Rebreanu', David Bologa şi Matei Buculeu, din clasa a VI-a B, de la Colegiul Naţional 'Alexandru Papiu Ilarian', precum şi Andrei Gliga din clasa a VI-a B de la Şcoala Gimnazială 'George Coşbuc', alături de mentorul Nicola Gherasim, elevă în clasa a XII-a F, la Colegiul Naţional 'Alexandru Papiu Ilarian'", a declarat presei, luni, profesorul coordonator al lotului, Ildiko Mailat, de la Colegiul Naţional 'Alexandru Papiu Ilarian' din Târgu Mureş.
Potrivit profesoarei, la proba "Robotică creativă", elevul Eduard Sebastian Megheşan, din clasa a XI-a A de la Liceul Teoretic "Andrei Bârseanu" din Târnăveni a obţinut premiul II, iar elevii Colegiului Naţional "Alexandru Papiu Ilarian" au obţinut o menţiune şi două medalii de robocampioni prin Vlad-Ştefan Popa, din clasa a VIII-a B, şi Roxana Elena Mariş, din clasa a VII-a B.
La proba "Labirint" s-au obţinut diplome şi medalii de robocampioni prin Maria Ştefan, din clasa a VIII-a B, de la Colegiul Naţional "Alexandru Papiu Ilarian", Bogdan Cocoară, din clasa a VIII-a A, de la Şcoala Gimnazială "Nicolae Bălcescu" şi Vasile Florea, din clasa a VII-a A, de la Colegiul Naţional "Unirea" din Târgu Mureş.
"Concursul NEXTLAB.TECH s-a desfăşurat în mai multe etape. Iniţial, au fost 40.000 de elevi în competiţie, iar în finală au ajuns doar 500. Elevii care s-au calificat şi-au construit roboţii pentru concurs din kit-urile primite gratuit, i-au programat şi au realizat individual un videopitch de prezentare a funcţionalităţii şi utilităţii robotului. La proba Line Follower, primii 50 de elevi care au obţinut cel mai bun timp cu robotul Miro pe traseul de concurs au fost robocampioni", a precizat Ildiko Mailat.
În cadrul probei de "Robotică creativă", a mai arătat profesoara, elevii au inventat proprii roboţi, îmbinând elemente de mecatronică cu programare şi imprimare 3D.
"Elevul Vlad-Ştefan Popa, de la Colegiul Naţional 'Alexandru Papiu Ilarian' a obţinut o menţiune, cu 95 de puncte, realizând robotul SF2, un seif de valori imprimat 3D cu un sistem de alarmă integrat, proiectat pentru regimul hotelier, pentru a proteja bunurile clienţilor. Dacă un infractor încearcă prin diferite metode să pătrundă în seif, acesta se blochează şi este declanşată alarma automat. Eleva Elena Mariş, din clasa a VII-a, de la acelaşi colegiu, a creat robotul CleanEnergy, un robot inovativ pentru curăţarea panourilor fotovoltaice, care automatizează procesul de întreţinere a acestora, asigurându-se că suprafeţele rămân mereu curate şi eficiente. Robotul utilizează senzori de ploaie, lumina şi temperatura pentru a detecta gradul de murdărire şi relee independente pentru a spăla panourile într-un mod precis şi eficient, economisind timp şi resurse", a precizat profesoara.
Elevul Eduard Sebastian Megheşan, din clasa a XI-a A, de la Liceul Teoretic "Andrei Bârseanu" din Târnăvenia, a concurat la secţiunea "Robotică Creativă" cu robotul SAIP, care propune un sistem automat de îngrijire a păsărilor pentru fermieri.
"Prin intermediul acestui robot, fermierii pot să urmărească de la distanţă pe telefon, dacă toate păsările au intrat în adăpost, să controleze sistemul de închidere-deschidere al uşii şi să urmărească temperatura din adăpost, uşurând şi automatizând toate aceste procese. Elevul a fost îndrumat de doamna prof. Mihaela Moraru. Această experienţă frumoasă îi va ajuta pe elevi să participe şi anul viitor, fiind interesaţi să abordeze noi probe ale concursului şi să inventeze roboţi utili", a subliniat profesoara Ildiko Mailat. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Începe Evaluarea Națională la clasa a II-a; marți - prima probă
Elevii de clasa a II-a susțin în această săptămână Evaluarea Națională, prima probă având loc marți. Potrivit Ministerului Educației, calendarul Evaluării Naționale la clasa a II-a este următorul: * 13 mai - Limbă și comunicare (scris) - Limba română * 13 mai - Limbă și comunicare (scris) -
Tulcea: Elevi din nouă licee din județ participă la Maratonul de educație antreprenorială
Elevi din nouă licee din județul Tulcea participă, luni, la Teatrul 'Jean Bart' din municipiu, la Maratonul educației antreprenoriale, eveniment organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), în parteneriat cu Ministerul Educației și Universitatea de Vest din Timișoara. În cele două ediții anterioare ale evenimen
MEC: Șapte medalii pentru România la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025
Olimpicii români participanți la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025, desfășurată în Arabia Saudită, au reușit performanța obținerii a șapte medalii - două de aur, două de argint și trei de bronz, precum și o mențiune de onoare, țara noastră având statut de invitat la această competiție, informează, duminică, Ministerul Educației și Cercetării (MEC).
Prezidențiale2025/ Ministerul Educației: Politica este interzisă în școală
Ministerul Educației și Cercetării subliniază că politica este interzisă în școli, în contextul campaniei electorale aflată în desfășurare pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. 'Fiind în perioada campaniei electorale pentru poziția de președinte al României, trebuie să reamintim f
Iași: EUROINVENT - Expoziția Europeană a Creativității și Inovării și-a desemnat câștigătorii
Cele mai impresionante invenții din domeniul medicinei, automotive, tehnologiei avansate au fost premiate, sâmbătă, în ultima zi a celei de-a XVII-a ediții EUROINVENT - Expoziția Europeană a Creativității și Inovării, eveniment care s-a desfășurat la Palatul Culturii din Iași.
Iași: Studenții la Bioinginerie Medicală arată la Euroinvent că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte
Un grup de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie 'Grigore T.Popa' Iași demonstrează că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte, iar cu ajutorul unei imprimante 3D se poate schimba modul în care tratăm cazurile medicale dificile și, mai mult decât atât, se pot salva vieți încă din perioada intrauterină.
Program pilot pentru elevi despre protecția medicului, lansat de 'Let's Do It, Romania'
Programul pilot '#Doers School', dedicat școlilor care vor să educe elevii despre protecția mediului prin acțiuni concrete, creativitate și implicare civică, a fost lansat de asociația 'Let's Do It, Romania'. Potrivit unui comunicat remis vineri presei de asociație, proiectul pilot debutează cu un număr limitat de 20 de școli din toată țara
Timiș: Peste 800 de elevi au cântat Imnul Europei, dirijați de primarul Dominic Fritz
Peste 800 de elevi au cântat Imnul Europei - creația beethoveniană 'Odă Bucuriei', dirijați de primarul municipiului Timișoara, în deschiderea Olimpiadei Naționale a Corurilor, care se desfășoară pentru prima dată în orașul de pe Bega. 'Le mulțumesc pentru invitația de a veni alături de ei și a dirija. Azi, de Ziu
Bihor: Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, va susține conferința 'Niceea 1700', la Oradea
Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, va susține pe 15 mai, la Oradea, conferința 'Niceea 1700', eveniment cuprins în calendarul Zilelor Muzeului Țării Crișurilor. Potrivit informării transmise vineri de conducerea muzeului, conferința are ca scop să exploreze contextul istoric, originile, influențele juridice și r
Astronauți celebri, prezenți la SpaceFEST 2025 - Politehnica București
SpaceFEST - ediția a treia, la care și-au anunțat prezența și astronauți cunoscuți la nivel mondial, va avea loc, de vineri până duminică, în campusul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București. Evenimentul este organizat de Politehnica, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu A
Universitatea din București organizează, vineri și sâmbătă, primul FestivALL dedicat elevilor
Universitatea din București (UB) va organiza, vineri și sâmbătă, primul FestivALL UB dedicat elevilor care își doresc să descopere viața de student în București, eveniment care va avea loc în Grădina Botanică. Accesul este gratuit și se va realiza în baza brățării de acces care poate fi obținută după accesarea lin
Ministrul Educației va prezenta, luni, 'Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România'
Ministrul Daniel David va prezenta, luni, un raport cu privire la educația și cercetarea din România, despre realizări și noi reforme în domeniu. Conform unui comunicat de presă al ministerului transmis joi, documentul este intitulat 'Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România. Realizările prezente și i
Buzău: Consiliul Județean al Elevilor a lansat campania de conștientizare 'Când nu votezi, iei o absență nemotivabilă de la viitor!'
Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Buzău a lansat o campanie de informare și conștientizare cu privire la necesitatea tinerilor de a-și exprima votul în turul II al alegerilor prezidențiale, în contextul în care, la primul tur, mai puțin de 10% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au mers la urne.
Ministerul Educației și Cercetării: 10.362 de elevi vor participa la Studiul PISA
Un număr de 10.362 de elevi de 15 ani din 321 de unități de învățământ din România vor participa la Faza principală a studiului PISA 2025 care este administrată de Institutul de Științe ale Educației în perioada 12 mai - 9 iunie. PISA (Programme for International Student Assessment) reprezintă Programul pentru Evaluarea
Cluj: USAMV îi învață pe elevi despre biotehnologii în artă, falsuri alimentare, comportamentul și bunăstarea animalelor
Reprezentanții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca îi vor învăța pe elevi despre biotehnologii în artă, falsuri alimentare, biotopul acvacol, comportamentul și bunăstarea animalelor sau viața albinelor și a viermilor de mătase, în cadrul unui eveniment care va fi organizat pe 10 mai, cu denumirea 'Green