logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Cîmpeanu: Persoanele care renunţă la titlul de doctor ar putea fi obligate să returneze statului sumele investite

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat, joi, că persoanele care decid să renunţe la titlul de doctor ar putea fi obligate să returneze toate sumele pe care statul le-a investit pentru obţinerea acestui titlu, iar universităţile în cauză să facă o analiză a lucrării, din perspectiva conţinutului ştiinţific.

Cîmpeanu a precizat, la o conferinţă de presă, că există mai multe propuneri în acest sens la proiectele legilor educaţiei, urmând să se decidă dacă vor rămâne în forma finală.

"În cazul în care o persoană decide să solicite renunţarea unilaterală la titlul de doctor, acea persoană va fi obligată prin lege să returneze toate sumele pe care statul român le-a investit pentru ca acea persoană să obţină titlul de doctor. Este, zic eu, o consecinţă firească şi de bun-simţ. Ea sigur că nu rezolvă întreaga problemă, dar responsabilizează. Dacă vrei să faci acest lucru, să ştii că va trebui să întorci universităţii care te-a finanţat de la bugetul de stat tot ceea ce statul român, prin universitate, a investit în pregătirea ta doctorală la care tu vrei să renunţi', a menţionat ministrul.

 



Cîmpeanu a spus că universitatea care propune acordarea titlului de doctor trebuie să facă o analiză a lucrării, inclusiv din perspectiva conţinutului ştiinţific.

"Ministerul Educaţiei consideră foarte corect ca, în situaţia în care se înregistrează o cerere de renunţare la titlul de doctor, universitatea care a propus acordarea acelui titlul de doctor să fie obligată să facă o analiză profundă din toate perspectivele, inclusiv din perspectiva conţinutului ştiinţific, inclusiv din perspectiva respectării normelor de etică şi deontologie universitară, în paralel cu cererea de renunţare la titlul de doctor. Sigur că cererea de renunţare la titlul de doctor trebuie să aibă o motivaţie afirmată din partea solicitantului. Dar, dincolo de afirmaţia cu privire la motivaţia renunţării la titlul de doctor, va exista în paralel şi o analiză temeinică a tezei de doctorat care a generat obţinerea titlului de doctor la care se doreşte renunţare", a adăugat Sorin Cîmpeanu.

El a precizat că dacă universitatea constată că teza care a generat obţinerea titlului de doctor a fost fără respectarea standardelor criteriilor ştiinţifice sau a normelor de deontologie universitară, se schimbă direcţia de la cerere de renunţare la titlul de doctor în cerere de retragere şi autosesizare.

Potrivit lui Cîmpeanu, Ministerul Educaţiei a fost obligat prin decizii ale instanţei să pună în aplicare solicitări de renunţare la titlul de doctor.

"Ministerul Educaţiei a fost obligat, prin mai multe decizii ale instanţelor judecătoreşti, să pună în aplicare solicitările de renunţare la titlul de doctor. Obligat de instanţă. Asta nu se discută nici pentru Ministerul Educaţiei, nici pentru alte entităţi. Deci această posibilitate există şi în momentul de faţă. Mai apoi am spus că nu ştim până nu vom parcurge toate propunerile, dacă sunt mai multe pro sau mai multe împotriva existenţei unei posibilităţi de renunţare. Dacă sunt mai multe, vor trebui să fie şi argumentate", a explicat ministrul Educaţiei.

Cîmpeanu a precizat că renunţarea la titlul de doctor nu are legătură cu prevenirea fenomenului de plagiat.

"Am precizat, de asemenea, că renunţarea nu are legătură nici cu prevenirea fenomenului de plagiat, nici pentru sancţionare. Dacă vorbim de sancţionare, pentru fenomenul de plagiat, finalitatea trebuie să fie în mod obligatoriu retragerea titlului de doctor. În acest proiect al Legii învăţământului superior, pentru prima oară sunt definite foarte clar lucrurile, inclusiv obligaţia Ministerului Educaţiei de a solicita în instanţă anularea ordinului de ministru prin care s-a acordat titlul de doctor. În lege există pentru prima oară obligaţia Ministerului Educaţiei de a face acest lucru, care se finalizează cu retragerea titlului de doctor, odată ce a fost anulat actul administrativ cu ordinul de ministru prin care a fost acordat titlul", a spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că în proiectul de lege sunt prevederi legate de cum trebuie să reacţioneze universităţile atunci când se constată existenţa fenomenului de plagiat.

"Existenţa acestui fenomen de plagiat se constată fie la nivelul universităţii, care are prima şansă să analizeze, să dea verdictul prin Comisia de etică, fie, dacă petentul este nemulţumit de decizia Comisiei de etică din universitate, am creat o structură specializată, profesionalizată, un nou CNATDCU, care se numeşte Consiliul Naţional de Etică a Titlurilor Universitare, care este o instanţă supremă de apel academic, către care se poate îndrepta orice petent nemulţumit de decizia Comisiei de etică din universităţi. Pe baza acestui verdict al unei instanţe supreme din punct de vedere academic, ministerul va fi obligat să întreprindă măsuri pentru retragerea titlului de doctor dacă a fost acordat prin ordin de ministru, cum au fost acordate toate cele 84.000 de titluri de doctor până acum, şi, dacă vorbim de cazuri viitoare, universitatea va fi obligată să întreprindă acelaşi demers pentru titlurile de doctor pe care le va acorda universitatea', a mai explicat ministrul. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu)

 

Citeşte şi:

 

* VIDEO Cîmpeanu: În maximum 3 ani, în România nu va mai exista nicio şcoală cu grup sanitar neconform

 

VIDEO Cîmpeanu: Rezultatul comisiei de verificare a tezei de doctorat - laudativ

 

VIDEO Cîmpeanu: Legile din pachetul "România Educată" vor intra în circuitul de avizare săptămâna viitoare

 

* VIDEO Cîmpeanu: Patrimoniul palatelor copiilor şi cluburilor şcolare, descentralizat

Afisari: 4

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 12-01-2025 12:28

Cluj: UBB, lider național în competițiile de cercetare organizate de UEFISCDI

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca informează că începe anul 2025 ca lider național în competițiile de cercetare organizate de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) continuă să obțină ce

Educatie - Stiinta 10-01-2025 16:46

VIDEO Ministrul Educației: Facem un diagnostic al sistemului; un raport ar urma să fie publicat la sfârșitul lunii mai

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că împreună cu consilierii săi lucrează la 'diagnosticul' sistemului de educație, iar un raport în acest sens ar urma să fie publicat la sfârșitul lunii mai.  

Educatie - Stiinta 10-01-2025 15:23

VIDEO Ministrul Educației: În zona de învățământ superior am văzut, în ultimii ani, unele tendințe pozitive

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, vineri, că în învățământul superior, datorită autonomiei universitare, există unele tendințe pozitive, calificând drept un câștig situarea în clasamentele internaționale între primele 1.500 de instituții de învățământ superior, în condițiile finanță

Educatie - Stiinta 10-01-2025 14:07

Arad: Sute de elevi din ultimul an de liceu nu s-au înscris la Bacalaureat

Sute de elevi din ultimul an de liceu, din județul Arad, nu s-au înscris pentru a susține probele în cadrul examenului național de Bacalaureat, conform datelor transmise, vineri, de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ), la solicitarea AGERPRES. Astfel, ISJ arată că în ultimul an de liceu sunt înscriși 2.591 de elevi, din

Educatie - Stiinta 10-01-2025 08:00

REPORTAJ/Vrancea: Buncărul IT din Focșani sau cum informatica poate dezvolta o comunitate

La Buncărul IT, găzduit în subsolul unei clădiri din Focșani unde, înainte de Revoluție, funcționa arestul Miliției, o mână de tineri au reușit în ultimii ani să repare, să îmbunătățească și să doneze peste 350 de calculatoare, tablete și telefoane unor copiii din comunitățile defavorizate sau către mai multe laboratoare școlare, ONG-uri și bibl

Educatie - Stiinta 09-01-2025 17:32

Tulcea: Inspectoratul Școlar dorește intensificarea activităților de consiliere cu părinții

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Tulcea a analizat situația celor trei elevi din școlile din municipiu care s-au sinucis în ultimele zile, pe fondul unor neînțelegeri cu părinții și a decis intensificarea activităților de consiliere realizate la nivelul unităților de învățământ, inclusiv cu părinții sau rudele cele mai apropiate ale copiilo

Educatie - Stiinta 09-01-2025 14:10

Gorj: Elev de clasa a VIII-a, de la Liceul Sportiv, înjunghiat de un coleg la școală

Un elev de clasa a VIII-a a fost transportat la spital după ce a fost înjunghiat de un coleg de clasă joi, în timpul unei pauze școlare, incidentul având loc la Liceul cu Program Sportiv din Târgu Jiu. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Gorj, Ioana Nanu, polițiștii din cad

Educatie - Stiinta 08-01-2025 15:43

Ordinul pentru aprobarea metodologiei privind promovarea a doi ani de studii într-unul singur, publicat în Monitorul Oficial

Ordinul ministrului Educației pentru aprobarea metodologiei privind promovarea a doi ani de studii într-un an școlar în învățământul preuniversitar a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial. Elevii capabili de performanțe școlare înalte pot promova doi ani de studii într-un an școlar, ca parte a pa

Educatie - Stiinta 08-01-2025 12:49

Ligia Deca, noul prorector al SNSPA

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a anunțat miercuri, în urma consultării Senatului univeristății, numirea fostului ministrul al Educației Ligia Deca în funcția de prorector al universității, cu responsabilități în domeniul relațiilor instituționale și proiectelor strategice. Potrivit unui comunicat de pres

Educatie - Stiinta 08-01-2025 12:13

ANOSR cere clarificări privind transportul feroviar al studenților

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a solicitat, miercuri, o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, precum și cu cei ai Autorității pentru Reformă Feroviară, cu scopul de a obține clarificări cu privire la operaționalizarea prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 156/2024 refer

Educatie - Stiinta 07-01-2025 10:00

Elevii se întorc la cursuri miercuri

Elevii se vor întoarce la cursuri miercuri, 8 ianuarie, după vacanţa de iarnă. Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, următoarea vacanţă va avea o săptămână şi va avea loc în perioada 10 februarie - 2 martie, după cum vor decide Inspectoratele şcolare judeţene şi cel al municipiului Bucureşti. Cursurile se vor d

Educatie - Stiinta 03-01-2025 11:13

Elevii se întorc la cursuri miercurea viitoare

Elevii se vor întoarce la cursuri miercuri, 8 ianuarie, după vacanţa de iarnă. Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, următoarea vacanţă va avea o săptămână şi va avea loc în perioada 10 februarie - 2 martie, după cum vor decide Inspectoratele şcolare judeţene şi cel al municipiului Bucureşti. C

Educatie - Stiinta 30-12-2024 12:20

ANOSR a depus la Guvern petiţia 'Scoateţi trenuleţul din ordonanţă!', cu 35.000 semnături

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a anunţat luni că a depus la Guvern o petiţie cu 35.000 de semnături prin care se solicită eliminarea din proiectul de ordonanţă de urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2025 a prevederilor care limitează reducerea la transportul feroviar pentru studenţi. &

Educatie - Stiinta 29-12-2024 22:48

UNSR: Decidenţii trebuie să înţeleagă că nu mai putem accepta compromisuri şi promisiuni deşarte

Uniunea Naţională a Studenţilor din România le solicită guvernanţilor restabilirea facilităţilor pentru studenţi şi elevi - de la burse şi transport gratuit, până la alte beneficii esenţiale, precum şi implementarea unor politici coerente, pe termen lung, care să trateze Educaţia ca pe un domeniu strategic şi nu ca pe un simplu capitol bugetar.

Educatie - Stiinta 27-12-2024 16:40

Daniel David: Am preluat portofoliul de ministru pentru a ajuta România să facă faţă unui demers izolaţionist

Noul ministru al Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, le-a transmis un mesaj colegilor săi de la Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, în care a explicat că a preluat portofoliul de ministru pentru a ajuta România euroatlantică să facă faţă unui ''demers bizar, izolaţionist, antiştiinţă''.