logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Circa 54% dintre tineri iau masa în oraș cel puțin o dată pe săptămână (studiu)

Imagine din galeria Agerpres

Aproximativ 54% dintre tineri iau masa în oraș cel puțin o dată pe săptămână, iar prânzul este momentul preferat al zilei pentru a ieși la restaurant, potrivit celui mai recent studiu realizat de Grupul City Grill, care a analizat schimbările din industrie și modul în care preferințele consumatorilor au evoluat în ultimii ani.

Studiul evidențiază tendințele care influențează piața HORECA: Millennials și Generația Z se orientează tot mai mult spre experiențe personalizate, interacțiune și autenticitate, criterii esențiale pentru alegerea unui restaurant.

De asemenea, 63% consideră că locația este foarte importantă. Restaurantele din zone centrale, cu design aparte și atmosferă cozy, sunt preferate de tinerii între 18 și 40 de ani.

''Tinerii influențează direcția industriei, iar restaurantele trebuie să răspundă așteptărilor unei piețe din ce în ce mai sofisticate. Dacă înainte restaurantele mizau pe meniuri extinse și un decor clasic, noile generații caută acum experiențe autentice, interacțiune și spații care oferă mai mult decât o simplă masă. Millennials și Gen Z au redefinit așteptările, iar impactul pandemiei a consolidat tendința de a prioritiza atmosfera, flexibilitatea și elementele care transformă o ieșire la restaurant într-o experiență memorabilă. Astăzi, tinerii nu mai caută doar un loc unde să mănânce, ci un spațiu unde să trăiască și să împărtășească momente memorabile'', precizează Ramona Popescu, Head of Marketing City Grill Group.

Potrivit cercetării, tinerii preferă meniuri scurte, dar bine gândite, cu preparate-vedetă care oferă o experiență culinară distinctă.

''Factori decisivi în alegerea unui restaurant sunt proximitatea, ambientul, meniul scurt, dar bine gândit, și recomandările din social media, în special TikTok și Instagram. Locația joacă un rol important, restaurantele aflate în zone centrale sau percepute ca fiind 'cool' având un avantaj competitiv'', se mai precizează în comunicat.

În egală măsură, atmosfera generală influențează decizia de consum, tinerii preferând spații moderne, aerisite, cu un design minimalist și elemente naturale care creează un cadru relaxant și instagramabil. Meniul, deși mai restrâns, trebuie să fie atent selecționat, incluzând preparate semnătură, opțiuni sănătoase și ingrediente de calitate.

În egală măsură, atmosfera generală influențează decizia de consum, tinerii preferând spații moderne, aerisite, cu un design minimalist și elemente naturale care creează un cadru relaxant și instagramabil. Meniul, deși mai restrâns, trebuie să fie atent selecționat, incluzând preparate semnătură, opțiuni sănătoase și ingrediente de calitate.

''Descoperirea noilor restaurante se face preponderent prin social media, unde TikTok și Instagram au un rol decisiv - platingul creativ, vizualurile atractive și recomandările influencerilor pot transforma rapid un restaurant într-o destinație populară. Pe lângă aceste aspecte, tinerii pun tot mai mult accent pe experiența socială pe care o oferă un restaurant, căutând locații care facilitează interacțiunea, fie prin evenimente tematice, fie prin servicii prietenoase și personalizate'', mai arată analiza.

Potrivit analizei, frecvența ieșirilor la restaurant și preferințele consumatorilor diferă semnificativ între generații, influențând dinamica horeca. Astfel, tinerii între 18-24 de ani ies frecvent în oraș, preferând cafenelele, brunch-urile și ieșirile cu prietenii, iar la restaurant o dată pe săptămână.

Pentru ei experiența este mai degrabă socială decât gastronomică, spațiile de socializare și selecția internațională de preparate, fără a fi prea extinsă, sunt aspecte esențiale și cheltuie între 150 și 300 lei per ieșire, menționează sursa citată.

Cei din categoria 25-30 de ani frecventează pub-uri și lounge-uri de 2-3 ori pe săptămână. Relația cu personalul este importantă, preferând ospătari prietenoși, dar cool și familiarizați cu meniul. De asemenea, preferă restaurante situate în zone naturale, unde se pot plimba, iar bugetul lor per ieșire variază între 200 lei (doar băutură) și poate ajunge la 400 lei când ies la masă.

Segmentul 31-40 de ani prioritizează calitatea mâncării și a serviciilor, ies zilnic la prânz și de 2-3 ori pe săptămână seara. Pentru această categorie, experiența unei cine de calitate este completată de localizarea restaurantului, atmosfera, muzica și povestea locului, aspecte care contribuie la loializarea clienților, iar bugetul alocat pentru o ieșire variază între 300 și 500 lei, în funcție de durata petrecută în restaurant.

În acest context, în 2025, Grupul City Grill își consolidează poziția de lider, adaptându-se noilor standarde din piață și integrând inovația în strategia sa de dezvoltare. Personalizarea serviciilor, adoptarea tehnologiei și redefinirea atmosferei din restaurante sunt elemente esențiale în alinierea operațiunilor și experienței oferite la așteptările actuale ale consumatorilor.

Grupul City Grill este cel mai important jucător român din industria restaurantelor. Fondat în 2004, Grupul City Grill operează în prezent restaurante și cafenele sub brandurile Caru' cu Bere, Hanu' lui Manuc, Pescăruș, Hanu' Berarilor, Buongiorno.Italian, City Grill și La Boheme, primul hotel din portofoliu, dar și proiectele mai recente Aubergine, Marty Restaurants și complexul de evenimente Zooma din Corbeanca.

Studiul Unlock a fost organizat în perioada august - octombrie 2024. A inclus 300 de participanți cantitativ prin formular, completat cu 6 focus grupuri, bărbați și femei, din Generația Z și Millenials, din București și împrejurimi. Toți au fost consumatori activi de horeca, oameni cărora le place să socializeze și să iasă măcar o dată pe săptămână în oraș, cu venituri medii spre mari. AGERPRES/(AS - redactor: Nicoleta Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 246

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 11-05-2025 12:01

Bursa de la București a câștigat aproape 17 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 16,95 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 4,78%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 242,58%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizarea bursier

Economic 11-05-2025 11:15

MEDAT: România importă în special din UE și SUA între 20% și 70% din componentele pentru industria de apărare

Ponderea componentelor de import folosite în industria de apărare din România poate varia între 20% și 70%, fiind achiziționate din state membre ale Uniunii Europene, și state terțe, precum SUA, a precizat Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) într-un răspuns la o solicitare a AGERPRES.

Economic 11-05-2025 10:36

CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a crescut, în aprilie 2025, cu 7.129 persoane

Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în aprilie 2025, de 914.741 persoane, cu 7.129 mai mare în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Dintre aceștia, 828.358 erau pensionari din sistemul public, iar

Economic 11-05-2025 10:02

Report de peste 3,56 milioane de euro la Joker și de 2,69 milioane de euro la Noroc, la tragerile de duminică

Un report de peste 3,56 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 2,69 milioane de euro, informează Loteria Româna. Duminică au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tra

Economic 10-05-2025 17:23

Boloș: România poate conta dacă nu confundă autonomia cu izolarea; tinerii nu vor granițe închise și frici învelite în tricolor

Independența înseamnă libertatea de a decide și de a folosi instrumentele pe care apartenența noastră europeană ni le oferă, să construim spitale, școli, infrastructură și economie competitivă nu împotriva cuiva, ci pentru oameni, folosind cooperarea ca mijloc, nu ca slăbiciune, a scris sâmbătă, pe Facebook, ministrul Fondurilor Europene, cu ocazia

Economic 10-05-2025 12:23

Parcul fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din județul Teleorman a fost finalizat

Parcul fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din Nanov, județul Teleorman, a fost finalizat, investiția care ocupă o suprafață de aproximativ 24,7 hectare având o putere instalată de 23,106 MW, a anunțat sâmbătă ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Astăzi anunțăm finalizarea parcului fotovoltaic 'Da Vinci New Projec

Economic 10-05-2025 11:46

CNPP: Peste 4,68 milioane pensionari, la finele lunii aprilie 2025; pensia medie a fost de 2.759 de lei

Un număr de 4.686.479 de pensionari era înregistrat în aprilie 2025 în România, cu 21.837 mai mulți comparativ cu luna luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.759 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenit

Economic 09-05-2025 20:52

Tanczos: Avem nevoie în cel mai scurt timp de un guvern responsabil și reforme pentru restabilirea echilibrului macroeconomic

Riscul politic generat de rezultatul alegerilor poate afecta indicatorii economici și este nevoie în cel mai scurt timp posibil de formarea unui guvern responsabil și reforme imediate pentru a restabili echilibrul macroeconomic, consideră ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Vedem semne de ameliorare a condițiilor de piață: cursul l

Economic 09-05-2025 18:22

ANPDCA: 8.074 de copii aveau, la finele lunii decembrie 2024, ambii părinți plecați la muncă în străinătate

Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinți plecați la muncă în străinătate era, la sfârșitul lunii decembrie 2024, de 8.074, cu 821 mai puțini comparativ cu situația de la finele lunii septembrie 2024, conform datelor centralizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).

Economic 09-05-2025 18:20

RetuRO avertizează asupra unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți

RetuRO SGR, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), a intensificat recent măsurile de monitorizare și control, în urma identificării unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți. 'Este vorba despre 11 comercianți contractați, pentru care există suspiciuni rezonabile de compor

Economic 09-05-2025 18:04

Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată din 11 mai

Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 11 mai iar desincronizarea de la Sistemul Energetic Național va avea loc la ora 11:00, a anunțat vineri SN Nuclearelectrica. 'Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, inițiate cu 24 de luni anterior datei planificate, av&aci

Economic 09-05-2025 16:36

Prezidențiale2025/IMM România le-a solicitat celor doi candidați la funcția de președinte prezentarea viziunii lor economice

IMM România a solicitat prezentarea viziunii economice din partea celor doi candidați la funcția de președinte, care este importantă pentru antreprenori și are la bază dezvoltarea dialogului cu decidenții politici în scopul consolidării mediului de afaceri, conform unui comunicat al confederației patronale, remis, vineri, AGERPRES.

Economic 09-05-2025 16:08

Societatea Națională a Sării a sistat de luni activitatea de producție și de vizitare la Salina Praid

Societatea Națională a Sării S.A - Salrom a sistat, de luni, activitatea de producție și cea de vizitare la Salina Praid, județul Harghita, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor din ultima perioadă. 'Începând cu data de 05.05.2025, la Sucursala Salina Praid s-a sistat activitatea de producție și cea de vizitar

Economic 09-05-2025 15:31

ANCOM: Conținutul generat cu IA, neetichetat clar, se raportează platformelor online unde a fost publicat

Platformele online și motoarele de căutare online ale căror servicii ar putea fi utilizate pentru a crea sau disemina conținut generat de Inteligența Artificială (IA) ar trebui să le ofere utilizatorilor interfețe și instrumente standard, ușor de utilizat, care să le permită să adauge etichete la conținutul generat de această tehnologie, se arată într-un comuni

Economic 09-05-2025 14:55

DNSC a participat la exercițiul NATO de apărare cibenetică Locked Shields 2025

Specialiști din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au participat, în perioada 5-9 aprilie 2025, la Locked Shields 2025, cel mai complex exercițiu de securitate și apărare cibernetică organizat sub egida NATO și găzduit în premieră la Biblioteca Centrală a Universității Politehnica din București, informează instituția înt