logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Iaşi/Camelia Gavrilă: Subiecte echilibrate la Bacalaureat, care permit obţinerea cu uşurinţă a unor note medii

Imagine din galeria Agerpres

Directorul Colegiului Naţional "Costache Negruzzi" din Iaşi, profesor doctor Camelia Gavrilă, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că subiectele care au fost date la prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, la Limba şi literatura română, au fost echilibrate, permit obţinerea unei note peste medie cu o relativă uşurinţă, chiar dacă e mai greu să obţii nota 10.

"Este greu să obţii 10 la acest examen, dar nu este imposibil. Deci pot obţine 10 elevii care au citit, care au obişnuinţe de lectură, care au studiat temeinic programa şi care au şi exerciţiul redactării. Pentru că sunt întrebările foarte clare, itemi obiectivi, dar sunt câteva fragmente care în care se vede obişnuinţa de a fraza, de a expune idei, opinii, de a avea gândirea critică, de a avea în schimb şi fraza adecvată pentru un text de opinie din perspectivă critică, din perspectivă de teorie literară. În funcţie de cerinţa subiectului, se poate lua nota 10 de elevii studioşi şi legaţi aşa, sufleteşte, de spaţiul literal şi de cunoştinţele de limbă şi literatură. Nota 10 e posibil de luat", a declarat directorul Colegiului Colegiului Naţional "Costache Negruzzi" din Iaşi, unul dintre cele mai prestigioase licee din ţară şi, totodată, cu cele mai multe note de 10 şi de peste 9 la Bacalaureat.

Profesor de Limba şi literatura română, cu gradul didactic I, Camelia Gavrilă a explicat că subiectele date această probă scrisă a Bacalaureatului sunt "echilibrate, sunt în linia programei, permit obţinerea unor note pe medie, să spunem, cu relativ uşurinţă".

"Mă refer la notele undeva până spre zona de opt, pentru că oferă o soluţie, o propunere de text epic. Mă refer la subiectul al treilea la eseul care vizează nuvela, fie că vorbim de profilul real sau de profilul uman, pedagogic, unde este vorba de construcţie de personaj. Un text epic este în general agreat de elevi, pentru că există un suport al subiectului, al curgerii narative, al personajelor. Există această posibilitate de a contura parte din eseu plecând de la aceste elemente epice, de arhitectură a construcţiei respective", a explicat prof.dr. Camelia Gavrilă.

Aceasta a menţionat totodată că primul subiect nu ar fi trebuit să creeze probleme elevilor absolvenţi de clasa a XII-a care au luat parte la proba scrisă la Limba şi literatura română, întrucât "e un text de graniţă, un text de amintiri, portrete, de memorialistică, care vizează înţelegerea preţului, a unui context, identificarea unor secvenţe relevante".

"Mi se pare interesant şi aici cred că la punctul 1 s-ar deschide oportunităţi pentru elevi buni cu un condei bun, şi cu anumite lecturi, de a redacta acel text de opinie care se referă la relaţia dintre emoţii şi sinceritatea exprimării, pentru că această solicitare, această cerinţă, deschide posibilitatea de a înţelege psihologic un anume context, o presiune emoţională, modul în care spontan confruntat cu o situaţie atipică abandonez poate parte din sinceritate pentru a de integra unui context. Avem şi în în textul respectiv întâlnirea şi emoţia tânărului critic ce se întâlneşte cu maestrul, cu scriitorul, poetul de fapt consacrat, Tudor Arghezi. Aici am putea vorbi de opinii, de nuanţe, de argumente din zona psihologică, din zona literară, din cultura lor, care ar putea susţine redactarea unui text interesant, da, care să ducă spre o notă bună", afirmă prof.dr Camelia Gavrilă.

În privinţa subiectului al doilea, susţine sursa citată, el deschide contextul textelor dramatice, a indicaţiilor scenice.

"E un element de structură în textul dramatic. Existând un suport destul de de bun, de ofertant în fragmentul de teatru selectat, se poate redacta. Sigur că dacă dorim o notă mai mare, evident că trebuie mers mai mult în profunzimea perspectivei pe care dramaturgul o proiectează în text prin masca aceasta auctorială a eului dramatic în care notaţiile respective nu doar că introduc personaje sau creează un context spaţial, elemente de relaţionare spaţiale sau temporală, dar pot fi şi nuanţe psihologice, de caracterizări, de portret literar. Deci elevul poate arăta care este la modul general rolul indicaţiilor, al notaţiilor scenice şi poate particulariza apoi prin subiectul respectiv prin fragmentul de text din "Omul cum mârţoaga". Deci textul e ofertant, notaţiile sunt ofertante dar în acelaşi timp un elev bun care a studii a studiat poate face şi analogia cu semnificaţiile didascaliilor în general", precizează prof.dr Camelia Gavrilă.

În ceea ce priveşte cel de-al treilea subiect, directoarea Colegiului Naţional "Costache Negruzzi" din Iaşi are convingerea că o mare parte dintre absolvenţii care au susţinut luni proba la Limba şi literatura română vor alege nuvela "Moara cu noroc" scrisă de Ioan Slavici, deşi pe parcursul celor patru ani de liceu au studiat şi alte nuvele.

"În mare parte vor alege "Moara cu noroc", pentru că Slavici este şi autor canonic şi cumva sunt două aspecte pe care le-au pregătit elevii în ideea de nuvelă ca specie epică, dar şi pregătirea unor texte din autori canonici, autori valoroşi, fundamentali. Dar există şi posibilitatea să se fi oprit unii dintre absolvenţi la "În vreme de război", nuvela psihologică a lui I.L.Caragiale, poate "La Ţigănci", care se face prin clasa a IX-a la tema fantasticului abordat în nuvela lui Mircea Eliade, sau chiar "Alexandru Lăpuşneanu" în relaţie cu Dacia literară şi Paşoptismul, o nuvelă foarte bine structurată ca echilibru compoziţional bun", afirmă prof.dr Camelia Gavrilă.

În ceea ce îi priveşte "Moara cu noroc", o nuvelă psihologică aparţinând unui scriitor de referinţă, aceasta apreciază că ar fi trebuit să se regăsească printre lecturile şi studiile unui absolvent de nivel mediu "care a studiat doar ţintit pentru o notă rezonabilă".

"Nuvela psihologică permite nuanţe legate de introspecţie, de natura dilematică. Ghiţă, mai ales, pentru că este mai complex personaj, este un personaj aflat într-o evoluţie, într-o disoluţie mai degrabă caracterologică. Sunt elemente care pot permite intrarea în profunzimea şi a textului epic, pe de o parte, dar şi a construcţiei caracterologic, pe de altă parte, în raport cu instanţa narativă a personajul", a precizat prof.dr Camelia Gravrilă. AGERPRES/(A, autor: Daniela Malache, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Citeşte şi:

 

Bacalaureat 2024/ Nuvela - subiect la proba scrisă de Limba şi literatura română

Afisari: 39

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 17-04-2025 12:48

Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '

Educatie - Stiinta 17-04-2025 11:15

Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam

Educatie - Stiinta 16-04-2025 18:51

Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare

Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost

Educatie - Stiinta 16-04-2025 17:15

Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur

Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti

Educatie - Stiinta 16-04-2025 16:27

Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică

Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria

Educatie - Stiinta 16-04-2025 14:52

Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat

Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe

Educatie - Stiinta 16-04-2025 13:36

CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială

Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro

Educatie - Stiinta 16-04-2025 10:08

Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d

Educatie - Stiinta 16-04-2025 08:34

Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor

Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,

Educatie - Stiinta 15-04-2025 14:50

Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot

O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să

Educatie - Stiinta 15-04-2025 13:44

Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus

Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co

Educatie - Stiinta 14-04-2025 16:24

Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de

Educatie - Stiinta 14-04-2025 11:43

Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc

Educatie - Stiinta 12-04-2025 08:00

REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii

Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par

Educatie - Stiinta 11-04-2025 20:59

Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu