logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Harghita: Record de participare la un concurs de limbă română pentru elevi maghiari, desfăşurat la Miercurea Ciuc

Imagine din galeria Agerpres

Peste 300 de elevi, din judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov s-au întrecut vineri, la Miercurea Ciuc, la un concurs de limba română, devenit tradiţional şi care în acest an înregistrează un record de participare.

Concursul de competenţe lingvistice în limba română pentru minorităţi, "Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!", a ajuns la a XVI-a ediţie, se adresează elevilor din clasele V-XII de la şcolile cu predare în limba maghiară şi este găzduit de Colegiul Naţional "Marton Aron" din Miercurea Ciuc.

Iniţiatoarea demersului este profesoara de limba română dr. Maria Sturzu care, alături de ceilalţi profesori de la Colegiul Naţional "Marton Aron", susţine că acest concurs are rolul de a-i încuraja pe elevii maghiari să comunice în limba română şi le oferă acestora posibilitatea de a-şi testa cunoştinţele.

"În primul rând, probele de concurs sunt construite într-o aşa manieră, încât să vizeze strict comunicarea uzuală şi nu neapărat programa de Limba şi literatura română (...) Nu ne interesează programa pentru că noi, cel puţin cei care participăm la acest concurs de 17 ani, suntem preocupaţi de modul în care se poate comunica, se poate învăţa să comunici şi nu neapărat de a învăţa nişte unităţi, nişte teme, nişte opere. Nu spun că ele nu sunt necesare pentru examenele de bacalaureat sau cele pe care le vor da elevii în viitor, dar toate pornesc de la comunicare. Îmi scria un elev, acum două zile, într-un text argumentativ: degeaba studiezi Enigma Otiliei a lui Călinescu, un roman important, totuşi, din programa de Bacalaureat, când tu, de fapt, nu poţi să foloseşti 20 de cuvinte în frazele tale personale fără nicio greşeală", a declarat presei profesoara Maria Sturzu.

Prezent la festivitatea de deschidere a concursului, prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei a vorbit despre importanţa acestei competiţii şi despre faptul că elevii maghiari trebuie să aibă un viitor în România.

"Această competiţie are o importanţă majoră, în primul rând pentru faptul că se înţelege foarte clar că în România este nevoie ca şi minorităţile naţionale să cunoască limba ţării în care locuiesc. Mai mult decât atât, e foarte important ca aceşti copii, ai noştri, ai tuturor, să aibă un viitor în primul rând în această ţară", a arătat prefectul Harghitei.

El a punctat faptul că acest demers este girat de Ministerul Educaţiei şi a amintit că Instituţia Prefectului, care sprijină organizarea concursului de mai mulţi ani, a fost premiată ca exemplu de bune practici la o competiţie organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi că întrecerea destinată elevilor maghiari a fost înscrisă şi în Carta diversităţii europene, care există în fiecare instituţie europeană de la Bruxelles.

Inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu, a arătat că activitatea este una "de suflet' şi a subliniat importanţa respectării limbii, culturii şi tradiţiilor celuilalt.

"Este o activitate nu doar de bună practică ci, aş spune eu, este o activitate de suflet, prin care unul întinde mâna către celălalt, iar acea mână întinsă trebuie primită, acceptată şi strânsă, pentru că doar împreună putem să facem lucruri frumoase. Cred că este important să ne respectăm cultura, limba, tradiţiile şi faptul că acest concurs se adresează elevilor minorităţilor naţionale este un lucru deosebit", a spus inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glocdeanu.

Gazda acestui eveniment, directorul Colegiul Naţional "Marton Aron" din Miercurea Ciuc, Varga Laszlo, a propus ca ediţia din acest an a concursului să fie dedicată cărturarului Ion Căianu, a cărui moştenire vizează prietenia şi convieţuirea paşnică.

"În municipiul Miercurea Ciuc şi în judeţul Harghita, anul acesta este declarat anul memorial Kajoni, la iniţiativa Centrului Cultura Judeţean Harghita, pentru că se împlinesc 390 de ani de la naşterea marelui cărturar Joannes Kajoni, în formă latină, care este cunoscut în cultura maghiară sub numele de Kájoni János, iar în cultura română sub numele de Ioan Căianu. Pentru că, trebuie să ştiţi că această personalitate, de o complexitate extraordinară şi de o erudiţie de nivel european, era de orgine română şi a devenit conducătorul mănăstirii franciscane din Şumuleu Ciuc, care nu peste multă vreme va primi vizita Sanctităţii Sale, Papa Francisc. Moştenirea lui Kájoni János/ Ion Căianu este simbolică din punctul de vedere al concursului şi eu propun să dedicăm ediţia aceasta memoriei marelui cărturar, pentru că el simbolizează prietenia, convieţuirea, acele valori în care credem şi noi în numele cărora am iniţiat şi am sprijini acest concurs, care serveşte înţelegerea şi însuşirea limbii române, sprijinirea comunicării şi a convieţuirii paşnice, de nivel european şi pe meleagurile noastre", a afirmat Varga Laszlo.

La ediţia din acest an a concursului au participat 310 de elevi, reprezentanţi ai unui număr de 50 de şcoli, din 30 de localităţi ale judeţelor Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov.

Elevii clasaţi pe primele locuri şi profesorii coordonatori vor merge într-o excursie de o zi, la Bucureşti, şi vor fi premiaţi la sediul Guvernului României.

Copii vor primi premii constând în diplome şi cărţi, oferite de sponsorii şi partenerii concursului, Guvernul României, Instituţia Prefectului judeţului Harghita, Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea Ciuc şi Fundaţia Marton Aron. AGERPRES / (A-AS-autor: Gina Ştefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 17-04-2025 12:48

Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '

Educatie - Stiinta 17-04-2025 11:15

Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam

Educatie - Stiinta 16-04-2025 18:51

Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare

Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost

Educatie - Stiinta 16-04-2025 17:15

Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur

Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti

Educatie - Stiinta 16-04-2025 16:27

Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică

Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria

Educatie - Stiinta 16-04-2025 14:52

Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat

Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe

Educatie - Stiinta 16-04-2025 13:36

CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială

Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro

Educatie - Stiinta 16-04-2025 10:08

Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d

Educatie - Stiinta 16-04-2025 08:34

Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor

Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,

Educatie - Stiinta 15-04-2025 14:50

Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot

O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să

Educatie - Stiinta 15-04-2025 13:44

Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus

Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co

Educatie - Stiinta 14-04-2025 16:24

Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de

Educatie - Stiinta 14-04-2025 11:43

Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc

Educatie - Stiinta 12-04-2025 08:00

REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii

Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par

Educatie - Stiinta 11-04-2025 20:59

Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu