logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Dolj: Colegiul Naţional ''Carol I'' din Craiova sărbătoreşte 197 de ani de la înfiinţare

Image

Colegiul Naţional ''Carol I'' din Craiova, a doua cea mai veche şcoală medie din România, după Colegiul ''Sfântul Sava'' din Bucureşti, sărbătoreşte în această săptămână împlinirea a 197 de ani de la înfiinţare.

Sub egida "Tradiţie. Educaţie. Performanţă", în aceste zile se desfăşoară Concursul Interjudeţean de Matematică "Ion Ciolac", competiţii sportive între clase şi un meci de fotbal disputat de echipa profesorilor şi cea formată din absolvenţi ai şcolii, concursuri pe discipline, de cultură generală şi pe tema istoriei şcolii, sesiuni de comunicări ale elevilor, Simpozionul Naţional "Unitate în diversitate", expoziţii de desene şi grafică, numeroase alte activităţi.

Potrivit directorului Colegiului Naţional "Carol I" Craiova, Dănuţ Mic, clădirea centrală a instituţiei de învăţământ, care este monument istoric, se află în reabilitare şi consolidare, printr-un proiect de 24 de milioane de euro, şi a fost început un proiect de digitalizare de 1 milion de euro prin care toţi elevii au primit câte o tabletă, iar profesorii câte un laptop. De asemenea, colegiul a fost dotat cu table electronice, "echipamente necesare pentru o eventuală comunicare on-line şi cursuri fără cretă şi burete care deranja cândva".

"În momentul în care clădirea centrală va fi finalizată şi vom avea toate condiţiile de spaţii şi dotări, sperăm să putem realiza toate cursurile dimineaţa, pentru toate ciclurile, eventual cu after-school şi cu o dotare sportivă modernă pentru elevi. Tot în acest an a fost pus în funcţiune bazinul de înot pentru toţi copiii din oraş care doresc să urmeze cursuri de iniţiere. Colegiul Naţional "Carol I" va continua să le ofere elevilor săi cele mai bune condiţii de învăţare, făcând astfel dovada angajamentului nostru pentru excelenţă şi îmbunătăţirea permanentă a ofertei educaţionale", a spus directorul Dănuţ Mic într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, anul acest numărul elevilor premiaţi la concursurile naţionale şi judeţene a crescut cu 70% faţă de anul trecut. "Rezultatele acestea arată o revenire solidă după pandemie, când s-a constatat scăderea capacităţii de concentrare, care duce automat la un alt tip de lecţie în care se consumă foarte mult timp pentru disciplinare şi pentru stabilirea unei anumite ordini a comunicării", a mai spus directorul Colegiului Naţional "Carol I".

 

Foto: (c) Maria MITRICĂ / AGERPRES


Printre elevii colegiului care au obţinut rezultate deosebite la concursuri se numără: Andrei Vîrtosu (clasa a XII-a), care a obţinut Premiul I la Cupa Mondială a Fizicii (International Young Physicists' Tournament) - profesor Gabriel Florian şi tot Premiul I la Olimpiada Naţională "Meşteşuguri artistice tradiţionale" - secţiunea Prelucrarea artistică a lemnului - prof.Ionuţ Smarandache; Marina Mirea (clasa a XII-a) - Locul I la Olimpiada Naţională de Religie Ortodoxă - profesor Ionelia Ţiţirigă; Karina Stăncescu (clasa XI-a) - Premiul I la Olimpiada Naţională de Lingvistică - profesor Coca Pârvuleasa; Corina Smărăndache (clasa a X-a) - Locul II la Olimpiada Naţională de Engleză - prof.Daniel Leotescu.

Potrivit datelor istorice postate pe site-ul colegiului, la început, elevii şi profesorii şi-au derulat activitatea în chiliile Bisericii Obedeanu, apoi şcoala s-a mutat la Biserica Madona Dudu. În 1832, în urma donaţiei vornicului Iordache Otetelişanu, se cumpără terenul pe care funcţionează şi astăzi liceul, iar pe acest teren este construit un edificiu care adăposteşte instituţia de învăţământ. Această construcţie este imortalizată de pictorul Theodor Aman în faimoasa lucrare Hora Unirii la Craiova (1857).

"Pe lângă valorile umane cultivate de spiritul colegiului de-a lungul zbuciumatei sale istorii, se remarcă în aceeaşi măsură interesul de a înnobila acest spaţiu aparte şi prin valorile materiale, create cu migală, răbdare şi dragoste de artă şi de ştiinţă. Picturi, piese de mobilier, colecţii rare de fluturi şi de roci, remarcabile valori de patrimoniu, întregesc unicitatea acestei catedrale a culturii, ce iese astfel din tiparele obişnuite ale unei simple instituţii de învăţământ. Douăzeci şi patru de roci descoperite pentru prima dată pe teritoriul României se află la Colegiul Naţional 'Carol I'. Această colecţie a fost realizată de învăţătorii Dumitru şi Ştefania Alexandrescu între 1900 şi 1982 şi donată colegiului în 1985. Rocile sunt adunate din minele de la Cavnic, fostele mine aurifere de la Baia Sprie, Herja, Ruşchiţa şi din munţii Gutâi. Printre ele se numără diamantul de Maramureş, marcasita, cuarţul ametistizat, blenda neagră, cuarţ de Cavnic, cuarţ cu calcită, pirită, ametist, azurit, stribină cu barită. De asemenea, 5.700 de exemplare exotice şi 2.000 de microlepidoptere autohtone se află în colecţia de fluturi adăpostită de Colegiul Naţional 'Carol I'. În 1974, colecţia de fluturi Adriana şi Ioana Rusescu a completat colecţia Claudia şi Ion Stănoiu, reunind astfel exemplare din toate zonele globului", precizează reprezentanţii colegiului.

Biblioteca Colegiului Naţional "Carol I" este una dintre cele mai valoroase din ţară, prin vechime şi prin tezaurul pe care îl deţine. Mai mult decât "un templu al culturii", cum o numea Nicolae Titulescu, fost elev al liceului, biblioteca "Mihail Strajan" are o identitate, o valoare şi o biografie "regeşti": a luat naştere la 18 octombrie 1836 şi conţine cărţi rare, tipărite cu mai bine de patru secole în urmă. Cele 40 de volume sunt legate în coperţi verzi, scrise cu auriu şi datează din 1826, chiar anul înfiinţării colegiului. Cea mai valoroasă carte românească existentă în bibliotecă este Biblia de la Bucureşti, unul dintre puţinele exemplare păstrate în ţară. O altă valoare adăpostită la Colegiul "Carol I" este Ecorşeul lui Brâncuşi, lucrarea de absolvire a Şcolii de Belle Arte din Bucureşti. Replica aflată în laboratorul de biologie de la Colegiul Naţional "Carol I" este una dintre cele patru existente în lume. Sursa de inspiraţie pentru Ecorşeu a fost mulajul lui Hermes, aflat în Muzeul Capitolin din Roma.

De-a lungul timpului, rezultatele deosebite ale elevilor au consacrat Colegiul Naţional "Carol I" la nivel internaţional, elevii, îndrumaţi de profesori de excepţie, obţinând zeci de premii internaţionale. O serie întreagă de absolvenţi au devenit mari personalităţi în diferite domenii, dintre care 52 au ajuns membri ai Academiei Române. De asemenea, foarte mulţi absolvenţi ai Colegiului Naţional "Carol I" au fost admişi la prestigioase instituţii de învăţământ superior din străinătate, unde sunt apreciaţi pentru rezultatele obţinute. AGERPRES / (AS - autor: Maria Mitrică, editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea)

 

* Sursa foto: Colegiul Național ''Carol I'' Craiova / Facebook.com 

Afisari: 189

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 05-05-2025 15:39

Tulcea: Schimb de experiență România-Republica Moldova în domeniul educației

Cadre didactice din România și Republica Moldova au participat, zilele trecute, la un schimb de experiență în județul Tulcea în cadrul unui proiect transfrontalier educațional intitulat 'Porți deschise spre Prut'. Proiectul, susținut din donații, a început în anul 2019 și este derulat printr-un parteneriat

Educatie - Stiinta 05-05-2025 12:24

Cluj: UBB lansează inițiativa europeană 'Plastic Pirates în România'

Universitatea 'Bebeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca, prin Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, va lansa inițiativa europeană 'Plastic Pirates în România', un proiect de cercetare participativă (Citizen Science) finanțat prin programul Horizon Europe. 'Această inițiativă marchează debutul participării Rom&

Educatie - Stiinta 05-05-2025 12:10

Timiș: Olimpiada de Astronomie și Astrofizică se desfășoară în premieră la Timișoara; participă 229 de elevi din țară

Municipiul Timișoara găzduiește, în premieră, Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică (ONAA), în perioada 5-10 mai, organizată de Ministerul Educației și Cercetării și Inspectoratul Școlar Județean Timiș, la care vor participa 229 de elevi din țară, însoțiți de 34 de profesori. Județul Timiș este reprezentat de șase

Educatie - Stiinta 02-05-2025 14:57

Ziua Națională a Tineretului/Daniel David: Educația de calitate este calea principală spre succesul personal și social

Educația de calitate este calea principală spre succesul personal și social, de aceea trebuie respectată și promovată, se arată în mesajul ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, de Ziua Națională a Tineretului. 'Prin educație formală, nonformală și informală Ministerul Educației și Cercetării are un rol cheie în via

Educatie - Stiinta 01-05-2025 16:30

Ordinul privind monitorizarea audio-video în unitățile de învățământ - publicat în MOf; David: Școlile devin mai sigure

Ministrul Educației, Daniel David, a salutat joi publicarea în Monitorul Oficial a ordinului legat de monitorizarea audio-video în cadrul unităților de învățământ, subliniind că, și prin acest element, școlile devin mai sigure. 'Ca ministru am responsabilitatea ca actul educațional să se desfășoare nu doar eficient,

Educatie - Stiinta 30-04-2025 12:39

Prezidențiale2025/ Inspectoratul Școlar București: Toate unitățile de învățământ vor desfășura luni cursuri cu prezență fizică

Toate unitățile de învățământ din București vor desfășura luni activitate cu prezență fizică, însă în anumite situații, acolo unde se organizează secții de votare, clasele vor avea programul decalat cu o oră sau două, a declarat, pentru AGERPRES, inspectorul general al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Florian Lixandru.

Educatie - Stiinta 30-04-2025 06:02

Elevii intră miercuri, după cursuri, în minivacanța de 1 Mai

Elevii vor intra de miercuri, după finalizarea cursurilor, într-o minivacanță de patru zile, cu prilejul zilei de 1 Mai, urmând să se întoarcă la școală luni, 5 mai. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni

Educatie - Stiinta 29-04-2025 16:10

Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind bursele în străinătate

Ministerul Educației a lansat în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern care asigură cadrul legislativ pentru acordarea burselor de studii în străinătate pentru cetățenii români, conform prevederilor Legii învățământului superior. Potrivit proiectului, se vor acorda: * burse &icir

Educatie - Stiinta 29-04-2025 15:06

Ministrul Educației, despre sistemul de educație din ultimii 30 de ani: Mi se pare că treptat ne-am pierdut viziunea

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, marți, cu privire la sistemul educațional din România, că elevii care termină școala trebuie să fie 'buni specialiști, buni cetățeni și oameni mulțumiți cu propria viață'. Întrebat, în cadrul Conferinței educaționale V.R.E.M. de la Târgu Jiu, care consi

Educatie - Stiinta 29-04-2025 14:22

Ministrul Educației, despre problema drogurilor și a violenței în școli: Trebuie făcută curățenie

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat, marți, în ceea ce privește situația drogurilor și a violenței în școli, că trebuie acționat pe mai multe niveluri și că în jurul școlilor 'trebuie făcută curățenie'. El a menționat că profesorii trebuie să fie antrenați mai bine în a detecta primele se

Educatie - Stiinta 28-04-2025 22:30

Echipa României s-a clasat pe primul loc la Olimpiada Balcanică de Matematică

Echipa României s-a clasat pe locul întâi, cu patru medalii de aur și două de argint, la Olimpiada Balcanică de Matematică (BMO), care se desfășoară în perioada 25-30 aprilie, la Sarajevo, în Bosnia și Herțegovina, a informat, luni seara, Ministerul Educației și Cercetării. Elevii Emanuel Mazăre d

Educatie - Stiinta 28-04-2025 17:39

Timiș: UVT a premiat echipa CSH Timișoara care a ocupat locul III la Campionatul Mondial de Robotică

Universitatea de Vest Timișoara (UVT) a premiat, luni, echipa de robotică Team CSH a Colegiului Național Pedagogic ''Carmen Sylva'' din Timișoara, pentru rezultatele excepționale obținute la FIRST Championship Houston 2025 - Campionatul Mondial de Robotică FTC, unde s-a clasat pe locul III mondial. Profesorul coordonator al tin

Educatie - Stiinta 28-04-2025 16:24

Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind Cadrul Național al Calificărilor

Ministerul Educației și Cercetării a pus în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Cadrului Național al Calificărilor (CNC), care are scopul de a îmbunătăți transparența, comparabilitatea și recunoașterea calificărilor cetățenilor care doresc să aibă acces pe piața muncii europeană. Modificarea

Educatie - Stiinta 28-04-2025 13:19

Tulcea: O elevă din Sibiu a câștigat marele premiu al Olimpiadei naționale de limba engleză

Ana Sofia Greavu, elevă în clasa a VII-a la Colegiul Național 'Gheorghe Lazăr' din Sibiu a câștigat, luni, marele premiu al Olimpiadei naționale de limba engleză care constă într-o tabără de studiu în Oxford, Marea Britanie, după ce a obținut cel mai mare punctaj al concursului. Olimpiada națională de limba engleză a reunit la T

Educatie - Stiinta 28-04-2025 13:08

Constanța: Universitatea Ovidius lansează proiectul de antreprenoriat studențesc PILDAS, finanțat de Ministerul Educației

Universitatea Ovidius din Constanța lansează pe 29 aprilie proiectul de antreprenoriat studențesc PILDAS, în valoare de 237.000 de lei, finanțat prin Fondul de Dezvoltare Instituțională 2025 al Ministerului Educației și Cercetării. Proiectul face parte din viziunea instituției academice constănțene de a deveni o universitate antreprenorială și un motor d