VIDEO Cosmonautul Dumitru Prunariu, despre proiectul CosmoParcului de la Oradea: E foarte necesar să se dezvolte şi în România aşa ceva
![Image](https://agerpres.ro/data/stiri/Prunariu4.jpg)
Cosmonautul Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spaţiul cosmic, a declarat vineri seară, la o întâlnire cu peste 250 de orădeni, că susţine orice proiect de educaţie şi promovarea ştiinţei şi că parcurile astronomice, precum CosmoParcul propus să se înfiinţeze la Oradea, contribuie foarte mult la educarea tinerilor, a copiilor mai ales, viitorii posibili exploratori ai lumii interplanetare.
"În legătură cu CosmoParcul, vreau să vă spun că oriunde este vorba de educaţie, de promovarea ştiinţei, a cunoştinţelor, eu sunt alături. Deci nu am parti-pris-uri, nu sunt membrul niciunui partid, lucrez cu orice oameni de bine, care vor să facă ceva şi dacă vor să fie eficienţi. Am prieteni în toată lumea, şi creştini, şi musulmani, şi budhişti, ne întâlnim la multe reuniuni internaţionale să punem pe picioare anumite programe, proiecte, care se referă la promovarea ştiinţei, a cunoştinţelor în general şi a transmiterii unor informaţii veridice. Pentru că sunt tot felul de specialişti, în toate problemele lumii, care îşi dau cu părerea despre lucruri pe care nici nu le cunosc," a spus, în deschidere, Dumitru Prunariu.
Oaspetele a fost invitat la Oradea de către reprezentanţii USR Oradea, iniţiatorii Parcului ştiinţific şi astronomic CosmoParc, proiect unic în România.
Dumitru Prunariu a făcut o sumară prezentare a zborului său cosmic, mai ales pentru cei mai tineri care nu au apucat să afle despre el, punctând, inclusiv cu imagini, momentele importante, oameni şi evenimente marcante. El a vorbit despre actualităţile din lumea cosmică şi încotro se îndreaptă proiectele spaţiale, iar la final, a răspuns mai multor întrebări din partea publicului.
"Există asemenea parcuri astronomice în foarte multe capitale. Şi ele contribuie foarte mult la educarea tinerilor, a copiilor mai ales, care au ocazia să pună mâna, să vadă cum funcţionează anumite principii ale fizicii. E foarte necesar să se dezvolte şi în România aşa ceva, pentru că educaţia rămâne deficitară fără aplicaţii practice de acest gen. CosmoParcul ar fi bine să fie un concept generos, atât în interior, cât şi în exterior," a declarat, pentru AGERPRES, Dumitru Prunariu.
Mai mulţi participanţi şi-au exprimat opiniile privind acest proiect, pentru care s-au adunat, până în prezent, 926 de semnături pe site-ul dedicat, www.cosmoparcoradea.ro, în scopul depunerii unui nou amendament la Primăria Oradea în vederea finanţării proiectului de fezabilitate.
"Credem că autoritatea locală ar trebui să dezvolte mai mult infrastructura şcolară care ajută şi oraşul. Partea economică ar avea de asemenea beneficii, deoarece s-ar dezvolta turismul cultural, pe lângă cel actual," a afirmat iniţiatorul acestui proiect, Daniel Palaghianu.
O altă susţinere a venit din Paris, de la specialista în educaţie Simona Iacob le Roy, mulţi ani dascăl la Academia din Versailles, antrenând echipele Franţei care au urcat pe podiumul concursului Moon Camp Challenge organizat de Agenţia Spaţială Europeană în 2019 şi 2020.
"Susţin şi eu acest proiect cu mult entuziasm. O parte a viitorului nostru este 'astral'. Roboţii noştri deja explorează planeta Marte, sondele noastre ne transmit imagini din colţuri îndepărtate de univers, colonizarea lunii e pe punctul de a demara. Ce mai aşteptăm? E nevoie să pregătim de pe acum copiii să preia ştafeta cunoaşterii. Am urcat cu elevii mei de 7 şi 8 ani din Franţa pe podiumul unor prestigioase concursuri organizate de Agenţia Spaţială Europeană. Nu au fost elevii mei nici mai geniali, nici mai curioşi, nici mai sârguincioşi decât ar putea fi elevii din Oradea. Diferenţa a făcut-o şi o face materialul pedagogic de care am dispus. Indiscutabil, un astfel de proiect presupune un buget important, dar indiscutabil, ca dascăl, văd în el o investiţie majoră în copiii Oradiei," a declarat, pentru AGERPRES, Simona Iacob le Roy.
Întrebat ce ar scrie pe un panou uriaş într-un asemenea parc astronomic, Dumitru Prunariu a spus că ar fi, cu siguranţă, unul motivaţional. "Ce mesaj? Ceva care să-i facă pe copii să viseze. Să se creadă ei înşişi capabili să ajungă undeva în cosmos. Acesta ar fi mesajul. Ca văzându-l să spună: Pot şi eu! Ar trebui să fac şi eu lucrul acela!", a răspuns invitatul.
Cosmonautul Dumitru Prunariu, azi, la 71 de ani, general-locotenent în retragere al Forţelor Aeriene Române, este încă foarte activ ca expert în activităţile spaţiale, atât în ţară, cât şi pe plan mondial, în cadrul mai multor organizaţii internaţionale, printre care se numără Comitetul ONU pentru Explorarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic, Agenţia Spaţială Europeană (ESA), Asociaţia Exploratorilor Spaţiului Cosmic şi Fundaţia Asteroid.
În programul său profesional, Luna ocupă un loc important, lucrând în asociaţia Moon Village, care nu reprezintă un sat fizic, ci un concept de organizare a activităţii pe Lună şi de interacţiune a echipajelor internaţionale ce vor zbura acolo. După misiunea Artemis, din noiembrie 2023, cu manechine în loc de oameni, se pregăteşte primul zbor al oamenilor în jurul Lunii şi construirea unei baze umane permanente la polul sud al astrului.
În cadrul asociaţiei, Prunariu a constituit un grup global de 37 de experţi, din cinci continente, pe diverse domenii, pentru activităţi sustenabile pe Lună, grup pe care îl conduce de trei ani şi a elaborat un raport prezentat şi la ONU privind cooperarea internaţională pentru explorarea Lunii.
"Ministerul de Externe a fost de acord să propunem un Centru internaţional pentru operaţiuni pe Lună, în care să se adune nu numai state membre la nivel guvernamental, ci şi industrie privată, ştiinţă şi societate civilă, care să facă schimb de informaţii şi să vadă cum e mai bine să se organizeze activitatea pe Lună în viitor. Şi să raporteze Organizaţiei Naţiunilor Unite, unde în timp se vor lua decizii obligatorii. Eu sper să mai apuc să văd şi primul om pe Marte. Luna constituie o rampă de lansare pentru Marte, o platformă de învăţat, cum să lucrăm pe un alt corp ceresc şi apoi, vom aplica experienţa pe Marte," a spus în încheiere Prunariu.
Ca o recunoaştere a realizărilor sale, în 2017 un asteroid a primit numele său, asteroidul "10707 Prunariu", "situat undeva între Marte şi Jupiter, e paşnic, are vreo şase kilometri diametru, a fost descoperit în 1981, când am zburat eu în cosmos", a punctat cosmonautul. AGERPRES/(A - autor: Eugenia Paşca, editor: Antonia Niţă, editor online: Andreea Preda)
Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
David: Vom readuce ca nume discipline care contribuie direct la cultura națională
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat luni că după mai mult de 20 de ani 'de lipsă', vor fi readuse, potrivit noilor planuri-cadru, discipline care contribuie direct la cultura națională, cum ar fi Istoria românilor, iar gramatica va reveni la liceu. 'Am cerut tuturor disciplinelor (specialiștilor care se ocupă de acestea
Cluj: Universitatea 'Babeș-Bolyai' își modernizează baza de la Blăjoaia cu 13,2 milioane de lei, prin PNRR
Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca anunță că baza de practică studențească de la Blăjoaia va fi reabilitată cu 13,2 milioane de lei, din fonduri PNRR. 'Baza de practică studențească de la Blăjoaia a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va fi reabilitată prin fonduri din Planul de Redresare și Reziliență al Rom
UMFST Târgu Mureș va găzdui, în premieră mondială, o competiție internațională de Teqball între universități
În baza unui acord de colaborare semnat de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie 'George Emil Palade' din Târgu Mureș și Federația Română de Teqball, pentru promovarea disciplinelor sportive Teqball și Teqvoly în mediul universitar, în cadrul evenimentelor UMFST 80, la Târgu Mureș va fi organizată &icir
Ministrul Daniel David: Bugetul educației, incluzând toate sursele de finanțare, va atinge 4,5% din PIB
Bugetul pentru educație, incluzând toate sursele de finanțare, va atinge - conform estimărilor actuale - 4,5% din PIB, respectiv 0,17% din PIB pentru cercetare-dezvoltare-inovare, a transmis, vineri, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David. 'Acum, când paradigmele lumii se schimbă, țesutul social se redefinește, iar instituțiile se tran
Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind actele de studii și documentele emise de instituțiile de învățământ superior
Ministerul Educației și Cercetării a pus în consultare publică un proiect pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind actele de studii și documentele universitare, proiect care reglementează gestionarea formularelor actelor de studii, a actelor de studii și a documentelor universitare de către instituțiile de învățământ superior acreditate, respectiv a do
Olt: Primarul Slatinei anunță că nu va mai lăsa achizițiile pe mâna școlilor, pentru că ''erau păguboase''
Achizițiile pentru unitățile de învățământ din municipiul Slatina vor fi făcute începând din acest an de către primărie și nu de școli cum s-a întâmplat până acum, a anunțat joi, într-o conferință de presă, primarul Mario De Mezzo, care a susținut că respectivele achiziții erau păguboase și constituiau ''un inst
Iași: UMF va pregăti din anul universitar următor medici și asistenți militari
Universitatea de Medicină și Farmacie ''Grigore T. Popa'' din Iași anunță că din anul universitar 2025-2026 va pregăti viitori ofițeri medici și subofițeri sanitari, în urma unui parteneriat semnat cu Ministerul Apărării Naționale (MApN) la finalul anului trecut. Potrivit unei postări de pe pagina de facebook a UMF Iași,
VIDEO Rafila nu susține închiderea școlilor și subliniază că elevii cu infecții respiratorii nu trebuie trimiși în colectivitate
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat joi că nu susține închiderea școlilor, în contextul numărului mare de viroze respiratorii, și a subliniat că elevii cu infecții respiratorii nu trebuie trimiși în colectivitate.
Societatea Ornitologică Română: Cinci specii noi de coleoptere, descoperite pe teritoriul României
O echipă mixtă de entomologi din România și Italia a descoperit cinci specii noi de coleoptere pe teritoriul țării noastre, informează Societatea Ornitologică Română, joi, pe Facebook. Cele cinci specii sunt: Cis chinensis, originară din China; Litargus balteatus din America de Nord, Latheticus oryzae din India, precum și Palorus subdepressus și Tr
Daniel David: Este clar că nu mai putem continua cu sistemul educațional de acum
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat că sunt necesare o altă arhitectură și un alt model pentru sistemul educațional, întrucât cu cel actual 'nu se mai poate continua'. Daniel David a participat miercuri la prezentarea primului Raport Național privind Alfabetizarea Numerică, care arată că peste o treime dintre elevi s
Raport național: Peste o treime dintre elevi sunt afectați de analfabetismul numeric
Peste o treime dintre elevi sunt afectați de analfabetismul numeric, iar 16% dintre aceștia întâmpină dificultăți semnificative, arată primul Raport Național privind Alfabetizarea Numerică prezentat miercuri de Asociația pentru Valori în Educație (AVE România) și Brio. Conform raportului, care a analizat populația școlară din toate cicl
Candidații la Bacalaureat vor susține proba de evaluare a competențelor digitale
Candidații la prima sesiune a examenului de Bacalaureat vor susține, de miercuri și până vineri, proba de evaluare a competențelor digitale - proba D, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației. Elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate care nu pot participa la probele A, B, C și D din cadrul examenului n
VIDEO Roxana Mînzatu, la București: Pentru a fi puternici în competiția globală, trebuie ca abilitățile de bază ale elevilor români să se îmbunătățească
Abilitățile de bază ale elevilor români trebuie să se îmbunătățească, pentru ca România și Uniunea Europeană să fie mai puternice în competiția globală, a declarat marți, într-o conferință de presă la București, vicepreședinta executivă a Comisiei Europene (CE) Roxana Mînzatu, răspunzând unei întrebări despre planurile
Simularea probelor examenelor naționale: Au fost publicate programele pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat
Ministerul Educației anunță că au fost publicate programele pentru susținerea simulărilor probelor scrise la Evaluarea Națională și Bacalaureat în acest an. ''Au fost publicate programele valabile pentru susținerea simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului națio
David: În luna mai vom veni cu o propunere de planuri-cadru care să aibă o susținere largă
Ministrul Educației, Daniel David, a declarat, marți, că în luna mai va veni cu o propunere de planuri-cadru pentru liceu care să aibă o 'susținere largă', menționând că nu trebuie să rămână în picioare din start proiectul Ministerului. 'Suntem în faza de dezbatere a planurilor-cadru, o fază de dezbatere un pic mai ati