Isărescu: Dezvoltarea competențelor financiare în rândul tinerilor devine o prioritate;o societate educată financiar devine mai rezilientă

Banca Națională a României și Academia de Studii Economice sunt două instituții care au jucat un rol esențial în dezvoltarea și modernizarea României, formând specialiști de elită care au conturat direcțiile strategice ale economiei naționale și au avut un impact profund asupra progresului țării noastre, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.
'Evenimentul face parte din seria inițiativelor și proiectelor derulate sub egida protocolului de colaborare încheiat între cele două instituții, cu scopul de a impulsiona cercetarea și performanța academică în domeniul financiar-bancar. Luna aleasă pentru organizarea acestei conferințe nu este deloc întâmplătoare, are o însemnătate deosebită pentru ambii semnatari ai parteneriatului. Academia de Studii Economice împlinește chiar în această săptămână, pe 6 aprilie, 112 ani de existență, în timp ce Banca Națională a României va celebra pe 17 aprilie 145 de ani de la înființare. De-a lungul timpului, cele două instituții au jucat un rol esențial în dezvoltarea și modernizarea României, formând specialiști de elită care au conturat direcțiile strategice ale economiei naționale și au avut un impact profund asupra progresului țării noastre', a spus Mugur Isărescu, la conferința de presă cu tema 'Ancore strategice pentru dezvoltarea sectorului bancar în noul context global', organizată de Banca Națională a României și Academia de Studii Economice București.
El a menționat că manifestarea crizelor succesive și suprapuse, care au marcat perioada recentă, a determinat o serie de schimbări profunde la nivelul economiilor globale, cum ar fi tensiunile geopolitice și tendințele de fragmentare economică sau avansul rapid al inteligenței artificiale și al digitalizării. Potrivit guvernatorului băncii centrale, în acest context, dezvoltarea competențelor financiare în rândul tinerilor devine o prioritate.
'În acest peisaj complex, dezvoltarea competențelor financiare în rândul tinerilor devine o prioritate, iar mediul academic are responsabilitatea de a răspunde acestor provocări prin adaptarea programelor educaționale și prin promovarea gândirii critice în domeniul financiar bancar. Din acest motiv, pentru a prefigura dezbaterile care vor avea loc în cadrul conferinței de astăzi, vă propun ca ancoră strategică impulsionarea educației financiare, pentru a dezvolta capacitatea de înțelegere a consecințelor acestor transformări și pentru a lua deciziile corecte, atât la nivel individual, cât și instituțional. Spun acum au lucru bine cunoscut, dar cred că trebuie repetat. O societate bine informată din punct de vedere financiar își poate administra mai eficient veniturile, economiile și investițiile. În același timp, o societate educată din punct de vedere financiar devine mai rezilientă în fața crizelor economice, reducând vulnerabilitatea la șocuri și contribuind la menținerea stabilității financiare. Stimați invitați, după patru ani universitari parcurși împreună în cadrul acestui parteneriat BNR - ASE, rezultatele obținute încep să se vadă. Avem exemple, inclusiv în această sală, de studenți sau absolvenți ai programului de masterat realizat în parteneriatul BNR- ASE, Bănci Centrale și Instituții Financiare - Bancas, care au devenit angajați ai Băncii Naționale sau care s-au orientat către sectorul bancar din România', a declarat Mugur Isărescu.
El a afirmat că atât disciplinele de bază existente în cadrul programului Master, cât și disciplinele nouă introduce în planul de învățământ, cum ar fi stabilitatea financiară și politica macro-prudențială, administrarea rezervelor internaționale, banking modern, au ajutat studenții să fie mai competitivi pe piața muncii, iar angajatorii să beneficieze de personal cu expertiză adecvată schimbărilor din societate.
'Rezultatele promițătoare obținute până la acest moment ne permit să fim și mai ambițioși în pregătirea studenților și pentru provocările actuale și viitoare ale domeniului financiar. Astfel în anul 2025 se vor derula patru proiecte comune la nivelul Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori. Primul proiect se referă la înființarea, începând cu luna februarie 2025, a unui laborator de finanțe inovative care își propune să construiască abilitățile necesare pentru a opera în domeniul finanțelor digitale și să familiarizeze studenții atât cu oportunitățile generate de utilizare pe scara largă, tot mai largă, a tehnologiilor digitale, cât și cu vulnerabilităților aferente. Proiectul reunește experți din sectorul privat și profesori recunoscuți din domenii precum securitatea cibernetică, inteligența artificială generativă, tehnologia blockchain sau machine learning, pentru a oferi studenților experiență deopotrivă teoretică și practică asupra temelor abordate în cadrul laboratorului. Salut această inițiativă deoarece astăzi, mai mult ca oricând, este esențial să înțelegem și să ne adaptăm la transformările tehnologice din domeniul financiar', a mai spus Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR a precizat că securitatea cibernetică, blockchain-ul sau inteligența artificială modifică modul în care interacționăm cu banii, iar lipsa de educație financiară sau nivelul insuficient de dezvoltare a acesteia face ca toate aceste schimbări să ducă la apariția unor riscuri majore în viitor.
Isărescu a amintit și despre înființarea, în martie 2025, a Clubului de Performanță pentru studenții Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori. Totodată, el a spus că al treilea proiect a fost lansat pe parcursul anului universitar 2024-2025 și este în derulare, fiind vorba de practica de excelență. Proiectul este destinat studenților cu rezultate academice remarcabile. Peste 50 de studenți s-au înscris în program, iar cei mai performanți, 20 dintre aceștia, au obținut stagii de practică în departamentele cheie ale instituțiilor de credit și ale firmelor de consultanță partenere.
Cel de-al patrulea proiect urmează să debuteze în curând și este adresat tuturor liceenilor interesați de o carieră în domeniul financiar-bancar. Liceenii cu pregătire solidă în matematică, informatică, dar și cei pasionați de economie și științele sociale, care își doresc să contribuie la dezvoltarea sectorului financiar, sunt invitați să se alăture acestei comunități de specialiști.
'Educația financiară, am spus-o de mai multe ori, o s-o repet și acum, nu mai este o opțiune, ci o necesitate stringentă. Banca Națională a României a înțeles necesitatea și urgența sprijinirii și promovării educației financiare. Printr-un efort susținut al mai multor instituții, în anul 2022 s-a reușit instituirea, prin lege, a zilei de 11 aprilie, ca zi a educației financiare. La ceas aniversar pentru Banca Națională a României suntem bucuroși să găzduim aici săptămâna viitoare, pentru al doilea consecutiv, evenimentul dedicat celebrării acestei aniversări', a mai spus Mugur Isărescu. AGERPRES/(AS - redactor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dobre (TradeVille): Concurența pe care o face statul duce și la creșterea numărului de investitori; avem mai mulți investitori la Bursă cu Fidelis
Concurența pe care o face statul, prin emisiuni precum Fidelis, duce și la creșterea numărului de investitori, iar pentru companiile care au rezultate bune există investitori, a explicat, joi, Alexandru Dobre, director general adjunct, TradeVille, în cadrul evenimentului de listare a două noi emisiuni de obligațiuni pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare al
Burnete (Concordia): Impactul taxelor impuse de SUA se va vedea în România în industria auto, a mobilei sau articolelor din oțel
Exporturile directe ale României către Statele Unite reprezintă aproximativ 2% din totalul exporturilor naționale, însă impactul indirect al noilor taxe impuse de SUA poate fi resimțit în sectoare precum industria auto, a mobilei și a produselor din lemn, articolelor din oțel, fier, dar și a produselor din cauciuc și derivate, cea a echipamentelor i
VIDEO INTERVIU/Vevera (ICI): Zona umană va rămâne indispensabilă în ceea ce înseamnă dezvoltarea proiectelor și dezvoltarea zonei de tehnologie
Inteligența artificială a reușit să acopere o parte din deficitul de personal, preluând partea de acțiuni repetitive, de programare basic, dar zona de creativitate, cea de dezvoltare, vor rămâne clar zone umane la acest moment, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, directorul general al ICI București, Adrian-Victor Vevera.
Bontea (ANCOM): Suntem mai aproape de o piață poștală centrală pe colet, iar comerțul electronic este motorul
România se află tot mai aproape de o piață poștală centrală pe colet, iar comerțul electronic este motorul, 80% din traficul de colete provenind din cumpărăturile online, care generează peste jumătate din veniturile sectorului, a declarat, joi, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Vlad Bontea,
Circulația feroviară, închisă temporar pe distanța Teregova - HM Poarta
Circulația feroviară pe distanța Teregova - HM Poarta a fost oprită joi dimineața ca urmare a lipsei de tensiune în linia de contact, informează Compania Națională de Căi Ferate 'CFR' SA. 'Cauza acestui incident este atribuită trenului 56098 001 (SNTFM CFR Marfă SA), care a rămas fără tensiune în linia de contact, av&ac
Despăgubirile plătite de asigurători în baza polițelor RCA au crescut cu 38%
Despăgubirile plătite anul trecut de companiile de asigurări, în baza polițelor RCA, au crescut cu 38%, până la peste 4,7 miliarde lei, potrivit unui comunicat de presă al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Acestei valori i se adaugă și despăgubirile plătite de FGA - Fondul de Ga
Curtea de Conturi semnalează necesitatea reproiectării Sistemului național de adăpostire a populației în caz de conflict armat
Curtea de Conturi recomandă autorităților responsabile să elaboreze o Concepție națională a adăpostirii populației în situație de conflict armat, ca activitate pe timp de pace de pregătire a adăpostirii populației, întrucât actuala organizare a Sistemului național de adăpostire din România nu asigură o protecție suficientă a populației î
Un zbor TAROM pe ruta Paris-București a fost anulat miercuri după ce pilotul a decis, din motive de siguranță, întreruperea decolării
Zborul unei aeronave TAROM pe ruta Paris-București a fost anulat, miercuri, pentru efectuarea unor verificări și teste suplimentare, după ce pilotul a decis, din motive de siguranță, să recurgă la procedura de întrerupere a decolării prin frânare, a anunțat joi operatorul aerian național. 'Compania TAROM anunță că, în con
Visit Borșa Fidelity, program de reduceri pentru turiștii ce vor înnopta în Borșa mai mult de 2 nopți
Turiștii care se vor caza minimum trei nopți la un hotel sau pensiune din Borșa vor primi, din toamnă, prin programul Visit Borșa Fidelity, diverse facilități și reduceri, precum 30% la abonamentul de schi, 15% la magazinul de articole sportive, 15% la restaurant, dar și la toate activitățile turistice organizate în oraș, a anunțat, miercuri, primarul Ion Sorin
Poșta Română a desființat 75% din posturile de la nivel central
Compania Națională Poșta Română a eliminat 75% din posturile de la nivel central, de la 1.200 la 300 de angajați, în timp ce, la nivel național, numărul total de angajați a fost redus cu 18%, de la 25.000 în iunie 2021 la 20.500 în prezent, se arată într-un comunicat al companiei. 'Poșta Română a impleme
Buzău: Fermă care va produce 100.000 de purcei pe an, înființată la Săhăteni cu o investiție de 16 milioane de euro
Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Buzău anunță finalizarea unei ferme pentru reproducerea suinelor în comuna Săhăteni, cu o valoare totală de 16.410.000 euro, care va produce aproximativ 100.000 de purcei pe an. Valoarea totală a ajutorului de stat, potrivit DAJ Buzău, a fost de 13.128.000 de euro, asigurat prin bugetul Ministerului Agriculturi
Proiect estimat la 50 de milioane de euro din fonduri europene pentru 25 de kilometri de pârtii de schi, la Borșa
Primăria Borșa este în discuții cu Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest ca, prin Programul Operațional Regional, în perioada 2027 - 2032, să obțină minimum 50 de milioane de euro, în așa fel încât pârtia olimpică de aici, cu pârtia veche din zona Runcu Știolului și cu cea din Pasul Prislop să fie legate, obțin&acir
Sebastian Burduja: Încă 114 comunitați vor avea parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei
Încă 114 comunități vor avea parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei, valoarea totală a acestor proiecte fiind de 233 de milioane de lei, a anunțat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Ministerul Energiei sprijină comunitățile locale din România, oferindu-le finanțări nerambursabile prin care pot să î
Manea (BCR): Avem competiție în piața muncii din sectoare pe care nu ni le-am imaginat; statul român e un competitor important
Băncile au competiții pe piața muncii din sectoare pe care nu și le-au imaginat în urmă cu 10 ani, un competitor foarte important fiind statul român, a afirmat, miercuri, Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română. 'Meseria de bancher în sine a evoluat. Cumva a evoluat și atunci când te uiți la o bancă nu mai v
Miruță (USR): Cercetarea din zona de tehnologie trebuie susținută, iar reglementările în software să fie relaxate
Cercetarea din zona de tehnologie trebuie susținută, reglementările privind dezvoltarea de software să fie relaxate, iar utilizarea tehnologiei în administrația publică centrală și locală trebuie să fie încurajată, a declarat, miercuri, Radu-Dinel Miruță, secretar în Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților, la