logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ministrul Hurduc: Ar trebui investit mai mult în cercetare

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul Cercetării şi Inovării, Nicolae Hurduc, a declarat, marţi, că problema cu care se confruntă cercetarea din România e legată de decalajul care a fost între Europa de Est şi cea de Vest şi că ar trebui investit mai mult în cercetare.

"În principiu, avem o problemă legată de decalajul care a fost între Europa de Est şi Europa de Vest. Normal că ţările din vest au un nivel mult mai bun decât noi, au avut un alt start şi ar trebui investit mai mult în cercetare", a afirmat Hurduc, pentru AGERPRES, cu prilejul vizitei unei delegaţii a miniştrilor cercetării şi inovării din state membre ale UE la Centrul de Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse şi Procese Inovative (CAMPUS) din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB).

El a spus că nivelul cercetării din România este în prezent "foarte eterogen". "Sunt institute foarte bune, poate la nivel mondial din punct de vedere calitativ şi sunt institute cu mai puţine performanţe, depinde de profil, pentru că sistemul nostru de cercetare e foarte larg, el începe cu cercetarea - să spunem - din domeniul agricol şi se termină cu aerospaţială, deci sunt diferenţe foarte mari de domenii de cercetare. Evident că în zona de agricultură publicaţii internaţionale care contorizează nivelul institutelor sunt mai puţine decât în zona de fizica materialelor - să spunem - nanotehnologii şi atunci în mod firesc clasificarea acestor institute este mai greu de făcut decât a celor care lucrează pe zonele la modă acum, pe sănătate, pe nanotehnologii, pe bioinginerie medicală, de exemplu, unde sunt domenii foarte fierbinţi. Mi-e foarte greu să dau un nivel mediu al cercetării în România", a adăugat Hurduc.

Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, a declarat, pentru AGERPRES, că este extrem de important ca în timpul Preşedinţiei sale la Consiliul UE România să arate că este o ţară care produce valoare.

"Suntem prima forţă în Europa din punctul de vedere al IT-ului, putem demonstra că suntem o forţă, poate nu prima, dar o forţă în cercetarea europeană şi putem să schimbăm societatea şi Europa din România. E extrem de important să arătăm că putem face, pentru că de foarte multe ori lumea are impresia că vine aici într-o ţară bananieră şi are impresia că suntem aici oameni care doar producem forţă de muncă pe care să o folosească ieftin mai departe. Nu, putem să producem şi cercetare, servicii, produse în România de foarte bună calitate", a spus Costoiu.

El a subliniat importanţa dotărilor şi a investiţiei în resursa umană. "Echipamentele, dotările sunt foarte importante şi investiţia în resursa umană. Noi am reuşit să reducem plecarea tinerilor cercetători din România şi din universitatea noastră pentru că le-am pus la dispoziţie o infrastructură foarte bună", a afirmat Costoiu.

Potrivit rectorului, UPB are în prezent peste 30.000 de studenţi în campusurile sale şi realizările acestei universităţi sunt "de nivel mondial".

În cadrul vizitei la CAMPUS, peste 20 de miniştri ai cercetării din state membre ale UE au putut vedea, printre altele, echipamente în zona de bioinginerie, un laborator cu drone dezvoltate în UPB, proiecte de roboţi pentru aria medicală şi un laborator de prelucrare a datelor din imagini.

Vizita a avut loc în contextul Reuniunii informale a miniştrilor cercetării şi inovării din statele membre ale Uniunii Europene, manifestare programată miercuri, la Palatul Parlamentului. AGERPRES/(A - autor: Iulia Carciog, editor: Antonia Niţă, editor online: Daniela Juncu)

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 03-01-2025 11:13

Elevii se întorc la cursuri miercurea viitoare

Elevii se vor întoarce la cursuri miercuri, 8 ianuarie, după vacanţa de iarnă. Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, următoarea vacanţă va avea o săptămână şi va avea loc în perioada 10 februarie - 2 martie, după cum vor decide Inspectoratele şcolare judeţene şi cel al municipiului Bucureşti. C

Educatie - Stiinta 30-12-2024 12:20

ANOSR a depus la Guvern petiţia 'Scoateţi trenuleţul din ordonanţă!', cu 35.000 semnături

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a anunţat luni că a depus la Guvern o petiţie cu 35.000 de semnături prin care se solicită eliminarea din proiectul de ordonanţă de urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2025 a prevederilor care limitează reducerea la transportul feroviar pentru studenţi. &

Educatie - Stiinta 29-12-2024 22:48

UNSR: Decidenţii trebuie să înţeleagă că nu mai putem accepta compromisuri şi promisiuni deşarte

Uniunea Naţională a Studenţilor din România le solicită guvernanţilor restabilirea facilităţilor pentru studenţi şi elevi - de la burse şi transport gratuit, până la alte beneficii esenţiale, precum şi implementarea unor politici coerente, pe termen lung, care să trateze Educaţia ca pe un domeniu strategic şi nu ca pe un simplu capitol bugetar.

Educatie - Stiinta 27-12-2024 16:40

Daniel David: Am preluat portofoliul de ministru pentru a ajuta România să facă faţă unui demers izolaţionist

Noul ministru al Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, le-a transmis un mesaj colegilor săi de la Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, în care a explicat că a preluat portofoliul de ministru pentru a ajuta România euroatlantică să facă faţă unui ''demers bizar, izolaţionist, antiştiinţă''.

Educatie - Stiinta 23-12-2024 15:22

Daniel David: Vom face o comisie de experţi care să facă analiza referitoare la homeschooling

Daniel David, propus pentru a prelua portofoliul Educaţiei şi Cercetării în noul Guvern, a declarat luni că va face o comisie de experţi care să analizeze situaţia homeschooling-ului în ţara noastră. Daniel David a fost întrebat la audierile din comisiile parlamentare de specialitate care este opinia sa în legătură cu h

Educatie - Stiinta 23-12-2024 14:37

Program de guvernare/Reducerea abandonului şcolar şi învăţământul dual, prioritare la Ministerul Educaţiei şi Cercetării

Reducerea abandonului şcolar, consolidarea şi extinderea învăţământului tehnologic şi tehnologic dual, dar şi actualizarea programelor şcolare şi profesionalizarea cadrelor didactice se numără printre priorităţile Ministerului Educaţiei şi Cercetării, conform programului de guvernare propus de PSD, PNL, UDMR şi grupul parlamentar al minorităţilor naţional

Educatie - Stiinta 21-12-2024 10:00

Ministerul Educaţiei: România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale

România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale, etapă care confirmă încheierea procesului de evaluare şi alinierea politicilor naţionale la standardele promovate de organizaţie în domeniul educaţiei şi al competenţelor, anunţă, sâmbătă, ministerul de resort.

Educatie - Stiinta 20-12-2024 20:06

Rectorul SNSPA: Libertatea presei nu este un privilegiu, ci un drept fundamental, care trebuie apărat cu orice preţ

Rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a transmis vineri un apel "ferm" la responsabilitate şi acţiune din partea clasei politice şi a autorităţilor pentru apărarea libertăţii presei, condamnând incidentele recente care i-au vizat în mod direct pe reprezentanţii mass-media.

Educatie - Stiinta 20-12-2024 18:50

Deca: România - aviz favorabil pe Educaţie, în procesul de aderare la OCDE

România a încheiat procesul de evaluare a politicilor educaţionale şi a primit aviz favorabil, care confirmă alinierea la standardele promovate de OCDE în domeniul Educaţiei, a anunţat, vineri, ministrul Ligia Deca. ''Zi extrem de importantă astăzi: România a încheiat procesul de evaluare a politicilor educaţionale şi a pr

Educatie - Stiinta 20-12-2024 15:07

UB: Proiectul de renovare a clădirii Palatului Universităţii din Bucureşti cuprinde un plan pentru conservarea istorică

Universitatea din Bucureşti a transmis, vineri, că Proiectul de renovare a clădirii Palatului instituţiei de învăţământ cuprinde deja un plan pentru conservarea istorică ce prevede inclusiv soluţii tehnice de conservare a înscrisurilor din 1989. Universitatea din Bucureşti (UB) precizează, vineri, într-un comunicat tran

Educatie - Stiinta 20-12-2024 10:10

Bihor: Licitaţie pentru dotarea a 43 de unităţi şcolare din Oradea cu mobilier şi materiale didactice

Primăria Municipiului Oradea anunţă pe SEAP licitaţie pentru achiziţia de mobilier, echipamente IT şi materiale didactice destinate unităţilor de învăţământ preuniversitar din municipiu, un proiect de peste 7,6 milioane de lei, finanţat prin PNRR. Potrivit unui comunicat al municipalităţii, data limită

Educatie - Stiinta 20-12-2024 05:00

Elevii intră în vacanţă de vineri, după terminarea cursurilor

Elevii intră în vacanţa de iarnă de vineri, după terminarea cursurilor, şi se vor întoarce la şcoală pe 8 ianuarie, miercuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Anul şcolar 2024-2025 se structurează, pe intervale de cursuri şi intervale de vacanţă, astfel: * intervale de cursuri: -

Educatie - Stiinta 19-12-2024 19:33

Ministrul Bogdan Ivan anunţă finalizarea instalării echipamentelor privind cloudul guvernamental

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat joi finalizarea instalării tuturor echipamentelor pentru cloudul dedicat în centrul de date STS de la Braşov. Bogdan Ivan a verificat stadiul implementării cloudului guvernamental, principalul livrabil al digitalizării administraţiei din Componenta 7 - Transformare D

Educatie - Stiinta 19-12-2024 18:52

Vâlcea: Elevii cu premii la olimpiadele şi concursurile naţionale, recompensaţi de oameni de afaceri

Toţi elevii din judeţul Vâlcea care au obţinut premii la olimpiadele şi concursurile naţionale în anul şcolar trecut au fost premiaţi, joi, în cadrul unei gale a excelenţei în educaţie, iniţiată de o asociaţie de întreprinzători locali în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ). În total peste 140 de elevi c

Educatie - Stiinta 19-12-2024 12:03

Ministerul Educaţiei va derula ''Programul naţional de sprijin pentru utilizarea corectă a limbii române''

Ministerul Educaţiei va derula "Programul naţional de sprijin pentru utilizarea corectă a limbii române" în cadrul căruia va fi pus la dispoziţia şcolilor noul "Îndreptar ortografic, ortoepic, morfologic şi de punctuaţie", lansat recent de Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti".