logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#DreptulLaBanking: Consumatorii trebuie să verifice autenticitatea site-urilor pe care le folosesc pentru cumpărături

Imagine din galeria Agerpres

Consumatorii trebuie să verifice autenticitatea site-urilor pe care le folosesc pentru cumpărături, pentru a evita capcanele online, în condițiile în care, în perioada sărbătorilor, volumul tranzacțiilor online și activitatea infractorilor digitali cresc semnificativ, potrivit platformei dreptullabanking.ro, o campanie a băncilor din România.

'Este esențial ca adresa să înceapă cu 'https://', să existe simbolul lacătului închis în bara de navigare și să fie prezentă o secțiune reală de recenzii de la alți clienți. Magazinele necunoscute sau care nu oferă date clare de contact trebuie evitate. Asigurați-vă că furnizorii sunt autorizați și au o prezență online legitimă și constantă, căutând și verificând recenziile magazinului din mai multe surse', se menționează în comunicat.

În cazul apelurilor 'suspecte', reprezentanții băncilor recomandă clienților să închidă telefonul.

'Atacurile de tip inginerie socială sunt în creștere. Băncile nu solicită niciodată datele cardului, parolele de acces la conturile bancare și coduri de acces confidențiale. Orice apel în care se cer astfel de date sau în care persoanele sunt manipulate să meargă la bancă să contracteze un credit și să retragă banii în numerar trebuie încheiat imediat. Clientul este sfătuit să contacteze instituția bancară printr-un canal oficial. Nu vă lăsați manipulați de cei care vă sună, indiferent dacă fraudatorii pretind că sună din partea autorităților sau a băncilor', menționează sursa citată.

Totodată, băncile recomandă clienților să fie atenți la 'ofertele de Paște'.

'În apropierea sărbătorilor, fraudatorii propun oferte spectaculoase, care par greu de refuzat. Astfel de campanii, aparent inofensive, sunt deseori lansate prin mesaje SMS, e-mailuri sau rețele sociale și pot conduce la furtul datelor bancare. Este recomandat ca utilizatorii să trateze cu suspiciune reducerile exagerate și să nu acceseze linkuri din surse necunoscute, inclusiv de pe platformele de tip chat', se mai precizează în document.

Pe de altă parte, pentru o protecție eficientă a conturilor bancare, este recomandată activarea autentificării în doi pași.

'Aceasta combină o informație pe care utilizatorul o cunoaște (parolă, PIN) cu un element pe care îl deține (telefon, cod prin SMS) sau o caracteristică biometrică (amprentă, recunoaștere facială). Astfel, șansele ca un atacator să obțină acces sunt considerabil reduse', se mai precizează în comunicat.

Băncile mai recomandă clienților să evite Wi-Fi-ul public pentru tranzacții financiare.

'Utilizarea rețelelor Wi-Fi publice pentru operațiuni financiare trebuie evitată. Aceste conexiuni sunt nesigure și pot fi ușor interceptate. Utilizarea unei rețele VPN sau a unui hotspot mobil personal este o soluție mult mai sigură', menționează sursa citată.

Un alt aspect important este ca utilizatorii să își verifice frecvent activitatea bancară, pentru a identifica rapid eventuale tranzacții suspecte. Astfel, în cazul în care apar nereguli, acestea trebuie raportate imediat băncii, pentru blocarea accesului neautorizat.

'Tehnologia deepfake este tot mai prezentă în mediul online și poate păcăli chiar și utilizatorii vigilenți. Pentru a evita să devină victimele unor manipulări, românii sunt sfătuiți să fie atenți la detalii precum sincronizarea imperfectă între voce și imagine, expresii faciale nenaturale sau conținuturi video care par prea dramatice sau spectaculoase pentru a fi reale. Prin intermediul postărilor de pe rețelele sociale, fraudatorii expun persoanele la tentative de fraude legate de ofertele de Paște care par a fi promovate de influenceri sau celebrități', conform comunicatului.

Reprezentanții băncilor mai recomandă clienților să nu dea click sau share.

'Linkurile primite de la expeditori necunoscuți sau prin mesaje alarmiste trebuie evitate. Acestea pot conduce la site-uri clonă sau pot instala aplicații dăunătoare. Evitați să instalați aplicații în scop investițional prin care se poate prelua controlul. La fel de periculos este și impulsul de a distribui informații neverificate, un simplu gest poate alimenta un lanț de dezinformare sau de fraudă', se mai arată în comunicat.

Asociația Română a Băncilor (ARB) și băncile membre lansează un apel public pentru responsabilitate și vigilență digitală și oferă românilor recomandări pentru protejarea datelor personale și financiare mai ales în perioada Sărbătorilor Pascale, prin intermediul campaniei #DreptulLaBanking. În perioada sărbătorilor, volumul tranzacțiilor online și activitatea infractorilor digitali cresc semnificativ.

Conform sursei citate, gradul de incluziune financiară a ajuns la 71% în România, la jumătatea anului 2024.

'La nivel național sunt 22,4 milioane de carduri active, iar 57% dintre populația inclusă financiar afirmă că realizează plăți prin Internet/Mobile banking. Asociația Română a Băncilor și băncile membre desfășoară campanii ample și susținute de conștientizare pentru combaterea tentativelor de fraude cu care se confruntă clienții lor. Într-un spațiu digital în care aparențele pot fi manipulate, vigilența și spiritul critic sunt esențiale pentru siguranța fiecăruia', se precizează în documentul citat.

Campania #DreptulLaBanking, lansată în anul 2020 de băncile din România, urmărește să crească nivelul de educație financiară în rândul tuturor românilor, indiferent de vârstă sau statut social, oferind acces la cunoștințe esențiale despre economisire, gestionarea banilor și protecția în mediul digital.

Asociația Română a Băncilor continuă să dezvolte programe, acțiuni și diferite tipuri de conținut, în numele băncilor, cu scopul de a crește nivelul de cunoștințe financiare din România. Asociația Română a Băncilor a contribuit la elaborarea Strategiei Naționale de Educație Financiară și implementează alături de autorități programele de educație financiară. AGERPRES/(AS - redactor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 301

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 12-05-2025 20:00

Marcel Boloș: Este esențial ca renegocierea PNRR să se încheie până la finalul lunii mai

Renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și deblocarea integrală a Cererii de Plată 3 sunt priorități imediate pentru a asigura absorbția maximă a fondurilor europene alocate României, susține ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Acesta a participat luni, alături de echipa tehnică din cad

Economic 12-05-2025 18:47

Românii pot investi începând de luni, 12 mai, în titluri de stat Tezaur

Românii pot investi începând de luni, 12 mai, în titlurile de stat Tezaur, cu maturități de 1, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 6,75%, 7,40%, respectiv, 7,80%, informează Ministerul Finanțelor într-un comunicat transmis AGERPRES. Această ediție a Programului Tezaur este cea de a cincea ediție din acest an, su

Economic 12-05-2025 17:26

Ministerul Energiei a lansat a doua licitație Schemei de ajutor de stat sub formă de CfD

Ministerul Energiei a lansat cea de-a doua licitație în cadrul Schemei de ajutor de stat sub formă de Contracte pentru Diferență (CfD) pentru susținerea producerii de energie electrică din surse regenerabile - energie eoliană onshore și solară fotovoltaică. Conform unui comunicat al ministerului, în cadrul acestei licitații, va fi

Economic 12-05-2025 15:25

Greenpeace: Tribunalul București a hotărât să nu analizeze PUZ-ul pentru Neptun Deep

Tribunalul București a decis să nu analizeze dosarul Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru lucrările onshore din Tuzla, dedicate proiectului Neptun Deep, susțin reprezentanții Greenpeace România după decizia instanței de a respinge pe fond acțiunea organizației de mediu privind blocarea proiectului energetic de la Marea Neagră. 'Tri

Economic 12-05-2025 13:35

Grindeanu: Peste 7.000 de oameni lucrează acum pe șantierele gestionate de UMB; nu există niciun fel de planuri de retragere

Știrea cu privire la blocajele și restructurarea de pe șantierele A8 și A3 ale UMB este ''un caz tipic de fake news'', a afirmat, luni, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la ceremonia de semnare a contractului pentru proiectarea și execuția lotului 2 al Centurii Metropolitane Cluj (Gilău - A3 - Cluj- Napoca - Apahida - DX4).

Economic 12-05-2025 13:14

Grindeanu: Îndemnul meu pentru ministrul care va veni este să aibă ca principală preocupare finanțarea proiectelor

Finanțarea proiectelor aflate în derulare la Ministerul Transporturilor va trebui să fie principala preocupare a oricărui ministru care vine în locul meu, în acest moment noi fiind undeva la o contractare de 300%, deci supracontractare, a transmis, luni, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la ceremonia de semnare a contractului pe

Economic 12-05-2025 13:09

Burduja: Tribunalul București a respins pe fond acțiunea Greenpeace de blocare a proiectului Neptun Deep

Tribunalul București a respins pe fond acțiunea Greenpeace de a bloca proiectul Neptun Deep, iar ONG-ul trebuie să plătească 80.000 de lei dezvoltatorilor Romgaz și OMV Petrom, a anunțat, luni, pe propria pagină de socializare, ministrul

Economic 12-05-2025 11:28

AFM a anulat 'Rabla pentru tractoare' din cauza unor probleme tehnice apărute la aplicația informatică

Administrația Fondului pentru Mediu (ANM) a anulat sesiunea de înscriere în cadrul programului 'Rabla pentru tractoare', destinat producătorilor agricoli - persoane fizice, din cauza unor prob

Economic 12-05-2025 09:50

Burduja: Investițiile fără precedent reprezintă adevăratul suveranism energetic

Investițiile fără precedent reprezintă adevăratul suveranism energetic și există o singură cale pentru independența energetică a României, cât mai departe de ghearele 'experților' în șantaj energetic de la Est, consideră ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Anul trecut, România a devenit în premieră cel mai mare pro

Economic 12-05-2025 09:27

INS: Deficitul comercial a crescut cu 26,9%, în primul trimestru; importurile s-au majorat cu 8,1%, iar exporturile cu 2,7%

Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) a fost, în primul trimestru din acest an, de 8,453 miliarde euro, în creștere cu 26,9% (+1,792 miliarde de euro) decât cel înregistrat în primul trimestru din 2024, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate luni. În luna martie 2025, exporturile FOB au însum

Economic 12-05-2025 08:43

Programul 'Rabla pentru tractoare' debutează luni, cu un buget de 500 de milioane de lei

Programul 'Rabla pentru tractoare' demarează luni, iar timp de o săptămână sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii, iar solicitanții pot aplica online, prin intermediul aplicației informatice, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Potrivit sursei citate, aplicația informatică este pusă la dispoziție

Economic 11-05-2025 12:01

Bursa de la București a câștigat aproape 17 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 16,95 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 4,78%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 242,58%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizarea bursier

Economic 11-05-2025 11:15

MEDAT: România importă în special din UE și SUA între 20% și 70% din componentele pentru industria de apărare

Ponderea componentelor de import folosite în industria de apărare din România poate varia între 20% și 70%, fiind achiziționate din state membre ale Uniunii Europene, și state terțe, precum SUA, a precizat Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) într-un răspuns la o solicitare a AGERPRES.

Economic 11-05-2025 10:36

CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a crescut, în aprilie 2025, cu 7.129 persoane

Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în aprilie 2025, de 914.741 persoane, cu 7.129 mai mare în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Dintre aceștia, 828.358 erau pensionari din sistemul public, iar

Economic 11-05-2025 10:02

Report de peste 3,56 milioane de euro la Joker și de 2,69 milioane de euro la Noroc, la tragerile de duminică

Un report de peste 3,56 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 2,69 milioane de euro, informează Loteria Româna. Duminică au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tra