Isărescu: Dezvoltarea competențelor financiare în rândul tinerilor devine o prioritate;o societate educată financiar devine mai rezilientă

Banca Națională a României și Academia de Studii Economice sunt două instituții care au jucat un rol esențial în dezvoltarea și modernizarea României, formând specialiști de elită care au conturat direcțiile strategice ale economiei naționale și au avut un impact profund asupra progresului țării noastre, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.
'Evenimentul face parte din seria inițiativelor și proiectelor derulate sub egida protocolului de colaborare încheiat între cele două instituții, cu scopul de a impulsiona cercetarea și performanța academică în domeniul financiar-bancar. Luna aleasă pentru organizarea acestei conferințe nu este deloc întâmplătoare, are o însemnătate deosebită pentru ambii semnatari ai parteneriatului. Academia de Studii Economice împlinește chiar în această săptămână, pe 6 aprilie, 112 ani de existență, în timp ce Banca Națională a României va celebra pe 17 aprilie 145 de ani de la înființare. De-a lungul timpului, cele două instituții au jucat un rol esențial în dezvoltarea și modernizarea României, formând specialiști de elită care au conturat direcțiile strategice ale economiei naționale și au avut un impact profund asupra progresului țării noastre', a spus Mugur Isărescu, la conferința de presă cu tema 'Ancore strategice pentru dezvoltarea sectorului bancar în noul context global', organizată de Banca Națională a României și Academia de Studii Economice București.
El a menționat că manifestarea crizelor succesive și suprapuse, care au marcat perioada recentă, a determinat o serie de schimbări profunde la nivelul economiilor globale, cum ar fi tensiunile geopolitice și tendințele de fragmentare economică sau avansul rapid al inteligenței artificiale și al digitalizării. Potrivit guvernatorului băncii centrale, în acest context, dezvoltarea competențelor financiare în rândul tinerilor devine o prioritate.
'În acest peisaj complex, dezvoltarea competențelor financiare în rândul tinerilor devine o prioritate, iar mediul academic are responsabilitatea de a răspunde acestor provocări prin adaptarea programelor educaționale și prin promovarea gândirii critice în domeniul financiar bancar. Din acest motiv, pentru a prefigura dezbaterile care vor avea loc în cadrul conferinței de astăzi, vă propun ca ancoră strategică impulsionarea educației financiare, pentru a dezvolta capacitatea de înțelegere a consecințelor acestor transformări și pentru a lua deciziile corecte, atât la nivel individual, cât și instituțional. Spun acum au lucru bine cunoscut, dar cred că trebuie repetat. O societate bine informată din punct de vedere financiar își poate administra mai eficient veniturile, economiile și investițiile. În același timp, o societate educată din punct de vedere financiar devine mai rezilientă în fața crizelor economice, reducând vulnerabilitatea la șocuri și contribuind la menținerea stabilității financiare. Stimați invitați, după patru ani universitari parcurși împreună în cadrul acestui parteneriat BNR - ASE, rezultatele obținute încep să se vadă. Avem exemple, inclusiv în această sală, de studenți sau absolvenți ai programului de masterat realizat în parteneriatul BNR- ASE, Bănci Centrale și Instituții Financiare - Bancas, care au devenit angajați ai Băncii Naționale sau care s-au orientat către sectorul bancar din România', a declarat Mugur Isărescu.
El a afirmat că atât disciplinele de bază existente în cadrul programului Master, cât și disciplinele nouă introduce în planul de învățământ, cum ar fi stabilitatea financiară și politica macro-prudențială, administrarea rezervelor internaționale, banking modern, au ajutat studenții să fie mai competitivi pe piața muncii, iar angajatorii să beneficieze de personal cu expertiză adecvată schimbărilor din societate.
'Rezultatele promițătoare obținute până la acest moment ne permit să fim și mai ambițioși în pregătirea studenților și pentru provocările actuale și viitoare ale domeniului financiar. Astfel în anul 2025 se vor derula patru proiecte comune la nivelul Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori. Primul proiect se referă la înființarea, începând cu luna februarie 2025, a unui laborator de finanțe inovative care își propune să construiască abilitățile necesare pentru a opera în domeniul finanțelor digitale și să familiarizeze studenții atât cu oportunitățile generate de utilizare pe scara largă, tot mai largă, a tehnologiilor digitale, cât și cu vulnerabilităților aferente. Proiectul reunește experți din sectorul privat și profesori recunoscuți din domenii precum securitatea cibernetică, inteligența artificială generativă, tehnologia blockchain sau machine learning, pentru a oferi studenților experiență deopotrivă teoretică și practică asupra temelor abordate în cadrul laboratorului. Salut această inițiativă deoarece astăzi, mai mult ca oricând, este esențial să înțelegem și să ne adaptăm la transformările tehnologice din domeniul financiar', a mai spus Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR a precizat că securitatea cibernetică, blockchain-ul sau inteligența artificială modifică modul în care interacționăm cu banii, iar lipsa de educație financiară sau nivelul insuficient de dezvoltare a acesteia face ca toate aceste schimbări să ducă la apariția unor riscuri majore în viitor.
Isărescu a amintit și despre înființarea, în martie 2025, a Clubului de Performanță pentru studenții Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori. Totodată, el a spus că al treilea proiect a fost lansat pe parcursul anului universitar 2024-2025 și este în derulare, fiind vorba de practica de excelență. Proiectul este destinat studenților cu rezultate academice remarcabile. Peste 50 de studenți s-au înscris în program, iar cei mai performanți, 20 dintre aceștia, au obținut stagii de practică în departamentele cheie ale instituțiilor de credit și ale firmelor de consultanță partenere.
Cel de-al patrulea proiect urmează să debuteze în curând și este adresat tuturor liceenilor interesați de o carieră în domeniul financiar-bancar. Liceenii cu pregătire solidă în matematică, informatică, dar și cei pasionați de economie și științele sociale, care își doresc să contribuie la dezvoltarea sectorului financiar, sunt invitați să se alăture acestei comunități de specialiști.
'Educația financiară, am spus-o de mai multe ori, o s-o repet și acum, nu mai este o opțiune, ci o necesitate stringentă. Banca Națională a României a înțeles necesitatea și urgența sprijinirii și promovării educației financiare. Printr-un efort susținut al mai multor instituții, în anul 2022 s-a reușit instituirea, prin lege, a zilei de 11 aprilie, ca zi a educației financiare. La ceas aniversar pentru Banca Națională a României suntem bucuroși să găzduim aici săptămâna viitoare, pentru al doilea consecutiv, evenimentul dedicat celebrării acestei aniversări', a mai spus Mugur Isărescu. AGERPRES/(AS - redactor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ANAR: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a crescut la 75%
Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare din România a crescut de la 56% la aproape 75%, datorită precipitațiilor recente, a anunțat Administrația Națională ''Apele Române'' (ANAR) pe pagina de Facebook. ''La sfârșitul lunii martie, coeficientul de umplere în princi
Alba: Cel mai mare parc fotovoltaic finanțat din PNRR, inaugurat la Teiuș de un dezvoltator danez
Cel mai mare parc fotovoltaic din România finanțat cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), o investiție totală de 55 milioane de euro, din care 15 milioane de euro reprezintă finanțarea nerambursabilă, a fost inaugurat marți în Teiuș, fiind, de asemenea, cel mai mare astfel de obiectiv realizat în cele 16 țări în care
STB: Parada tramvaielor de odinioară, muzică de fanfară și povești din Capitală, de 1 Mai
Tramvaiele de odinioară vor circula de 1 Mai alături de noile tramvaie din flota Societății de Transport București (STB) pe calea dintre Depoul Victoria - Bucur Obor - Piața Sfântu Gheorghe, într-o călătorie desfășurată pe muzică de fanfară și și povești despre oameni, tramvaie și oraș, a anunțat, marți, STB. 'Societatea de Tra
ANRE introduce activitatea de market making pe piețele de energie și gaze
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat Ordinul privind Regulile generale pentru implementarea activității de market making pe piețele organizate de energie electrică, începând din 1 iulie 2025, respectiv pe cele centralizate de gaze naturale, de la 1 aprilie 2026. Potrivit unui comunicat d
Grindeanu, despre pana de curent din Spania: Situații de acest tip, care par de domeniul SF-ului, ar trebui luate în calcul
Scenariile în care ar putea avea loc o pană masivă de curent, precum cea de Spania, deși par să țină de domeniul științifico-fantastic (SF), ar trebuie să fie luate în calcul de cei care se ocupă cu situațiile de urgență, a afirmat, marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. Acesta a fost întrebat d
Un sfert dintre români asociază ziua de 1 Mai cu grătarele și socializarea (studiu)
Un sfert dintre români consideră sărbătoarea de 1 Mai în primul rând o zi dedicată grătarelor și socializării (24%), în special tinerii cu vârste între 25-34 de ani (29%), relevă rezultatele unui studiu dat publicității marți. Potrivit datelor centralizate de Reveal Search Marketing, în topul semnifica
Chirițoiu: Telekom de doi ani tot se grăbește să vândă și cred că în curând îi va reuși; important e să luăm și o decizie bună
Telekom de doi ani se tot grăbește să vândă și cred că în curând îi va reuși treaba asta, însă piața de telecomunicații trebuie să rămână o piață care să funcționeze bine atât din punct de vedere al prețului, cât și al calității, a declarat, marți, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, la un eveniment
Grindeanu: N-am știut că șapte spitale în București sunt blocate și fără autorizație de construcție; asta spune multe
Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat marți că a aflat de la dezbaterea electorală de luni că în București sunt opt spitale care așteaptă după autorizații de construcție, iar dacă instituția pe care o conduce s-ar afla în aceeași situație și autostrăzile ar aștepta după autorizații ar fi asaltat de presă și acuzat că nu
A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii
Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat marți decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' anunță trecerea în eternitate a eminentului om de știință, Prof. un
Chiriţoiu: Piaţa de energie poate să funcţioneze bine, dar nu înseamnă că energia va fi şi ieftină
Piaţa de energie poate să funcţioneze bine, dar asta nu înseamnă că energia va fi şi ieftină, iar pentru competitivitate economică trebuie să ai energie ieftină, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la un eveniment de specialitate. "Piaţa asta de energie poate să funcţioneze bine, dar nu înseam
Grindeanu: Ministerul Transporturilor nu va fi în situația de a pierde nici măcar un euro din PNRR
Ministerul Transporturilor nu se va afla în situația de a pierde nici măcar un euro din PNRR, în condițiile în care valoarea totală a proiectelor finanțate prin PNRR este de 20 de miliarde de euro, dar suma din PNRR este de 7,2 miliarde de euro, a explicat marți ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferi
Grindeanu: Suntem la al cincilea contract de pe A8; aproape 40% din lungime, acoperită de contracte
Autostrada A8 prinde contur, marți fiind semnat al cincilea contract, astfel că mai mult de 40% din lungimea acesteia este acoperită de contracte, a declarat marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferință de presă. 'Suntem la al cincilea contract de pe A8. Un A8 care încet, încet p
Buzău: Ambasadorul Argentinei consideră România o putere agricolă în UE care poate crește prin sistemul No-till
Ambasadorul Argentinei în România, Carlos Alejandro Poffo, a declarat, cu ocazia unui eveniment de promovare a tehnologiei No-till în agricultură, faptul că România este una dintre marile puteri agricole ale Uniunii Europene (UE) și are un potențial remarcabil pentru a-și extinde producția prin sistemul respectiv. DAJ Buzău a organizat
Ministerul Finanțelor lansează, din 9 mai, a patra ediție FIDELIS din 2025, cu dobânzi de până la 7,80%
Ministerul Finanțelor lansează a patra ediție FIDELIS din 2025, ce se va desfășura între 9 și 16 mai și care vine cu dobânzi de până la 7,80% la emisiunile în lei și de până la 6,25% la cele în euro, informează MF printr-un comunicat. Cei care vor să-și investească economiile în Programul FIDELIS, ediț
Producția de hidrocarburi a Romgaz a crescut în primul trimestru din 2025 cu 0,04%
Romgaz a înregistrat în primul trimestru al acestui an o producție totală de hidrocarburi de 8,36 milioane barili echivalent petrol (bep), cu 0,04% mai mare față de cea din perioada similară a anului trecut, conform unui raport remis, marți, Bursei de Valori București. Cantitatea de gaze naturale extrase, brut, a fost de 8,26 milio