logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Istvan-Lorant Antal: IMM-urile trebuie susținute pentru a deveni competitive pe piața europeană și pe piața mondială

Imagine din galeria Agerpres

Întreprinderile mici și mijlocii trebuie susținute atât prin strategia energetică, dar și prin prisma facturilor de energie, astfel încât să devină competitive pe piața europeană și mondială, a declarat, marți, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat, Istvan-Lorant Antal.

'Noi am și introdus în programul nostru de guvernare reindustrializarea României și, când spunem reindustrializare, eu cred că toată lumea se gândește la industria mare. Adică ne gândim la acele industrii unde sunt 2.000 de angajați, 5.000, 10.000, platforme industriale și așa mai departe. Într-adevăr, e nevoie și de astfel de capacități sau platforme industriale, dar noi când vorbim despre reindustrializare ne raportăm și la acele IMM-uri cu capacități de producere, adică să producă un produs vandabil în România, iar aceste IMM-uri, fără doar și poate, au nevoie de susținere și la capitolul de energie - și la energie electrică, și la gaze naturale, pentru că trebuie să poată fi competitivi. Dacă o să trebuiască să cumpere producătorul energie scumpă, nu are cum să fie competitiv și, atunci, o să aducem din China, din India, din alte state unde energia este mai ieftină și sunt ajutați acești competitori sau acești producători. Așa că trebuie să venim la nivel guvernamental sau politic, dacă vreți, și prin strategia energetică să susținem IMM-urile și din prisma consumului sau facturilor de energie, în acel sens în care să putem să-i facem competitivi nu numai pe piața europeană, ci și pe piața mondială. Și, într-adevăr, dacă venim cu astfel de măsuri de reindustrializare, atunci o să avem nevoie de toate capacitățile produse și de energie electrică și de gaze naturale', a susținut senatorul UDMR, la un eveniment de specialitate.

În ceea ce privește tranziția energetică, Istvan-Lorant Antal a subliniat că acest proces trebuie să se facă foarte bine proiectat și bazat pe capacitățile fiecărui stat membru al UE, și nu pe reguli comune impuse de Comisia Europeană, fără să se țină seama de particularitățile fiecărei țări.

'Eu aș dori să împart în două etape, dacă se poate, acest nou val de investiții în regenerabile în ceea ce privește perspectivele, iar prima perspectivă este de dinaintea alegerilor din Statele Unite, iar cealaltă perspectivă e de după. Este foarte interesant că în ultimii 10 ani, la nivelul Comisiei Europene, tranziția energetică era un topic foarte important și tranziția energetică era cumva împinsă foarte puternic de către Comisia Europeană și, bineînțeles, tranziția energetică era impusă până la urmă și asumată de statele membre cu focus pe phase-out a tot ce înseamnă capacități de producere de energie electrică bazată pe cărbune. Toată lumea vorbea că tranziția energetică este cea mai importantă și tranziția energetică trebuie făcută cu un focus și accent pe energie regenerabilă, până ce am ajuns la alegeri în Statele Unite. Iar cu rezultatul de după alegeri, interesant, foarte multe instituții, voci și la nivelul Uniunii Europene au început să observe, cumva, că s-ar putea să încetinim această tranziție energetică. Eu sunt la doilea mandat în calitatea mea de președinte al Comisiei de energie și reprezint, ca și partid politic, UDMR. Noi am avut de vreo 3 ani o poziție extrem de clară, fermă și cam la toate conferințele am încercat să fim foarte bine înțeleși. Noi eram pentru tranziția energetică și suntem pentru tranziția energetică, dar o tranziție energetică trebuie să o faci foarte bine proiectat și bazat pe capacitățile tale ca stat și fiecare stat membru separat. Adică nu putem să ne gândim pe o politică comună, cu reguli comune și o direcție impusă pentru toate statele, neluând în considerare capacitățile de producere de energie electrică și, nu în ultimul rând, capacitățile de producere de gaze naturale', a susținut el.

Președintele Comisiei pentru energie din Senat a subliniat că trebuie continuată tranziția energetică, dar 'cu foarte mult echilibru'.

'În ultima perioadă, la nivelul discursului public, de foarte multe ori se discută că România o să devină cel mai mare producător de gaze naturale din 2027, ceea ce este adevărat și așa o să fie. Romgaz are un rol extrem de important în Neptun Deep și în producția de gaze naturale, iar în acest sens, devenind cel mai mare producător de gaze naturale la nivelul Uniunii Europene și cu un mix energetic sănătos în ceea ce privește capacitatea de a produce energie electrică, eu unul spun și susțin să mergem înainte cu tranziția energetică, dar cu foarte mult echilibru. Dacă avem acea perspectivă, să putem să devenim un actor important din punct de vedere energetic la nivel european, atunci de ce să nu milităm pentru așa ceva?', a arătat acesta.

Istvan-Lorant Antal a atras atenția că România va trebui să decidă dacă va rămâne producător de gaze naturale sau dacă vrea tranziție energetică și investiții masive în regenerabile, însă, în opinia sa, va trebui găsită o cale de mijloc.

'Dacă vom deveni cel mai mare producător de gaze naturale, dar vrem și tranziție energetică și să forțăm investiții masive în regenerabile, atunci cine, când și cum o să ia decizia care este drumul cel mai bun - că, vedeți, pentru exploatarea gazelor naturale urmează să plătim extra-taxe, pentru că Uniunea Europeană, la nivelul Green Deal-ului, în continuare crede că gazele naturale nu sunt cele mai sănătoase - sau de fapt noi vrem treptat să renunțăm la gaze naturale? Și atunci România ce o să facă? Nu o să mai producem gaze naturale că o să aibă un cost în plus conform Green Deal și o să investim numai în panouri fotovoltaice, eoliene și renunțăm și la tot ce înseamnă baseload capacities (...), nu mai vrem nimic, nu mai vrem cărbune (...) sau mergem înainte cu o diplomație puternică, ne asociem cu alte state care au interes în ceea ce privește gazele naturale sau eventual arderea gazelor naturale pentru a produce energie electrică, cum se va face la Iernut și la Mintia, o capacitate totală de peste 2.200 MW? Și, bineînțeles, rămânem și în acea sferă în care susținem investiții în regenerabile, dar cu foarte mult echilibru, sau renunțăm la gaze și rămânem numai cu panouri fotovoltaice și cu eoliene? Eu cred că trebuie să găsim calea de mijloc, trebuie să vedem ce necesitate de consum are România, că până la urmă se investește în capacități de producere', a transmis el.

O mie de reprezentanți ai companiilor de producție, dezvoltare și investiții în energie solară participă, la București, pe 18 și 19 martie, la Solar Energy Bucharest Summit, expoziție tehnologică și de business dedicată industriei solare, domeniu în care se estimează că investițiile vor ajunge la 2,5 miliarde de euro până în 2030.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor evenimentului, Solar Energy Bucharest Summit se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei, iar expoziția va da prilejul unui maraton de discuții susținute de 40 de speakeri, desfășurat pe parcursul celor două zile. AGERPRES/(A - redactor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 210

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 21-04-2025 18:41

Burduja: Am trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru SEN; totul a fost gestionat impecabil

România a trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru Sistemul Energetic Național (SEN) - prima și a doua zi de Paște, totul fiind gestionat impecabil atât din punct de vedere al echilibrului, cât și al tensiunilor din rețele electrice de transport și distribuție, a anunțat luni ministrul Energiei, Sebastian Burduja. &

Economic 21-04-2025 15:18

INS: Producția de cărbune a scăzut cu 4,1% în primele două luni din 2025; importurile s-au redus cu 84,1%

Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele două luni din 2025 la 330.600 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 4,1% mai mică (minus 14.100 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men

Economic 21-04-2025 13:52

ROMATSA plătește peste 19 milioane lei pentru pază și servicii de curățenie

Regia Autonomă ''Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian'' - ROMATSA organizează două licitații deschise, una pentru pază și monitorizare la sediile instituției, cu o valoare totală a contractului de 9,1 milioane lei și una pentru servicii de curățenie, cu o valoare a contractului de 11 milioane lei, fără TVA, potrivit unui anunț de

Economic 21-04-2025 12:47

Șeful Salvamont Maramureș: Anul trecut am salvat 153 de cetățeni ucraineni; e tragic ce se întâmplă în țara vecină

Salvamont Maramureș a avut anul trecut 360 de intervenții și a salvat 477 de persoane, Maramureșul fiind din punct de vedere turistic un județ sigur, a transmis șeful salvatorilor, Dan Benga, la o întâlnire cu jurnaliști și tur-operatori. Din total, 71 de acțiuni de salvare s-au desfășurat în munți, în urma cărora au fo

Economic 21-04-2025 11:16

Conturile Spotify pot fi monetizate fraudulos prin numeroase canale obscure (Eset)

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase care pot fi monetizate prin multiple canale, inclusiv pe dark web sau, din ce în ce mai des, în rețelele obscure ale Telegram, avertizează experții Eset. Potrivit unui articol publicat pe blogul din România al producătorului de soluții antivirus, platforma de streaming mu

Economic 21-04-2025 10:19

APCE: România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă

România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă, cu un minim istoric de doar 2.500 MW și un mix energetic dominat de surse curate, a anunțat Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE), care citează datele furnizate de Transelectrica. De asemenea

Economic 21-04-2025 09:08

Programul a opt linii de transport în comun va fi prelungit luni seara pentru meciul Dinamo - Universitatea Craiova

Programul a opt linii de transport în comun va fi prelungit luni pentru preluarea spectatorilor meciului Dinamo - Universitatea Craiova, iar liniile 86, 90, 104 și 143 ar putea fi deviate, potrivit unei informări a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). Liniile 1, 10, 40, 55, 86, 90, 10

Economic 20-04-2025 14:10

ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în ianuarie 2025

Numărul firmelor dizolvate a scăzut cu 8,73%, în ianuarie 2025, până la 3.564, față de 3.905 în anul anterior, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, respectiv 617 de firme (număr în scăde

Economic 20-04-2025 12:38

Producția de țiței a României a scăzut cu 7, 6% în primele două luni din 2025; importurile s-au majorat cu aproape 10%

România a produs, în primele două luni din 2025, o cantitate de țiței de 415.400 tone echivalent petrol (tep), cu 34.000 tep mai mică (-7,6%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de țiței au totalizat, în ianuarie-februarie 20

Economic 20-04-2025 10:37

Bursa de la București a câștigat peste 7 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 7,16 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2%, în această săptămână, iar valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 139,7 milioane de lei (-38,97%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizar

Economic 18-04-2025 13:46

CONAF: Forumul Național De Vocație Antreprenoare ajunge la Iași, pe 25 aprilie

Forumul Național De Vocație Antreprenoare, inițiativa Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), continuă cu cea de-a patra ediție, la Palatul Culturii din Iași, se arată într-un comunicat al CONAF transmis, vineri, AGERPRES. Prin acest forum itinerant, CONAF oferă comunității antreprenoriale un cadru de dialog, un set de instrumente

Economic 18-04-2025 12:22

ROMPAN: Sectorul de panificație va avea 165 de milioane de euro pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi

Sectorul de panificație din România va avea la dispoziție 165 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi, iar primele proiecte ar putea fi depuse începând cu luna iunie, a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panif

Economic 18-04-2025 10:50

CNAB a recepționat noi lucrări de modernizare a Aeroportului Henri Coandă

Compania Națională Aeroporturi București anunță că, joi, 17 aprilie, au fost recepționate noi lucrări de modernizare prevăzute în cadrul fazei a treia din proiectul de sistematizare a suprafeței de mișcare a Aeroportului Henri Coandă. Potrivit unui comunicat al CNAB, investiția a vizat lucrări de amploare la mai multe obiective și face parte din strategi

Economic 18-04-2025 10:38

Poșta Română a finalizat distribuirea pensiilor, cât și livrarea anticipată a prestațiilor sociale aferente lunii aprilie

Poșta Română a finalizat, înaintea Sărbătorilor de Paște, distribuirea prestațiilor sociale aferente lunii aprilie, operatorul precizând că a efectuat atât plata pensiilor, cât și livrarea anticipată a alocațiilor, indemnizațiilor și altor ajutoare sociale. Un sprijin suplimentar în această lună l-a reprezentat ajuto

Economic 18-04-2025 09:31

Producția de gaze a scăzut cu aproape 2% în primele două luni; importurile s-au majorat cu 23% (INS)

Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele două luni din 2025, de 1,26 milioane tone echivalent petrol, cu 23.800 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,9%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primele două luni din acest an, import