Consumul de bere la terasă rămâne scăzut în România; un factor important, puterea redusă de cumpărare a populației

Consumul de bere la draft a crescut cel mai mult anul trecut, respectiv cu 13%, față de 2023, însă România se află în continuare sub vârful pe care l-a avut 'în perioada de glorie' din 2008, puterea scăzută de cumpărare a populației fiind unul din factorii care au dus la această situație.
De altfel, în 2024, după trei ani de scădere consecutivă, piața berii din România s-a stabilizat ușor peste pragul de 15 milioane de hectolitri, potrivit datelor Asociației Berarii României. Dacă în perioada 2005 - 2023, piața berii a avut o evoluție relativ constantă, aflându-se la o medie a producției de 16,6 milioane de hectolitri, în 2008, producția de bere a atins vârful de 20,2 milioane de hectolitri, după 19,4 milioane de hectolitri în 2007.
Cel mai scăzut nivel a fost consemnat în 2014, de 14,9 milioane de hectolitri.
'2024 a fost un an marcat de evenimente sportive. Evenimentele sportive ce au făcut? Împreună cu berea, cu care au în comun un atribut, acela de socializare, de convivialitate, cum ne place să spunem, i-au adus laolaltă (pe români - n. r.). Unde puteau să-i aducă laolaltă decât în cadrul unei terase, ceea ce a dus la o creștere a segmentului de bere la draft, dar încă suntem sub vârful pe care l-am avut în perioada de glorie', a afirmat, marți, directorul general al Asociației Berarii României, Constantin Bratu, într-o conferință de presă.
Practic, la 2 - 3 ani după pandemie, consumul de bere în HoReCa nu și-a revenit din cauza scumpirilor care au avut loc în sector după creșteri succesive de accize și a inflației.
'Cred că un impact important îl are inflația, creșterea accelerată a prețurilor și cred că în pandemie consumatorii din România s-au obișnuit cu acele prețuri din retailul modern sau din retailul tradițional. Prețurile au crescut un pic accelerat acolo și, pe bună dreptate, sunt motive pertinente pentru care acest lucru a ajuns să se întâmple. Pe de altă parte, cred că suntem în continuare într-o zonă în care ieșitul în oraș este doar sporadic. Ne uităm la țări din Europa de Vest, în UK, 60% din volumul de bere se vinde în HoReCa, 80% din valoare. În România este într-adevăr un 10,5%. În valoare, în schimb, este foarte aproape de 20%. N-aș spune neapărat că e un dezastru față de ce a fost în trecut, dar cred că are legătură, în primul rând, cu industria, respectiv cu HoReCa, care a suferit după pandemie și din punct de vedere al numărului de locații, și din punct de vedere al costurilor de operare, și cred că lucrurile își vor reveni ușor. Văd din ce în ce mai mult Bucureștiul devenind destinație turistică. Cred că lucrurile încep să se miște, e adevărat, nu în ritmul pe care l-am dori, dar da, încă suntem la un nivel mult, mult sub ce se întâmplă afară cu consumul din HoReCa. Cred că prețul este o barieră importantă astăzi vizavi de puterea de cumpărare. Cred că e o problemă de putere de cumpărare acum', a susținut președintele Asociației Berarii României, Mihai Voicu.
Constantin Bratu este de părere că, în paralel cu creșterea puterii de cumpărare, trebuie să se schimbe și mentalitatea românilor vizavi de locul consumului de bere.
'Dacă ar fi să completez din perspectiva ofertei de bere, a disponibilității berilor în HoReCa, ele există. Este doar o nevoie ca lucrurile să se schimbe la nivel de mental și puterea de cumpărare a noastră și schimbările de obiceiuri să crească, astfel încât noi să frecventăm mai des zona de HoReCa, încât să existe acest consum', a subliniat el.
Și președintele Berarii României consideră că este mai plăcut să bei o bere la o terasă decât acasă.
'Cred că e mai plăcut să faci acest lucru într-un mediu, nu știu, extern decât în casă. Nu-i neapărat un obiectiv major pentru noi (creșterea consumului în HoReCa - n. r.), dar, pe de altă parte, dacă ne uităm la tot ce înseamnă partea de HoReCa, este și cea care poate să însemne dezvoltare, bunăstare, venituri pentru România, pentru că unul dintre factorii importanți este turismul, care nu este la nivelul țărilor din jurul nostru. Cred că, într-un fel, lucrurile se leagă într-o poză mai mare', a arătat Voicu.
Totodată, el a arătat că scăderea volumelor din HoReCa după pandemie este mult sub 'ceea ce s-a întâmplat în comerțul tradițional', unde s-au 'pierdut' peste un milion de hectolitri.
'Dacă gândim pragmatic, scăderea volumului din HoReCa după pandemie este mult sub ceea ce s-a întâmplat în comerțul tradițional sau modern. Am pierdut, față de anii anteriori, aproximativ 1 milion și ceva de hectolitri, care nu vin din HoReCa. Scăderea consumului cauzat de factorii externi - inflație, putere de cumpărare - se reflectă în toate canalele de vânzare. Mai agresiv, dacă vreți, în off-trade. Deci, nu e neapărat corect că HoReCa este cea care trage în jos, pentru că 1.500.000 este un volum foarte mare care s-a pierdut și vine din toate zonele de canale de vânzare', a explicat Mihai Voicu.
Potrivit acestuia, România s-a apropiat în ultimul timp la consumul de bere de țările dezvoltate, însă bunăstarea populației este principalul lucru care poate să genereze oportunități în industria berii.
'Ne-am apropiat foarte mult de țările dezvoltate. Cred că astăzi suntem la nivelul Poloniei, chiar și al Cehiei, dar, dacă ne comparăm cu țările din Vest, cred că oportunitatea principală vine din zona de bunăstare a populației, care cred că în ultimii ani este vizibilă. Este clar că România a înregistrat o creștere semnificativă. Nu vreau să mă refer la PIB, pentru că o corelație poate că nu e cea corectă, dar cred că da, bunăstarea populației este principalul lucru care poate să genereze oportunități în industria berii. Și, evident, competiția pe care o avem cu celelalte categorii, unde zicem noi că încercăm să fim mai inovativi, mai deschiși, mai transparenți, astfel încât să arătăm cumva că suntem într-o zonă în care calitatea este pe primul loc, pentru că ăsta e un lucru foarte important de reținut: chiar dacă au fost momente grele în ultimii trei ani, nu s-a făcut niciodată rabat la a investi pentru calitate sau sustenabilitate în România și cred că în momentul de față consumatorul apreciază acest lucru', a concluzionat președintele Asociației.
În România, producătorii locali de bere asigură peste 97% din consumul național prin producția internă. Astfel, industria berii se numără printre puținele sectoare economice care reușesc să satisfacă aproape integral cererea locală cu produse locale.
În 2024, importurile de bere au fost relativ la același nivel cu cel înregistrat în 2023 (+0,4%), cele intra-comunitare reprezentând 81% din total. Importurile au reprezentat anul trecut 3% din consumul intern.
În ceea ce privește exporturile de bere ale României, acestea au marcat anul trecut o scădere cu 20% față de 2023, situându-se la 2,2% din producția internă, în concordanță cu un model de producție de lungă durată, care deservește în primul rând o piață internă puternică și stabilă. Sectorul berii românesc este ancorat în modelele locale de consum, fiind preferată berea proaspătă, preparată local.
Potrivit Asociației, nivelurile modeste de export reflectă, de asemenea, dinamica mai largă a pieței. Costurile de transport relativ ridicate ale berii și sensibilitatea la prospețime fac vânzările locale mai eficiente și mai viabile din punct de vedere economic. Această tendință nu este unică în România, ci este comună în țările producătoare de bere, unde o piață internă bine dezvoltată absoarbe în mod natural majoritatea producției. AGERPRES/(A - redactor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
MF: România se va încadra în ținta de deficit asumată prin Planul Bugetar - Structural Național pe Termen Mediu
România își reafirmă angajamentul de a se încadra în deficitul de 7% din PIB în 2025 și, totodată, va continua această traiectorie și în următorii ani, așa cum prevede Planul Bugetar - Structural Național pe Termen Mediu agreat împreună cu Comisia Europeană, transmit reprezentanții Ministerului Finanțelor. Aceste preci
Poșta Română: Pensiile și prestațiile sociale aferente lunii mai vor fi distribuite începând cu data de 2 mai
Pensiile și prestațiile sociale aferente lunii mai 2025 vor fi distribuite începând cu data de 2 mai, a anunțat marți Compania Națională ''Poșta Română''. 'Pensiile și prestațiile sociale aferente lunii mai 2025 vor fi distribuite începând cu data de 2 mai 2025! Ne asigurăm beneficiarii că toate pensiile și pre
DNSC atenționează asupra unui scenariu de fraudă în care sunt folosite numele Poliției Române și BNR
Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unui tip de fraudă în creștere, în care sunt folosite apeluri telefonice false în numele Poliției Române și al Băncii Naționale a României (BNR). 'Un nou tip de fraudă a fost raportat în luna aprilie 2025, implicând apeluri telefonice car
FMI a revizuit în scădere, la 1,6%, estimările privind evoluția economiei românești în acest an
Fondul Monetar Internațional (FMI) a înrăutățit estimările privind creșterea economiei românești în acest an, de la 3,3% cât prognoza în octombrie, până la 1,6%, arată cel mai recent raport 'World Economic Outlook' (WEO), publicat marți de instituția financiară internațională. Conform noilor prognoze ale FMI, după o
ANPIS: 1,21 miliarde lei, valoarea alocațiilor de stat pentru copii plătite în martie 2025
Valoarea alocațiilor de stat pentru copii achitate în luna martie 2025 a fost de 1,21 miliarde de lei, iar suma medie plătită a fost de 335,42 lei pe beneficiar, conform datelor centralizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). În luna martie 2025, au beneficiat de acest ajutor 3.609.898 copii, cei mai mulți din București
România, premiată din nou la campionatul mondial de robotică FIRST Tech Challenge 2025
Alianța echipelor românești CSH (Colegiul Național Pedagogic Carmen Sylva din Timișoara) și Eastern Foxes (Colegiul Național I.L. Caragiale din Ploiești) a ocupat locul 3 la nivel global la campionatul mondial de robotică FIRST Tech Challenge 2025, potrivit unui comunicat de presă al BRD. Conform sursei citate, elevii români au demonstrat, în
Ivan: Mai sunt 20.083 de locuri disponibile în Start-Up Nation 2025 pentru finanțarea afacerilor sustenabile
Aproape 20.100 de locuri sunt disponibile în cadrul ediției 2025 a programului Start-Up Nation, prin care sunt oferite oportunități concrete pentru tinerii români cu vârsta de până în 30 de ani, care doresc să-și transforme ideile în afaceri sustenabile, a anunțat, marți, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului
APIA: Aproximativ 39,5 milioane de euro, plătite pentru crescătorii de caprine și ovine
Peste 39,5 milioane de euro au ajuns în conturile a 8.080 de beneficiari, ce activează în sectorul creșterii ovinelor sau caprinelor, informează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat de presă transmis, marți, AGERPRES. Plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru se
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric - 480,8399 lei/gram; leul s-a depreciat ușor față de euro
Gramul de aur s-a scumpit marți cu 13,5413 lei (2,89%), ajungând la o cotație de 480,8399 lei, de la 467,2986 lei, cât anunțase joi Banca Națională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record. Moneda națională s-a depreciat nesemnificativ în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Altex intenționează să preia Bricostore
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Altex România SRL intenționează să preia Bricostore România SA, a anunțat, marți, autoritatea de concurență. 'În urma analizei, Consiliul Concurenței a constatat că această tranzacție nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piața rom&a
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,90% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marți la 5,90% pe an, de la 5,89% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.
Report de peste 1,09 milioane de euro la Loto 6/49, pentru joi
Reportul înregistrat la jocul Loto 6 din 49 depășește 1,09 milioane de euro, la categoria I, în timp ce la Joker, aceeași categorie, s-au acumulat peste 3,36 milioane de euro, iar la Noroc 2,77 milioane de euro, informează Loteria Română. Potrivit sursei citate, joi, 24 aprilie, vor avea loc noi extrageri Loto 6/49, Noroc, Jo
Programul Noua Casă 2025 a devenit operațional
Programul Noua Casă 2025 a devenit operațional, după ce plafonul de garantare aprobat de către Ministerul de Finanțe în valoare de 500 milioane lei a fost alocat celor 13 finanțatori înscriși în program, a anunțat marți Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM). 'Pro
Rata de ocupare a populației în vârstă de muncă a crescut la 63,8% în 2024
Rata de ocupare a populației în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 63,8%, în 2024, în creștere față de anul anterior cu 0,8 puncte procentuale, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), publicate marți. În anul 2024, rata de ocupare a populației în vârstă de 20-64 ani a fost de 69,
Burduja: Am trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru SEN; totul a fost gestionat impecabil
România a trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru Sistemul Energetic Național (SEN) - prima și a doua zi de Paște, totul fiind gestionat impecabil atât din punct de vedere al echilibrului, cât și al tensiunilor din rețele electrice de transport și distribuție, a anunțat luni ministrul Energiei, Sebastian Burduja. &