#DreptulLaBanking: Consumatorii trebuie să verifice autenticitatea site-urilor pe care le folosesc pentru cumpărături

Consumatorii trebuie să verifice autenticitatea site-urilor pe care le folosesc pentru cumpărături, pentru a evita capcanele online, în condițiile în care, în perioada sărbătorilor, volumul tranzacțiilor online și activitatea infractorilor digitali cresc semnificativ, potrivit platformei dreptullabanking.ro, o campanie a băncilor din România.
'Este esențial ca adresa să înceapă cu 'https://', să existe simbolul lacătului închis în bara de navigare și să fie prezentă o secțiune reală de recenzii de la alți clienți. Magazinele necunoscute sau care nu oferă date clare de contact trebuie evitate. Asigurați-vă că furnizorii sunt autorizați și au o prezență online legitimă și constantă, căutând și verificând recenziile magazinului din mai multe surse', se menționează în comunicat.
În cazul apelurilor 'suspecte', reprezentanții băncilor recomandă clienților să închidă telefonul.
'Atacurile de tip inginerie socială sunt în creștere. Băncile nu solicită niciodată datele cardului, parolele de acces la conturile bancare și coduri de acces confidențiale. Orice apel în care se cer astfel de date sau în care persoanele sunt manipulate să meargă la bancă să contracteze un credit și să retragă banii în numerar trebuie încheiat imediat. Clientul este sfătuit să contacteze instituția bancară printr-un canal oficial. Nu vă lăsați manipulați de cei care vă sună, indiferent dacă fraudatorii pretind că sună din partea autorităților sau a băncilor', menționează sursa citată.
Totodată, băncile recomandă clienților să fie atenți la 'ofertele de Paște'.
'În apropierea sărbătorilor, fraudatorii propun oferte spectaculoase, care par greu de refuzat. Astfel de campanii, aparent inofensive, sunt deseori lansate prin mesaje SMS, e-mailuri sau rețele sociale și pot conduce la furtul datelor bancare. Este recomandat ca utilizatorii să trateze cu suspiciune reducerile exagerate și să nu acceseze linkuri din surse necunoscute, inclusiv de pe platformele de tip chat', se mai precizează în document.
Pe de altă parte, pentru o protecție eficientă a conturilor bancare, este recomandată activarea autentificării în doi pași.
'Aceasta combină o informație pe care utilizatorul o cunoaște (parolă, PIN) cu un element pe care îl deține (telefon, cod prin SMS) sau o caracteristică biometrică (amprentă, recunoaștere facială). Astfel, șansele ca un atacator să obțină acces sunt considerabil reduse', se mai precizează în comunicat.
Băncile mai recomandă clienților să evite Wi-Fi-ul public pentru tranzacții financiare.
'Utilizarea rețelelor Wi-Fi publice pentru operațiuni financiare trebuie evitată. Aceste conexiuni sunt nesigure și pot fi ușor interceptate. Utilizarea unei rețele VPN sau a unui hotspot mobil personal este o soluție mult mai sigură', menționează sursa citată.
Un alt aspect important este ca utilizatorii să își verifice frecvent activitatea bancară, pentru a identifica rapid eventuale tranzacții suspecte. Astfel, în cazul în care apar nereguli, acestea trebuie raportate imediat băncii, pentru blocarea accesului neautorizat.
'Tehnologia deepfake este tot mai prezentă în mediul online și poate păcăli chiar și utilizatorii vigilenți. Pentru a evita să devină victimele unor manipulări, românii sunt sfătuiți să fie atenți la detalii precum sincronizarea imperfectă între voce și imagine, expresii faciale nenaturale sau conținuturi video care par prea dramatice sau spectaculoase pentru a fi reale. Prin intermediul postărilor de pe rețelele sociale, fraudatorii expun persoanele la tentative de fraude legate de ofertele de Paște care par a fi promovate de influenceri sau celebrități', conform comunicatului.
Reprezentanții băncilor mai recomandă clienților să nu dea click sau share.
'Linkurile primite de la expeditori necunoscuți sau prin mesaje alarmiste trebuie evitate. Acestea pot conduce la site-uri clonă sau pot instala aplicații dăunătoare. Evitați să instalați aplicații în scop investițional prin care se poate prelua controlul. La fel de periculos este și impulsul de a distribui informații neverificate, un simplu gest poate alimenta un lanț de dezinformare sau de fraudă', se mai arată în comunicat.
Asociația Română a Băncilor (ARB) și băncile membre lansează un apel public pentru responsabilitate și vigilență digitală și oferă românilor recomandări pentru protejarea datelor personale și financiare mai ales în perioada Sărbătorilor Pascale, prin intermediul campaniei #DreptulLaBanking. În perioada sărbătorilor, volumul tranzacțiilor online și activitatea infractorilor digitali cresc semnificativ.
Conform sursei citate, gradul de incluziune financiară a ajuns la 71% în România, la jumătatea anului 2024.
'La nivel național sunt 22,4 milioane de carduri active, iar 57% dintre populația inclusă financiar afirmă că realizează plăți prin Internet/Mobile banking. Asociația Română a Băncilor și băncile membre desfășoară campanii ample și susținute de conștientizare pentru combaterea tentativelor de fraude cu care se confruntă clienții lor. Într-un spațiu digital în care aparențele pot fi manipulate, vigilența și spiritul critic sunt esențiale pentru siguranța fiecăruia', se precizează în documentul citat.
Campania #DreptulLaBanking, lansată în anul 2020 de băncile din România, urmărește să crească nivelul de educație financiară în rândul tuturor românilor, indiferent de vârstă sau statut social, oferind acces la cunoștințe esențiale despre economisire, gestionarea banilor și protecția în mediul digital.
Asociația Română a Băncilor continuă să dezvolte programe, acțiuni și diferite tipuri de conținut, în numele băncilor, cu scopul de a crește nivelul de cunoștințe financiare din România. Asociația Română a Băncilor a contribuit la elaborarea Strategiei Naționale de Educație Financiară și implementează alături de autorități programele de educație financiară. AGERPRES/(AS - redactor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Burduja: Am trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru SEN; totul a fost gestionat impecabil
România a trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru Sistemul Energetic Național (SEN) - prima și a doua zi de Paște, totul fiind gestionat impecabil atât din punct de vedere al echilibrului, cât și al tensiunilor din rețele electrice de transport și distribuție, a anunțat luni ministrul Energiei, Sebastian Burduja. &
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 4,1% în primele două luni din 2025; importurile s-au redus cu 84,1%
Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele două luni din 2025 la 330.600 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 4,1% mai mică (minus 14.100 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men
ROMATSA plătește peste 19 milioane lei pentru pază și servicii de curățenie
Regia Autonomă ''Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian'' - ROMATSA organizează două licitații deschise, una pentru pază și monitorizare la sediile instituției, cu o valoare totală a contractului de 9,1 milioane lei și una pentru servicii de curățenie, cu o valoare a contractului de 11 milioane lei, fără TVA, potrivit unui anunț de
Șeful Salvamont Maramureș: Anul trecut am salvat 153 de cetățeni ucraineni; e tragic ce se întâmplă în țara vecină
Salvamont Maramureș a avut anul trecut 360 de intervenții și a salvat 477 de persoane, Maramureșul fiind din punct de vedere turistic un județ sigur, a transmis șeful salvatorilor, Dan Benga, la o întâlnire cu jurnaliști și tur-operatori. Din total, 71 de acțiuni de salvare s-au desfășurat în munți, în urma cărora au fo
Conturile Spotify pot fi monetizate fraudulos prin numeroase canale obscure (Eset)
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase care pot fi monetizate prin multiple canale, inclusiv pe dark web sau, din ce în ce mai des, în rețelele obscure ale Telegram, avertizează experții Eset. Potrivit unui articol publicat pe blogul din România al producătorului de soluții antivirus, platforma de streaming mu
APCE: România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă
România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă, cu un minim istoric de doar 2.500 MW și un mix energetic dominat de surse curate, a anunțat Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE), care citează datele furnizate de Transelectrica. De asemenea
Programul a opt linii de transport în comun va fi prelungit luni seara pentru meciul Dinamo - Universitatea Craiova
Programul a opt linii de transport în comun va fi prelungit luni pentru preluarea spectatorilor meciului Dinamo - Universitatea Craiova, iar liniile 86, 90, 104 și 143 ar putea fi deviate, potrivit unei informări a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). Liniile 1, 10, 40, 55, 86, 90, 10
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în ianuarie 2025
Numărul firmelor dizolvate a scăzut cu 8,73%, în ianuarie 2025, până la 3.564, față de 3.905 în anul anterior, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, respectiv 617 de firme (număr în scăde
Producția de țiței a României a scăzut cu 7, 6% în primele două luni din 2025; importurile s-au majorat cu aproape 10%
România a produs, în primele două luni din 2025, o cantitate de țiței de 415.400 tone echivalent petrol (tep), cu 34.000 tep mai mică (-7,6%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de țiței au totalizat, în ianuarie-februarie 20
Bursa de la București a câștigat peste 7 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 7,16 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2%, în această săptămână, iar valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 139,7 milioane de lei (-38,97%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizar
CONAF: Forumul Național De Vocație Antreprenoare ajunge la Iași, pe 25 aprilie
Forumul Național De Vocație Antreprenoare, inițiativa Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), continuă cu cea de-a patra ediție, la Palatul Culturii din Iași, se arată într-un comunicat al CONAF transmis, vineri, AGERPRES. Prin acest forum itinerant, CONAF oferă comunității antreprenoriale un cadru de dialog, un set de instrumente
ROMPAN: Sectorul de panificație va avea 165 de milioane de euro pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi
Sectorul de panificație din România va avea la dispoziție 165 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi, iar primele proiecte ar putea fi depuse începând cu luna iunie, a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panif
CNAB a recepționat noi lucrări de modernizare a Aeroportului Henri Coandă
Compania Națională Aeroporturi București anunță că, joi, 17 aprilie, au fost recepționate noi lucrări de modernizare prevăzute în cadrul fazei a treia din proiectul de sistematizare a suprafeței de mișcare a Aeroportului Henri Coandă. Potrivit unui comunicat al CNAB, investiția a vizat lucrări de amploare la mai multe obiective și face parte din strategi
Poșta Română a finalizat distribuirea pensiilor, cât și livrarea anticipată a prestațiilor sociale aferente lunii aprilie
Poșta Română a finalizat, înaintea Sărbătorilor de Paște, distribuirea prestațiilor sociale aferente lunii aprilie, operatorul precizând că a efectuat atât plata pensiilor, cât și livrarea anticipată a alocațiilor, indemnizațiilor și altor ajutoare sociale. Un sprijin suplimentar în această lună l-a reprezentat ajuto
Producția de gaze a scăzut cu aproape 2% în primele două luni; importurile s-au majorat cu 23% (INS)
Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele două luni din 2025, de 1,26 milioane tone echivalent petrol, cu 23.800 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,9%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primele două luni din acest an, import