REPORTAJ Iaşi: Elevi de clasa a IV-a, pasionaţi de robotică, reprezintă România la o competiţie finală în Hong Kong
Mentorii şi membrii Clubului de Robotică CaroLIIS al Şcolii Primare Carol I din municipiul Iaşi au constituit prima echipă din învăţământul primar dintr-o şcoală de stat din România care participă la First Lego League Championship Asia Open, sezonul Masterpiece.
Formată din şase elevi din clasa a IV-a, echipa First Carol Generation a câştigat Marele Premiu Soluţia provocării, la etapa naţională a Festivalului Internaţional de Robotica First Lego League sezonul Masterpiece nivel Explore, desfăşurat la Bucureşti în luna februarie a acestui an.
Astfel, echipa va reprezenta România la FIRST Lego League Championship Asia Open sezonul Masterpiece, competiţie care se va desfăşura în Hong Kong în perioada 2-4 august şi care va reuni 180 de echipe din întreaga lume, pentru nivelul Explore.
De altfel, este prima echipă din învăţământul primar dintr-o şcoală de stat din România care merge la o astfel de competiţie.
Mentorii sunt la rândul lor elevi. Ei învaţă la Liceul Teoretic de Informatică din Iaşi, prima instituţie de învăţământ preuniversitar din Iaşi şi printre primele din ţară unde este implementat un nou mod de predare, STEM (ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică), chiar dacă acesta nu se regăseşte în curricula şcolară.
"Cred că abordarea aceasta de învăţare este mai facilă, mai lejeră, mai interactivă. Este, de fapt, un schimb de idei, de cunoştinţe între generaţii. Pentru elevii mai mari este un bun prilej de mentorat, pentru copii este o ocazie de învăţare. În total, în clubul de robotică sunt 30 de copii. Clubul se adresează copiilor de clasa a III-a şi a IV-a, cu vârste cuprinse între 9 şi 11 ani. În tot acest demers avem sprijinul celor de la Liceul de Informatică, mai ales a directorului liceului, prof. dr. Adina Romanescu, care a înţeles importanţa pregătirii unei pepiniere pentru acest segment de robotică şcolară. Robotica fiind un sport de echipă, înseamnă de fapt antrenament. Cu cât îl începi mai devreme, cu atât este mai răsplătit cu premii. Cred că toate aspectele ce ţin de noutate, de viziune, ancorare şi racordare la noi şi tehnologii noi nu fac decât să îi ajute pe copii. Avem o altă şi altfel de generaţie. Nu facem decât să ne adaptăm şi updatăm lor", a declarat, pentru AGERPRES, mentorul First Carol Generation, prof Claudia Cărăuşu, care este şi directoarea Şcolii Primare Carol I.
Sofia este unul dintre cei şase copii de clasa a IV-a care vor reprezenta România la competiţia din luna mai care la Hong Kong. Ea ne-a povestit că încă de mică a decis să lase la o parte păpuşile şi lumea poveştilor pentru a se dedica unui alt mod de joacă. "Mult mai util şi de viitor", adaugă ea cu voce gravă.
"Chiar dacă niciodată nu m-au pasionat păpuşile, de mică mi-am dorit să mă implic cumva în astfel de proiecte pentru că am ştiut că astfel viitorul meu va fi asigurat şi pot vizita şi alte ţări, dar, mai ales, că pot învăţa foarte mult din activităţile efectuate. Mie îmi place să mă joc mai mult cu chestiile interactive, decât alţi copii de vârsta mea. Mai exact, roboţii şi piesele din lego. Mi se pare mult mai distractiv să mă joc cu ele, mai ales dacă le explorez. La prima vedere nu par nişte lucruri atât de interesante, ci plictisitoare, dar dacă le studiezi, devin prietenele tale", a spus Sofia Bodoga.
De altfel, proiectul cu care copiii de la First Carol Generation vor să cucerească Hong Kongul este "Carol Parc", care este realizat doar din construcţii lego, iar unele obiecte din acest lego parc au fost însufleţite cu motoraşe care prezintă de fapt diferite forme ale artei.
Unul dintre elevii mentori care îi va însoţi pe cei şase elevi de la First Carol Generation din cadrul Clubului de Robotică CaroLIIS este el însuşi elev. Robert Tcaciuc, elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic de Informatică "Grigore Moisil" din Iaşi, este un obişnuit al olimpiadelor şi concursurilor naţionale şi internaţionale. Încă din clasa a IX-a şi-a început activitatea de mentorat nu doar pentru colegii care învaţă în aceeaşi şcoală cu el, dar şi din alte şcoli din Iaşi, pasiunea comună fiind robotica. În 2022, a fost, în calitate de membru al echipei de robotică CyLiis, unul dintre cei trei reprezentanţi ai României la competiţia "First Dean's List" din Houston, SUA, unde a obţinut premiul de Leadership.
"După ce în 2022 am fost la Houston, unde am văzut competiţia pentru copii, am spus că trebuie să introducem şi noi STEAM (ştiinţă, tehnologie, inginerie, artă şi matematică n.r.) de la vârste mai mici. Eu mentorez încă din clasa a IX-a şi este emoţionant pentru mine să văd o evoluţie aşa de mare a acestor copii. De fiecare dată ei se simt foarte apropiaţi de noi. De la înfiinţarea acestui club de robotică, din 2022, ne-am distrat mereu şi am reuşit să învăţăm foarte multe nu doar ei de la noi, dar şi noi de la ei. Trebuiau să înveţe să folosească tehnologia. Asta am încercat noi să facem în principal. Am predat noi lecţia unu, lecţia doi, lecţia trei, dar cel mai important a fost să îi învăţăm să îşi folosească telefoanele din buzunar, să caute informaţii, să se documenteze, să devină curioşi. Prin educaţia STEAM învaţă să îmbine tehnologia cu materiile de ştiinţă de la şcoală", ne-a explicat Victor Gabriel Tcaciuc.
Unul dintre iniţiatorii educaţiei STEM în Iaşi este Adina Romanescu, directorul Liceului Teoretic de Informatică "Grigore Moisil", unitate şcolară în cadrul căreia de mai bine de şapte ani au fost înfiinţate două laboratoare de robotică. Beneficiind de îndrumarea Mirelei Ţibu, profesor de Informatică, elevii şcolii sunt obişnuiţi ai podiumurilor de la concursurile naţionale de robotică. În ultimii ani ei au reuşit să surclaseze şi mai experimentaţii elevi din SUA.
Astfel, în 2023, echipa Peppers a obţinut cel mai prestigios premiu al concursului naţional INSPIRE 2, calificându-se prin acesta la Campionatul Mondial First Tech Challenge, din Houston, SUA, unde a reprezentat România şi a obţinut Premiul Motivate II. În anul 2023, echipa CyLiis s-a calificat şi a participat la Maryland Tech Invitational, SUA 2023, una dintre cele mai puternice competiţii de robotică internaţionale off-season.
"Pentru noi este o mare bucurie să primim validare pentru ceea ce am crezut, că robotica trebuie să înceapă de la vârste cât mai mici şi, totodată, că robotica trebuie să ajungă în cât mai multe şcoli din România. Ne-ar place ca robotica să fie în fiecare şcoală din ţară. Elevii sunt deosebiţi. Am văzut cu foarte multe ocazii pasiunea pe care o depun şi cât de frumos şi-au dezvoltat competenţele STEM. Educaţia STEM este viitorul. Nu mai putem să gândim ghidaţi de discipline, pentru că realitatea nu mai este prezentată în discipline. Elevii sunt interesaţi de o conlucrare a disciplinelor. Cred că STEM oferă cel mai bine mixul acesta de competenţe pe care elevii le exersează cu uşurinţă încă de la vârste fragede", a declarat directorul Liceului Teoretic de Informatică "Grigore Moisil", Adina Romanescu.
Cu toţii au fost premiaţi, miercuri, de primarul Mihai Chirica, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Sala Mare a Primăriei.
"Va fi o experienţă care le va schimba cursul vieţii. Cred că va fi o experienţă bună şi sper să nu se oprească aici. E o formă de a privi cu optimism la ceea ce se întâmplă în educaţia ieşeană. Sigur, se poate mai mult. Cu siguranţă mai sunt multe lucruri de făcut. E onorant pentru noi, ca municipiu, să avem asemenea copii şi cred că e un mod de a ne mobiliza mai bine. Performanţa lor este o formă de a ne motiva nu numai pe noi, municipalitatea, şi pe oricare alt ieşean şi instituţie de aici, ci şi întreg sistemul educativ. Eu repet, încă nu s-a făcut tot ceea ce se poate face pentru sistemul de educaţie din România, încă nu sunt dotările de care copiii noştri au nevoie. Sunt foarte multe neajunsuri care pot fi depăşite", a afirmat şi primarul municipiului Iaşi, cu această ocazie. AGERPRES / (A - autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă, editor online: Simona Aruştei)
Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministrul Educației, Daniel David: Numărul de ore la unele materii va fi stabilit de școală, nu de minister
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, arată că una din schimbările importante prevăzute de noile planuri-cadru pentru învățământul liceal este că numărul de ore nu mai este alocat unor discipline în primul rând de către minister, ci au un cuvânt mai important de spus școala și elevul. David menționează
Planurile-cadru pentru liceu, puse în consultare publică de Ministerul Educației
Ministerul Educației și Cercetării a pus vineri în consultare publică planurile-cadru pentru liceu. Propunerile vor putea fi trimise la adresa de e-mail [email protected] până la data de 6 martie.
David: Guvernul a adoptat HG privind hărțuirea pe criteriul de sex și a hărțuirii morale la locul de muncă
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat vineri că în urma adoptării Hotărârii de Guvern privind hărțuirea pe criteriul de sex și a hărțuirii morale la locul de muncă se vor accepta sesizări anonime și fără semnătură olografă și se va crea cadrul pentru intervenții procedurale mai specifice și mai eficiente. 'Mă bucur să anun
Mureș: Farmacopeea Europeană, care impune strandardele de calitate pentru medicamente, disponibilă la UMFST
Farmacopeea Europeană, o platformă oficială a Consiliului Europei care stabilește cerințele de calitate pentru medicamente, a devenit accesibilă comunității academice de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) 'George Emil Palade' din Târgu Mureș. 'Farmacopeea Europeană este cea mai nouă resursă
Dioramă spectaculoasă a ecosistemului râului Mureș, prezentată la Muzeul de Științele Naturii
O dioramă spectaculoasă a râului Mureș, care prezintă porțiuni de ecosistem din defileul Toplița-Deda până la Târgu Mureș, cuprinzând trei arii protejate, care oferă vizitatorului impresia realității, a fost amenajată la Secția de Științele Naturii a Muzeului Județean.
David despre planurile cadru pentru liceu: Vom avea un trunchi comun pentru toate filierele
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi, referindu-se la planurile cadru pentru liceu, că va exista un trunchi comun pentru toate filierele, iar aceste planuri se vor aplica pentru elevii care vor intra în clasa a IX-a în anul școlar 2026-2027. 'Ponderea acestui trunchi comun în mod inevitabil se schimbă, în
Daniel David: Zero toleranță pentru violența în instituțiile de învățământ preuniversitar și superior
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi, cu prilejul Zilei Internaționale a nonviolenței în școli, că mesajul său este 'Zero toleranță' pentru violența în instituțiile de învățământ preuniversitar și superior. Mesajul său vine în contextul în care mai mult de jumătate dintre elevi se pl&
REPORTAJ Brăila: Școală cu icoane vechi de 100 de ani, tencuite de comuniști și descoperite în timpul renovării clădirii
Școala nr. 13 'Nedelcu Chercea' din Brăila, care va împlini în curând un secol de existență, este unică în țară prin tezaurul său neprețuit, respectiv icoane pictate în urmă cu aproape 100 de ani direct pe pereții fiecărei săli de curs și pe holuri, care au rezistat peste vreme, deși au fost tencuite în timpul campaniei ant
Bihor: Universitari orădeni, coautori la o carte despre tehnologiile moderne în științele educației
Un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea a realizat, împreună cu parteneri din mai multe țări europene, o cercetare științifică legată de utilizarea tehnologiilor moderne în educație, în special în domeniile educației speciale, finalizată cu elaborarea unui volum dedicat profesorilor, cu
Harghita: Elevii din județ, provocați de persoane publice să citească și în acest an de Ziua Națională a Lecturii
Elevii din Harghita vor fi provocați să citească, și în acest an, de mai multe persoane publice originare din județ, în cadrul unui eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean, cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii. Ajuns la cea de-a patra ediție, evenimentul 'Provocare la lectură - Ora de limba și literatura română... alt
ASE: Peste 12.000 de locuri pentru admiterea la licență, masterat și doctorat
Academia de Studii Economice (ASE) din București a pregătit o ofertă de școlarizare pentru anul universitar 2025-2026 de peste 12.000 de locuri la programele universitare de licență, masterat și doctorat. Este vorba de următoarele facultăți: Administrarea Afacerilor, cu predare în limbi străine, Administrație și Management Public, Buchar
Bacalaureatul continuă cu evaluarea competențelor la limba maternă
Candidații din partea minorităților naționale la prima sesiune a examenului de Bacalaureat vor susține, de miercuri și până vineri, proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației. Probele de evaluare a competențelor din cadrul primei sesiuni
VIDEO Daniel David: Programul 'Masă sănătoasă' - un mecanism fundamental; avem o problemă majoră legată de abandonul școlar
Programul 'Masă sănătoasă' este un 'mecanism fundamental', în contextul în care țara noastră are o problemă 'majoră' legată de abandonul școlar, a declarat, marți, după ședința de guvern, ministrul Educației, Daniel David. Executivul a adoptat Hotărârea privind instituirea Programului național 'Mas
Bihor: Povestea lui Dragobete pe înțelesul celor mici, într-un atelier de educație muzeală
Copiii orădeni din învățământul primar și gimnazial vor avea ocazia să cunoască povestea lui Dragobete și tradițiile acestei sărbători a iubirii într-un nou atelier de educație muzeală, organizat, în perioada 7 - 14 februarie, de Muzeul Țării Crișurilor Oradea. Acesta va fi susținut de muzeografa Lavinia Ungureanu, din
Ministerul Educației: Este datoria fiecărei generații să păstreze vie memoria victimelor Holocaustului
Ministerul Educației a evidențiat, într-un mesaj transmis luni, că este datoria fiecărei generații să păstreze vie memoria victimelor Holocaustului. 'Astăzi, 27 ianuarie, omagiem Ziua Internațion