Directoarea proiectului HRIA: Vom dezvolta cel puțin 30 de proiecte-pilot bazate pe Inteligența Artificială

HUB-ul Român de Inteligență Artificială - HRIA va însemna un ecosistem în care vor fi dezvoltate cel puțin 30 de proiecte-pilot, care se pot regăsi în produse și servicii inovatoare bazate pe Inteligență Artificială (IA), a declarat, joi, pentru AGERPRES, directoarea de proiect, Adina Magda Florea, profesoară în cadrul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București.
'Acest proiect a fost început acum patru ani, în sensul că am discutat în tot felul de situații de a face o inițiativă la nivelul Inteligenței Artificiale în România. În sfârșit, după foarte multe eforturi, am reușit și acest proiect face parte dintr-o serie de cinci proiecte prioritare la nivelul României, ce are un consorțiu extrem de larg, format din universități și opt companii. Proiectul are mai multe obiective. În primul rând să dezvoltăm tehnologie de IA care să poată fi dusă în produse și în piață. În al doilea rând, să facem produse și servicii bazate pe IA. Este important de știut un lucru și anume că aceste companii din consorțiu nu sunt singurele care vor beneficia de rezultatele cercetării noastre. Noi vom produce niște tehnologii și vom stabili acorduri suplimentare de cooperare, astfel încât să avem efectiv rezultatele puse în piață. Diferența este că aceste companii au și cofinanțare din proiect, deci vin cu niște bani ai lor, sume destul de importante. Ceea ce este foarte important este că acest proiect se focalizează pe tineri și vrem să dezvoltăm noua generație de cercetători în Inteligența Artificială care vor produce schimbări în România, care vor fi capabili mai târziu să-și facă startup-uri, companii, să lucreze în cercetare, în învățământ', a explicat Florea.
Aceasta a subliniat că, pe parcursul perioadei de implementare a HRIA, vor fi dezvoltate cel puțin 30 de proiecte-pilot ce vizează inovația în tehnologie.
'Proiectul se întinde pe o durată de cinci ani. Noi dezvoltăm pe de o parte, tehnologie, pe de o parte aplicații, prototipuri care sperăm ulterior să ajungă în piață. Am promis că vom dezvolta în jur de minimum 30 de astfel de proiecte-pilot. Vom avea proiecte precum: analiză automată a datelor spațiale, predicția defectelor software, asistarea medicilor cu instrumente de IA în diagnosticare, identificarea necesităților cetățenilor pe baza tehnicilor de Inteligență Artificială într-o comunitate, proiect pentru supravegherea zonelor împădurite și a celor despădurite pe baza imaginilor din drone', a subliniat coordonatoarea proiectului inovativ.
Luna martie a marcat începutul proiectului 'HUB Român de Inteligență Artificială - HRIA', în cadrul Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027 (PoCIDIF), co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), cod SMIS: 334906.
Potrivit unui comunicat de presă al Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București, beneficiarul proiectului, inițiativa are ca scop cercetarea, dezvoltarea și inovarea în domeniul Inteligenței Artificiale (IA) prin realizarea unui ecosistem atractiv și competitiv care coagulează eforturile mediului academic și ale mediului economic pentru generarea unui nucleu de cunoaștere și dezvoltare în Inteligență Artificială, integrat în Spațiul European de Cercetare.
Hub-ul Român de Inteligență Artificială va cuprinde nouă laboratoare de cercetare avansată și va pune, astfel, România pe harta inovațiilor globale în Inteligența Artificială.
'Aici se dezvoltă tehnologiile care vor defini următoarele decenii: IA sigură, etică și aliniată la reglementările UE, interfețe inteligente om-mașină, sisteme autonome, soluții hardware pentru o IA sustenabilă și aplicații care salvează vieți în medicină, protejează orașele, securizează spațiul și contribuie la salvarea mediului. Dar HRIA nu se oprește aici. Vorbim despre decizii transparente luate de IA, fără părtiniri sau riscuri ascunse. Totul pentru a crea un viitor digital în care putem avea încredere - sigur, clar și predictibil. În spatele acestei viziuni stă o infrastructură de top: echipamente hardware de ultimă generație, roboți inteligenți, drone autonome și rețele de senzori care aduc inteligența artificială în viața de zi cu zi. Totodată, HRIA va accelera legătura dintre cercetare și mediul economic, susținând parteneriate între universități și companii pentru ca ideile de azi să se transforme rapid în soluții reale pe piață. HRIA nu doar imaginează viitorul, ci contribuie la crearea lui', se arată în comunicat.
Proiectul este coordonat de Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, în calitate de beneficiar, și implementat în parteneriat cu alte șase instituții de învățământ superior (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Tehnică 'Gheorghe Asachi' din Iași, Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea din București, Universitatea 'Babeș Bolyai' din Cluj-Napoca) și opt IMM inovative (Terrasigna SRL, Neural Grader SRL, Centrul IT pentru Știință și Tehnologie SRL, Greensoft SRL, Safetech Innovations S.A., SoftTehnica SRL, Technology Systems and Services International SRL și Beia Consult International SRL), selecționate printr-un proces competitiv și transparent.
Printre exemplele de proiecte ce urmează a fi dezvoltate cu companiile partenere se află: Integrarea de tehnologii, inteligență artificială și robotică pentru îmbătrânirea activă și sănătoasă, Monitorizarea instalațiilor critice din infrastructura cu risc de incidente de mediu, Reconstrucție 3D Robustă și Precisă pentru Industria Lemnului, Soluție avansată de securitate cibernetică pentru IMM, Platformă inovatoare pentru facilitarea comunicării prin limbajului semnelor cu ajutorul Inteligenței Artificiale, Sistem software inteligent pentru monitorizarea satelitară a stabilității terenului și infrastructurii.
Valoarea totală a proiectului, care se va implementa în perioada 1 martie 2025 - 31 decembrie 2029, este de 336.336.127,46 lei, din care asistența financiară nerambursabilă este de 324.775.349,99 lei. AGERPRES/(AS - redactor: Daniel Badea, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Conturile Spotify pot fi monetizate fraudulos prin numeroase canale obscure (Eset)
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase care pot fi monetizate prin multiple canale, inclusiv pe dark web sau, din ce în ce mai des, în rețelele obscure ale Telegram, avertizează experții Eset. Potrivit unui articol publicat pe blogul din România al producătorului de soluții antivirus, platforma de streaming mu
APCE: România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă
România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă, cu un minim istoric de doar 2.500 MW și un mix energetic dominat de surse curate, a anunțat Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE), care citează datele furnizate de Transelectrica. De asemenea
Programul a opt linii de transport în comun va fi prelungit luni seara pentru meciul Dinamo - Universitatea Craiova
Programul a opt linii de transport în comun va fi prelungit luni pentru preluarea spectatorilor meciului Dinamo - Universitatea Craiova, iar liniile 86, 90, 104 și 143 ar putea fi deviate, potrivit unei informări a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). Liniile 1, 10, 40, 55, 86, 90, 10
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în ianuarie 2025
Numărul firmelor dizolvate a scăzut cu 8,73%, în ianuarie 2025, până la 3.564, față de 3.905 în anul anterior, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, respectiv 617 de firme (număr în scăde
Producția de țiței a României a scăzut cu 7, 6% în primele două luni din 2025; importurile s-au majorat cu aproape 10%
România a produs, în primele două luni din 2025, o cantitate de țiței de 415.400 tone echivalent petrol (tep), cu 34.000 tep mai mică (-7,6%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de țiței au totalizat, în ianuarie-februarie 20
Bursa de la București a câștigat peste 7 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 7,16 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2%, în această săptămână, iar valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 139,7 milioane de lei (-38,97%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizar
CONAF: Forumul Național De Vocație Antreprenoare ajunge la Iași, pe 25 aprilie
Forumul Național De Vocație Antreprenoare, inițiativa Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), continuă cu cea de-a patra ediție, la Palatul Culturii din Iași, se arată într-un comunicat al CONAF transmis, vineri, AGERPRES. Prin acest forum itinerant, CONAF oferă comunității antreprenoriale un cadru de dialog, un set de instrumente
ROMPAN: Sectorul de panificație va avea 165 de milioane de euro pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi
Sectorul de panificație din România va avea la dispoziție 165 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi, iar primele proiecte ar putea fi depuse începând cu luna iunie, a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panif
CNAB a recepționat noi lucrări de modernizare a Aeroportului Henri Coandă
Compania Națională Aeroporturi București anunță că, joi, 17 aprilie, au fost recepționate noi lucrări de modernizare prevăzute în cadrul fazei a treia din proiectul de sistematizare a suprafeței de mișcare a Aeroportului Henri Coandă. Potrivit unui comunicat al CNAB, investiția a vizat lucrări de amploare la mai multe obiective și face parte din strategi
Poșta Română a finalizat distribuirea pensiilor, cât și livrarea anticipată a prestațiilor sociale aferente lunii aprilie
Poșta Română a finalizat, înaintea Sărbătorilor de Paște, distribuirea prestațiilor sociale aferente lunii aprilie, operatorul precizând că a efectuat atât plata pensiilor, cât și livrarea anticipată a alocațiilor, indemnizațiilor și altor ajutoare sociale. Un sprijin suplimentar în această lună l-a reprezentat ajuto
Producția de gaze a scăzut cu aproape 2% în primele două luni; importurile s-au majorat cu 23% (INS)
Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele două luni din 2025, de 1,26 milioane tone echivalent petrol, cu 23.800 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,9%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primele două luni din acest an, import
Boloș anunță oportunități de finanțare din fonduri europene pentru sănătate publică, servicii sociale și microîntreprinderi
Cele mai importante oportunități de finanțare din fonduri europene acoperă domenii esențiale precum sănătate publică, servicii sociale și susținerea micilor afaceri locale, a anunțat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Nu lăsăm informația să se piardă: azi vă prezint cele mai importante oportunități de fin
CNS Cartel ALFA: Directiva privind salariul minim adecvat reprezintă un colac de salvare pentru milioane de lucrători
Peste 20 de milioane dintre cei mai slab plătiți lucrători din Uniunea Europeană ar putea beneficia de o creștere salarială dacă directiva privind salariul minim adecvat va fi pe deplin implementată în statele membre, susțin reprezentanții CNS 'Cartel ALFA'. 'Directiva privind salariul minim adecvat este o legislație deosebit
OIV: Producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024, ajungând la 3,7 milioane hectolitri
Din cauza condițiilor climatice dificile, grindină și secetă în perioade critice, producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la 3,7 milioane hectolitri, aceasta fiind una dintre cele mai semnificative scăderi procentuale din Uniunea Europeană, arată cel mai recent raport publicat de Organizaț
ANPC va afectua controale la furnizorii de energie electrică, până la jumătatea lunii iunie
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va desfășura, timp de trei luni, acțiuni de control la nivel național pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale privind protecția consumatorilor în procesul de furnizare a energiei electrice. 'În perioada 17 aprilie - 16 iunie 2025, Auto