logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Un elev orădean multitalentat, admis la Academia Regală de Muzică din Londra şi la Conservatorul din Cincinnati

Image

Un tânăr artist orădean multitalentat, clarinetistul Ion Lianu Popa, a fost admis, la 17 ani, la Academia Regală de Muzică din Londra, dar şi la Conservatorul Universităţii americane din Cincinnati, Ohio.

Studiază clarinet, canto muzică uşoară şi pian, abordând cu succes mai multe genuri muzicale, unde obţine calificative maxime în concursuri. Este de patru ori olimpic naţional la clarinet şi totodată bursier al Uniunii Naţionale de Interpretare a Muzicienilor din România.

Ion Lianu Popa a câştigat numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, printre care Premiul I la Concursul internaţional al tinerilor muzicieni "Nouvelles Etoiles" de la Paris. De asemenea, colaborează cu orchestrele Filarmonicilor din Oradea şi Piteşti şi se perfecţionează la masterclass-uri internaţionale.

 



Pentru cariera sa artistică de excepţie de până acum, presa internaţională de limbă franceză dedicată copiilor supradotaţi ai lumii - pressekidsdumonde.fr - îl menţiona, în mai 2022, într-un articol pe Ion Lianu Popa ca fiind "un incredibil copil artist multitalentat, imposibil de neremarcat."

Confirmările celor două instituţii muzicale de prestigiu au fost primite recent, la sfârşitul lunii decembrie, iar anunţul admiterii la aceste două universităţi de prestigiu a fost făcut, pe Facebook, de mama tânărului, universitara Oana Lianu, cea recunoscută şi supranumită "Prinţesa naiului".

"Încă nu ştiu pe care am să o aleg. Mă voi hotărî în primăvară, probabil, prin martie. Acum mă simt extraordinar că am atins acest nivel şi, în primul rând, pentru că i-am făcut mândri pe părinţii mei. Cum îmi văd viitorul de artist? Oare sună egoist dacă spun: strălucit? Eu tind să cred că ar putea fi unul minunat, pentru care desigur că mă voi strădui foarte mult. Muncim în continuare," a declarat vineri, pentru AGERPRES, Ion Lianu Popa.

Întrebat câte ore exersează pe zi, Ionică, aşa cum îi spun familia şi prietenii, a mărturisit, mulţumind lui Dumnezeu pentru talentul pe care l-a primit, că studiază doar în jur de trei ore, chiar dacă alţi colegi de-ai săi se străduiesc mult mai mult.

"Mie mi se pare uşor să cânt, aproape orice gen muzical. Îmi place şi folclorul, pe care l-am descoperit datorită bunicului meu. Dar nu am anumiţi compozitori care să-mi placă în mod deosebit şi mi-am dat seama că îmi plac toate, însă depinde de starea mea emoţională. Ascult orice şi cânt în funcţie de cum mă simt," a relatat tânărul.

Provine dintr-o familie de muzicieni, în care mama lui, conf. univ. Oana Lianu, este artist vocal (ambitus de trei octave) şi instrumentist, cântă la nai, instrumente populare de suflat şi pian. Ea este Ambasador Cultural al României, Doctor în muzică "Magna cum laude" al Academiei "Gh. Dima" din Cluj-Napoca şi de 25 de ani cadru didactic la Facultatea de Arte a Universităţii din Oradea. De asemenea, Oana Lianu este singura femeie dirijor din România a unei orchestre populare studenţeşti.



Tatăl, Petrică Popa, este profesor, virtuoz al taragotului şi al saxofonului, solist instrumentist al Ansamblului folcloric profesionist "Crişana" al Teatrului de Stat "Regina Maria" din Oradea, unul dintre cei mai buni restauratori la nivel naţional de instrumente de suflat - taragot, saxofon, clarinet, având propria marcă de muştiuce.

Aşa se face că Ion Lianu Popa a fost înscris de la bun început la Liceul de Arte din Oradea. Acum este în clasa a XII-a, mai are puţin şi, în vară, dă Bacalureatul.

După cum povesteşte masa sa, copilul a început să studieze pian şi canto - muzică uşoară de la 6 ani şi jumătate şi a adunat în palmares trofee şi diplome câştigate la concursuri zonale şi naţionale de muzică uşoară şi pian.

Începând cu clasa a V-a, de la 9 ani, clarinetul devine instrumentul principal, pregătindu-se în particular cu profesorul Puiu Călinescu, şef partidă clarinet în cadrul orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat Oradea.

De-a lungul anilor, a susţinut numeroase spectacole şi concerte în ţară şi în străinătate (2018, Toronto; 2019, Hanau, Germania), câştigând alte premii valoroase, trofee şi diplome.

Ion Lianu Popa este menţionat în "Dicţionarul Bihoreni de ieri şi de azi", apărut în luna martie 2021, sub redactarea profesorului Constantin Butişcă, fiind "unul dintre cei mai talentaţi tineri ai generaţiei sale".

A obţinut, la 15 ani, bursa UNIMIR - Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România acordată tinerilor muzicieni cu înclinaţii artistice deosebite.

Anul 2022 debutează cu susţinerea mai multor recitaluri de muzică clasică şi poezie în calitate de solist instrumentist - clarinet, recitator, dar şi de dirijor al corului clasei a X-a a Liceului de Arte, demonstrând astfel şi calităţi dirijorale.

Tânărul artist străluceşte, în 2022, pe scena internaţională la Paris, în Concursul Internaţional al tinerilor muzicieni "Nouvelles Etoiles", Premiul I la muzică clasică - clarinet, în competiţie cu 235 de concurenţi din 45 de ţări.

Cântând piesa "Jail house rock" în deschiderea Festivalului Retro Summer Festival din Băile 1 Mai Felix, din iunie 2022, Ion Lianu Popa deschide concertul unor artişti de marcă: Mr. President, Dr. Alban sau No mercy.

Pasiunea bunicului său pentru folclor, transmisă nepotului, a dat roade în luna noiembrie, când Ion Lianu Popa câştigă - la prima participare - Premiul I la Festivalul Naţional de Folclor "Maria Lătăreţu" de la Târgu Jiu.

 



De mic copil, Ionică a deprins de la bunicul "Moşu Lianu" şi tainele folclorului românesc, învăţând să cânte şi la fluier, iar mai târziu, abordând repertoriul corespunzător la clarinet. De altfel, profesorul de istorie Ion Lianu este un cunoscut virtuoz al instrumentelor populare de suflat, dar şi mentor al zecilor de generaţii de elevi cărora le transmite neobosit meştesugul artei muzicale instrumentale prin grupul de suflători ''Ion Lianu'' al Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu.

În anul 2023 se pot consemna, în palmares, alte realizări importante, precum Premiul I la Concursul de Interpretare pentru instrumente de suflat şi percuţie de la Cluj-Napoca şi selecţia pentru Orchestra Sinfonietta a Centrului cultural Tinerimea română Bucureşti.

În cele din urmă, nici lumea sportului nu îi este străină tânărului artist, fiind de câteva ori laureat cu premiul I în competiţiile sportive de karate, de la clubul sportiv Gym Oradea, între anii 2014-2017. Continuă să facă mişcare pentru că, spune el, fără un corp sănătos - "cutia de rezonanţă a muzicii" - nu poţi avea un suflet frumos şi rezultatele pe care le doreşti pe scenă.

"Iubesc deopotrivă şi sportul, cele două având multe în comun şi completându-se reciproc, mai ales prin disciplină şi coordonare. În plus, ascult muzică în timpul activităţilor sportive, fiind un stimul extraordinar," a mai afirmat, pentru AGERPRES, Ion Lianu Popa.

Sfârşitul anului 2023 confirmă rezultatele excepţionale de până acum, Ion Lianu Popa fiind admis la Academia Regală de Muzică din Londra, precum şi la Conservatorul Universităţii din Cincinnati, Ohio. AGERPRES/(autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Sursa foto: Arhiva personală fam.Lianu

Afisari: 16

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 17-04-2025 12:48

Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '

Educatie - Stiinta 17-04-2025 11:15

Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam

Educatie - Stiinta 16-04-2025 18:51

Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare

Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost

Educatie - Stiinta 16-04-2025 17:15

Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur

Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti

Educatie - Stiinta 16-04-2025 16:27

Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică

Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria

Educatie - Stiinta 16-04-2025 14:52

Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat

Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe

Educatie - Stiinta 16-04-2025 13:36

CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială

Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro

Educatie - Stiinta 16-04-2025 10:08

Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d

Educatie - Stiinta 16-04-2025 08:34

Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor

Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,

Educatie - Stiinta 15-04-2025 14:50

Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot

O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să

Educatie - Stiinta 15-04-2025 13:44

Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus

Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co

Educatie - Stiinta 14-04-2025 16:24

Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de

Educatie - Stiinta 14-04-2025 11:43

Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc

Educatie - Stiinta 12-04-2025 08:00

REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii

Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par

Educatie - Stiinta 11-04-2025 20:59

Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu