#DreptulLaBanking: Consumatorii trebuie să verifice autenticitatea site-urilor pe care le folosesc pentru cumpărături

Consumatorii trebuie să verifice autenticitatea site-urilor pe care le folosesc pentru cumpărături, pentru a evita capcanele online, în condițiile în care, în perioada sărbătorilor, volumul tranzacțiilor online și activitatea infractorilor digitali cresc semnificativ, potrivit platformei dreptullabanking.ro, o campanie a băncilor din România.
'Este esențial ca adresa să înceapă cu 'https://', să existe simbolul lacătului închis în bara de navigare și să fie prezentă o secțiune reală de recenzii de la alți clienți. Magazinele necunoscute sau care nu oferă date clare de contact trebuie evitate. Asigurați-vă că furnizorii sunt autorizați și au o prezență online legitimă și constantă, căutând și verificând recenziile magazinului din mai multe surse', se menționează în comunicat.
În cazul apelurilor 'suspecte', reprezentanții băncilor recomandă clienților să închidă telefonul.
'Atacurile de tip inginerie socială sunt în creștere. Băncile nu solicită niciodată datele cardului, parolele de acces la conturile bancare și coduri de acces confidențiale. Orice apel în care se cer astfel de date sau în care persoanele sunt manipulate să meargă la bancă să contracteze un credit și să retragă banii în numerar trebuie încheiat imediat. Clientul este sfătuit să contacteze instituția bancară printr-un canal oficial. Nu vă lăsați manipulați de cei care vă sună, indiferent dacă fraudatorii pretind că sună din partea autorităților sau a băncilor', menționează sursa citată.
Totodată, băncile recomandă clienților să fie atenți la 'ofertele de Paște'.
'În apropierea sărbătorilor, fraudatorii propun oferte spectaculoase, care par greu de refuzat. Astfel de campanii, aparent inofensive, sunt deseori lansate prin mesaje SMS, e-mailuri sau rețele sociale și pot conduce la furtul datelor bancare. Este recomandat ca utilizatorii să trateze cu suspiciune reducerile exagerate și să nu acceseze linkuri din surse necunoscute, inclusiv de pe platformele de tip chat', se mai precizează în document.
Pe de altă parte, pentru o protecție eficientă a conturilor bancare, este recomandată activarea autentificării în doi pași.
'Aceasta combină o informație pe care utilizatorul o cunoaște (parolă, PIN) cu un element pe care îl deține (telefon, cod prin SMS) sau o caracteristică biometrică (amprentă, recunoaștere facială). Astfel, șansele ca un atacator să obțină acces sunt considerabil reduse', se mai precizează în comunicat.
Băncile mai recomandă clienților să evite Wi-Fi-ul public pentru tranzacții financiare.
'Utilizarea rețelelor Wi-Fi publice pentru operațiuni financiare trebuie evitată. Aceste conexiuni sunt nesigure și pot fi ușor interceptate. Utilizarea unei rețele VPN sau a unui hotspot mobil personal este o soluție mult mai sigură', menționează sursa citată.
Un alt aspect important este ca utilizatorii să își verifice frecvent activitatea bancară, pentru a identifica rapid eventuale tranzacții suspecte. Astfel, în cazul în care apar nereguli, acestea trebuie raportate imediat băncii, pentru blocarea accesului neautorizat.
'Tehnologia deepfake este tot mai prezentă în mediul online și poate păcăli chiar și utilizatorii vigilenți. Pentru a evita să devină victimele unor manipulări, românii sunt sfătuiți să fie atenți la detalii precum sincronizarea imperfectă între voce și imagine, expresii faciale nenaturale sau conținuturi video care par prea dramatice sau spectaculoase pentru a fi reale. Prin intermediul postărilor de pe rețelele sociale, fraudatorii expun persoanele la tentative de fraude legate de ofertele de Paște care par a fi promovate de influenceri sau celebrități', conform comunicatului.
Reprezentanții băncilor mai recomandă clienților să nu dea click sau share.
'Linkurile primite de la expeditori necunoscuți sau prin mesaje alarmiste trebuie evitate. Acestea pot conduce la site-uri clonă sau pot instala aplicații dăunătoare. Evitați să instalați aplicații în scop investițional prin care se poate prelua controlul. La fel de periculos este și impulsul de a distribui informații neverificate, un simplu gest poate alimenta un lanț de dezinformare sau de fraudă', se mai arată în comunicat.
Asociația Română a Băncilor (ARB) și băncile membre lansează un apel public pentru responsabilitate și vigilență digitală și oferă românilor recomandări pentru protejarea datelor personale și financiare mai ales în perioada Sărbătorilor Pascale, prin intermediul campaniei #DreptulLaBanking. În perioada sărbătorilor, volumul tranzacțiilor online și activitatea infractorilor digitali cresc semnificativ.
Conform sursei citate, gradul de incluziune financiară a ajuns la 71% în România, la jumătatea anului 2024.
'La nivel național sunt 22,4 milioane de carduri active, iar 57% dintre populația inclusă financiar afirmă că realizează plăți prin Internet/Mobile banking. Asociația Română a Băncilor și băncile membre desfășoară campanii ample și susținute de conștientizare pentru combaterea tentativelor de fraude cu care se confruntă clienții lor. Într-un spațiu digital în care aparențele pot fi manipulate, vigilența și spiritul critic sunt esențiale pentru siguranța fiecăruia', se precizează în documentul citat.
Campania #DreptulLaBanking, lansată în anul 2020 de băncile din România, urmărește să crească nivelul de educație financiară în rândul tuturor românilor, indiferent de vârstă sau statut social, oferind acces la cunoștințe esențiale despre economisire, gestionarea banilor și protecția în mediul digital.
Asociația Română a Băncilor continuă să dezvolte programe, acțiuni și diferite tipuri de conținut, în numele băncilor, cu scopul de a crește nivelul de cunoștințe financiare din România. Asociația Română a Băncilor a contribuit la elaborarea Strategiei Naționale de Educație Financiară și implementează alături de autorități programele de educație financiară. AGERPRES/(AS - redactor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Metrorex a primit finanțare în valoare de 71,58 milioane de lei pentru îmbunătățirea serviciilor de acces în rețeaua de metrou
Metrorex caută soluții de creștere a atractivității rețelei de metrou prin amplasarea unor sisteme de facilitare a accesului călătorilor în stații, în special pentru persoanele cu dizabilități sau mobilitate redusă. Potrivit unui comunicat al companiei, remis AGERPRES, joi a avut loc semnarea contractului de finanțare, în val
ASF: România face un pas decisiv spre aderarea la OCDE prin reformarea sistemului de pensii private
România face un pas decisiv spre aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) după ce Guvernul a adoptat un act normativ ce vizează modificări ale cadrului legislativ care guvernează piața pensiilor private, se arată într-un comunicat de presă al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). ''Guv
AFIR: Finanțare nerambursabilă de 84,6 de milioane de euro pentru achiziția de utilaje agricole
Un număr de 76 de proiecte vor primi finanțare nerambursabilă, în valoare de 84,6 de milioane de euro, pentru achiziția de utilaje agricole, în urma finanțării suplimentare din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), a anunțat Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Conform raportului de selecție suplimentar,
Guvernul a suplimentat cu 50 de milioane de lei bugetul ANSVSA pentru prevenirea răspândirii febrei aftoase
Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, alocarea sumei de 50 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, pentru suplimentarea bugetului Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pe 2025, se arată într-un comunicat al Autorității. Fondurile sunt destinate achiziției de vaccinuri &i
Consiliul Concurenței are îngrijorări față de intenția Vodafone și Digi de a prelua Telekom
Consiliul Concurenței are o serie de îngrijorări cu privire la tranzacțiile prin care Vodafone România S.A. intenționează să preia Telekom România Mobile Communications S.A., iar Digi România S.A. anumite active ale aceleiași companii. 'Este esențial ca, în urma acestor tranzacții, calitatea serviciilor oferite consumatorilor
APCE îndeamnă prosumatorii din România care pleacă de acasă, de Paște, să oprească invertoarele
Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România (APCE) îndeamnă prosumatorii din România care pleacă de acasă, de Paște, să oprească invertoarele prin siguranța dedicată acestui echipament și pentru a se asigura un echilibru în sistemul energetic național. Conform unui comunicat al APCE, același apel este adre
ANSVSA: Peste o tonă de carne de miel, fără acte, oprită la intrarea în București
Inspectorii sanitari-veterinari au oprit, miercuri, intrarea în Capitală a unei cantități de peste o tonă de carne de miel, pentru care nu existau acte, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). 'În dimineața zilei de 16.04.2026, inspectorii ANSVSA, împreună cu reprezentanți ai Poliției
Hyundai Inster a fost desemnată cea mai bună mașină electrică urbană din România, în 2025
Modelul auto electric Hyundai Inster a fost desemnat, miercuri, ce mai bună mașină electrică urbană în România, la prima ediție a competiției 'Best Electric City Car 2025', organizată de Grupul de presă BestAuto, cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Decernarea premiilor a avut loc în cadrul unei conferințe o
Pistol: Din luna mai, se va putea circula pe autostradă de la Curtea de Argeș la București
Circulația de la Curtea de Argeș la București se va putea face pe autostradă, din luna mai, a anunțat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol. 'Autostrada Sibiu - Pitești (A1): din ce în ce mai aproape de deschiderea circulației pe întreaga secțiune Pitești - Curtea de Argeș (30,35 km)! Antreprenorul italian (Webuild SPA) execută ultimele
ANPC: Amendă de 6.000 de lei unei unități din comuna Domnești, care comercializa produse de origine animală
Comisarii pentru Protecția Consumatorilor au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 6.000 de lei unei unități din comuna Domnești, care funcționează și comercializează pe persoană fizică produse de origine animală, unde au fost găsite o serie de nereguli privind normele de protecție a mediului și sănătății publice.
Bursa de Valori București a închis pe verde ședința de marți
Bursa de Valori București (BVB) a închis marți în creștere pe aproape toți indicii, iar rulajul a fost de 45,48 milioane de lei (9,13 milioane de euro), din care 36,69 milioane de lei (7,37 milioane de euro) au reprezentat tranzacțiile cu acțiuni. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacț
ANAF atenționează contribuabilii cu privire la o nouă campanie de e-mailuri false
Agenția Națională de Administrare Fiscală atenționează contribuabilii cu privire la o nouă campanie de emailuri false (email spoofing) transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt înștiințați că 'au dreptul la rambursare datorită plății în exces a impozitelor'. 'Pentru siguranța dumneavoastră, vă
Burduja: Am luat măsuri pentru fiecare tip de producător pentru reducerea producției de energie, de Paște
Consumul de energie de Paște va fi unul mic, iar producția trebuie să fie la un nivel adecvat, pentru a nu exista probleme de adecvanță și de tensiune la nivelul sistemului, motiv pentru care au fost luate măsuri pe fiecare tip de producător, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Astfel, la Hidroelectrica se vor opri hidroa
Antreprenori din România, Italia, Turcia și Ucraina au depus oferte pentru construcția lotului 3 al autostrăzii Craiova-Filiași
Antreprenori din România, Italia, Turcia și Ucraina au depus oferte pentru construcția lotului 3 al autostrăzii Craiova-Filiași, un contract în valoare de 2,71 miliarde de lei (fără TVA), a anunțat, marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. 'Au fost depuse 5 oferte pentru construcția lotului 3 al aut