Iaşi: Elevii unei clase de la Liceul de Informatică, 'adoptaţi' de o companie de IT
Elevii de la una din clasele a X-a de la Liceul de Informatică "Grigore Moisil" din Iaşi au, începând de vineri, o nouă sală de clasă, care a fost renovată şi dotată de una dintre firmele de IT din municipiu în cadrul unui proiect lansat de conducerea şcolii, intitulat "Adoptă o clasă pentru Iaşi".
Primii care au răspuns provocării conducerii Liceului de Informatică "Grigore Moisil" din Iaşi de a adopta o clasă au fost reprezentanţii Companiei Centric IT Solutions România. După renovarea şi dotarea spaţiului de învăţare a clasei a X-a C, reprezentanţi ai companiei de informatică se vor implica activ în cât mai multe din proiectele elevilor.
"Avem o primă iniţiativă de a ne implica în viaţa şcolii încă din 2019, când am renovat amfiteatrul. Am avut dotări pe ARVR, realitate augmentată şi virtuală. Am avut proiecte în care am contribuit cu cunoştinţele colegilor noştri. Ne-am implicat mult pe zona universitară. La Facultatea de Informatică avem un laborator dotat şi renovat complet de firma noastră. La fel şi la Facultatea de Automatică şi Calculatoare. Acum e ceva normal să ne implicăm în astfel de proiecte. Face parte din cultura Centric această dorinţă de a veni către comunitate. Acest proiect lansat de Liceul de Informatică ni s-a părut creativ. Practic rolul proiectului nu e doar să renovăm o sală de clasă. Nu dăm doar cu var. Înseamnă să aducem nişte elemente care ulterior să stimuleze creativitatea elevilor. Asta înseamnă şi schimbarea infrastructurii", a explicat coordonatorul proiectului, Carmen Teodorescu.
Băncile din sala de clasă sunt individuale, pe rotile. Ele pot fi mutate, aşezate în cerc sau pe grupe pentru a lucra în echipă. Astfel, cu ajutorul companiei de IT a fost schimbată funcţionalitatea unei vechi săli de clasă cu un spaţiu care permite multiple reaşezări şi lucrul elevilor în diferite echipe.
"Vom stimula, pe de o parte, creativitatea. Spaţiul acesta nu mai arată ca o sală de clasă veche şi obişnuită. Ne dorim ca elevilor să le placă să lucreze aici în diferite alte proiecte. Pe de altă parte, pe lângă partea de infrastructură, ne implicăm şi în sfera educaţională. Avem o serie de activităţi pe care le vom desfăşura cu elevii în perioada următoare. Fiind o companie de IT suntem interesaţi să formăm oamenii care ne vor fi colegi într-o zi, să îi obişnuim să lucreze într-un loc de muncă modern. E nevoie de lucru în echipă, comunicare, partea de inteligenţă emoţională. Astăzi a fost primul workshop. A fost pe dezvoltare personală. În şcoala clasică nu se pune accentul atât de mult pe proiectele care stimulează creativitatea, lucrul în echipă, comunicarea, managementul conflictelor, toată partea aceasta de soft skills. Ceea ce se face aici, la Liceul de Informatică, este o excepţie", a afirmat Carmen Teodorescu.
La Liceul de Informatică întâlnirile dintre profesioniştii de la companiile de IT şi elevii din clasele a XII-a, olimpicii naţionali la Informatică din gimnaziu, dar şi profesorii de Informatică sunt şi vor constitui un imbold în dezvoltarea proiectelor viitoare.
Absolvenţi ai Liceului Teoretic de Informatică, printre care şi Eldorina Grigorescu şi Georgiana Poroşniuc, se întorc la rândul lor la şcoală pentru a-i încuraja pe elevi să se înconjoare de oameni de la care au ce învăţa atât din punct de vedere tehnic, dar şi al comunicării.
"Este extraordinar să susţii dezvoltarea comunităţii. Avem un sentiment de împlinire când vedem cum utilizează aplicaţiile create în companie", au spus absolventele.
Directoarea Liceului de Informatică "Grigore Moisil", Adina Romanescu, susţine că în cadrul şcolii este promovată o mentalitate deschisă spre o şcoală a viitorului conectată la societatea inteligentă, care învaţă, se transformă şi se adaptează contextelor fără a se deconecta de la valorile autentice.
"Am iniţiat proiectul "Adoptă o clasă pentru Iaşi" pentru că ne-am propus ca la Liceul Teoretic de Informatica "Grigore Moisil" să oferim elevilor noştri contextul în care fiecare elev şi profesor să se simtă valorizat şi să aibă cele mai bune condiţii pentru a se dezvolta. Ne-am propus să regândim inclusiv sala de clasă, pentru a oferi elevilor un mediu adecvat învăţării, în care să le fie stimulată creativitatea, producerea de idei în timpul orelor. Şcoala are astăzi nevoie de o comunitate de învăţare dezvoltată în jurul ei, iar noi ne bucurăm la LIIS de susţinerea absolvenţilor noştri. Construirea unor relaţii de mentorat dintre angajaţii din companiile IT şi elevii Liceului de Informatică are drept scop creşterea interesului acestora pentru dezvoltarea personală şi profesională a lor, simultan cu dezvoltarea inteligentă şi sustenabilă a Iaşiului. Adoptând o clasă, compania IT alege să investească în învăţământul informatic şi să sprijine creşterea viitorilor tineri pentru comunitate", a afirmat Adina Romanescu.
Tot la Liceul de Informatică din Iaşi funcţionează şi două laboratoare de robotică. Liceul este singura astfel de unitate de învăţământ de stat din ţară care cu ajutorul foştilor absolvenţi, care acum lucrează la companii IT sau au propriile lor firme în domeniu, a reuşit să înfiinţeze aceste laboratoare, venind astfel în sprijinul elevilor şi olimpicilor care doreau să înveţe mai mult decât în programa şcolară. Cu ajutorul profesorilor şi foştilor absolvenţi de liceu, în cele două laboratoare de robotică elevii de gimnaziu şi liceu învaţă să construiască roboţi, să folosească imprimante 3D şi să printeze 3D. De asemenea, de câţiva ani elevii de liceu, profesori de Matematică şi Informatică mentorează alţi profesori şi elevi din Iaşi sau din localităţile din judeţ pasionaţi la rândul lor de robotică. AGERPRES/(A, autor: Daniela Malache, editor: Antonia Niţă, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministrul Educației, Daniel David: Numărul de ore la unele materii va fi stabilit de școală, nu de minister
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, arată că una din schimbările importante prevăzute de noile planuri-cadru pentru învățământul liceal este că numărul de ore nu mai este alocat unor discipline în primul rând de către minister, ci au un cuvânt mai important de spus școala și elevul. David menționează
Planurile-cadru pentru liceu, puse în consultare publică de Ministerul Educației
Ministerul Educației și Cercetării a pus vineri în consultare publică planurile-cadru pentru liceu. Propunerile vor putea fi trimise la adresa de e-mail [email protected] până la data de 6 martie.
David: Guvernul a adoptat HG privind hărțuirea pe criteriul de sex și a hărțuirii morale la locul de muncă
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat vineri că în urma adoptării Hotărârii de Guvern privind hărțuirea pe criteriul de sex și a hărțuirii morale la locul de muncă se vor accepta sesizări anonime și fără semnătură olografă și se va crea cadrul pentru intervenții procedurale mai specifice și mai eficiente. 'Mă bucur să anun
Mureș: Farmacopeea Europeană, care impune strandardele de calitate pentru medicamente, disponibilă la UMFST
Farmacopeea Europeană, o platformă oficială a Consiliului Europei care stabilește cerințele de calitate pentru medicamente, a devenit accesibilă comunității academice de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) 'George Emil Palade' din Târgu Mureș. 'Farmacopeea Europeană este cea mai nouă resursă
Dioramă spectaculoasă a ecosistemului râului Mureș, prezentată la Muzeul de Științele Naturii
O dioramă spectaculoasă a râului Mureș, care prezintă porțiuni de ecosistem din defileul Toplița-Deda până la Târgu Mureș, cuprinzând trei arii protejate, care oferă vizitatorului impresia realității, a fost amenajată la Secția de Științele Naturii a Muzeului Județean.
David despre planurile cadru pentru liceu: Vom avea un trunchi comun pentru toate filierele
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi, referindu-se la planurile cadru pentru liceu, că va exista un trunchi comun pentru toate filierele, iar aceste planuri se vor aplica pentru elevii care vor intra în clasa a IX-a în anul școlar 2026-2027. 'Ponderea acestui trunchi comun în mod inevitabil se schimbă, în
Daniel David: Zero toleranță pentru violența în instituțiile de învățământ preuniversitar și superior
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi, cu prilejul Zilei Internaționale a nonviolenței în școli, că mesajul său este 'Zero toleranță' pentru violența în instituțiile de învățământ preuniversitar și superior. Mesajul său vine în contextul în care mai mult de jumătate dintre elevi se pl&
REPORTAJ Brăila: Școală cu icoane vechi de 100 de ani, tencuite de comuniști și descoperite în timpul renovării clădirii
Școala nr. 13 'Nedelcu Chercea' din Brăila, care va împlini în curând un secol de existență, este unică în țară prin tezaurul său neprețuit, respectiv icoane pictate în urmă cu aproape 100 de ani direct pe pereții fiecărei săli de curs și pe holuri, care au rezistat peste vreme, deși au fost tencuite în timpul campaniei ant
Bihor: Universitari orădeni, coautori la o carte despre tehnologiile moderne în științele educației
Un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea a realizat, împreună cu parteneri din mai multe țări europene, o cercetare științifică legată de utilizarea tehnologiilor moderne în educație, în special în domeniile educației speciale, finalizată cu elaborarea unui volum dedicat profesorilor, cu
Harghita: Elevii din județ, provocați de persoane publice să citească și în acest an de Ziua Națională a Lecturii
Elevii din Harghita vor fi provocați să citească, și în acest an, de mai multe persoane publice originare din județ, în cadrul unui eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean, cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii. Ajuns la cea de-a patra ediție, evenimentul 'Provocare la lectură - Ora de limba și literatura română... alt
ASE: Peste 12.000 de locuri pentru admiterea la licență, masterat și doctorat
Academia de Studii Economice (ASE) din București a pregătit o ofertă de școlarizare pentru anul universitar 2025-2026 de peste 12.000 de locuri la programele universitare de licență, masterat și doctorat. Este vorba de următoarele facultăți: Administrarea Afacerilor, cu predare în limbi străine, Administrație și Management Public, Buchar
Bacalaureatul continuă cu evaluarea competențelor la limba maternă
Candidații din partea minorităților naționale la prima sesiune a examenului de Bacalaureat vor susține, de miercuri și până vineri, proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației. Probele de evaluare a competențelor din cadrul primei sesiuni
VIDEO Daniel David: Programul 'Masă sănătoasă' - un mecanism fundamental; avem o problemă majoră legată de abandonul școlar
Programul 'Masă sănătoasă' este un 'mecanism fundamental', în contextul în care țara noastră are o problemă 'majoră' legată de abandonul școlar, a declarat, marți, după ședința de guvern, ministrul Educației, Daniel David. Executivul a adoptat Hotărârea privind instituirea Programului național 'Mas
Bihor: Povestea lui Dragobete pe înțelesul celor mici, într-un atelier de educație muzeală
Copiii orădeni din învățământul primar și gimnazial vor avea ocazia să cunoască povestea lui Dragobete și tradițiile acestei sărbători a iubirii într-un nou atelier de educație muzeală, organizat, în perioada 7 - 14 februarie, de Muzeul Țării Crișurilor Oradea. Acesta va fi susținut de muzeografa Lavinia Ungureanu, din
Ministerul Educației: Este datoria fiecărei generații să păstreze vie memoria victimelor Holocaustului
Ministerul Educației a evidențiat, într-un mesaj transmis luni, că este datoria fiecărei generații să păstreze vie memoria victimelor Holocaustului. 'Astăzi, 27 ianuarie, omagiem Ziua Internațion