logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Performanţă în robotică/Profesor: Trebuie să depăşim această paradigmă în care îi provocăm pe elevi doar prin intermediul disciplinelor

Image

Pasiunea pentru un domeniu şi implicarea pentru a atinge performanţa şi a arăta că atunci când vrei totul este posibil reprezintă calea spre succes. Aşa a fost şi în cazul elevilor români, membri a două cluburi de robotică, care s-au clasat pe primul loc la cea de-a opta ediţie a Competiţiei Internaţionale 'Maryland Tech Invitational' (MTI), organizată în statul Maryland, SUA.

Prin intermediul acestor cluburi de robotică, elevii descoperă cum se îmbină fizica cu matematică sau cu economia, dar şi la ce folosesc în viaţa reală integralele sau derivatele.

"Pentru robotică copilul trebuie să aibă o curiozitate maximă, o curiozitate ştiinţifică, dorinţa de a face, dorinţa de a fi împreună cu alţi copii. Ăsta e primul pas", explică profesoara de Informatică Mirela Ţibu, mentorul a două echipe de robotică, Peppers şi CyLiis, care funcţionează în cadrul Liceului Teoretic de Informatică "Grigore Moisil" Iaşi.

 



Ea ne dezvăluie că elevii sunt cuceriţi de ceea ce înseamnă inovaţie, competitivitate, interacţiunea cu ceilalţi.

"Eu sunt fermecată de modul în care copiii se implică. Ei cred că au libertate. O au, dar nu totală. Dar lor li se pare că au foarte mare libertate, că pot să decidă cum să facă, ce să facă, care sunt opţiunile. Eu doar le calibrez opţiunile tehnice, doar le analizez, hai să spunem aşa, dar împreună cu ei negociez să vedem dacă sunt funcţionale, nu neapărat dacă-s funcţionale, dacă au şanse de reuşită. Când vin aici îi cucerim cu faptul că au libertatea de a greşi şi că aici, la atelierele de robotică din şcoală, au libertatea de a lucra o perioadă mai lungă în acelaşi loc, de a se sincroniza cu colegi mai mari sau mai mici. Ei învaţă să lucreze, să colaboreze cu colegi de diferite vârste, chiar şi mai mici, şi, culmea, chiar le face mare plăcere. De asemenea, le place că interacţionează cu copii din alte oraşe, din alte şcoli, din alte ţări, de pe alte continente", afirmă Mirela Ţibu.

Recent, CyLiis, una dintre cele două echipe de robotică pe care le coordonează, a luat premiul întâi la cea de-a opta ediţie a Competiţiei Internaţionale de Robotică ''Maryland Tech Invitational'' (MTI), organizată la Johns Hopkins Applied Physics Laboratory, din Laurel, statul Maryland, din SUA. Iar acest lucru a fost posibil pentru că elevii ieşeni s-au aflat în alianţă cu cei de la Ro2D2, o echipă din Ploieşti. Din aceeaşi alianţă a făcut parte şi o echipă de elevi din statul american Indiana.

"Visul american pentru ei era vis, dar au descoperit că pot să-l atingă. Şi nici măcar nu-i greu. Au descoperit că sunt la fel ca ceilalţi elevi de acolo (SUA - n.r). Sunt chiar mai motivaţi decât ei. Cei din România suntem catalogaţi ca fiind extrem de competitivi. Echipele din Statele Unite ne consideră extraordinar de competitivi şi au început realmente să îşi calibreze roboţii ca să facă faţă echipelor româneşti, ceea ce e extraordinar! Ei, într-adevăr, se distrează. Se distrează învăţând. Pentru ei e funny să înveţe, e funny să-i înveţe pe alţii", spune Mirela Ţibu.

Profesoara admite că sunt importante informaţiile acumulate în timpul orelor de curs la diferite materii.

"Pot să spun că (la laboratoarele de robotică - n.r) elevii nu au nevoie de un cadru chiar ca la şcoală, dar au nevoie de informaţiile de la şcoală. Folosesc tot ce învaţă la şcoală, dar nu-şi dau seama. Descoperă pe parcurs la ce ne trebuie integralele de la Matematică, derivatele de la Mate, fizica pe care au învăţat-o la şcoală. Descoperă că, da, astfel de informaţii sunt extrem de utile în practică, văd unde şi cum funcţionează. Văd şi ansamblul lor: cum se combină fizica cu matematică, fizica cu economia, pentru că trebuie să facă fundraising, chiar pentru piesele alea pentru robot, pentru organizarea sau participarea la evenimente, pentru ca să-şi facă promovare. Descoperă că toate disciplinele pe care ei le studiază la şcoală au o componentă tare utilă în practică. Ştiţi, dispare întrebarea: 'dar de ce fac eu chestia asta la şcoală?'. Nu se mai întreabă aşa des: 'dar de ce trebuie să facem noi nu ştiu ce la şcoală, la nu ştiu care obiect, de ce trebuie să învăţ eu la engleză sau la franceză?'. Păi de asta învaţă! S-au prins că este, şi-au dat seama acum că este extraordinar de bine să fii mai informat decât cel din faţa ta şi mai bun decât ceilalţi şi discută altfel. Eu mă uit din exterior, îi privesc din afară şi îmi dau seama mult mai obiectiv decât realizează ei atunci când discută nu ştiu ce aspect. Văd cum îi privesc ceilalţi, cum vin şi întreabă, cum vorbesc între ei, cum îşi explică unii altora, cum se nasc dezbateri, apar idei", explică Mirela Ţibu.

 



Iar astfel de idei nu sunt împărtăşite doar între copiii care fac parte din echipele de robotică ale Liceului Teoretic de Informatică "Grigore Moisil" din Iaşi, CyLiis şi Peppers, ci sunt ''open source'', fiind devoalate chiar şi elevilor de peste Ocean, după cum ne spune profesoara de Informatică.

"Uneori informaţiile astea pe care le folosim nu se găsesc în materia şcolară. Însă ai două variante - fie le înveţi singur, dacă ai acces la materiale, iar după aceea doar de tine ţine să te foloseşti de materia abstractă pe care ai învăţat-o, şi cum ştii să o aplici de fapt, cum ştii să te foloseşti de ea. Pentru că de fapt trebuie să te întrebi şi să te gândeşti doar cum funcţionează asta, cum se împreunează chestiile când vine vorba, nu ştiu, de designul robotului, sau cum te gândeşti să-l faci cât mai optim. Dar înveţi şi faptul că uneori cât mai simplu este mai bine, sunt şi situaţii în care în unele locuri există soluţie mai elegantă pentru a face ceva mai eficient. Sau atunci când vine vorba de programare sau diferite moduri de control sunt lucruri care te învaţă la şcoală. Adică poţi să iei efectiv ceea ce ai fost învăţat în clasa a XI-a sau a XII-a la Matematică şi să poţi să modelezi mişcarea oricărui grad de libertate, cu ce şi în ce fel vrei. Doar trebuie să fii foarte dispus să aprofundezi, trebuie să fii curios, trebuie să fii atent la ceea ce-ţi este prezentat, şi după aceea să te gândeşti cum să aplici. Pe lângă asta vine partea cea mai complicată: să te gândeşti ce ai văzut, ce este de fapt, să înţelegi într-un mod foarte profund ca să poţi de fapt să înţelegi unde să foloseşti", explică Ştefan Buruiană, elev în clasa a XI-a A, liderul tehnic al echipei CyLiis.

 


Relativ nou în ţara noastră, domeniul STEM (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie şi Matematică) este implementat cu brio la Liceul de Informatică din Iaşi. Elevii sunt sprijiniţi să îşi dezvolte competenţele de matematică, programare, iar profesorii, susţinuţi şi de directoarea liceului sau de mediul de afaceri, îi îndrumă spre obţinerea de competenţe în lumea roboticii.

"Valorile STEM în primul rând dezvoltă mintea. Nu doar mintea, ci şi multe alte calităţi care te pot ajuta, cum ar fi să lucrezi într-o echipă, să te dezvolţi şi pe plan emoţional şi pe plan profesional. Când faci parte dintr-o echipă de robotică înveţi toate etapele pe care le ai pentru dezvoltarea unui produs: de la proiectare până la testare, până la efectiva lui prezentare într-o competiţie să vezi efectiv cât de bun e. Consider că e un antrenament destul de bun pentru industria de astăzi", afirmă Dimitrie Mihai, elev în clasa a XI-a la Liceul de Informatică din Iaşi şi totodată liderul echipei CyLiis.

 



Robotica a fost şi rămâne o constantă, afirmă Adina Romanescu, directorul Liceului Teoretic de Informatică "Grigore Moisil" Iaşi.

''Noi avem nevoie de profesori care să inspire elevii şi să-i adune la un loc. Doamna Ţibu are o proprie viziune despre educaţia STEM pe care şi-a construit-o în timp, datorită faptului că este foarte atentă la nevoile de învăţare ale elevilor şi, de asemenea, este foarte conectată la ceea ce se întâmplă în industria IT şi în general ceea ce e în jurul nostru. Trebuie să depăşim această paradigmă a sistemului de educaţie în care îi provocăm pe elevi doar prin intermediul disciplinelor. Această paradigmă nu mai răspunde elevilor actuali. Trebuie să ne gândim la nişte zone de dezvoltare a lor care înseamnă de fiecare dată mixarea mai multor tipuri de competenţe şi crearea acestora, precum şi dezvoltarea acestor spaţii vii de învăţare în care ei să practice ce învaţă, să aplice", susţine Adina Romanescu.

 



În opinia sa, de multe ori este mai eficient să porneşti de la rezultatul învăţării.

"Elevii de astăzi ajung uneori mai întâi la produsul unui act de învăţare şi abia după aceea îşi explică cum au ajuns acolo. Cred că robotica răspunde cel mai bine exact învăţării pe care ar trebui să o oferim. Dacă la început îmi spuneam de multe ori că o echipă de robotică este precum o companie, acum îmi spun că o echipă de robotică este ca mai multe companii. Sunt mai multe companii acolo, atât de dezvoltaţi au ajuns să fie", declară Adina Romanescu. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Foto: (c) Daniela Malache/AGERPRES

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 17-04-2025 12:48

Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '

Educatie - Stiinta 17-04-2025 11:15

Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam

Educatie - Stiinta 16-04-2025 18:51

Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare

Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost

Educatie - Stiinta 16-04-2025 17:15

Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur

Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti

Educatie - Stiinta 16-04-2025 16:27

Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică

Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria

Educatie - Stiinta 16-04-2025 14:52

Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat

Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe

Educatie - Stiinta 16-04-2025 13:36

CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială

Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro

Educatie - Stiinta 16-04-2025 10:08

Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d

Educatie - Stiinta 16-04-2025 08:34

Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor

Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,

Educatie - Stiinta 15-04-2025 14:50

Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot

O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să

Educatie - Stiinta 15-04-2025 13:44

Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus

Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co

Educatie - Stiinta 14-04-2025 16:24

Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de

Educatie - Stiinta 14-04-2025 11:43

Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc

Educatie - Stiinta 12-04-2025 08:00

REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii

Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par

Educatie - Stiinta 11-04-2025 20:59

Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu