logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Constanţa: Universitatea Ovidius propune finanţarea a două proiecte în valoare de aproape 92 de milioane de euro prin PNRR

Image

Conducerea Universităţii Ovidius din Constanţa (UOC) a transmis către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) propuneri de finanţare pentru construirea unui spital clinic universitar şi a unui centru regional de excelenţă în digitalizare, inovare şi transfer de tehnologie, a informat, luni, conducerea instituţiei de învăţământ superior.

Potrivit rectorului UOC, conf. univ. dr. Dan Marcel Iliescu, cele două obiective propuse pentru includerea în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) au valoarea totală de 91.700.000 de euro şi fac parte din Strategia de Dezvoltare Instituţională a universităţii.

"Prima investiţie propusă spre finanţare către MIPE este o infrastructură medicală de învăţământ, cercetare şi tratament, pe scurt un spital clinic universitar a cărui construire şi dotare este evaluată la 84.200.000 de Euro", a precizat Iliescu, citat într-un comunicat de presă.

Decanul Facultăţii de Medicină, conf. univ. dr. Doina Tofolean, spune că centrul medical va avea un rol esenţial în activitatea academică, prin participarea la studii clinice, cercetare interdisciplinară şi transdisciplinară de graniţă, beneficiind de contribuţia specialiştilor din cadrul celorlalte facultăţi ale Universităţii Ovidius, conform descrierii din fişa de reforme şi investiţii.

"Dacă va fi construit, viitorul spital clinic universitar, denumit de noi centru medical universitar complex, va răspunde atât nevoilor de sănătate publică, din regiune dar şi celor de pregătire a specialiştilor din domeniul sănătăţii, contribuind la rezolvarea problemelor sistemice ale serviciilor medicale din Dobrogea", a declarat Tofolean.

Conform comunicatului, proiectul propune o unitate de asistenţă ambulatorie, o unitate clinică cu facilităţi minim invazive şi o unitate de investigaţii paraclinice de înaltă performanţă, cele trei unităţi alcătuind un complex integrat şi coerent, menit să faciliteze activităţi de educaţie şi cercetare medicală de excelenţă.

Serviciile puse la dispoziţia populaţiei vor completa oferta celorlalte spitalele publice din judeţ, portofoliul de domenii medicale selectat fiind corelat şi cu programele naţionale de sănătate existente, atât cele derulate de Ministerul Sănătăţii, cât şi cele gestionate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Infrastructura propusă va oferi servicii complexe de asistenţă medicală şi va îmbina îngrijirea preventivă, curativă şi paliativă, mutând accentul de la tratament către prevenţie. Este vizată şi transformarea digitală a serviciilor de sănătate cu instrumente personalizate pentru prevenţie şi îngrijire centrată pe persoană dar şi prevenirea şi controlul infecţiilor nosocomiale.

Costul total al investiţiei este estimat la 84.200.000 de euro, pentru întreaga perioadă de implementare 2021 - 2026.

Al doilea obiectiv de investiţii, pentru care Universitatea Ovidius a depus o fişă de reforme şi investiţii ca propunere pentru PNRR, este crearea unui Centru regional de excelenţă în transformare digitală, inovare şi transfer de tehnologie în cadrul UOC.

Referitor la acest proiect, prorectorul pentru Cercetare şi inovare, prof. univ. dr. Mihai Gîrţu, spune că vizează formarea unei reţele de cel puţin şapte centre care să se integreze într-un sistem coerent de inovare la nivel naţional, deschis către colaborarea cu ecosistemele de inovare ale celorlalte state membre ale UE.

"Centrul de excelenţă în transformare digitală, inovare şi transfer de tehnologie poate fi dezvoltat în jurul unei universităţi, care joacă rolul de orchestrator şi centru de competenţe şi colaborează cu organizaţii cu roluri şi atribuţii complementare, relevante pentru îndeplinirea misiunii sale: asociaţii patronale reprezentative pentru mediul de afaceri regional, camere de comerţ, asociaţii reprezentative pentru administraţia locală/regională, firme de consultanţă cu experienţă în digitalizare, inovare şi antreprenoriat, clustere reprezentative la nivel regional", a subliniat Gîrţu.

Centrul de excelenţă şi inovare va permite studenţilor să dobândească abilităţi şi competenţe profesionale şi transversale cerute de angajatori prin colaborare transdisciplinară pentru elaborarea şi implementarea unor proiecte generate de nevoile firmelor şi comunităţilor regionale, creând specialişti cu competenţe multilaterale.

Costul total al investiţiei, pentru perioada de implementare 2021-2026, este estimat la 7.500.000 de euro. AGERPRES/(AS - autor: Nona Jalbă; editor: George Onea, editor online: Ada Vîlceanu)

 

Sursa foto:  Universitatea „Ovidius” din Constanța/Facebook.com

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 12-05-2025 15:09

Începe Evaluarea Națională la clasa a II-a; marți - prima probă

Elevii de clasa a II-a susțin în această săptămână Evaluarea Națională, prima probă având loc marți. Potrivit Ministerului Educației, calendarul Evaluării Naționale la clasa a II-a este următorul: * 13 mai - Limbă și comunicare (scris) - Limba română * 13 mai - Limbă și comunicare (scris) -

Educatie - Stiinta 12-05-2025 12:53

Tulcea: Elevi din nouă licee din județ participă la Maratonul de educație antreprenorială

Elevi din nouă licee din județul Tulcea participă, luni, la Teatrul 'Jean Bart' din municipiu, la Maratonul educației antreprenoriale, eveniment organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), în parteneriat cu Ministerul Educației și Universitatea de Vest din Timișoara. În cele două ediții anterioare ale evenimen

Educatie - Stiinta 11-05-2025 19:27

MEC: Șapte medalii pentru România la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025

Olimpicii români participanți la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025, desfășurată în Arabia Saudită, au reușit performanța obținerii a șapte medalii - două de aur, două de argint și trei de bronz, precum și o mențiune de onoare, țara noastră având statut de invitat la această competiție, informează, duminică, Ministerul Educației și Cercetării (MEC).

Educatie - Stiinta 10-05-2025 17:37

Prezidențiale2025/ Ministerul Educației: Politica este interzisă în școală

Ministerul Educației și Cercetării subliniază că politica este interzisă în școli, în contextul campaniei electorale aflată în desfășurare pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. 'Fiind în perioada campaniei electorale pentru poziția de președinte al României, trebuie să reamintim f

Educatie - Stiinta 10-05-2025 16:10

Iași: EUROINVENT - Expoziția Europeană a Creativității și Inovării și-a desemnat câștigătorii

Cele mai impresionante invenții din domeniul medicinei, automotive, tehnologiei avansate au fost premiate, sâmbătă, în ultima zi a celei de-a XVII-a ediții EUROINVENT - Expoziția Europeană a Creativității și Inovării, eveniment care s-a desfășurat la Palatul Culturii din Iași.

Educatie - Stiinta 10-05-2025 09:30

Iași: Studenții la Bioinginerie Medicală arată la Euroinvent că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte

Un grup de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie 'Grigore T.Popa' Iași demonstrează că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte, iar cu ajutorul unei imprimante 3D se poate schimba modul în care tratăm cazurile medicale dificile și, mai mult decât atât, se pot salva vieți încă din perioada intrauterină.

Educatie - Stiinta 09-05-2025 15:52

Program pilot pentru elevi despre protecția medicului, lansat de 'Let's Do It, Romania'

Programul pilot '#Doers School', dedicat școlilor care vor să educe elevii despre protecția mediului prin acțiuni concrete, creativitate și implicare civică, a fost lansat de asociația 'Let's Do It, Romania'. Potrivit unui comunicat remis vineri presei de asociație, proiectul pilot debutează cu un număr limitat de 20 de școli din toată țara

Educatie - Stiinta 09-05-2025 12:24

Timiș: Peste 800 de elevi au cântat Imnul Europei, dirijați de primarul Dominic Fritz

Peste 800 de elevi au cântat Imnul Europei - creația beethoveniană 'Odă Bucuriei', dirijați de primarul municipiului Timișoara, în deschiderea Olimpiadei Naționale a Corurilor, care se desfășoară pentru prima dată în orașul de pe Bega. 'Le mulțumesc pentru invitația de a veni alături de ei și a dirija. Azi, de Ziu

Educatie - Stiinta 09-05-2025 10:32

Bihor: Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, va susține conferința 'Niceea 1700', la Oradea

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, va susține pe 15 mai, la Oradea, conferința 'Niceea 1700', eveniment cuprins în calendarul Zilelor Muzeului Țării Crișurilor. Potrivit informării transmise vineri de conducerea muzeului, conferința are ca scop să exploreze contextul istoric, originile, influențele juridice și r

Educatie - Stiinta 09-05-2025 06:00

Astronauți celebri, prezenți la SpaceFEST 2025 - Politehnica București

SpaceFEST - ediția a treia, la care și-au anunțat prezența și astronauți cunoscuți la nivel mondial, va avea loc, de vineri până duminică, în campusul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București. Evenimentul este organizat de Politehnica, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu A

Educatie - Stiinta 09-05-2025 06:00

Universitatea din București organizează, vineri și sâmbătă, primul FestivALL dedicat elevilor

Universitatea din București (UB) va organiza, vineri și sâmbătă, primul FestivALL UB dedicat elevilor care își doresc să descopere viața de student în București, eveniment care va avea loc în Grădina Botanică. Accesul este gratuit și se va realiza în baza brățării de acces care poate fi obținută după accesarea lin

Educatie - Stiinta 08-05-2025 14:26

Ministrul Educației va prezenta, luni, 'Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România'

Ministrul Daniel David va prezenta, luni, un raport cu privire la educația și cercetarea din România, despre realizări și noi reforme în domeniu. Conform unui comunicat de presă al ministerului transmis joi, documentul este intitulat 'Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România. Realizările prezente și i

Educatie - Stiinta 08-05-2025 08:48

Buzău: Consiliul Județean al Elevilor a lansat campania de conștientizare 'Când nu votezi, iei o absență nemotivabilă de la viitor!'

Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Buzău a lansat o campanie de informare și conștientizare cu privire la necesitatea tinerilor de a-și exprima votul în turul II al alegerilor prezidențiale, în contextul în care, la primul tur, mai puțin de 10% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au mers la urne.

Educatie - Stiinta 07-05-2025 15:52

Ministerul Educației și Cercetării: 10.362 de elevi vor participa la Studiul PISA

Un număr de 10.362 de elevi de 15 ani din 321 de unități de învățământ din România vor participa la Faza principală a studiului PISA 2025 care este administrată de Institutul de Științe ale Educației în perioada 12 mai - 9 iunie. PISA (Programme for International Student Assessment) reprezintă Programul pentru Evaluarea

Educatie - Stiinta 07-05-2025 14:30

Cluj: USAMV îi învață pe elevi despre biotehnologii în artă, falsuri alimentare, comportamentul și bunăstarea animalelor

Reprezentanții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca îi vor învăța pe elevi despre biotehnologii în artă, falsuri alimentare, biotopul acvacol, comportamentul și bunăstarea animalelor sau viața albinelor și a viermilor de mătase, în cadrul unui eveniment care va fi organizat pe 10 mai, cu denumirea 'Green