logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Piața neagră a țigaretelor a crescut în ianuarie 2025 până la 10,1% din totalul consumului

Imagine din galeria Agerpres

Piața neagră a țigaretelor a crescut în ianuarie 2025 până la 10,1% din totalul consumului, comparativ cu 9,1% în noiembrie 2024, arată o analiză a Novel Research remisă miercuri AGERPRES.

Conform sursei citate, nivelul din ianuarie depășește media anuală din 2024, de 9%, cea mai ridicată din ultimii patru ani.

'Pentru prima dată, regiunea cea mai afectată de comerțul ilegal este vestul țării, cu 14,8% în ianuarie 2025, în creștere cu 3,5 p.p. comparativ cu noiembrie 2024. Până acum, în zona de nord-est se înregistra cel mai ridicat nivel al contrabandei, regiune în care piața neagră scade accentuat în ianuarie 2025, cu 5,8 p.p. până la 12,3%. Creșteri semnificative se înregistrează în sud, cu 7,6 p.p. până la 11,5% și în centru, cu 3,6 p.p. până la 3,6%. Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, cea mai mare pondere o dețin Duty Free (35,2%) și Bulgaria cu 32%. Moldova scade semnificativ ca sursă, cu 13,1 p.p. până la 10,5%', a declarat Marian Marcu, director general Novel Research, citat în comunicat.

La rândul său, Ileana Dumitru, director pentru Afaceri Externe al Ariei Europa de Sud Est, BAT, a subliniat că un cadru fiscal predictibil și echilibrat este esențial pentru a descuraja economia subterană și a oferi venituri stabile pe termen lung, iar combaterea traficului ilicit cu bunuri trebuie să rămână o prioritate a autorităților, pe măsura riscurilor acestui fenomen pentru securitate și economie.

'Tendința de creștere a pieței ilicite cu produse din tutun continuă și la începutul anului 2025, cu schimbări în ceea ce privește sursele de proveniență: produsele Duty Free și cele din Bulgaria predomină piața ilicită, în contextul în care România aplică cele mai mari taxe pentru produse din tutun din Uniunea Europeană raportat la veniturile populației și puterea de cumpărare și, fiind în vecinătatea unor țări cu produse mai ieftine, este atât o țară de tranzit, cât și o destinație pentru produse ilicite. Nivelul de 10,1% al contrabandei cu tutun din totalul pieței legale, un record pentru ultimii patru ani, reflectă acceptabilitatea socială a produselor ilicite, dar și interesul crescut al rețelelor infracționale, care urmăresc proximitatea față de cele mai profitabile piețe, inclusiv prin procese de producție în fabrici clandestine. Un cadru fiscal predictibil și echilibrat este esențial pentru a descuraja economia subterană și a oferi venituri stabile pe termen lung, iar combaterea traficului ilicit cu bunuri trebuie să rămână o prioritate a autorităților, pe măsura riscurilor acestui fenomen pentru securitate și economie', a declarat Ileana Dumitru, director pentru Afaceri Externe al Ariei Europa de Sud Est, BAT.

Pe de altă parte, Antonio Vencesla, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria, a subliniat că, la începutul unui an electoral, studiul Novel înregistrează o creștere a contrabandei cu un un punct procentual, iar la nivel regional e notată o premieră - vestul țării devine cel mai afectat de piața neagră.

'Schimbările neașteptate par să fie cuvintele de ordine în această perioadă, ceea ce înseamnă că România are cu atât mai mult nevoie de factori de stabilitate. Astfel, este necesar ca veniturile bugetare să fie securizate, printr-o politică fiscală coerentă, iar autoritățile de aplicare a legii să continue să deruleze eforturi susținute. JTI va fi și pe viitor un partener de încredere, prin campaniile publice și sprijinul acordat echipelor mobile canine - peste 60 de câini instruiți pentru depistarea țigaretelor, drogurilor, muniției și numerarului sunt active în puncte vamale din toată țara', a precizat Antonio Vencesla, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.

Roxana Pîntea, director External Affairs, Philip Morris România, speră că această creștere din ianuarie, care duce contrabanda peste nivelul mediu din Uniunea Europeană, să fie singulară și să nu vedem și în lunile care urmează noi majorări ale comerțului ilegal.

'Așa cum arată studiul Novel, cea mai mare creștere a pieței negre este înregistrată în regiunea sud, evoluție generată de diferența nivelului accizei între țara noastră și Bulgaria, cauzată cel mai probabil de aderarea României la spațiul Schengen. Sperăm ca această creștere din ianuarie, care duce contrabanda peste nivelul mediu din Uniunea Europeană, să fie singulară și să nu vedem și în lunile care urmează noi majorări ale comerțului ilegal. Pentru aceasta, sunt necesare anumite condiții, pe care autoritățile cu putere de decizie asupra unui sector economic care contribuie cu peste 45% din veniturile bugetare provenite din accize le pot îndeplini. Este vorba despre un mediu de afaceri echitabil, un cadru fiscal predictibil pe termen mediu și lung, precum și de asigurarea stabilității legislative', a spus Roxana Pîntea.

Pe de altă parte, Marcel Simion Mutescu, președintele Autorității Vamale Române (AVR), susține că diminuarea traficului ilegal cu țigarete la frontiera cu Republica Moldova este un rezultat așteptat ca urmare a implementării de către Autoritatea Vamală Română a proiectului de securizare a frontierei externe prin dotarea cu echipamente de scanat.

'Rezultatele studiului confirmă și evaluările efectuate la nivelul autorității vamale, pe baza informațiilor disponibile precum și a constatărilor echipelor operative. Diminuarea traficului ilegal cu țigarete la frontiera cu Republica Moldova este un rezultat așteptat ca urmare a implementării de către Autoritatea Vamală Română a proiectului de securizare a frontierei externe prin dotarea cu echipamente de scanat. Am pus în funcțiune anul trecut 4 echipamente de scanat, 3 pe frontiera cu Republica Moldova și unul pe frontiera cu Ucraina, iar în acest an vom mai pune în funcțiune cel puțin 8 echipamente, inclusiv la frontiera cu Serbia și în Portul Constanța. Ne preocupă totodată creșterea traficului ilegal pe frontiera de sud, cu Bulgaria. Astfel, în condițiile accederii depline la Spațiul Schengen, am operaționalizat de la finalul anului trecut mai multe structuri de echipe mobile, inclusiv sistemul de monitorizare e-sigiliu, cu ajutorul cărora vom asigura, pe baza analizei de risc, monitorizarea traficului de mărfuri și bunuri, precum și controale operative asupra mijloacelor de transport aflate în trafic, în scopul verificării respectării prevederilor vamale și fiscale', a menționat Marcel Simion Mutescu.

Potrivit acestuia, prin aceste măsuri, Autoritatea Vamală Română își urmează angajamentul permanent în combaterea activităților ilegale care afectează bugetul de stat și în asigurarea respectării legislației vamale și fiscale.

Inspectorul general al Poliției de Frontieră, chestor de poliție Cornel-Laurian Stoica, susține că Poliția de Frontieră s-a aflat și în aceste an în prima linie la granițele țării, în vederea combaterii traficului ilegal cu produse din tutun.

'Pe parcursul anului 2024, Poliția de Frontieră Română a reușit din nou, ca și în anii precedenți, să obțină rezultate excelente. Astfel, anul trecut au fost confiscate 2,8 milioane de pachete de țigări în valoare aproximativă de 60 milioane de lei. În perioada menționată, au mai fost confiscate peste 13.900 kg de tutun vrac și aproximativ 1.300 kg tutun narghilea. Vom continua să derulăm acțiuni pe linia combaterii contrabandei cu produse din tutun, în parteneriat cu instituțiile abilitate și mediul privat onest, acțiuni care avem convingerea că se vor reflecta și în scădererea pieței negre la un nivel de sub 10%', a precizat Cornel-Laurian Stoica.

Companiile de tutun, aflate în categoria mari contribuabili, virează anual la bugetul statului circa 22 miliarde de lei, reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții, precizează sursa citată. AGERPRES/(AS - redactor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 664

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 30-04-2025 14:49

TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Dinamo

Liniile 10, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de luni, 5 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Dinamo București, programat de la ora 20:30, pe ''Arena Națională'', iar parcul liniilor de noapte N1 și N10 va fi suplimentat în intervalul orar 2

Economic 30-04-2025 14:41

Angajamentele pentru beneficiarii Pachetului 4 ''Culturi verzi'' - Intervenția DR-02, adaptate la PAC 2023-2027

Angajamentele de plată aflate în derulare din Campania 2024 pentru beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ''Culturi verzi'' se adaptează în anul 2025 la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027, informează miercuri Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Economic 30-04-2025 14:35

Activele nete ale fondurilor de investiții au crescut în luna martie cu 0,9%

Activele nete ale celor 246 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au crescut în luna martie cu 0,9% până la nivelul de 49,5 miliarde lei (9,9 miliarde euro), iar intrările nete ale lunii au totalizat 452 milioane lei (90,8 milioane euro), conform unui comunicat al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), transmis, miercuri, AGERPR

Economic 30-04-2025 14:33

MIPE finanțează dotarea spitalelor care tratează AVC; un nou apel de proiecte în valoare de 58 de milioane de euro

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) deschide un nou apel de proiecte prin Programul Sănătate 2021-2027, în valoare de 58,496 milioane de euro, destinat unităților sanitare publice care tratează pacienți critici cu patologie vasculară cerebrală acută, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES. ''Acest ape

Economic 30-04-2025 14:00

Prețurile la biletele de avion pentru minivacanța de 1 Mai, mai mici cu 20%; Londra, Paris și Roma, în topul preferințelor

Prețurile la biletele de avion pentru minivacanța de 1 Mai au fost cu 20% mai mici, raportat la 2024, românii optând în principal pentru orașele Londra, Paris sau Roma, relevă datele Vola.ro. ''Minivacanța de 1 Mai rămâne și în acest an un reper important î

Economic 30-04-2025 12:32

PIB-ul nominal al României ar putea depăși 700 miliarde de euro în 2034 (raport)

PIB-ul nominal al României ar putea depăși 700 miliarde de euro în 2034 și se poate apropia de 800 de miliarde de euro în 2035, la un ritm de creștere reală de aproximativ 3% anual și o inflație medie similară, potrivit macroeconomiștilor din ING Bank. Aceste estimări ar poziționa România în competiție cu țări precum Austria și Su

Economic 30-04-2025 11:17

AFM a semnat contractul de finanțare pentru realizarea a 26 de fabrici de reciclare, cu bani din PNRR

Contractul de finanțare pentru construirea a 26 de fabrici de reciclare, în valoare de aproape 674,75 milioane de lei, a fost semnat miercuri, a anunțat președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Florin Bănică, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. 'Am semnat cele 26 de contracte de finanțare care reprezintă ținta asumată

Economic 30-04-2025 11:02

ANAF: Nou program de conformare pentru persoanele care realizează venituri din activității de asistență medicală

Agenția Națională de Administrare Fiscală va desfășura, până la finalul anului, la nivel național, un nou program de conformare, ce se adresează persoanelor fizice înregistrate sub forma cabinetelor medicale individuale (CMI) sau ca persoană fizică independentă (PFI) și care realizează venituri din prestarea activității de asistență medicală (generală ori special

Economic 30-04-2025 11:01

Romgaz a plătit anul trecut către Guvern 3,8 miliarde lei

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz a plătit în 2024 către Guvernul României o sumă totală de 3,88 miliarde lei, conform unui raport remis, miercuri, Bursei de Valori București. Potrivit sursei citate, impozitele percepute asupra venitului, producției sau profiturilor societăților comerciale, cu excepția impozitelor percepute asupra consum

Economic 30-04-2025 10:52

Incendiile, printre printre principalele amenințări la adresa locuințelor; 67 milioane de lei, despăgubiri plătite de asigurători în 2024

Incendiile rămân printre principalele amenințări la adresa locuințelor din România, membrii UNSAR achitând anul trecut despăgubiri în valoare de 67 milioane lei doar pentru daunele provocate de foc locuințelor asigurate prin polițe facultative, aproape triplu decât în 2021. Potrivit unui comunicat al Uniunii Naționale a Soci

Economic 30-04-2025 10:12

Ratele creditelor ipotecare scad ca pondere în veniturile unui debitor pe termen lung, în ciuda variației dobânzilor (analiză)

Ratele creditelor ipotecare scad ca pondere în veniturile unui debitor pe termen lung, în ciuda variației dobânzilor, care pot ajunge și la câteva puncte procentuale, potrivit unei analize realizate de brokerul online Ipotecare.ro. Datele companiei arată că durata medie de rambursare a u

Economic 30-04-2025 10:07

Angajatorii mici și foarte mici din România au scos la concurs 28.000 de joburi, în primele patru luni (platformă)

Companiile mici și foarte mici din România, cu maximum zece angajați, au postat de la începutul acestui an și până în prezent, 28.000 de locuri de muncă, în creștere cu 10% față de primele patru luni din 2024, arată o analiză publicată, miercuri, de o platformă de recrutare online. Datele centralizate de eJobs relevă faptul că, di

Economic 30-04-2025 10:03

ONRC: 21.006 firme au fost radiate la nivel național în primul trimestru din 2025

Un număr de 21.006 firme au fost radiate la nivel național, în primul trimestru din 2025, cu 16,95% mai puține comparativ cu perioada similară din 2024, conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe radieri au fost înregistrate în municipiul București, respectiv 3.480 (număr în scădere cu 9,04

Economic 30-04-2025 08:32

OMV Petrom a înregistrat un profit net de un miliard de lei, în primul semestru, în scădere cu 24%

OMV Petrom a încheiat primul trimestru al acestui an cu un profit net de 1,07 miliarde lei, în scădere cu 24% față de cel obținut în perioada similară din 2024, conform datelor transmise, miercuri, Bursei de Valori București. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elemente speciale a fost de 1,3 miliarde lei, mai mic cu 29%, reflect&ac

Economic 29-04-2025 21:00

ANAR: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a crescut la 75%

Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare din România a crescut de la 56% la aproape 75%, datorită precipitațiilor recente, a anunțat Administrația Națională ''Apele Române'' (ANAR) pe pagina de Facebook. ''La sfârșitul lunii martie, coeficientul de umplere în princi