Recompensele financiare, cel mai important factor de apreciere pentru nouă din zece angajați români (studiu)

Recompensele financiare reprezintă cel mai important factor de apreciere pentru nouă din zece angajați români, iar cele mai dorite forme de recunoaștere sunt bonusurile, potrivit studiului care analizează evoluția și tendințele actuale din industria beneficiilor extrasalariale din România.
Studiul anual Benefit, realizat de Edenred România, arată că doar 4 din 10 angajați se simt apreciați constant.
'Spre deosebire de România, la nivel global, 5 din 10 angajați declară că se simt valorizați frecvent pentru calitatea umană, și nu doar pentru activitatea profesională, în timp ce doar 6 din 10 văd bonusurile ca fiind cele mai dorite forme de recunoaștere. La scară globală, relația cu managerul (58%) și recunoașterea evenimentelor personale (51%) - zile de naștere, nașterea copilului, ziua nunții etc., reprezintă cei mai importanți factori de apreciere', se precizează într-un comunicat al platformei digitale pentru servicii și plăți.
La nivel local, datele studiului Benefit au relevat că deși 3 din 5 angajați consideră că beneficiile extrasalariale au un impact semnificativ asupra productivității lor, doar 1 din 5 angajați simte că pachetul actual de beneficii este complet adaptat nevoilor lor.
Din punct de vedere a ceea ce își doresc să includă pachetul de beneficii, 2 din 5 angajați au menționat acces la cursuri de formare profesională și servicii de wellness, precizează sursa citată.
'În ultimii șase ani, bugetul alocat beneficiilor s-a dublat, iar în 2024 a crescut cu 17%, o tendință care nu doar că se menține, dar estimăm că va continua să crească accelerat și în 2025. Aceste cifre nu sunt doar indicatori economici, ci semnalează o maturizare a pieței, în care beneficiile devin un pilon strategic al retenției și productivității. Faptul că, în ciuda acestor investiții, doar 1 din 5 angajați consideră că pachetul actual de beneficii îi acoperă complet nevoile subliniază necesitatea unei personalizări mai mari. Piața muncii se îndreaptă spre un model în care flexibilitatea și adaptabilitatea vor defini succesul companiilor în atragerea și menținerea talentelor', a declarat Gorkem Oran, managing director Edenred România, citat în comunicat.
Potrivit studiului, cardurile de masă, cardurile cadou, cardurile de vacanță, cardurile culturale continuă să fie cele mai apreciate beneficii extrasalariale în România, urmate de zile libere (42%) și de polițe de asigurări (38%).
În același timp, printre beneficiile extrasalariale pe care angajații români și le-ar dori se numără zile libere suplimentare (54%), welness (41%) și cursuri profesionale (38%).
Totodată, zilele de concediu și accesul la beneficii diverse sunt aspecte esențiale care contribuie la productivitatea angajaților.
Conform studiului, 7 din 10 angajați români consideră că zilele libere au un impact semnificativ asupra performanței lor, comparativ cu 5 din 10 la nivel global.
De asemenea, beneficiile extrasalariale precum asigurările (5 din 10 angajați în România vs. 4 din 10 la nivel internațional), transportul (5 din 10 angajați) și accesul la educație și dezvoltare profesională (5 din 10 angajați) joacă un rol important în susținerea bunăstării și a motivației la locul de muncă.
'Importanța și impactul pachetelor de beneficii extrasalariale pentru bunăstarea angajaților a luat amploare în ultimii ani, fapt demonstrat prin prisma bugetului mediu alocat care este pe o axă ascendentă și care s-a dublat în ultimii 6 ani', mai arată analiza.
În materie de beneficii extrasalariale preferate de angajați, exceptând cardurile de masă care în continuare se regăsesc pe locul întâi, se află cadourile, care au înregistrat cea mai mare creștere în 2024 (33% versus 2023), fapt ce arată nevoia angajaților de flexibilitate, precum și dorința acestora de a primi dovezi de recunoaștere personalizată.
Pe următoarele locuri se află turismul cu 28% și 7% mai mult față de 2023 și cadourile la ocazii speciale cu 14% (o creștere de 24% față de 2023). Acestea sunt urmate de beneficii care privesc sănătatea și pensiile private, care au înregistrat creșteri de 11% și respectiv 28%.
Totodată, activitățile culturale se află de asemenea în top și s-au bucurat de cea mai mare creștere de la un an la altul, în proporție de 112%. Categoria sport a înregistrat o scădere de 20% a cheltuielilor, ca urmare a modificărilor legislative din 2024.
Cercetarea mai arată că Gen Z cheltuie pe beneficii cu 10% mai mult decât generațiile anterioare.
'Ca urmare a scopului beneficiilor extrasalariale de a contribui la creșterea bunăstării, atât material, cât și fizic sau psiho-emoțional, acestea sunt accesate de angajații de toate vârstele, dar în moduri diferite. Cei din generația Z pun preț pe activități care le îmbogățesc viața personală și socială și cheltuiesc în medie cu 10% mai mult pentru fiecare beneficiu decât generațiile anterioare. Ei optează pentru cadouri în general (aproximativ 50%) și beneficii din zona culturală (bilete la concerte, festivaluri, librării)', precizează autorii studiului.
La polul opus, cei din generația Boomers fac alegeri pentru stabilitate financiară și un viitor confortabil și aleg beneficii mai puține, dar cu valoare mai mare, cu o predilecție pentru turism (38%), cadouri și pensii private.
Gen X este, de asemenea, concentrată pe un stil de viață relaxat și au dovedit interes mai mare pentru turism (36%), cadouri și pensii private. Persoanele din generația Y sunt preocupate de wellbeing și echilibru între viața personală și cea profesională, astfel că alegerile lor principale sunt cadourile (28%), turismul și beneficiile de sănătate.
Edenred este lider de piață ca platformă digitală pentru servicii și plăți, conectând peste 60 de milioane de utilizatori și peste 2 milioane de comercianți parteneri din 45 de țări prin intermediul a 1 milion de clienți corporativi. AGERPRES/(AS - redactor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 4,1% în primele două luni din 2025; importurile s-au redus cu 84,1%
Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele două luni din 2025 la 330.600 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 4,1% mai mică (minus 14.100 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men
ROMATSA plătește peste 19 milioane lei pentru pază și servicii de curățenie
Regia Autonomă ''Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian'' - ROMATSA organizează două licitații deschise, una pentru pază și monitorizare la sediile instituției, cu o valoare totală a contractului de 9,1 milioane lei și una pentru servicii de curățenie, cu o valoare a contractului de 11 milioane lei, fără TVA, potrivit unui anunț de
Șeful Salvamont Maramureș: Anul trecut am salvat 153 de cetățeni ucraineni; e tragic ce se întâmplă în țara vecină
Salvamont Maramureș a avut anul trecut 360 de intervenții și a salvat 477 de persoane, Maramureșul fiind din punct de vedere turistic un județ sigur, a transmis șeful salvatorilor, Dan Benga, la o întâlnire cu jurnaliști și tur-operatori. Din total, 71 de acțiuni de salvare s-au desfășurat în munți, în urma cărora au fo
Conturile Spotify pot fi monetizate fraudulos prin numeroase canale obscure (Eset)
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase care pot fi monetizate prin multiple canale, inclusiv pe dark web sau, din ce în ce mai des, în rețelele obscure ale Telegram, avertizează experții Eset. Potrivit unui articol publicat pe blogul din România al producătorului de soluții antivirus, platforma de streaming mu
APCE: România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă
România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă, cu un minim istoric de doar 2.500 MW și un mix energetic dominat de surse curate, a anunțat Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE), care citează datele furnizate de Transelectrica. De asemenea
Programul a opt linii de transport în comun va fi prelungit luni seara pentru meciul Dinamo - Universitatea Craiova
Programul a opt linii de transport în comun va fi prelungit luni pentru preluarea spectatorilor meciului Dinamo - Universitatea Craiova, iar liniile 86, 90, 104 și 143 ar putea fi deviate, potrivit unei informări a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). Liniile 1, 10, 40, 55, 86, 90, 10
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în ianuarie 2025
Numărul firmelor dizolvate a scăzut cu 8,73%, în ianuarie 2025, până la 3.564, față de 3.905 în anul anterior, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, respectiv 617 de firme (număr în scăde
Producția de țiței a României a scăzut cu 7, 6% în primele două luni din 2025; importurile s-au majorat cu aproape 10%
România a produs, în primele două luni din 2025, o cantitate de țiței de 415.400 tone echivalent petrol (tep), cu 34.000 tep mai mică (-7,6%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de țiței au totalizat, în ianuarie-februarie 20
Bursa de la București a câștigat peste 7 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 7,16 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2%, în această săptămână, iar valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 139,7 milioane de lei (-38,97%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizar
CONAF: Forumul Național De Vocație Antreprenoare ajunge la Iași, pe 25 aprilie
Forumul Național De Vocație Antreprenoare, inițiativa Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), continuă cu cea de-a patra ediție, la Palatul Culturii din Iași, se arată într-un comunicat al CONAF transmis, vineri, AGERPRES. Prin acest forum itinerant, CONAF oferă comunității antreprenoriale un cadru de dialog, un set de instrumente
ROMPAN: Sectorul de panificație va avea 165 de milioane de euro pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi
Sectorul de panificație din România va avea la dispoziție 165 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi, iar primele proiecte ar putea fi depuse începând cu luna iunie, a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panif
CNAB a recepționat noi lucrări de modernizare a Aeroportului Henri Coandă
Compania Națională Aeroporturi București anunță că, joi, 17 aprilie, au fost recepționate noi lucrări de modernizare prevăzute în cadrul fazei a treia din proiectul de sistematizare a suprafeței de mișcare a Aeroportului Henri Coandă. Potrivit unui comunicat al CNAB, investiția a vizat lucrări de amploare la mai multe obiective și face parte din strategi
Poșta Română a finalizat distribuirea pensiilor, cât și livrarea anticipată a prestațiilor sociale aferente lunii aprilie
Poșta Română a finalizat, înaintea Sărbătorilor de Paște, distribuirea prestațiilor sociale aferente lunii aprilie, operatorul precizând că a efectuat atât plata pensiilor, cât și livrarea anticipată a alocațiilor, indemnizațiilor și altor ajutoare sociale. Un sprijin suplimentar în această lună l-a reprezentat ajuto
Producția de gaze a scăzut cu aproape 2% în primele două luni; importurile s-au majorat cu 23% (INS)
Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele două luni din 2025, de 1,26 milioane tone echivalent petrol, cu 23.800 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,9%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primele două luni din acest an, import
Boloș anunță oportunități de finanțare din fonduri europene pentru sănătate publică, servicii sociale și microîntreprinderi
Cele mai importante oportunități de finanțare din fonduri europene acoperă domenii esențiale precum sănătate publică, servicii sociale și susținerea micilor afaceri locale, a anunțat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Nu lăsăm informația să se piardă: azi vă prezint cele mai importante oportunități de fin