logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/ Elevii din Harghita, provocaţi la lectură de persoane publice; o altfel de lecţie de Limba şi literatura română

Image

Mai multe persoane publice au acceptat provocarea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Harghita de a fi modele pentru promovarea lecturii, în cadrul unui proiect derulat cu ocazia Zilei Naţionale a Lecturii, ministrul Tanczos Barna recomandându-le elevilor să citească romanul "Baltagul", de Mihail Sadoveanu, iar preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, încurajându-i să descopere "Romanul adolescentului miop", cartea lui Mircea Eliade.

 

 

Evenimentul intitulat "Provocare la lectură - Ora de limba şi literatura română...altfel" s-a adresat elevilor din ciclurile gimnazial şi liceal, secţia română şi secţia maghiară, s-a desfăşurat în mediul online, iar la el au participat aproximativ cinci mii de elevi din tot judeţul.

Iniţiatoarea proiectului, inspectorul de Limba şi literatura română Manuela Nicoleta Stîngă, a dezvăluit că toţi invitaţii au legătură cu Harghita şi toţi îşi fac meseria cu pasiune.

Rând pe rând, cei zece invitaţi le-au vorbit copiilor despre importanţa lecturii, dar şi despre cărţile care le-au plăcut pe vremea când erau elevi sau mai târziu, când au descoperit anumiţi autori.

Printre cei care au participat la proiect s-a numărat şi ministrul Mediului, Tanczos Barna, care, din biroul său de la Bucureşti, a mărturisit că dintre cărţile obligatorii de la şcoală i-a plăcut romanul "Baltagul", de Mihail Sadoveanu, întrucât l-a atras acţiunea, care semăna "cu a unui film western".

 

Tanczos Barna i-a îndemnat pe elevi să citească şi să găsească lecturi atractive, iar copiilor maghiari le-a spus că pot începe cu articole scurte de ziar sau chiar cu subtitrarea unor filme. În ciuda faptului că acum sunt preferate filmuleţele pe Youtube sau pe TikTok, "citirea unei cărţi frumoase lasă amintiri frumoase" - le-a transmis ministrul.

"Începeţi să citiţi, poate articole scurte, dar să citiţi, să aflaţi despre lume citind şi în limba română. Sau, un alt exerciţiu, dacă vă uitaţi la filme, porniţi subtitrarea în limba română, pentru că sunt foarte multe filme, englezeşti sau în alte limbi, pe care nu le înţelegeţi şi atunci, de ce nu, începeţi să citiţi subtitrarea. Este greu la început, merge textul foarte repede, dar este un exerciţiu bun şi puteţi începe şi aşa. Încă o dată, 'Baltagul' mie de aceea mi-a plăcut (pentru acţiune - n.r.) şi v-aş recomanda să citiţi o carte în limba română şi să vă căutaţi cărţi care oferă acţiune (...). Dacă nu puteţi porni cu o carte groasă, porniţi cu un ziar mai subţire şi cu articole scurte sau încercaţi să porniţi subtitrarea la câte un film", le-a spus ministrul Tanczos Barna.

Printre invitaţi s-a numărat şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care le-a recomandat copiilor "Romanul adolescentului miop", de Mircea Eliade, şi şi-a amintit că a scris şi el, în liceu, o autobiografie, pe care o reciteşte uneori şi îşi aduce aminte cu plăcere de amintirile din acea perioadă.

 

 

"Interesul pentru lectură se dezvoltă, eu cred, încetul cu încetul, începând din familie, apoi în şcoală, urmând apoi noi, cei care putem deveni exemple de urmat pentru generaţiile de tineri. Dragostea pentru lectură trebuie să pornească din suflet, din interior şi trebuie o decizie proprie de a începe", le-a spus el elevilor.

Potrivit preşedintelui CJ Harghita, cărţile dezvoltă imaginaţia, modelează personalitatea, dezvoltă empatia, abilităţile de comunicare sau gândirea critică, acestea fiind doar câteva argumente pentru a-i provoca la lectură pe participaţi.

Un alt invitat la această acţiune a fost inspectorul şcolar general Demeter Levente, care le-a recomandat copiilor să citească "Băieţii din strada Pál", roman semnat de scriitorul maghiar Ferenc Molnár, pe care l-a catalogat ca fiind ''o experienţă de lectură definitorie, nu numai pentru copilăria sa, ci şi pentru iubirea de a citi, până în ziua de astăzi".

 

 

De asemenea, medicul epidemiolog Sergiu Sîngeorzan a mărturisit că a descoperit pasiunea lecturii târziu, la 30 de ani, chiar dacă a citit în timpul studiilor toate cărţile şi cursurile de care are nevoie, şi le-a recomandat copiilor cartea lui Lorand Soares Szasz, "De la grădinar la business coach", îndemnându-i să-şi formeze obiceiul de a citi câteva pagini în fiecare zi, pentru că vor avea numai de câştigat.

Printre cei care i-au provocat pe copii la lectură s-au numărat şi actriţa Fincziski Andrea, din Odorheiu Secuiesc, care a propus cartea lui Daniel Keys, "Flori pentru Algernon", "care ne învaţă să fim mai sensibili faţă de oamenii care nu au posibilitatea ori intelectuală sau socială de a învăţa", procurorul Amalia Jere, care le-a recomandat copiilor cartea scrisă de Agatha Christie - "Moarte pe Nil" şi i-a încurajat să citească, pentru a-şi dezvolta imaginaţia, jurnalistul Cătălin Nunu, care a propus cartea "Banii în mişcare", a lui Iancu Guda, dar şi şeful Poliţiei din Odorheiu Secuiesc, Szanto Mihaly, care a venit cu două propuneri de lectură semnate de Jose Rodrigues Dos Santos - "Semn de viaţă" şi "Formula lui Dumnezeu".

Invitat special a fost şi actorul Pavel Bartoş, originar din Miercurea Ciuc, care, la rândul său, i-a îndemnat pe copii să citească şi să recitească, pentru a înţelege, punctând faptul că în meseria pe care o practică, în special în televiziune, cititul înseamnă evoluţie, pentru că îi îmbogăţeşte vocabularul.

Acţiunea dedicată Zilei Naţionale a Lecturii a fost încheiată de părintele franciscan Bojte Csaba, cel care conduce Fundaţia Sfântul Francisc, prin intermediul căreia are grijă de copii orfani sau aflaţi în situaţie materială precară.

Acesta le-a recomandat copiilor să citească Sfânta Scriptură, despre care a spus că este ca o busolă, care îi ghidează în viaţă.

 

 

"Merită să citim, să deschidem o carte, dar mai ales Cartea Cărţii - Sfânta Scriptură, să o luaţi în mână şi să citiţi. Că autorul acestei cărţi nu este prea departe de noi, este în inima noastră. Şi cuvântul Domnului schimbă viaţa noastră. Este ca o busolă care ne arată în ce direcţie să mergem, ce vorbe să spunem şi eu zic că este o carte foarte importantă şi foarte interesantă", a arătat părintele franciscan.

La proiectul ISJ Harghita au participat 131 de şcoli, cu aproximativ cinci mii de elevi, care timp de două ore au urmărit online recomandările la lectură ale invitaţilor.

Iniţiatoarea proiectului, Manuela Nicoleta Stîngă, a declarat pentru AGERPRES că au fost momente fascinante, iar copiii şi adulţii, deopotrivă, s-au simţit ca la spectacol.


"Invitaţii, cu siguranţă, au atins sufletele copiilor. Întâmplător sau nu, ideea 'Orei de limba şi literatura română... altfel' porneşte 'din dragoste', mai mult decât o senzaţie pe care ultimul nostru invitat a transmis-o. Au fost momente fascinante, cărţile alese erau un mister chiar şi pentru mine. Am ascultat în rând cu toţi copiii şi, aşa cum mi-au transmis şi alţi colegi, chiar m-am simţit ca la un spectacol, cu bilete în primul rând. Poate că am fost scenarist, regizor, actor, inginer de sunet şi de imagine, IT-ist începător, totuşi, spectacolul a fost, chiar şi pentru mine, o surpriză. Invitaţii - nemaipomeniţi, modele umane. Personal, m-am simţit provocată de fiecare dintre ei. Am citit majoritatea cărţilor prezentate, dar, ca întotdeauna, îmi dau seama că au mai rămas câteva. Mi-am notat numele autorilor şi titlurile. Ştiu ce voi face în următorul moment liber", a afirmat Manuela Nicoleta Stîngă.

Proiectul va continua şi în perioada următoare. Elevii care s-au simţit provocaţi de o anume carte sau de un anumit invitat au la dispoziţie 30 de zile pentru a o citi, în timpul liber, lectura putând să se facă şi în limba maghiară.

Profesorii vor iniţia discuţii pe tema cărţilor alese, iar elevii vor redacta, în limba română, o scrisoare adresată invitatului care i-a provocat la lectură.

Scrisorile vor fi scanate şi vor fi trimise Inspectoratului Şcolar, iar invitaţii vor alege maximum trei scrisori care le-au atras atenţia şi vor transmite inspectorului de specialitate numele autorilor şi şcoala de provenienţă.

Elevii selectaţi şi profesorii lor coordonatori vor primi bilete de acces la un centru spa din Odorheiu Secuiesc. AGERPRES/ (AS - autor: Gina Ştefan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: Inspectoratul Școlar Județean Harghita / Facebook, Tánczos Barna/Facebook

Afisari: 42

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 29-03-2025 21:04

Președintele interimar Ilie Bolojan a vizitat UVT; a discutat despre parcursul universităților românești în alianțele europene

Președintele interimar Ilie Bolojan a vizitat, sâmbătă, Universitatea de Vest din Timișoara, unde i-au fost prezentate unele dintre cele mai recente proiecte strategice derulate de instituția de învățământ superior, care au condus la dezvoltarea de capacități de educație și cercetare aflate la standarde europene. Potrivit unu

Educatie - Stiinta 28-03-2025 16:47

Constanța: Porții diminuate de mâncare pentru copii și condiții precare de igienă, descoperite la o grădiniță de Protecția Consumatorilor

Porții de mâncare diminuate și condiții de igienă deficitare sunt printre neregulile depistate la o grădiniță din Constanța de către comisarii de la Protecția Consumatorilor, unitatea de învățământ preșcolar fiind sancționată cu 25.000 lei, a informat, vineri, conducerea instituției. Șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatoril

Educatie - Stiinta 28-03-2025 16:13

Timiș: Condiții moderne de studiu, pentru UVT, în urma unei investiții de peste cinci milioane de euro

Aproximativ 15.000 de studenți ai Universității de Vest din Timișoara (UVT) vor beneficia de condiții moderne de învățare, în urma unei investiții de peste cinci milioane de euro, realizată cu ajutorul fondurilor europene. 'Prin aceste finanțări ne asigurăm că universitățile din regiunea noastră devin centre de excelență, capabile să pregăteasc

Educatie - Stiinta 28-03-2025 13:49

Satelitul românesc 'Corvus', prezentat vineri

Satelitul românesc 'Corvus', capabil să detecteze și să localizeze sursele de interferență radio de pe teritoriul României, cât și infrastructura de sol, a fost prezentat vineri, alături de principalele rezultate obținute în urma cercetărilor derulate.

Educatie - Stiinta 28-03-2025 12:58

Studiu Salvați Copiii: Aproape jumătate dintre copii petrec peste 6 ore pe zi în mediul digital

Intervalul de vârstă la care copiii utilizează rețelele de socializare a scăzut la 5 - 10 ani, iar aproape jumătate dintre copii (48,3%) petrec peste 6 ore pe zi în mediul digital, arată un studiul al organizației Salvați Copiii România. Conform unui studiu al organizației Salvați Copiii România (2025), aproape jumătate dintre copii (48

Educatie - Stiinta 28-03-2025 10:03

Workshop la USV Iași pe tema tehnologiilor digitale și a echipamentelor de precizie

Universitatea de Științele Vieții 'Ion Ionescu de la Brad' din Iași (USV) organizează, pe 31 martie, un workshop dedicat inovației. Evenimentul, organizat de Facultatea de Agricultură a USV Iași, va reuni experți, fermieri și studenți pentru a discuta despre impactul tehnologiilor digitale și al echipamentelor de precizie asupra perfor

Educatie - Stiinta 28-03-2025 10:00

Peste 800 de elevi din Vlăhița, implicați într-un proiect derulat de ADI Munții Harghita

Peste 800 de elevi din orașul Vlăhița sunt implicați într-un proiect câștigat de Consiliul Județean Harghita, prin Asociația de Dezvoltarea Intercomunitară (ADI) Munții Harghita, ce vizează educația privind protecția mediului. Potrivit informațiilor furnizate AGERPRES de directorul ADI Harghita, Madar Zsolt, proiectul se intituleaz

Educatie - Stiinta 27-03-2025 19:59

Doina Banciu: Academia Oamenilor de Știință are o echipă de elită, cu obiective comune în cercetare și educație

Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) trebuie să militeze pentru democrație, nediscriminare, obiectivitate și transparență și să construiască rețele de tineri profesioniști, având o echipă de elită, cu obiective comune în cercetare și educație, a declarat președintele acestei instituții, prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, joi, într-o confer

Educatie - Stiinta 27-03-2025 15:37

Participare de 93% la proba de Limba și literatura maternă din cadrul simulării bacalaureatului

Participarea la proba de Limba și literatura maternă din cadrul simulării examenului național de bacalaureat a fost de 93%, fiind prezenți 5.600 de elevi, a informat, joi, Ministerul Educației și Cercetării. 'Simularea probelor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat 2025 s-a încheiat astăzi, 27 martie, cu testul susținut de peste 5.600

Educatie - Stiinta 27-03-2025 13:44

Vrancea: Dialog între liceeni și actori la Teatrul Municipal Focșani, de Ziua Porților Deschise (GALERIE FOTO)

Câteva zeci de elevi ai Liceului de Artă ''Gheorghe Tattarescu'' din Focșani, de la clasa ''Arta Actorului'', au avut ocazia să învețe direct de la profesioniști, în cadrul Zilei Porților Deschise la Teatrul Municipal ''Maior Ghe. Pastia'', organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului.

Educatie - Stiinta 27-03-2025 10:47

Daniel David: Evaluarea PISA , în perioada 28 aprilie - 29 iunie

Evaluarea PISA se va derula în perioada 28 aprilie - 29 iunie, a anunțat, joi, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, într-o conferință de presă. ''În perioada 28 aprilie - 29 iunie 2025 se va derula evaluarea PISA. (...) Avem evaluarea clasică a competențelor la lectură, matematică și științe. Științele rep

Educatie - Stiinta 27-03-2025 10:26

Ministrul David îndeamnă cercetătorii să folosească infrastructurile de top de care dispun pentru a atrage fonduri europene

Guvernul a alocat, în ultimii ani, ''foarte mulți bani'' astfel încât multe institute de cercetare au infrastructuri de top, a declarat, joi, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, care a îndemnat cercetătorii români să realizeze proiecte astfel încât să atragă bani europeni în urma competițiil

Educatie - Stiinta 27-03-2025 10:10

Ministrul Educației le recomandă rectorilor să organizeze admiterea luând ca modele universități din Top 500

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, le-a recomandat joi rectorilor universităților din România să organizeze sesiuni de admitere care să corespundă unor bune practici de la una sau mai multe universități din Top 500. ''Rectorii și universitățile au autonomie universitară. Ministerul trebuie să păstreze autonomia univ

Educatie - Stiinta 27-03-2025 08:25

Programul ''Împreună prindem curaj'' - peste 1,5 milioane lei pentru prevenirea și reducerea violenței în școli

Ministrul Educației, Daniel David, a semnat un ordin prin care sunt alocate inspectoratelor școlare fonduri în valoare de 1.550.000 de lei pentru activități în cadrul programului ''Împreună prindem curaj'', care are drept scop prevenirea și reducerea violenței și a infracțiunilor în mediul școlar. '&

Educatie - Stiinta 27-03-2025 05:15

Simularea Bacalaureatului se încheie cu proba la Limba și litertura maternă

Elevii din partea minorităților naționale susțin joi proba la Limba și literatura maternă din cadrul simulării examenului național de Bacalaureat, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Simularea a început luni cu proba la Limba și literatura română, care a fost urmată marți de proba obligatorie a prof