Fitch: Deficitul bugetar al României, afectat de posibila întârziere a măsurilor suplimentare de consolidare fiscală

Ciclul electoral prelungit din România va întârzia probabil măsurile suplimentare de consolidare fiscală până cel puțin în semestrul doi din 2025 și, fără măsuri suplimentare, există riscuri privind estimarea legată de deficit, previzionat la 7,5% din PIB în 2025, în special ținând cont de deficitele lunare mari de la începutul lui 2025, se arată într-o analiză agenției de evaluare financiară Fitch Ratings.
Conform datelor privind lichiditățile, deficitul bugetar din ianuarie și februarie s-a situat la 30 miliarde de lei (sau 1,6% din PIB-ul previzionat în 2025), similar cu nivelul de 29 miliarde de lei din 2024, ilustrând compromisurile politice din jurul consolidării fiscale, pe fondul potențialului impact negativ asupra creșterii economice. Mai mult, la fel ca majoritatea statelor membre UE, România se va confrunta cu presiuni privind majorarea cheltuielilor din domeniul apărării (care în 2024 s-au situat la 2,3% din PIB).
În pofida riscurilor politice și fiscale, scenariul de bază al Fitch estimează o redresare modestă, cu o creștere a economiei de 1,4% în 2025 și de 2,2% în 2026, ceea ce va ajuta la reducerea deficitului până la un nivel încă ridicat, de 6,8% din PIB, în 2026. Aceste evoluții nu vor preveni majorarea ponderii datoriei ca procent din PIB la 62% în 2026 (de la un nivel de 49% în 2023), peste nivelul mediu de 56% prevăzut în cazul țărilor din aceeași categorie de rating ('BBB') și la aproximativ 70% din PIB până în 2028, conform proiecțiilor de bază ale agenției.
Fitch avertizează că instabilitatea politică va rămâne ridicată în România înaintea repetării alegerilor prezidențiale din mai. Provocările la adresa reducerii deficitelor ridicate record și a stabilizării datoriei, și riscurile privind durabilitatea coaliției aflată la guvernare, pe fondul polarizării sociale, sunt reflectate în perspectiva negativă atribuită ratingului suveran al României BBB minus', apreciază agenția.
Cei trei candidați principali înaintea votului din primul tur, în 4 mai, sunt: Crin Antonescu, candidatul oficial al Guvernului de coaliție format din trei partide, George Simion, liderul formațiunii populiste Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), al doilea cel mai mare partid din Parlament, și primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, care candidează ca independent. Un al doilea tur de scrutin va avea loc în 18 mai, dacă niciun candidat nu-și asigură peste 50% din voturi în primul tur.
După ce Curtea Constituțională a României a anulat rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024, în urma victoriei surpriză a ultranaționalistului Călin Georgescu, pe fondul unor presupuse ingerințe străine, incertitudinea politică a crescut semnificativ. Alegerile parlamentare din decembrie au avut ca rezultat un legislativ mai fragmentat, cu o creștere a partidelor de extremă dreaptă, anti-UE, se mai arată în analiza agenției de rating.
'Evoluțiile din acest an sunt conforme cu opinia Fitch, exprimată încă de la revizuirea ratingului, în decembrie 2024, când a înrăutățit la negativă perspectiva atribuită ratingului României, conform căreia incertitudinea politică va rămâne ridicată cel puțin până la alegerile prezidențiale. În martie, Curtea Constituțională a respins în unanimitate candidatura lui Georgescu la alegerile prezidențiale din mai, ceea ce a provocat unele proteste ale susținătorilor săi. Georgescu a acceptat decizia și l-a susținut pe George Simion, a cărui candidatură ar putea deveni acum punctul central pentru a atrage opiniile anti-sistem și voturile de protest', subliniază sursa citată.
Politica externă și apărarea sunt responsabilități cheie ale președintelui, însă acesta nu are un rol oficial în politica economică sau în măsurile direct legate de absorbția și alocarea fondurilor europene. Cu toate acestea, rezultatul alegerilor prezidențiale ar putea avea implicații asupra încrederii investitorilor, a sustenabilității coaliției de guvernare și a capacității sale politice de a implementa consolidarea fiscală, apreciază Fitch. AGERPRES/(AS - redactor: Mihaela Dicu, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
ANPC a dispus suspendarea temporară a activității pentru 11 societăți din zona șoselei de centură a Capitalei
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a dispus, joi, oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor, pentru 11 operatori economici care își desfășoară activitatea în zona șoselei de centură a Municipiului București. Potrivit unui comunicat al ANPC, este vorba despre societățile Coffe Cop, La Jardel
Ministrul Economiei: Șantierul Naval 2 Mai din Mangalia are acum oportunități clare de dezvoltare pe termen lung
Șantierul Naval 2 Mai din Mangalia are acum oportunități clare de dezvoltare pe termen lung, care să păstreze locurile de muncă ale oamenilor și șantierul funcțional, susține ministrul Economiei, Bogdan Ivan, după ce reprezentanții Sindicatului Navalistul au anunțat proteste în Capitală pentru ziua de vineri. Într-o
Dumitru Costin a fost reales în funcția de președinte al BNS
Dumitru Costin a fost reales, joi, președinte al Blocului Național Sindical (BNS), cu 304 voturi favorabile și 12 împotrivă, la cel de-al 13-lea Congres al Confederației Sindicale. Costin se află la conducerea BNS încă din 1993, mai întâi ca președinte interimar, în urma demisiei lui Matei Brătianu. Ulterior, Dumitru Costin a fost
România raportează o scădere de 70% a înmatriculărilor de autoturisme full electrice, în aprilie (APIA)
Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 24%, în luna aprilie 2025, față de aceeași perioadă din anul anterior, în timp ce autoturismele full electrice au raportat o diminuare de 70% și o cotă de piață de 2,2%, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asociația Producătorilor și Importatorilor
Ministerul Energiei anunță reducerea cu 25% a cheltuielilor salariale și desființarea a 91 de posturi
Cheltuielile salariale din Ministerul Energiei se vor reduce cu 25%, iar numărul posturilor va scădea cu 23%, echivalentul a 91 de poziții, a anunțat Ministerul Energiei într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES. Proiectul de Hotărâre de Guvern privind reorganizarea instituției a fost aprobat în ședința de Guvern de joi, 8 mai, după
Olimpicii din Alexandria, față în față cu tehnologia viitorului la ICI București
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI București a fost, în această săptămână, gazda unei vizite a zeci de elevi cu rezultate academice excepționale din Alexandria, participanți în programul educativ și vocațional ''Clubul Olimpicilor Alexandria - România Inteligentă''. Po
Boloș, despre un acord cu FMI: Nu se pune problema; reformele ar fi mult mai usturătoare decât cele din PNRR
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, susține că nu se pune problema încheierii unui acord de împrumut cu Fondul Monetar Internațional, care ar presupune reforme mult mai ''usturătoare'' decât cele din Planul Național de Redresare și Reziliență, motiv pentru care angajamentele față de Comisia Europeană trebui
Euro înregistrează joi un nou maxim istoric: 5,1222 lei
Moneda națională s-a depreciat joi, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1222 lei, în creștere cu 2,31 bani (0,45%) față de cotația precedentă, de 5,0991 lei, înregistrând un nou maxim istoric.
Ministrul Muncii: România are o creștere de 44% a nivelului de trai față de acum zece ani
România are o creștere de 44% a nivelului de trai, față de acum zece ani, conform celor mai recente date Eurostat, a afirmat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. ''România, față de acum zece ani, pe datele Eurostat recente, are o creștere de 44% a nivelului de trai.
VIDEO Marcel Boloș: Renegocierea PNRR este extrem de complexă; sperăm să avem decizia Consiliului ECOFIN în iulie
Renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cu Comisia Europeană este extrem de complexă și sperăm să existe o decizie finală pe acest subiect a Consiliului ECOFIN în luna iulie, a declarat, joi, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
VIDEO Boloș: Cererea de plată numărul 3 va fi încasată, parțial, la sfârșitul lunii mai
Cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) urmează să fie încasată, parțial, la sfârșitul lunii mai și va fi în valoare de 1,3 miliarde de euro, a declarat, joi, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
Ministrul Muncii: 1,3 milioane de români au ieșit din risc de deprivare socială și risc de sărăcie extremă
Peste 1,3 milioane de români au ieșit din risc de deprivare socială și risc de sărăcie extremă în anii 2023-2024, a declarat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. ''Uitați-vă pe datele relevante anilor 2023-2024. Ei bine, 1,3 milioane de români au ieșit din risc
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula pe trasee modificate, din 2 iunie
Circulația mai multor trenuri va fi modificată în perioada 2 - 19 iunie, ca urmare a unor lucrări la infrastructura feroviară solicitate și realizate de către CNCF CFR S.A. - managerul căii ferate, informează CFR Călători, într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES. Astfel, o serie de lucrări la infrastructura feroviară &ic
Pistol (CNAIR): S-a deschis primul hub de mare putere din România pentru încărcarea autovehiculelor electrice
Primul hub de mare putere din România pentru încărcarea autovehiculelor electrice s-a deschis joi, pe A1, în zona localității Miercurea Sibiului, a anunțat directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol. ''S-a deschis astăzi primul hub de mare putere din Româ
IMM-urile din România se confruntă cu scăderi ale veniturilor cu până la 50% (analiză)
Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) din România se confruntă cu o serie de probleme critice, care le pun la încercare dezvoltarea și chiar existența, printre care scăderea veniturilor cu până la 50% și cheltuieli mai mari decât câștiguri, relevă o analiză de specialitate, publicată joi. Potrivit datelor c