logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Proiectul ''Ecoul Meu Virtual'', pentru prevenirea consumului de substanţe interzise - lansat de UNATC în parteneriat cu ANA

Image

Proiectul naţional de cercetare "Ecoul Meu Virtual", al cărui scop principal este prevenirea consumului de substanţe interzise în rândul adolescenţilor prin combinarea tehnicilor artistice, cum ar fi jocul teatral, cu tehnologia realităţii virtuale (VR), a fost lansat, miercuri, la sala Multifuncţională a UNATC.

Proiectul, implementat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" în parteneriat cu Agenţia Naţională Antidrog şi Asociaţia Happy Minds, răspunde unei probleme semnificative din România, unde un procent ridicat din populaţie a experimentat droguri ilicite, iar vârsta medie a debutului este de aproximativ 13 ani.

"'Ecoul Meu Virtual' oferă un mediu sigur şi educaţional în care tinerii pot învăţa să gestioneze tentaţiile şi să îşi dezvolte abilităţile emoţionale şi sociale, prin intermediul tehnologiei VR care simulează situaţii reale. De asemenea, proiectul are ca obiectiv conştientizarea părinţilor şi profesorilor şi intensificarea colaborării între autorităţi şi societatea civilă pentru prevenţia consumului de droguri", au precizat organizatorii.

Proiectul va include ateliere educaţionale şi de conştientizare în şcoli şi universităţi, utilizând realitatea virtuală şi jocul teatral pentru a simula scenarii reale, ajutând tinerii să recunoască şi să evite riscurile asociate consumului de droguri.

Comisar şef de Poliţie Ramona Dabija, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, a afirmat că prin acest proiect se doreşte îndrumarea tinerilor, prin intermediul realităţii virtuale, să-şi gestioneze emoţiile în situaţii limită.

"'Ecoul Meu Virtual' este un proiect pe care Agenţia Naţională Antidrog îl dezvoltă împreună cu Asociaţia Happy Minds şi cu studenţii de la UNATC. Încercăm să îmbinăm realitatea virtuală cu arta teatrală astfel încât să le oferim tinerilor, adolescenţilor, posibilitatea de a învăţa de la psihologi anumite abilităţi de a-şi gestiona emoţiile, de a spune 'Nu' atunci când sunt într-o situaţie limită, de a face faţă presiunii grupului, şi, prin intermediul realităţii virtuale, creăm tot felul de scenarii (...). Ei sunt puşi în diferite situaţii pe care pot să le întâlnească în viaţa reală şi îi învăţăm, prin intermediul acestor instrumente, cum să poată să ia deciziile corecte atunci când un adult nu este în preajma lor", a declarat Ramona Dabija, pentru AGERPRES.

Ea a precizat că Agenţia Naţională Antidrog, împreună cu Asociaţia Happy Minds, a lansat o linie de consiliere online, care funcţionează 24/7.

"Împreună cu cei de la Asociaţia Happy Minds în luna aprilie am lansat o linie de consiliere online, 24 de ore din 24, şapte zile din şapte, şi au început să sune şi copii, şi adolescenţi, şi tineri, şi adulţi. Într-adevăr, cel mai mare segment care a sunat la noi, peste 64%, sunt tineri cu vârsta între 20 şi 28 de ani care încă nu sunt pregătiţi să vină fizic la şedinţe de consiliere şi atunci prin intermediul online-ului încearcă să depăşească anumite probleme pe care ei le au. Am identificat în cadrul proiectului Safe Space, pe care agenţia îl are, anumite tipare - de ce se apucă copiii noştri de droguri - şi atunci am văzut că sunt diverse situaţii în care ei nu ştiu să ia decizii, nu sunt învăţaţi să ia decizii corecte. Şi atunci, împreună cu psihologi voluntari, psihologi care folosesc instrumente europene, am încercat să venim cu un alt fel de proiect. Este o alternativă pentru a petrece timpul liber, şi copiii pot beneficia de sprijinul studenţilor de la UNATC sau de sprijinul psihologilor, dar este şi o alternativă de program preventiv pe care îl dezvoltăm în şcolile din România", a mai spus comisar şef de Poliţie Ramona Dabija.

Lector. univ. dr Romina Boldaşu, prorector cercetare, dezvoltare, inovare în cadrul UNATC, a afirmat că universitatea, împreună cu asociaţiile şi organizaţiile cu care colaborează, a creat acest proiect pentru a învăţa copiii, cu ajutorul instrumentelor pe care le are, să se adapteze la societate.

"Scopul UNATC nu este doar de a forma profesionişti în domeniul teatrului şi cinematografiei, ci şi acela de a interveni pe plan social. (...) În parteneriat cu asociaţiile, organizaţiile cu care avem deja colaborare, am creat acest proiect pentru a ne face instrumentele noastre mai vizibile, şi prin jocul teatral, care are un impact puternic asupra publicului larg, învăţăm copiii să comunice direct, să se adapteze în societate. Acum venim şi cu noile tehnologii - media şi cinematografia - şi anume prin intermediul căştilor VR ei nu doar învaţă că aşa nu facem, sau aşa e rău, ci învaţă imersiv, prin experimentare creându-şi scenarii prin care învaţă să zică 'Nu'", a declarat Romina Boldaşu, pentru AGERPRES.

Potrivit organizatorilor, în România, 10,7% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani au experimentat consumul de droguri ilicite de-a lungul vieţii, în timp ce 6% au consumat droguri şi în ultimul an. Adolescenţa este perioada cu cea mai mare vulnerabilitate la iniţierea consumului de droguri, vârsta minimă de debut fiind de doar 13 ani.

Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de 12 luni, va include o caravană naţională care se va deplasa în opt regiuni din ţară şi se va concentra pe educaţia prin artă şi tehnologie (teatru şi realitate virtuală - VR) pentru a oferi adolescenţilor instrumentele necesare să evite tentaţiile şi presiunile legate de consumul de droguri.

Din perspectivă educaţională şi preventivă proiectul se va concentra pe prevenirea primului consum de substanţe interzise, dezvoltarea abilităţilor emoţionale şi sociale, conştientizarea părinţilor şi profesorilor, intensificarea colaborării între autorităţi şi societatea civilă, analiza şi cercetarea factorilor de risc. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Sursa foto: Agenția Națională Antidrog / Facebook

Afisari: 34

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 17-04-2025 12:48

Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '

Educatie - Stiinta 17-04-2025 11:15

Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam

Educatie - Stiinta 16-04-2025 18:51

Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare

Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost

Educatie - Stiinta 16-04-2025 17:15

Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur

Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti

Educatie - Stiinta 16-04-2025 16:27

Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică

Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria

Educatie - Stiinta 16-04-2025 14:52

Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat

Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe

Educatie - Stiinta 16-04-2025 13:36

CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială

Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro

Educatie - Stiinta 16-04-2025 10:08

Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d

Educatie - Stiinta 16-04-2025 08:34

Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor

Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,

Educatie - Stiinta 15-04-2025 14:50

Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot

O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să

Educatie - Stiinta 15-04-2025 13:44

Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus

Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co

Educatie - Stiinta 14-04-2025 16:24

Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de

Educatie - Stiinta 14-04-2025 11:43

Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc

Educatie - Stiinta 12-04-2025 08:00

REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii

Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par

Educatie - Stiinta 11-04-2025 20:59

Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu