logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#RomâniaPremiantă Mureş: Anda Tenie, eleva-matematician admisă la cinci universităţi prestigioase, inclusiv Columbia şi Oxford

Image

Elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional "Alexandru Papiu Ilarian" din Târgu Mureş, Anda Tenie, medaliată cu argint de către Societatea de Ştiinţe Matematice din România (SSMR), a fost admisă la cinci universităţi de prestigiu din lume, respectiv Universitatea Columbia din New York, Universitatea Oxford, Imperial College Londra, Universitatea Warwick şi Universitatea Durham.

Pe lângă medalia de argint a SSMR, Anda Tenie mai deţine încă trei medalii de argint şi una de bronz, precum şi premiul Universităţii de Vest din Timişoara pentru cea mai originală rezolvare a unei probleme de matematică la faza naţională a olimpiadei de matematică. De altfel, la ultima Olimpiadă Naţională de Matematică, care a avut lor în perioada 3-7 aprilie, în Negreşti Oaş, Anda a obţinut o menţiune şi medalia de argint, fiind îndrumată de profesoara Carmen Pop, de la Colegiul Naţional "Alexandru Papiu Ilarian" din Târgu Mureş.

Începând din toamna anului trecut, eleva Anda Tenie a aplicat la mai multe universităţi din Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii şi a primit oferte de la patru universităţi prestigioase din Europa şi de la una din SUA.

"În toamnă am aplicat la universităţi din Anglia şi SUA pentru a studia matematică. Pentru aceasta a trebuit să fac mai multe eseuri şi să susţin un examen de matematică pentru Oxford şi mai multe examene pentru SUA, numite SAT, care reprezintă de fapt bacalaureatul american. Am primit oferte de la 4 universităţi din UK şi de la o universitate din SUA, unde am decis să îmi continui studiile. Din partea universităţii Columbia am primit o scrisoare (likely letter), la început de martie, trimisă de obicei candidaţilor de top care au aplicat în acel an. Prin aceasta am fost informată că voi fi unul dintre elevii acceptaţi în acest an, urmând să primesc oferta oficială, în data de 29 martie. Răspunsul favorabil a reprezentat o mare satisfacţie pentru mine, ştiind oportunităţile şi condiţiile de studiu la o universitate de top din Statele Unite. Flexibilitatea în alegerea cursurilor, diversitatea culturală, bursa completă de studiu, oportunităţile de internship-uri în New York şi de research în cadrul Universităţii Columbia sunt câteva dintre multele motive pentru care am ales această universitate", a declarat, pentru AGERPRES, Anda Tenie.

Ea a mai afirmat că, pe lângă cursurile obligatorii de literatură, artă, filosofie, scriere creativă, plănuieşte să aleagă şi cursuri în matematică, informatică, fizică, chimie şi statistică.

"Deşi mi-ar plăcea să mă întorc în ţară, consider că am mai multe oportunităţi în străinătate, mai ales în privinţa domeniului ales. Însă cred că aceasta este o decizie pe care trebuie să o iau după finalizarea facultăţii, când voi putea observa atât avantajele, cât şi dezavantajele construirii unei cariere în afară ţării", a spus tânăra.

Secretul acestor extraordinare reuşite, după cum ne-a dezvăluit Anda Tenie, este pasiunea pentru matematică, iar din acest motiv, orele de muncă le-a tratat ca pe o plăcere, nu ca pe un efort.

"Mereu am considerat pregătirea pentru olimpiadele de matematică ca fiind o plăcere mai degrabă decât un efort. Nu cred că există un număr de ore de muncă care te pot duce cu siguranţă la reuşită. Personal, mă axez pe a avea o înţelegere cât mai profundă a subiectului şi nu neapărat pe a rezolva cât mai multe probleme. În zilele cu inspiraţie pot lucra chiar şi 4 ore continuu, însă îmi permit să am perioade în care să fac alte lucruri. Dacă ar fi să fac o medie a orelor petrecute lucrând la matematică, ar fi cam de 2-3 ore/zi, poate chiar mai mult înaintea competiţiilor. În afară de intervalele de timp foarte apropiate de olimpiade, nu cred că programul m-a făcut să renunţ la ieşiri cu prietenii sau alte activităţi sociale. Sunt o persoană care preferă să lucreze dimineaţă şi de aceea am majoritatea serilor libere, pentru că la şcoală încerc să înţeleg informaţia la ore, astfel că lucrez foarte puţin timp acasă", a afirmat ea.

Eleva a spus că matematica i-a plăcut încă din clasele mici, dar că un moment important s-a petrecut în clasa a V-a, când a început să participe la olimpiade şi a realizat cât de mult îi plac problemele pe care le primeşte acolo.

"Am început să lucrez, iar de atunci m-am calificat la fază naţională în fiecare an, obţinând patru medalii de argint şi una de bronz. Apoi, în liceu, am descoperit că îmi face plăcere să discut idei matematice cu ceilalţi, predând chiar unele cursuri de matematică la centrul de excelenţă. Pe viitor, mi-aş dori să fac cercetare în matematică pură, însă nu exclud varianta unei cariere în matematică şi informatică", a subliniat eleva.

Cât despre premiul Universităţii de Vest din Timişoara pentru cea mai originală rezolvare a unei probleme de matematică la faza naţională a olimpiadei, Anda a spus că a găsit o soluţie considerată "elegantă" şi "inedită".

"În rezolvarea uneia dintre problemele propuse era necesară găsirea unor valori particulare ale unei matrice, care apoi puteau fi generalizate cu uşurinţă. Soluţia mea a fost considerată elegantă deoarece în găsirea acelui exemplu am folosit nişte noţiuni mai avansate de algebră liniară pentru a evita să ghicesc acele valori. Probabil din acest motiv soluţia a fost considerată de către juriu ca fiind inedită. În urma olimpiadei naţionale m-am calificat şi la prima probă de baraj pentru olimpiada internaţională, fiind pentru a doua oară la doar două puncte distanţă de accede în următoarea etapă", a precizat Anda Tenie.

Anda Tenie este singura elevă din judeţul Mureş care, alături de alţi 20 de elevi români, a fost admisă şi a urmat cursurile şcolii de vară "Oxford for Romania Summer School". Despre participarea la "Oxford for Romania Summer School", eleva a spus că aplicarea a fost oarecum asemănătoare celei de la o facultate din Statele Unite ale Americii.

"Am avut mai multe întrebări referitoare atât pe experienţele noastre şcolare, cât şi extraşcolare şi eseuri cu tematici precum 'Ce ne face oameni?', prin care cei din procesul de selecţie au reuşit să ne cunoască mai bine. Totodată, am fost rugaţi să trimitem trei dintre cele mai importante diplome obţinute de-a lungul liceului, eu alegându-le cele obţinute la olimpiadele naţionale de matematică şi fizică. Din cei peste 400 de aplicanţi, am fost aleşi 40 de semifinalişti, urmând apoi să avem un interviu pe Skype, care a fost mai degrabă unul informal şi în urma căruia au fost aleşi cei 20 de tineri admişi. Pot spune că procesul de admitere la şcoala de vară a fost unul plăcut şi destul de scurt, fiindcă am reuşit să îl finalizez în mai puţin de o zi. Am participat cu bursă integrală la 'Oxford for Romania', o şcoală de vară cu procentaj de acceptare de doar 5%, având lecţii din domenii diverse, precum fotografie, astrofizică, gândire critică, matematică, robotică etc. în colegiile Universităţii Oxford. Totodată, am avut parte şi de activităţi diverse: treasure hunt, vizitarea Londrei, talent show, dar şi o cină formală alături de directorul Colegiului Jesus", a arătat eleva.

Potrivit Andei, participarea la această şcoală de vară a fost o "bucurie imensă" şi s-a simţit onorată şi norocoasă să cunoască oameni minunaţi care excelează în domenii diferite şi pe care îi uneşte pasiunea şi perseverenţa.

"În urma acestei experienţe, pot spune că sunt mai încrezătoare în faptul că pot realiza orice îmi propun", a subliniat tânăra.

În afara matematicii, eleva mureşeană este pasionată de fizică şi chimie, despre care susţine că i-au captat interesul de-a lungul timpului, reuşind să aplice oarecum natural cunoştinţele din matematică în acestea.

În timpul liber, Andei îi place să meargă la teatru, unde este voluntară, şi să vizioneze diferite filme, însă visul ei este legat tot de matematică.

"Unul din visurile mele este să contribui la cercetarea din domeniul matematicii şi să ajut cât mai mulţi tineri să descopere frumuseţea din spatele formulelor şi teoremelor, care adesea se cer a fi memorate", a mai spus Anda Tenie. AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiş, editor: Oana Popescu, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 02-04-2025 17:45

Timiș: Viitorii experți criminaliști, pregătiți de Universitatea de Vest Timișoara, la o specializare unică în țară

Facultatea de Chimie Biologie Geografie din cadrul Universității de Vest Timișoara (UVT) derulează o specializare unică în România, Chimie criminalistică, nivel licență și masterat, unde se înregistrează cea mai mare concurență, de 15 candidați pe loc, iar absolvenții, care vor deveni experți criminaliști, vor avea șanse de a se angaja ca specialișt

Educatie - Stiinta 02-04-2025 15:36

Gorj: Peste 400 de elevi au învățat despre siguranța pe străzi și prevenirea bullyingului, într-un program național

Peste 400 de elevi au participat la activități cu teme precum siguranța pe străzi, siguranța la școală, prevenirea, recunoașterea și gestionarea bullyingului, siguranța acasă și accesarea internetului în cadrul unui program desfășurat de polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității Gorj. Potrivit purtătorului de cuvâ

Educatie - Stiinta 02-04-2025 15:24

Aproape 1.500 de tineri din România vor avea oportunitatea să exploreze Europa

Un număr de 1.485 de tineri din România vor avea oportunitatea să exploreze Europa călătorind cu trenul în cadrul inițiativei DiscoverEU lansată de Comisia Europeană. ''Comisia Europeană oferă în cadrul acestei runde 36.000 de permise de călătorie. Sunt eligibili să se înscrie tinerii născuți între 1 iulie

Educatie - Stiinta 02-04-2025 12:28

Universitatea Politehnica București va lansa un consilier virtual pentru admiterea din acest an

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București va lansa la PoliFEST, eveniment care va avea loc în perioada 3 - 5 aprilie, un consilier virtual pentru admitere care îi va ajuta pe absolvenții de liceu în procesul de selecție a unui program de studii. 'În cadrul celei de a XIV-a ediții a festivalului PoliFEST,

Educatie - Stiinta 02-04-2025 09:47

Botoșani: A fost deschisă Olimpiada Națională de Matematică, la care participă 369 de elevi din toată țara

Municipiul Botoșani găzduiește, în perioada 1-5 aprilie, cea de-a 75-a ediție a Olimpiadei Naționale de Matematică, rezervată elevilor din clasele IX-XII. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc marți seară în prezența secretarului de stat din Ministerul Educației Sorin Ion, a președintelui Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a p

Educatie - Stiinta 01-04-2025 13:43

A început înscrierea la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2025-2026

Prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2025-2026 a început și se va încheia pe 6 mai, prevede calendarul aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. În această etapă se vor completa și valida cererile-tip de înscriere în învățământul primar. Cere

Educatie - Stiinta 01-04-2025 11:26

Institutul Comoti participă la programul ExoMars, dezvoltat de Agenția Spațială Europeană; urme de viață, mediu, probe

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Turbomotoare - Comoti - Romanian Research & Development Institute for Gas Turbines va participa la prestigiosul program ExoMars, dezvoltat de Agenția Spațială Europeană, a anunțat Autoritatea Națională pentru Cercetare. Programul ExoMars, dezvoltat de Agenția Spațială Europeană - ESA - European Space Agenc

Educatie - Stiinta 31-03-2025 17:01

Sibiu: Universitatea 'Lucian Blaga' anunță că nu va majora taxele de școlarizare pentru anul 2025-2026

Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu (ULBS) a anunțat, luni, că nu majorează taxele de școlarizare pentru anul universitar 2025-2026, potrivit unui comunicat de presă. 'Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu a aprobat, în ședința Senatului ULBS, de la sfârșitul săptămânii trecute, hotărârea 1861/27

Educatie - Stiinta 31-03-2025 15:14

Simulare Evaluare Națională: Note mai mari sau egale cu 5 la Limba română - 64,01% și 71,97% la Matematică

Aproape două treimi (64,01%) dintre elevii care au participat la simularea Evaluării Naționale au luat note mai mari sau egale cu cinci la Limba și literatura română, 71,97% la Matematică și 89,16% la Limba și literatura maternă, a informat, luni, Ministerul Educației, printr-un comunicat de presă. Conform calendarului aprobat de Ministe

Educatie - Stiinta 31-03-2025 14:05

PoliFEST 2025: Târg educațional în domeniul ingineriei și științei, în perioada 3-5 aprilie

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București anunță organizarea, în perioada 3-5 aprilie 2025, a celei de-a XIV-a ediții a Festivalului educațional PoliFEST. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de Politehnica București, evenimentul va reuni mii de tineri, profesioniști, reprezentanți ai companiilor și cadr

Educatie - Stiinta 31-03-2025 12:47

Cluj: UBB organizează 23 de concursuri care pot înlocui probele de admitere la facultate

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca organizează 23 de concursuri care pot oferi un avantaj sau chiar pot înlocui probele de admitere la facultate. 'Liceenii care visează să devină studenți ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) pot obține un avantaj consistent sau pot chiar obține de timpuriu locul dorit particip&a

Educatie - Stiinta 31-03-2025 10:54

Timiș: Târgul universitar al locurilor de muncă organizat de UPT aduce 40 de companii

Peste 40 de companii și organizații nonguvernamentale și de stat își vor prezenta ofertele de angajare în cadrul celei de-a XXVI-a ediții a celui mai mare târg universitar al locurilor de muncă din vestul țării, organizat de Universitatea Politehnica Timișoara (UPT), miercuri și joi, în Cantina UPT din Complexul Studențesc Timișoara. Zi

Educatie - Stiinta 29-03-2025 21:04

Președintele interimar Ilie Bolojan a vizitat UVT; a discutat despre parcursul universităților românești în alianțele europene

Președintele interimar Ilie Bolojan a vizitat, sâmbătă, Universitatea de Vest din Timișoara, unde i-au fost prezentate unele dintre cele mai recente proiecte strategice derulate de instituția de învățământ superior, care au condus la dezvoltarea de capacități de educație și cercetare aflate la standarde europene. Potrivit unu

Educatie - Stiinta 28-03-2025 16:47

Constanța: Porții diminuate de mâncare pentru copii și condiții precare de igienă, descoperite la o grădiniță de Protecția Consumatorilor

Porții de mâncare diminuate și condiții de igienă deficitare sunt printre neregulile depistate la o grădiniță din Constanța de către comisarii de la Protecția Consumatorilor, unitatea de învățământ preșcolar fiind sancționată cu 25.000 lei, a informat, vineri, conducerea instituției. Șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatoril

Educatie - Stiinta 28-03-2025 16:13

Timiș: Condiții moderne de studiu, pentru UVT, în urma unei investiții de peste cinci milioane de euro

Aproximativ 15.000 de studenți ai Universității de Vest din Timișoara (UVT) vor beneficia de condiții moderne de învățare, în urma unei investiții de peste cinci milioane de euro, realizată cu ajutorul fondurilor europene. 'Prin aceste finanțări ne asigurăm că universitățile din regiunea noastră devin centre de excelență, capabile să pregăteasc