logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Iaşi/Camelia Gavrilă: Subiecte echilibrate la Bacalaureat, care permit obţinerea cu uşurinţă a unor note medii

Imagine din galeria Agerpres

Directorul Colegiului Naţional "Costache Negruzzi" din Iaşi, profesor doctor Camelia Gavrilă, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că subiectele care au fost date la prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, la Limba şi literatura română, au fost echilibrate, permit obţinerea unei note peste medie cu o relativă uşurinţă, chiar dacă e mai greu să obţii nota 10.

"Este greu să obţii 10 la acest examen, dar nu este imposibil. Deci pot obţine 10 elevii care au citit, care au obişnuinţe de lectură, care au studiat temeinic programa şi care au şi exerciţiul redactării. Pentru că sunt întrebările foarte clare, itemi obiectivi, dar sunt câteva fragmente care în care se vede obişnuinţa de a fraza, de a expune idei, opinii, de a avea gândirea critică, de a avea în schimb şi fraza adecvată pentru un text de opinie din perspectivă critică, din perspectivă de teorie literară. În funcţie de cerinţa subiectului, se poate lua nota 10 de elevii studioşi şi legaţi aşa, sufleteşte, de spaţiul literal şi de cunoştinţele de limbă şi literatură. Nota 10 e posibil de luat", a declarat directorul Colegiului Colegiului Naţional "Costache Negruzzi" din Iaşi, unul dintre cele mai prestigioase licee din ţară şi, totodată, cu cele mai multe note de 10 şi de peste 9 la Bacalaureat.

Profesor de Limba şi literatura română, cu gradul didactic I, Camelia Gavrilă a explicat că subiectele date această probă scrisă a Bacalaureatului sunt "echilibrate, sunt în linia programei, permit obţinerea unor note pe medie, să spunem, cu relativ uşurinţă".

"Mă refer la notele undeva până spre zona de opt, pentru că oferă o soluţie, o propunere de text epic. Mă refer la subiectul al treilea la eseul care vizează nuvela, fie că vorbim de profilul real sau de profilul uman, pedagogic, unde este vorba de construcţie de personaj. Un text epic este în general agreat de elevi, pentru că există un suport al subiectului, al curgerii narative, al personajelor. Există această posibilitate de a contura parte din eseu plecând de la aceste elemente epice, de arhitectură a construcţiei respective", a explicat prof.dr. Camelia Gavrilă.

Aceasta a menţionat totodată că primul subiect nu ar fi trebuit să creeze probleme elevilor absolvenţi de clasa a XII-a care au luat parte la proba scrisă la Limba şi literatura română, întrucât "e un text de graniţă, un text de amintiri, portrete, de memorialistică, care vizează înţelegerea preţului, a unui context, identificarea unor secvenţe relevante".

"Mi se pare interesant şi aici cred că la punctul 1 s-ar deschide oportunităţi pentru elevi buni cu un condei bun, şi cu anumite lecturi, de a redacta acel text de opinie care se referă la relaţia dintre emoţii şi sinceritatea exprimării, pentru că această solicitare, această cerinţă, deschide posibilitatea de a înţelege psihologic un anume context, o presiune emoţională, modul în care spontan confruntat cu o situaţie atipică abandonez poate parte din sinceritate pentru a de integra unui context. Avem şi în în textul respectiv întâlnirea şi emoţia tânărului critic ce se întâlneşte cu maestrul, cu scriitorul, poetul de fapt consacrat, Tudor Arghezi. Aici am putea vorbi de opinii, de nuanţe, de argumente din zona psihologică, din zona literară, din cultura lor, care ar putea susţine redactarea unui text interesant, da, care să ducă spre o notă bună", afirmă prof.dr Camelia Gavrilă.

În privinţa subiectului al doilea, susţine sursa citată, el deschide contextul textelor dramatice, a indicaţiilor scenice.

"E un element de structură în textul dramatic. Existând un suport destul de de bun, de ofertant în fragmentul de teatru selectat, se poate redacta. Sigur că dacă dorim o notă mai mare, evident că trebuie mers mai mult în profunzimea perspectivei pe care dramaturgul o proiectează în text prin masca aceasta auctorială a eului dramatic în care notaţiile respective nu doar că introduc personaje sau creează un context spaţial, elemente de relaţionare spaţiale sau temporală, dar pot fi şi nuanţe psihologice, de caracterizări, de portret literar. Deci elevul poate arăta care este la modul general rolul indicaţiilor, al notaţiilor scenice şi poate particulariza apoi prin subiectul respectiv prin fragmentul de text din "Omul cum mârţoaga". Deci textul e ofertant, notaţiile sunt ofertante dar în acelaşi timp un elev bun care a studii a studiat poate face şi analogia cu semnificaţiile didascaliilor în general", precizează prof.dr Camelia Gavrilă.

În ceea ce priveşte cel de-al treilea subiect, directoarea Colegiului Naţional "Costache Negruzzi" din Iaşi are convingerea că o mare parte dintre absolvenţii care au susţinut luni proba la Limba şi literatura română vor alege nuvela "Moara cu noroc" scrisă de Ioan Slavici, deşi pe parcursul celor patru ani de liceu au studiat şi alte nuvele.

"În mare parte vor alege "Moara cu noroc", pentru că Slavici este şi autor canonic şi cumva sunt două aspecte pe care le-au pregătit elevii în ideea de nuvelă ca specie epică, dar şi pregătirea unor texte din autori canonici, autori valoroşi, fundamentali. Dar există şi posibilitatea să se fi oprit unii dintre absolvenţi la "În vreme de război", nuvela psihologică a lui I.L.Caragiale, poate "La Ţigănci", care se face prin clasa a IX-a la tema fantasticului abordat în nuvela lui Mircea Eliade, sau chiar "Alexandru Lăpuşneanu" în relaţie cu Dacia literară şi Paşoptismul, o nuvelă foarte bine structurată ca echilibru compoziţional bun", afirmă prof.dr Camelia Gavrilă.

În ceea ce îi priveşte "Moara cu noroc", o nuvelă psihologică aparţinând unui scriitor de referinţă, aceasta apreciază că ar fi trebuit să se regăsească printre lecturile şi studiile unui absolvent de nivel mediu "care a studiat doar ţintit pentru o notă rezonabilă".

"Nuvela psihologică permite nuanţe legate de introspecţie, de natura dilematică. Ghiţă, mai ales, pentru că este mai complex personaj, este un personaj aflat într-o evoluţie, într-o disoluţie mai degrabă caracterologică. Sunt elemente care pot permite intrarea în profunzimea şi a textului epic, pe de o parte, dar şi a construcţiei caracterologic, pe de altă parte, în raport cu instanţa narativă a personajul", a precizat prof.dr Camelia Gravrilă. AGERPRES/(A, autor: Daniela Malache, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Citeşte şi:

 

Bacalaureat 2024/ Nuvela - subiect la proba scrisă de Limba şi literatura română

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 15-02-2025 15:22

REPORTAJ/Ziua națională a lecturii la Sibiu; cum au citit mii de copii cărțile la care părinții lor au renunțat

Peste 2.000 de copii din tot județul Sibiu au acceptat provocarea bibliotecarilor de la Biblioteca Județeană 'ASTRA' și au reușit să sărbătorească, pentru al treilea an consecutiv, lectura, nu doar de ziua ei, sâmbătă, ci în fiecare zi, în această săptămână, împreună cu invitați veniți în grădinițe, școli și licee, oameni c

Educatie - Stiinta 14-02-2025 15:38

Mureș: Prima ediție a TEDxUMFST, cu tema 'The Big Rocks', aduce pe scenă zece povești inspiraționale

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie 'George Emil Palade' din Târgu Mureș a anunțat, vineri, organizarea primei ediții a TEDxUMFST, cu tema 'The Big Rocks', în cadrul căreia vor fi prezentate zece povești de succes. 'UMFST G.E. Palade Târgu Mureș anunță organizarea primei ediții TEDxU

Educatie - Stiinta 14-02-2025 14:48

VIDEO Bihor: Primarul Florin Birta, la aniversarea Liceului teoretic 'Aurel Lazăr', cu mesaj de la Roberta Metsola

Primarul municipiului Oradea, Florin Birta, fost elev al Liceului 'Aurel Lazăr', a participat vineri la aniversarea a 35 de ani de la înființarea instituției, a informat, într-un comunicat, Biroul de presă. Evenimentul aniversar a avut loc la Filarmonica de Stat din Oradea, în prezența primarului municipiului Oradea, Florin Birta, ală

Educatie - Stiinta 14-02-2025 11:07

Ministrul Educației va participa la Conferința Asociației Colegiilor și Liceelor Pedagogice; în dezbatere - noile planuri-cadru pentru liceu

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, va participa la Conferința Națională a Asociației Colegiilor și Liceelor Pedagogice, organizată la Blaj, în perioada 20 - 22 februarie, sub genericul 'Spre un nou iluminism - Noile planuri-cadru pentru liceu în actualitate și în consultare publică'. 'Sistemul nostru

Educatie - Stiinta 14-02-2025 09:00

REPORTAJ/Sălaj: Roland, elevul considerat geniu în infomatică; 'iese fum din tastatură' când începe să codeze

Roland Petrean, elev în clasa a X-a la Colegiul Național 'Silvania' Zalău, este considerat de către profesorul său un adevărat geniu în domeniul informaticii, el având deja în palmares mai multe medalii câștigate la competiții naționale și internaționale, printre care și titlul de campion european la juniori.

Educatie - Stiinta 14-02-2025 06:00

Elevii din București intră în vacanță, după terminarea cursurilor

Elevii din București intră în vacanță, vineri, după terminarea cursurilor și se vor întoarce la școală luni, 24 februarie, potrivit deciziei Inspectoratului școlar al Capitalei. În perioada 10 februarie - 2 martie fiecare Inspectorat școlar decide în ce perioadă elevii din județul respectiv sau din București vor avea vacanță pentru o să

Educatie - Stiinta 13-02-2025 20:53

David: Pe circuit se află Hotărârea de Guvern pentru reorganizarea ministerului

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi că Hotărârea de Guvern pentru reorganizarea ministerului se află 'pe circuit'. 'Pe circuit se află Hotărârea de Guvern pentru reorganizarea ministerului - un lucru important. (...) Întâi trebuie să așezăm administrativ ministerul. Hotărârea de guvern este

Educatie - Stiinta 13-02-2025 18:24

Universitatea Politehnica din București organizează pe 15 martie simularea examenului de admitere

Universitatea de Știință și Tehnologie Politehnica din București va organiza pe 15 martie simularea examenului de admitere. Elevii de liceu se pot înscrie pentru a participa la simularea examenului până pe 10 martie, după ce și-au creat un cont pe https://admiteresim.pub.ro/. 'Nu există limită de locuri! Locurile sunt nelimitate.

Educatie - Stiinta 13-02-2025 18:01

Ministrul David: Istoria românilor va deveni disciplină distinctă în trunchiul comun

Istoria românilor/României va deveni disciplină distinctă în trunchiul comun, a precizat, joi, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, pe Facebook, el susținând că modelul actual de predare a istoriei în liceu trebuie îmbunătățit și regândit. Joi, ministrul David s-a întâlnit cu reprezentanții Acad

Educatie - Stiinta 13-02-2025 15:57

REPORTAJ/Harghita: Peste cinci mii de elevi, provocați la lectură de către persoane publice din județ

Peste cinci mii de elevi din Harghita au fost provocați, joi, de către persoane publice originare din județ, să descopere plăcerea și bucuria cititului, în cadrul unui eveniment devenit tradițional. Acțiunea a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ), cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii. Evenimentul, intitulat 'Provocare

Educatie - Stiinta 13-02-2025 15:50

Pricopie: Alegerile se vor desfășura în cel mai complicat context geopolitic din ultimii 80 de ani

Alegerile prezidențiale care vor avea loc în luna mai se vor desfășura în cel mai complicat context geopolitic din ultimii 80 de ani, a declarat joi rectorul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative, Remus Pricopie. 'O să vedem încotro mergem, dar nu suntem chiar pe cel mai potrivit drum, în perspectiva alegerilor din

Educatie - Stiinta 13-02-2025 11:08

Timiș: Universitatea Politehnica Timișoara anunță o nouă ediție a Poli Bike Challenge

Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) anunță, joi, lansarea celei de-a IV-a ediții a competiției de ciclism Poli Bike Challenge (PBC), programată pentru data de 27 aprilie, eveniment născut pentru a sărbători 100 de ani de când Universitatea Politehnica Timișoara se identifică cu sportul din municipiul de pe Bega. Ediția din acest an

Educatie - Stiinta 12-02-2025 18:23

Ministrul Educației a discutat cu reprezentanții elevilor aspecte legate de sistemul de învățământ preuniversitar

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a avut miercuri o întrevedere cu reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, pentru a discuta aspecte esențiale legate de sistemul de învățământ preuniversitar din România, printre subiectele abordate o atenție deosebită fiind acordată proiectelor de planuri-cadru pentru învățământul li

Educatie - Stiinta 12-02-2025 13:13

Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind structura anului școlar 2025 - 2026

Cursurile anului școlar 2025-2026 vor începe pe 8 septembrie și vor avea o durată de 36 de săptămâni, prevede un proiect de ordin de ministru privind structura anului școlar 2025 - 2026 pus în consultare miercuri de Ministerul Educației și Cercetării. Prin excepție pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă

Educatie - Stiinta 12-02-2025 12:40

Cluj: Clustere IT din Ucraina învață din modelele europene la Transilvania IT Cluster

Clustere IT din Ucraina și UE se vor reuni la Cluj-Napoca, în perioada 13-14 februarie, în cadrul debutului proiectului ITBridge, cu scopul de a a întări legăturile de afaceri și de a accelera transformarea digitală. 'Clusterele IT din Ucraina învață din modelele europene: Proiectul ITBridge debutează la Cluj-Napoca