logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Recompensele financiare, cel mai important factor de apreciere pentru nouă din zece angajați români (studiu)

Image

Recompensele financiare reprezintă cel mai important factor de apreciere pentru nouă din zece angajați români, iar cele mai dorite forme de recunoaștere sunt bonusurile, potrivit studiului care analizează evoluția și tendințele actuale din industria beneficiilor extrasalariale din România.

Studiul anual Benefit, realizat de Edenred România, arată că doar 4 din 10 angajați se simt apreciați constant.

'Spre deosebire de România, la nivel global, 5 din 10 angajați declară că se simt valorizați frecvent pentru calitatea umană, și nu doar pentru activitatea profesională, în timp ce doar 6 din 10 văd bonusurile ca fiind cele mai dorite forme de recunoaștere. La scară globală, relația cu managerul (58%) și recunoașterea evenimentelor personale (51%) - zile de naștere, nașterea copilului, ziua nunții etc., reprezintă cei mai importanți factori de apreciere', se precizează într-un comunicat al platformei digitale pentru servicii și plăți.

La nivel local, datele studiului Benefit au relevat că deși 3 din 5 angajați consideră că beneficiile extrasalariale au un impact semnificativ asupra productivității lor, doar 1 din 5 angajați simte că pachetul actual de beneficii este complet adaptat nevoilor lor.

Din punct de vedere a ceea ce își doresc să includă pachetul de beneficii, 2 din 5 angajați au menționat acces la cursuri de formare profesională și servicii de wellness, precizează sursa citată.

'În ultimii șase ani, bugetul alocat beneficiilor s-a dublat, iar în 2024 a crescut cu 17%, o tendință care nu doar că se menține, dar estimăm că va continua să crească accelerat și în 2025. Aceste cifre nu sunt doar indicatori economici, ci semnalează o maturizare a pieței, în care beneficiile devin un pilon strategic al retenției și productivității. Faptul că, în ciuda acestor investiții, doar 1 din 5 angajați consideră că pachetul actual de beneficii îi acoperă complet nevoile subliniază necesitatea unei personalizări mai mari. Piața muncii se îndreaptă spre un model în care flexibilitatea și adaptabilitatea vor defini succesul companiilor în atragerea și menținerea talentelor', a declarat Gorkem Oran, managing director Edenred România, citat în comunicat.

Potrivit studiului, cardurile de masă, cardurile cadou, cardurile de vacanță, cardurile culturale continuă să fie cele mai apreciate beneficii extrasalariale în România, urmate de zile libere (42%) și de polițe de asigurări (38%).

În același timp, printre beneficiile extrasalariale pe care angajații români și le-ar dori se numără zile libere suplimentare (54%), welness (41%) și cursuri profesionale (38%).

Totodată, zilele de concediu și accesul la beneficii diverse sunt aspecte esențiale care contribuie la productivitatea angajaților.

Conform studiului, 7 din 10 angajați români consideră că zilele libere au un impact semnificativ asupra performanței lor, comparativ cu 5 din 10 la nivel global.

De asemenea, beneficiile extrasalariale precum asigurările (5 din 10 angajați în România vs. 4 din 10 la nivel internațional), transportul (5 din 10 angajați) și accesul la educație și dezvoltare profesională (5 din 10 angajați) joacă un rol important în susținerea bunăstării și a motivației la locul de muncă.

'Importanța și impactul pachetelor de beneficii extrasalariale pentru bunăstarea angajaților a luat amploare în ultimii ani, fapt demonstrat prin prisma bugetului mediu alocat care este pe o axă ascendentă și care s-a dublat în ultimii 6 ani', mai arată analiza.

În materie de beneficii extrasalariale preferate de angajați, exceptând cardurile de masă care în continuare se regăsesc pe locul întâi, se află cadourile, care au înregistrat cea mai mare creștere în 2024 (33% versus 2023), fapt ce arată nevoia angajaților de flexibilitate, precum și dorința acestora de a primi dovezi de recunoaștere personalizată.

Pe următoarele locuri se află turismul cu 28% și 7% mai mult față de 2023 și cadourile la ocazii speciale cu 14% (o creștere de 24% față de 2023). Acestea sunt urmate de beneficii care privesc sănătatea și pensiile private, care au înregistrat creșteri de 11% și respectiv 28%.

Totodată, activitățile culturale se află de asemenea în top și s-au bucurat de cea mai mare creștere de la un an la altul, în proporție de 112%. Categoria sport a înregistrat o scădere de 20% a cheltuielilor, ca urmare a modificărilor legislative din 2024.

Cercetarea mai arată că Gen Z cheltuie pe beneficii cu 10% mai mult decât generațiile anterioare.

'Ca urmare a scopului beneficiilor extrasalariale de a contribui la creșterea bunăstării, atât material, cât și fizic sau psiho-emoțional, acestea sunt accesate de angajații de toate vârstele, dar în moduri diferite. Cei din generația Z pun preț pe activități care le îmbogățesc viața personală și socială și cheltuiesc în medie cu 10% mai mult pentru fiecare beneficiu decât generațiile anterioare. Ei optează pentru cadouri în general (aproximativ 50%) și beneficii din zona culturală (bilete la concerte, festivaluri, librării)', precizează autorii studiului.

La polul opus, cei din generația Boomers fac alegeri pentru stabilitate financiară și un viitor confortabil și aleg beneficii mai puține, dar cu valoare mai mare, cu o predilecție pentru turism (38%), cadouri și pensii private.

Gen X este, de asemenea, concentrată pe un stil de viață relaxat și au dovedit interes mai mare pentru turism (36%), cadouri și pensii private. Persoanele din generația Y sunt preocupate de wellbeing și echilibru între viața personală și cea profesională, astfel că alegerile lor principale sunt cadourile (28%), turismul și beneficiile de sănătate.

Edenred este lider de piață ca platformă digitală pentru servicii și plăți, conectând peste 60 de milioane de utilizatori și peste 2 milioane de comercianți parteneri din 45 de țări prin intermediul a 1 milion de clienți corporativi. AGERPRES/(AS - redactor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 478

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 20-05-2025 18:44

Forumul național De Vocație Antreprenoare a reunit peste 2.000 de participanți din toată țara

Forumul național De Vocație Antreprenoare, organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) în octombrie 2024 - mai 2025, a reunit peste 2.000 de participanți din toată țara, a anunțat, marți, organizația. 'Forumul național De Vocație Antreprenoare, organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin - CONAF &ic

Economic 20-05-2025 17:53

Chiriac (Reprezentanța CE), despre viitoarea PAC: Implicarea autorităților naționale va fi esențială pentru a răspunde nevoilor cetățenilor și ale regiunilor

Politica Agricolă Comună și Politica de Coeziune rămân piloni centrali ai construcției europene, iar noua viziune bugetară urmărește să ofere mai multă flexibilitate și coordonare între nivelul european și cel național, fără a slăbi rolul acestor politici esențiale, a declarat șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, ca răspun

Economic 20-05-2025 17:14

AmCham: Nicușor Dan și viitorul Guvern au de rezolvat rapid ecuația cu multe necunoscute a deficitelor

Camera de Comerț Americană în România (AmCham Romania) îl felicită pe președintele ales, Nicușor Dan, și transmite că acesta și viitorul Guvern, alături de Parlamentul României, au de rezolvat rapid ecuația cu multe necunoscute a deficitelor. 'Camera de Comerț Americană în România îl felicită pe președintele ales,

Economic 20-05-2025 17:07

Bercu (COPA-COGECA): Cerem o Politică Agricolă Comună cu buget specific; altfel, vor fi ample manifestații în toate statele UE

Politica Agricolă Comună (PAC) trebuie să aibă în continuare un buget specific și actualizat cu rata inflației, în caz contrar vor avea loc ample manifestații în toate statele membre al Uniunii Europene, a susținut, marți, pentru AGERPRES, vicepreședintele COPA-COGECA, Florentin Bercu, la manifestația pan-europeană 'Casa de Cărți de Joc

Economic 20-05-2025 16:23

Grindeanu: Șase oferte depuse la contractul pentru construirea tronsonului Târgu Neamț (Moțca)-Târgu Frumos al A8

Șase oferte au fost depuse pentru contractul privind construirea tronsonului Târgu Neamț (Moțca) - Târgu Frumos al Autostrăzii Unirii (A8), a anunțat, marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook. 'Șase oferte depuse la contractul pentru construirea tronsonului Târgu Neamț (Moțca) - T&acir

Economic 20-05-2025 16:20

BNR anticipează că rata anuală a inflației va coborî la 3,3% la sfârșitul trimestrului I din 2027

Banca Națională a României anticipează că rata anuală a inflației se va situa la 5,1% la finalul trimestrului II din 2025, urmând să scadă la 3,3% la sfârșitul trimestrului I din 2027, conform Raportului trimestrial asupra inflației, ediția din mai 2025. 'Conform prognozei actualizate, rata anuală a inflației IPC este așteptată să fluctue

Economic 20-05-2025 16:07

Isărescu: Prioritatea o reprezintă restabilirea încrederii piețelor de capital; ne-am jucat cu focul noi, ca țară

Prioritatea o reprezintă restabilirea încrederii piețelor de capital, care a fost zguduită, nu tulburată, a declarat marți, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, întrebat care sunt prioritățile în perioada următoare. 'Prioritatea o reprezintă restabilirea încrederii piețelor de capital. Ea a fost zguduită,

Economic 20-05-2025 15:41

Antreprenorii, către președintele ales Nicușor Dan: România poate deveni o poveste de succes în Europa, cu condiția să lucrăm împreună

România are potențialul de a deveni o poveste de succes în Europa, însă cu o condiție: să lucrăm împreună, au transmis reprezentanții Romanian Business Leaders (RBL), într-o scrisoare adresată președintelui ales al României, Nicușor Dan. 'Victoria obținută nu este doar un rezultat politic, ci un semnal clar că româ

Economic 20-05-2025 15:17

Isărescu, despre cursul de schimb: Suntem într-o zonă de echilibru

Leul se află în prezent într-o zonă de echilibru, a declarat, marți, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, întrebat despre cursul de schimb leu - euro. 'Nu-l spun (care este noul prag psihologic pentru cursul leu-euro - n.r). Deci, cel mai mult pot să vorbesc despre o zonă de echilibru și cred că acum suntem &ici

Economic 20-05-2025 14:53

Radu (Forța Fermierilor): Vrem ca bugetul pentru agricultură să rămână separat în viitoarea Politică Agricolă Comună; ne temem că va fi diminuat

Reprezentanții fermierilor s-au aflat, luni, în fața Reprezentanței Comisiei Europene la București solicitând ca bugetul pentru agricultură în exercițiul viitor să rămână separat, întrucât există riscul ca aceste sume să fie îndreptate spre alte sectoare din România. 'Este un manifest al unor asociații de fer

Economic 20-05-2025 14:36

ANAF: Prejudicii de 225 milioane lei reprezentând rambursări necuvenite de TVA, în ultimul an

Organele de control fiscal din cadrul ANAF au descoperit, în ultimul an, cazuri de contribuabili care au solicitat TVA, cu rea-credință, de la bugetul general consolidat al statului, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), transmis, marți AGERPRES. Astfel, au fost instrumentate un număr de 29 de cazuri &icir

Economic 20-05-2025 14:30

Isărescu: În luna mai am avut o presiune puternică pe piața valutară, ieșiri mari de capital

În luna mai a avut loc o presiune puternică pe piața valutară, cu unele dintre cele mai mari ieșiri de capital, Banca Națională a intervenit cu sume foarte mari, dar cursul de sub 5 lei pentru un euro era imposibil de apărat, a explicat, marți, guvernatorul Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă. 'În luna mai am avut o presiun

Economic 20-05-2025 13:30

Consiliul Concurenței a declanșat șase investigații în sectorul auto

Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile a șase importatori auto, în cadrul investigațiilor declanșate din oficiu pe piața serviciilor de întreținere și reparare a autovehiculelor și/sau pe piața distribuției de piese de schimb pentru autovehicule din România, potrivit unui comunicat remis AGERPRES. 

Economic 20-05-2025 13:15

PEFA a lansat Indexul Antreprenoriatului Feminin; peste 38% dintre antreprenorii din România sunt femei

Peste 38% dintre antreprenorii din România sunt femei, 47% dintre firmele cu cifră de afaceri de peste 10.000 lei au cel puțin o femeie în acționariat și 25% dintre companiile active sunt deținute exclusiv de doamne, a declarat, marți, președinta Patronatului European al Femeilor de Afaceri PEFA, Andreea Negru. 'Peste 38% dintr

Economic 20-05-2025 13:11

Bucura-Oprescu: Sesiunile de formare îmbunătățesc nivelul de competențe al inspectorilor de muncă

Sesiunile de formare privind mobilitatea forței de muncă pot îmbunătăți nivelul de competențe al inspectorilor de muncă și prelua cele mai eficiente modele din statele-membre, este de părere ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. 'Autoritatea Europeană a Muncii joacă un rol-cheie &ici