Profesorul Cătălin Budeanu: Lumea e frumoasă pentru că este complementară; unii au un talent în plus pentru Matematică

Matematica este o disciplină cu rezultate la care este foarte greu să aspiri pentru că volumul de informaţii care trebuie predat copiilor este extrem de vast, a declarat Cătălin Budeanu, profesor de Matematică la Colegiul Naţional "Emil Racoviţă" din Iaşi.
Iaşiul este judeţul cu cele mai multe medii de 10 la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat în acest an. În context, profesorul Cătălin Budeanu a explicat pentru AGERPRES că astfel de note, mai ales la Matematică, se iau mai greu, iar fiecare elev reuşeşte să se detaşeze prin calităţile pe care le are.
"Unele dintre ele (calităţi - n.r,) sunt vizibile: memoria, creativitatea, puterea de muncă. Or, ca să ajungi la un nivel de vârf trebuie să ai un procent mare din aceste date. Dacă una dintre ele lipseşte, speranţele sunt cam deşarte", precizează prof. Cătălin Budeanu.
Un alt factor important în cheia succesului la examene este şi gestionarea emoţiilor în condiţii de stres. Profesorul susţine că e nevoie de gestionarea emoţiilor atunci când vorbim de succes, dar şi în momentul în care nu sunt obţinute rezultatele scontate.
"Când te lupţi cu deznădejdea, când te lupţi cu aşteptările neîndeplinite, este foarte complicat. Dar asta face parte din maturizarea ca om a fiecăruia dintre noi", este de părere Cătălin Budeanu.
În ceea ce priveşte materia, el afirmă că sunt foarte multe noţiuni care trebuie predate. "Şi îţi pui problema dacă elevul va asimila, va înţelege noţiunile, le va reţine", adaugă profesorul.
De ce mulţi elevi nu reuşesc să îşi însuşească informaţiile primite în cursul orelor de Matematică? Răspunsul ni-l dă tot Cătălin Budeanu, profesorul care a reuşit să performeze cu elevii săi.
"Frumuseţea omenirii constă în diversitate. O lume în care toată lumea înţelege Matematica şi nu înţelege literatura, nu simte şi nu rezonează în faţa unui tablou, în faţa unei arii muzicale ar fi extrem de tristă. Lumea este frumoasă pentru că este complementară. Unii au un talant în plus pentru partea de Matematică. Sunt extrem de încântat să-i întâlnesc şi fericit mai ales de întâlnirile providenţiale pentru mine ca profesor care îşi doreşte să întâlnească copii de tipul ăsta. Pentru alţii, întâlnirea cu persoane care au acelaşi tip de preocupări - artiştii între ei, poeţii între ei, dramaturgii între ei, inginerii între ei - sunt providenţiale", consideră prof. Cătălin Budeanu.
Nimeni nu este inferior, a adăugat acesta.
"Un copil care nu înţelege Matematica, dar are un simţ artistic dezvoltat, face performanţă în domeniul sportului nu e inferior faţă de un copil care înţelege Matematica, precum un copil care înţelege Matematica nu este cu nimic inferior unui sportiv. Există loc pentru fiecare sub soarele de pe Pământul ăsta. De asta lumea e frumoasă. Nimeni nu ar trebui să se simtă într-un fel sau altul complexat pentru că nu are abilităţile pe care un alt copil le are. Suntem făcuţi să fim împreună: să ne bucurăm de realizările celorlalţi", a subliniat profesorul.
În opinia sa, Matematica în sine este un limbaj care comunică nişte adevăruri.
"Lobacevski, unul dintre marii matematicieni ruşi (din secolul XVIII - n.r.), spunea că tot ceea ce este gândire abstractă este fie matematică, fie pasibil de matematică. Un alt om de ştiinţă spunea că Matematica este limbajul prin care Dumnezeu a creat lumea. Sunt complimente frumoase pe care oamenii de ştiinţă le fac Matematicii, pentru că într-un fel sau altul s-au îndrăgostit de acest limbaj. Matematica în sine este un limbaj care comunică nişte adevăruri. Dar, repet, muzica este un limbaj, arta este un limbaj. Fiecare poate să înţeleagă lumea asta în felul şi în lumea lui. De aceea spun - nu este cu nimic inferior un copil care nu cunoaşte Matematica la nivel de performanţă unui copil care are aceste abilităţi, care are acest talant. În fond, până la urma urmei, copiii aceştia, prin munca lor, prin volumul de muncă extraordinar de mare pe care trebuie să-l depună, trebuie să aibă nişte abilităţi speciale pentru Matematică, trebuie să aibă o chemare aparte, iar copiii aceştia sunt rari", afirmă Cătălin Budeanu.
Pe lângă pasiune şi talent, pentru a performa un elev trebuie să depună foarte multă muncă, mai spune el.
"În timpul anului şcolar alocă între 2-3 ore pe zi, iar în apropierea examenelor, concursurilor sau competiţiilor alocă şi câte 8 ore. Calitativ. Nu lucrează doar probleme simple, ci şi probleme care stimulează creativitatea, probleme care ghidează idei noi. E o muncă extrem de complicată. Adică şi volumul de muncă şi calitatea muncii merg mână în mână", precizează acesta.
Cătălin Budeanu este unul dintre cei mai apreciaţi profesori de Matematică din Iaşi. Iar rezultatele elevilor săi, care au reuşit să performeze la nivel de competiţii naţionale şi internaţionale, sunt dovada că atunci când faci ceva cu pasiune succesul nu întârzie să apară. Cătălin Budeanu i-a coordonat pe Ovidiu Avădanei, care în 2012 a obţinut aurul la Balcaniada de Matematică şi în prezent urmează studiile doctorale în Matematică, la Universitatea Berkeley (SUA); pe Gabriel Turbincă, un elev din mediul rural care a obţinut de asemenea medalii de aur la Balcaniada de Matematică şi diverse alte concursuri internaţionale de Matematică şi Informatică; şi pe Radu Stoleru, medaliat cu argint în 2019 şi aur în 2021, la Balcaniada de Matematică Juniori, dar şi la concursuri şi olimpiade de profil. În urmă cu o săptămână, Tudor Chelaru, elev în clasa a VII-a la Colegiul Naţional "Emil Racoviţă" din Iaşi, a obţinut Medalia de Aur la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, competiţie care anul acesta s-a desfăşurat în Antalya (Turcia).
Profesorul mărturiseşte că, pentru ca elevii săi să ajungă la performanţe, a fost nevoie mai întâi de implicarea, înţelegerea şi "updatarea" sa "la elementele de noutate care apar în domeniu".
"Şi nu este un lucru simplu. Dar, pe de altă parte, este extrem de plăcut. Sincer să fiu, în calitate de profesor, cele mai multe lucruri noi legate de Matematică le-am învăţat de la elevii mei. Când începeam să lucrez cu ei anumite probleme, mai întâi pregăteam anumite probleme şi mă gândeam la ele cu anumite soluţii, dar la finalul orei sau orelor pe care le petreceam împreună, găseam o soluţie mult mai elegantă, mult mai frumoasă, nou-nouţă, izvorâtă din mintea nealterată de idei şi de terenuri bătătorite, a copiilor. De aceea, marele beneficiar al lucrului cu copiii sunt profesorii. De multe ori mi se întâmpla să intru obosit, iar la finalul orelor să fiu efectiv refreşat pentru că am fost cucerit de frumuseţea ideilor de dialog, să văd cum soluţia se construieşte din dialogul dintre copii în timpul orei. Plecam cu o anumită soluţie, renunţăm la ea, găseam altă soluţie mult mai elegantă, mult mai frumoasă, mult mai simplă. Şi lucrul ăsta se întâmplă în timp real", ne dezvăluie prof. Cătălin Budeanu. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale
Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '
Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam
Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare
Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost
Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur
Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti
Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică
Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria
Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat
Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe
CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială
Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro
Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d
Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor
Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,
Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot
O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să
Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus
Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co
Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura
Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de
Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați
Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc
REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii
Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par
Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională
Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu