Bihor: Volumul colectiv ''Avram Iancu, eroul zilelor noastre'', lansat la Universitatea din Oradea

Universitatea din Oradea a găzduit marţi lansarea volumului colectiv "Avram Iancu, eroul zilelor noastre", o carte dedicată bicentenarului naşterii eroului paşoptist, în prezenţa coordonatorului acestei lucrări, academicianul prof. univ. dr. habil. Ioan Bolovan, directorul filialei clujene a Institutului de Istorie "George Bariţiu".
"A fost unul dintre cei mai oneşti români a căror biografie am cercetat-o, în peste 40 de ani de carieră istorică. A fost un lider de o onestitate incontestabilă, care nu a dorit nimic personal, cerând, în acelaşi timp, totul pentru naţiunea sa. A fost omul potrivit la locul potrivit; jurist, om dăruit cu har, entuziast conducător, de care aveau atâta nevoie românii în acele vremuri foarte grele", a spus, în cuvântul său, Ioan Bolovan, citat într-un comunicat al biroului de presă universitar.
Afirmând că se simte "acasă" în universitatea care, acum cinci ani, l-a onorat cu titlul de Doctor Honoris Causa, academicianul Ioan Bolovan a subliniat că volumul a cărui apariţie a coordonat-o poate fi citit ca pe o carte de istorie, ca pe un manual sau parcurs ca un volum de cultură generală.
Universitarul clujean a ţinut să puncteze că, deşi s-au organizat multe manifestări omagiale, cu prilejul a 200 de ani de la naşterea lui Avram Iancu, "n-au fost câte ar fi trebuit să fie", şi că, "la vârful statului român, interesul pentru acest moment istoric a fost prea puţin".
Moderatorul evenimentului, prorectorul Universităţii din Oradea, Sorin Şipoş a subliniat că manifestarea omagiază bicentenarul naşterii lui Avram Iancu şi ziua Marii Uniri. "Să ne bucurăm împreună şi să ne gândim la cei care au făcut România reîntregită", a spus prorectorul, anunţând că organizatorii evenimentului au pregătit 100 de volume pe care, la final, le-au dăruit studenţilor dornici să afle mai multe despre Avram Iancu.
Rectorul Universităţii din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a salutat şi el prezenţa numerosului auditoriu venit "să marcheze frumoasa zi de 1 Decembrie, zi importantă pentru noi, pentru tot ce înseamnă România şi, până la urmă, Europa".
"Generaţii întregi şi-au dedicat anii vieţilor lor idealului de libertate şi, e un cuvânt poate demodat, dar foarte, foarte important, continuităţii noastre. A menţine lucrurile bune pe un făgaş firesc e cel mai greu astăzi", a spus rectorul.
Profesorul universitar dr. emerit Mihai Drecin a amintit că eroul moţilor a fost renegat de propria-i familie, pentru că a refuzat decoraţiile şi beneficiile propuse lui de imperialii habsburgi. "Avram Iancu a fost eroul tragic al naţiunii române, n-a fost nebun, aşa cum au spus cei interesaţi, cei din tabăra austriacă, maghiarii şi chiar unii dinte colaboratorii săi din vremea revoluţiei care s-au ajuns, acceptând decoraţiile împăratului", a mai afirmat istoricul.
Decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării (FIRISPSC), prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa i-a îndemnat pe cei prezenţi să "rămână iubitori ai lui Avram Iancu", citând chiar din volumul prezentat, unde în registrul parohial care consemnează decesul "Crăişorului" scrie, la rubrica profesia defunctului; "Erou al românilor".
"Avram Iancu este o rădăcină a noastră de care trebuie să avem mare grijă, să nu se frângă", a spus istoricul Gabriel Moisa, care a scos în evidenţă şi câteva capitole ale cărţii, pe care a declarat-o "fascinantă".
"Studiul despre iubitele lui Avram Iancu, realizat de domnul profesor Ioan Bolovan, ne arată partea frumoasă a istoriei, iar comunicarea despre aşa-zisa nebunie a Crăişorului ne descoperă un personaj care a crezut atât de tare în naţiunea sa încât unii l-au considerat nebun", a precizat Moisa.
"Dintr-o datorie morală pentru eroul nostru naţional", la evenimentul din aula magna a participat şi un grup de elevi ai Şcolii de Pregătire a Poliţiştilor de Frontieră "Avram Iancu" din Oradea, împreună cu comandantul acesteia, comisarul-şef de poliţie Aura Sima. Aceasta a ţinut să precizeze că şcoala pe care o conduce duce mai departe, în felul ei, misiunea testamentară lăsată de Avram Iancu, "ca promotori ai drepturilor şi libertăţilor fundamentale în spiritul testamentului eroului nostru naţional".
Încununând cu emoţie evenimentul, artista Oana Lianu a susţinut un recital vocal instrumental de: fluier, nai şi caval, ce a cuprins melodii din folclorul românesc şi cântece patriotice.
La final, coordonatorul lucrării, academicianul Ioan Bolovan a acordat autografe celor prezenţi. AGERPRES/(AS - autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Începe Evaluarea Națională la clasa a II-a; marți - prima probă
Elevii de clasa a II-a susțin în această săptămână Evaluarea Națională, prima probă având loc marți. Potrivit Ministerului Educației, calendarul Evaluării Naționale la clasa a II-a este următorul: * 13 mai - Limbă și comunicare (scris) - Limba română * 13 mai - Limbă și comunicare (scris) -
Tulcea: Elevi din nouă licee din județ participă la Maratonul de educație antreprenorială
Elevi din nouă licee din județul Tulcea participă, luni, la Teatrul 'Jean Bart' din municipiu, la Maratonul educației antreprenoriale, eveniment organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), în parteneriat cu Ministerul Educației și Universitatea de Vest din Timișoara. În cele două ediții anterioare ale evenimen
MEC: Șapte medalii pentru România la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025
Olimpicii români participanți la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025, desfășurată în Arabia Saudită, au reușit performanța obținerii a șapte medalii - două de aur, două de argint și trei de bronz, precum și o mențiune de onoare, țara noastră având statut de invitat la această competiție, informează, duminică, Ministerul Educației și Cercetării (MEC).
Prezidențiale2025/ Ministerul Educației: Politica este interzisă în școală
Ministerul Educației și Cercetării subliniază că politica este interzisă în școli, în contextul campaniei electorale aflată în desfășurare pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. 'Fiind în perioada campaniei electorale pentru poziția de președinte al României, trebuie să reamintim f
Iași: EUROINVENT - Expoziția Europeană a Creativității și Inovării și-a desemnat câștigătorii
Cele mai impresionante invenții din domeniul medicinei, automotive, tehnologiei avansate au fost premiate, sâmbătă, în ultima zi a celei de-a XVII-a ediții EUROINVENT - Expoziția Europeană a Creativității și Inovării, eveniment care s-a desfășurat la Palatul Culturii din Iași.
Iași: Studenții la Bioinginerie Medicală arată la Euroinvent că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte
Un grup de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie 'Grigore T.Popa' Iași demonstrează că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte, iar cu ajutorul unei imprimante 3D se poate schimba modul în care tratăm cazurile medicale dificile și, mai mult decât atât, se pot salva vieți încă din perioada intrauterină.
Program pilot pentru elevi despre protecția medicului, lansat de 'Let's Do It, Romania'
Programul pilot '#Doers School', dedicat școlilor care vor să educe elevii despre protecția mediului prin acțiuni concrete, creativitate și implicare civică, a fost lansat de asociația 'Let's Do It, Romania'. Potrivit unui comunicat remis vineri presei de asociație, proiectul pilot debutează cu un număr limitat de 20 de școli din toată țara
Timiș: Peste 800 de elevi au cântat Imnul Europei, dirijați de primarul Dominic Fritz
Peste 800 de elevi au cântat Imnul Europei - creația beethoveniană 'Odă Bucuriei', dirijați de primarul municipiului Timișoara, în deschiderea Olimpiadei Naționale a Corurilor, care se desfășoară pentru prima dată în orașul de pe Bega. 'Le mulțumesc pentru invitația de a veni alături de ei și a dirija. Azi, de Ziu
Bihor: Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, va susține conferința 'Niceea 1700', la Oradea
Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, va susține pe 15 mai, la Oradea, conferința 'Niceea 1700', eveniment cuprins în calendarul Zilelor Muzeului Țării Crișurilor. Potrivit informării transmise vineri de conducerea muzeului, conferința are ca scop să exploreze contextul istoric, originile, influențele juridice și r
Astronauți celebri, prezenți la SpaceFEST 2025 - Politehnica București
SpaceFEST - ediția a treia, la care și-au anunțat prezența și astronauți cunoscuți la nivel mondial, va avea loc, de vineri până duminică, în campusul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București. Evenimentul este organizat de Politehnica, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu A
Universitatea din București organizează, vineri și sâmbătă, primul FestivALL dedicat elevilor
Universitatea din București (UB) va organiza, vineri și sâmbătă, primul FestivALL UB dedicat elevilor care își doresc să descopere viața de student în București, eveniment care va avea loc în Grădina Botanică. Accesul este gratuit și se va realiza în baza brățării de acces care poate fi obținută după accesarea lin
Ministrul Educației va prezenta, luni, 'Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România'
Ministrul Daniel David va prezenta, luni, un raport cu privire la educația și cercetarea din România, despre realizări și noi reforme în domeniu. Conform unui comunicat de presă al ministerului transmis joi, documentul este intitulat 'Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România. Realizările prezente și i
Buzău: Consiliul Județean al Elevilor a lansat campania de conștientizare 'Când nu votezi, iei o absență nemotivabilă de la viitor!'
Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Buzău a lansat o campanie de informare și conștientizare cu privire la necesitatea tinerilor de a-și exprima votul în turul II al alegerilor prezidențiale, în contextul în care, la primul tur, mai puțin de 10% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au mers la urne.
Ministerul Educației și Cercetării: 10.362 de elevi vor participa la Studiul PISA
Un număr de 10.362 de elevi de 15 ani din 321 de unități de învățământ din România vor participa la Faza principală a studiului PISA 2025 care este administrată de Institutul de Științe ale Educației în perioada 12 mai - 9 iunie. PISA (Programme for International Student Assessment) reprezintă Programul pentru Evaluarea
Cluj: USAMV îi învață pe elevi despre biotehnologii în artă, falsuri alimentare, comportamentul și bunăstarea animalelor
Reprezentanții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca îi vor învăța pe elevi despre biotehnologii în artă, falsuri alimentare, biotopul acvacol, comportamentul și bunăstarea animalelor sau viața albinelor și a viermilor de mătase, în cadrul unui eveniment care va fi organizat pe 10 mai, cu denumirea 'Green