REPORTAJ Dolj: Sute de copii, prezenţi la "Noaptea cercetătorilor" de la Universitatea din Craiova

Sute de copii de toate vârstele au participat vineri seara, pentru câteva ore, la o întâlnire cu ştiinţa la Universitatea din Craiova, în "Noaptea cercetătorilor", un eveniment cu experimente amuzante, tehnologie de ultimă oră şi prezentări interactive pentru publicul larg, pe teme de interes ştiinţific.
În cadrul evenimentului au fost organizate ScienceCafé, standuri de prezentare ale facultăţilor Universităţii din Craiova şi ale sponsorilor, concursuri cu premii pentru elevi de liceu şi gimnaziu, dans, activităţi destinate copiilor, screening oftalmologic gratuit pentru copii şi bunici.
În holul central al clădirii Universităţii din Craiova au putut fi vizitate standuri cu experimente şi tehnologie modernă, din variate domenii ale ştiinţei: fizică, chimie, matematică, informatică, horticultură, agricultură, mecanică, geologie, inginerie electrică, automatică, educaţie fizică, kinetoterapie, litere, pictură, baze de date. Fiecare experiment a fost prezentat într-un mod cât mai simplu şi atractiv de către cercetători, profesori, doctoranzi, studenţi, specialişti în domeniu, astfel încât fenomenele ştiinţifice să fie înţelese de cei prezenţi la eveniment, indiferent de nivelul cunoştinţelor.
Facultatea Horticultură din Craiova, de exemplu, a venit cu un microscop pentru a le arăta elevilor de toate clasele alcătuirea internă a plantelor şi animalelor.
"Încercăm să-i determinăm să cunoască nu numai ce văd cu ochiul liber, ci să vadă şi partea nevăzută a corpului plantelor şi animalelor, diversitatea morfologică, structurală şi celulară a organismelor vegetale şi animale. La microscop avem o secţiune făcută printr-o tulpină de dovleac, pentru a arăta mai multe tipuri de celule şi ţesuturi din corpul plantelor, începând cu cele protectoare şi continuând cu cele conducătoare, fundamentale şi mecanice. Vrem să subliniem de ce tulpina de dovleac se întinde pe sol şi nu urcă: pentru că scheletul ei osos este slab dezvoltat, dacă este să facem analogie cu lumea animală sau cu plantele lemnoase", a declarat Daniel Răduţoiu, botanist la Facultatea de Horticultură a Universităţii din Craiova.
Facultatea de Ştiinţe Sociale a venit cu machete de avioane, tancuri, soldăţei din al Doilea Război Mondial, cu intenţia de a demonstra că istoria se poate face şi altfel, nu numai din cărţi, ci şi prin aceste machete care sunt o atracţie pentru copii.
"În felul acesta le putem dezvolta copiilor interesul pentru istorie, să cunoască mai mult despre trecutul nostru. Avem şi partea cealaltă cu lucrări de istorie din secolul al XIX-lea sau început de secol XX, care constituie baza documentară, sursele documentare pentru a reda evenimentele aşa cum au fost ele în realitate. Este o seară specială, segmentul vizitatorilor este de la copii foarte mici până la cei mai maturi şi intenţia noastră este de a-i atrage pe toţi să îşi cunoască mai bine istoria. În spatele fiecărui personaj sau al fiecărei machete de avion sau de tanc stă o întreagă istorie, pentru că sunt tancuri care au fost produse doar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de asemenea, sunt avioane care au zburat doar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, deci, în spate se află o întreagă istorie, de la construcţia primului motor, la apariţia avionului biplan şi la cel cu reacţie din ziua de azi", a afirmat decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova, Sorin Damean.
Dragoş Cârciumariu, de la Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică, a prezentat trei maşini inteligente autonome construite de el, care au trei modalităţi diferite de a recunoaşte pista. "Cea mai avansată recunoaşte semnele de circulaţie, recunoaşte intersecţiile, aşa cum procedează un şofer, este capabilă să depăşească, să parcheze. Celelalte două sunt maşini de viteză care funcţionează pe un traseu alb şi negru", a explicat el.
Medicul rezident endocrinolog Andrei Costache a venit cu un ecograf portabil în ideea de a-i determina pe cei prezenţi să înţeleagă că trebuie să meargă periodic la un control medical de rutină.
"Pentru că ideea evenimentului este de a populariza diverse elemente de ştiinţă, unul dintre dispozitivele pe care le prezentăm astăzi publicului este acest ecograf portabil. Este un dispozitiv care vede diverse organe, forme, anomalii de structură etc.. Principiul metodic se bazează pe emiterea de ultrasunete, recepţionarea şi, în baza proprietăţilor ultrasunetelor recepţionate, aparatul generează o imagine în tonuri de gri, imaginea reprezentând informaţia venită din interiorul pacientului, care, dispusă sub formă de imagine, îi permite medicului, în funcţie de pregătire şi experienţă, să observe diverse anomalii, variaţii ale normalului sau patologii pe care ulterior le interpretează, pune un diagnostic, iniţiază o schemă de tratament etc. Ecografele portabile au în general o calitate puţin mai scăzută a imaginii decât cele fixe, dar au avantajul că îl pot transporta la bolnavii nedeplasabili, pot să fac screening cu el, pot să merg cu el pe stradă, îl închid şi este ca un laptop. Tehnica ecografului este una cu care oamenii trebuie să aibă contact, este o tehnică rapidă, sigură, care nu creează disconfort pacientului şi nu necesită nici pregătirea pacientului. Şi atunci este normal ca şi cei mici şi cei mari să ştie că trebuie să mai meargă din când în când la un control de rutină, să ştie că nu este nimic de care trebuie să se sperie", le-a explicat Andrei Costache vizitatorilor.
Elevii Colegiului "Ştefan Odobleja" din Craiova au venit cu o platformă de săltat cilindri, dispozitive pe care le programează şi cărora le concep schema electrică, după cum a explicat elevul Daniel Gabriel Voinea.
Mihaela Tinca Udriştoiu, responsabilul evenimentului, a afirmat că de cinci ani "Noaptea cercetătorilor" atrage foarte mulţi copii, iar anul acesta organizatorii au decis să le ofere acestora şi screening oftalmologic.
"Avem standuri cu experimente şi tehnologie pentru publicul larg explicate de către cercetători, de către studenţi şi doctoranzi, avem activităţi pentru copii care pot confecţiona diverse obiecte pornind de la lucruri simple, de la numere, de la animale, se pot picta pe faţă, pot merge la screening oftalmologic gratuit, pentru că am constatat că unul dintre motivele abandonului şcolar este starea slabă de vedere a copiilor: copilul merge din ce în ce mai în spate în clasă şi în final abandonează, mai ales atunci când nu există nici sprijinul familiei. Suntem fericiţi că putem deschide weekendul pentru atât de mulţi copii, părinţi şi bunici şi ne bucurăm că sunt alături de noi. Avem concursuri cu premii pentru elevii de gimnaziu şi pentru cei de liceu pe teme legate de ştiinţă, îi avem alături şi pe sponsori, pentru că este un eveniment pentru comunitate care a devenit o tradiţie în Craiova", a spus Mihaela Udriştoiu.
Prin prisma ultimelor descoperiri, în cadrul ScienceCafé, profesorul Lars Brink, de la Institutul de Tehnologie Chalmers, membru al Academiei Suedeze de Ştiinţe şi membru al Comitetului Nobel pentru Fizică, a susţinut o prezentare despre găurile negre, urmată de o interacţiune cu publicul larg şi sesiune de autografe.
"Noaptea cercetătorilor" este un eveniment care se desfăşoară anual, simultan în peste 350 de oraşe din Europa, cu sprijinul Comisiei Europene, aducând ştiinţa sub reflector, în mijlocul publicului. Tema anului 2019 este "Handle with Science" /"Tratează cu ştiinţă", un îndemn de a folosi "mintea ştiinţifică" în faţa provocărilor societăţii actuale - pseudoştiinţă, fakenews, ideologii inflexibile.
"Universitatea din Craiova s-a alăturat eforturilor a douăsprezece dintre cele mai prestigioase universităţi şi institute de cercetare din România. Printre parteneri menţionăm Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iaşi, Institutul de Ştiinţe Spaţiale, Institutul de Fizică Atomică, ELI - Extreme Light Infrastructure, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai, Institutul pentru Fizica Pământului, Universitatea de Vest din Timişoara. Este o unire de forţe fără precedent pentru promovarea ştiinţei", a subliniat Udriştoiu. AGERPRES/(A - autor: Maria Mitrică, editor: Antonia Niţă, editor online: Alexandru Cojocaru)
Citiţi şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
MEC: Șapte medalii pentru România la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025
Olimpicii români participanți la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025, desfășurată în Arabia Saudită, au reușit performanța obținerii a șapte medalii - două de aur, două de argint și trei de bronz, precum și o mențiune de onoare, țara noastră având statut de invitat la această competiție, informează, duminică, Ministerul Educației și Cercetării (MEC).
Prezidențiale2025/ Ministerul Educației: Politica este interzisă în școală
Ministerul Educației și Cercetării subliniază că politica este interzisă în școli, în contextul campaniei electorale aflată în desfășurare pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. 'Fiind în perioada campaniei electorale pentru poziția de președinte al României, trebuie să reamintim f
Iași: EUROINVENT - Expoziția Europeană a Creativității și Inovării și-a desemnat câștigătorii
Cele mai impresionante invenții din domeniul medicinei, automotive, tehnologiei avansate au fost premiate, sâmbătă, în ultima zi a celei de-a XVII-a ediții EUROINVENT - Expoziția Europeană a Creativității și Inovării, eveniment care s-a desfășurat la Palatul Culturii din Iași.
Iași: Studenții la Bioinginerie Medicală arată la Euroinvent că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte
Un grup de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie 'Grigore T.Popa' Iași demonstrează că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte, iar cu ajutorul unei imprimante 3D se poate schimba modul în care tratăm cazurile medicale dificile și, mai mult decât atât, se pot salva vieți încă din perioada intrauterină.
Program pilot pentru elevi despre protecția medicului, lansat de 'Let's Do It, Romania'
Programul pilot '#Doers School', dedicat școlilor care vor să educe elevii despre protecția mediului prin acțiuni concrete, creativitate și implicare civică, a fost lansat de asociația 'Let's Do It, Romania'. Potrivit unui comunicat remis vineri presei de asociație, proiectul pilot debutează cu un număr limitat de 20 de școli din toată țara
Timiș: Peste 800 de elevi au cântat Imnul Europei, dirijați de primarul Dominic Fritz
Peste 800 de elevi au cântat Imnul Europei - creația beethoveniană 'Odă Bucuriei', dirijați de primarul municipiului Timișoara, în deschiderea Olimpiadei Naționale a Corurilor, care se desfășoară pentru prima dată în orașul de pe Bega. 'Le mulțumesc pentru invitația de a veni alături de ei și a dirija. Azi, de Ziu
Bihor: Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, va susține conferința 'Niceea 1700', la Oradea
Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, va susține pe 15 mai, la Oradea, conferința 'Niceea 1700', eveniment cuprins în calendarul Zilelor Muzeului Țării Crișurilor. Potrivit informării transmise vineri de conducerea muzeului, conferința are ca scop să exploreze contextul istoric, originile, influențele juridice și r
Astronauți celebri, prezenți la SpaceFEST 2025 - Politehnica București
SpaceFEST - ediția a treia, la care și-au anunțat prezența și astronauți cunoscuți la nivel mondial, va avea loc, de vineri până duminică, în campusul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București. Evenimentul este organizat de Politehnica, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu A
Universitatea din București organizează, vineri și sâmbătă, primul FestivALL dedicat elevilor
Universitatea din București (UB) va organiza, vineri și sâmbătă, primul FestivALL UB dedicat elevilor care își doresc să descopere viața de student în București, eveniment care va avea loc în Grădina Botanică. Accesul este gratuit și se va realiza în baza brățării de acces care poate fi obținută după accesarea lin
Ministrul Educației va prezenta, luni, 'Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România'
Ministrul Daniel David va prezenta, luni, un raport cu privire la educația și cercetarea din România, despre realizări și noi reforme în domeniu. Conform unui comunicat de presă al ministerului transmis joi, documentul este intitulat 'Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România. Realizările prezente și i
Buzău: Consiliul Județean al Elevilor a lansat campania de conștientizare 'Când nu votezi, iei o absență nemotivabilă de la viitor!'
Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Buzău a lansat o campanie de informare și conștientizare cu privire la necesitatea tinerilor de a-și exprima votul în turul II al alegerilor prezidențiale, în contextul în care, la primul tur, mai puțin de 10% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au mers la urne.
Ministerul Educației și Cercetării: 10.362 de elevi vor participa la Studiul PISA
Un număr de 10.362 de elevi de 15 ani din 321 de unități de învățământ din România vor participa la Faza principală a studiului PISA 2025 care este administrată de Institutul de Științe ale Educației în perioada 12 mai - 9 iunie. PISA (Programme for International Student Assessment) reprezintă Programul pentru Evaluarea
Cluj: USAMV îi învață pe elevi despre biotehnologii în artă, falsuri alimentare, comportamentul și bunăstarea animalelor
Reprezentanții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca îi vor învăța pe elevi despre biotehnologii în artă, falsuri alimentare, biotopul acvacol, comportamentul și bunăstarea animalelor sau viața albinelor și a viermilor de mătase, în cadrul unui eveniment care va fi organizat pe 10 mai, cu denumirea 'Green
Universitatea din București organizează primul FestivALL dedicat elevilor, în perioada 9 - 10 mai
Universitatea din București (UB) va organiza, în perioada 9 - 10 mai 2025, primul FestivALL UB dedicat elevilor care își doresc să descopere viața de student în București, eveniment care va avea loc în Grădina Botanică 'Dimitrie Brandza'. 'Primul FestivALL UB va transforma Grădina Botanică a Universității di
Mureș: Parteneri din zece țări, la un eveniment universitar dedicat impulsionării economiei circulare în regiunea Dunării
Parteneri din zece țări au participat, marți, la Târgu Mureș, la conferința internațională 'Saltul digital în economia circulară: deblocarea potențialului pentru o regiune a Dunării mai ecologice', dedicată impulsionării economiei circulare în regiunea Dunării prin digitalizare și inovare.