Românii vor cumpăra flori de peste 32,5 milioane de euro, în perioada 1 - 8 martie (analiză)

Zilele de 1-8 martie reprezintă vârful vânzărilor pentru majoritatea florarilor din România, iar pentru acest an sunt estimate vânzări de peste 32,5 milioane de euro, potrivit unei analize realizate de compania de consultanță Frames.
'La un preț mediu de 80 de lei, dacă măcar jumătate dintre doamne și domnișoare vor primi un buchet de flori în această perioadă, un simplu calcul arată că vor fi vândute peste 2 milioane de buchete de flori, vânzările înregistrate de florari urmând să depășească 162,5 milioane de lei, adică 32,5 milioane de euro', se arată în analiza citată.
Cele mai vândute flori în această perioadă sunt cele de primăvară, în special zambilele și freziile, dar 2025 ar putea aduce un interes mai mare al românilor și pentru trandafiri și ghiocei.
Potrivit datelor INS, numărul femeilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 ani depășea, la nivelul anului 2023, 4.063.000 persoane - 41,4% din totalul populației feminine. Estimarea ia în calcul că la oraș se vând peste 90% din flori.
'Față de anii trecuți, prețul mediu al unui buchet de flori a crescut semnificativ, de la 40 de lei în 2020 la 80 de lei în acest an. Există, bineînțeles, și buchete mai ieftine, mai ales de ghiocei și zambile, dar și buchete și aranjamente florare care costă sute de lei și care sunt vândute de firmele specializate'', arată analiza Frames.
Valoarea vânzărilor de flori de 1 și 8 martie este similară cu cea de anul trecut, în condițiile în care scăderea puterii de cumpărare va determina foarte mulți clienți să opteze pentru buchete de flori mai ieftine.
Cu toate acestea, piața florilor din România ar putea atinge un record istoric, în acest an, de peste 3,5 miliarde de lei, pe fondul creșterii semnificative a vânzărilor și a diversificării afacerilor din acest sector.
'Asistăm la o maturizare a pieței de flori și plante ornamentale din România. Ofertele s-au diversificat foarte mult, florile fiind vândute acum în cantități semnificative și în hipermarketuri. Și nu vorbim doar de buchete de flori ci mai ales de plante ornamentale, care înregistrează un trend pozitiv în vânzările tuturor magazinelor. Altfel spus, pentru mulți dintre români, să dețină în casă cel puțin o plantă ornamentală a devenit un obicei plăcut, în ton cu schimbările de percepție și mai ales de comportament de consum', afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames, în comunicatul transmis AGERPRES.
Datele statistice de la Registrul Comerțului și Ministerul Finanțelor arată că numărul firmelor s-a triplat din 2021 până în prezent, de la 3.111 firme la 9.067 în prezent.
'Afacerile acestora au crescut exponențial, de la 2,2 miliarde în 2021 la 2,87 miliarde lei în 2023. În 2025, datele preliminare indică faptul că, pe fondul inflației, a diversificării ofertei și mai ales a creșterii consumului, business-ul va atinge borna de 3,5 miliarde de lei. Spre comparație, cu 10 ani în urmă, afacerile companiilor de profil abia depășeau 401 milioane lei. Și profitabilitatea sectorului a crescut semnificativ, de la 29 milioane lei în 2014 la 207,3 milioane lei în 2023. În 2025, analiștii Frames se așteaptă la un profit de peste 300 milioane de lei', relevă analiza Frames.
Cele peste 9.000 de firme înregistrate în prezent angajează mai mult de 6.000 de persoane, un nivel dublu față de acum 10 ani.
Potrivit sursei citate, cele mai multe firme specializate se află în București (1.722), Ilfov (429), Cluj (413), Iași (344) și Constanța (336).
Printre cei mai importanți jucători din sectorul comerțului cu flori și alte plante se află Diva Sol SRL (300,2 milioane lei cifra de afaceri în 2023), Agroland Business System SA (245,5 mil.lei), Pet Network Europe SRL (126,7 mil.lei) și Spic Agro SRL (70 milioane lei)
'Dincolo de marii importatori de flori, cei mai mulți pe filiera olandeză, marea majoritate a firmelor din sectorul florilor din România fac parte din zona de microîntreprinderi și firme mici, cu o medie de 2 angajați, o cifră de afaceri de 964.000 de lei (medie) și un profit de 150.000 lei (mediu). Marea majoritate a firmelor din acest domeniu sunt microîntreprinderi, cu putere financiară redusă și care activează în zona de comercializare cu amănuntul a florilor. Sunt firmele care au chioșcuri la colțul străzii sau care dețin mici spații comerciale. Pentru multe dintre acestea, luna martie reprezintă vârful vânzărilor, generând, bineînțeles, și cel mai mare profit'', potrivit analizei.
În ceea ce privește tendințele, de 1 și 8 martie, cele mai vândute flori sunt cele de primăvară, în special zambilele și freziile, dar 2025 ar putea aduce însă un interes mai mare al românilor pentru trandafiri și ghiocei. Trandafirii pentru că oferta este mai mare ca oricând iar prețul a rămas relativ stabil, iar ghioceii pentru că au un preț mic și, în contextul valului de ninsori din februarie, reprezintă un simbol relevant al venirii primăverii, menționează autorul analizei.
'Cum vremea a fost nefavorabilă, probabil florile din import se vor afla în prim-plan, pentru că, la unele sortimente au ajuns să fie mai ieftine decât alternativa din producția locală. Mulți producători români sunt afectați puternic de creșterile costurilor logistice, gazele, energia electrică cu care încălzesc serele dar și transportul fiind mai scumpe decât anul trecut. Din păcate, pe fondul creșterii costurilor cu serele, mulți dintre producători au renunțat și au trecut în zona comerțului cu flori de import''', a afirmat Negrescu.
Dincolo de aceste tendințe, la fel ca în anii trecuți, există o cerere semnificativă de buchete speciale, însoțite de cadouri, care sunt comercializate în special pe internet.
'Ofertele online de flori și cadouri sunt în prim-plan, dezvoltarea serviciilor de curierat rapid și de plată cu cardul, inclusiv în rate fără dobândă, impulsionând semnificativ această nișă de piață în mediul urban'', concluzionează analiza.
Analiza Frames privind business-ul din piața florilor din România a fost realizată pe baza datelor financiare comunicate de companiile având codurile CAEN 4622 (comerțul cu ridicata al florilor și al plantelor) și 4776 (comerțul cu amănuntul al florilor, plantelor și semințelor) la Ministerul Finanțelor pentru anul 2023, datelor statistice privind dinamica firmelor de la Registrul Comerțului și informațiilor de la Institutul Național de Statistică.
Estimările privind vânzările de 1 și 8 Martie din 2025 aparțin Frames și au fost realizate pornind de la discuțiile cu companiile din sector.
Analiza nu include datele financiare privind comerțul cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet (CAEN 4791), cultivarea altor plante din culturi nepermanente (0119) și comerțul cu amănuntul al bunurilor de ocazie vândute prin magazine (4779), considerând că acestea, având în vedere diversitatea produselor și a serviciilor, sunt de natură să prezinte o imagine distorsionată a pieței de flori din România. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
BNS își reafirmă, de 1 Mai, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin România
Blocul Național Sindical (BNS) își reafirmă, de 1 Mai - Ziua Internațională a Muncii, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin prezentul și viitorul României, potrivit unei postări pe pagina oficială de Facebook a confederației sindicale. 'Munca trebuie să fie fundamentul pe care se construiește respectul
Simona Bucura Oprescu le mulțumește românilor care lucrează și sunt la datorie, de 1 Mai
Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, le-a mulțumit persoanelor care lucrează de 1 Mai, într-o postare publicată, joi, pe pagina oficială de Facebook a ministerului de resort. 'Astăzi e despre voi - despre oamenii care muncesc cu responsabilitate, care pun suflet în ceea ce fac
CNPP: 404.668 beneficiari de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, în martie 2025
Un număr de 404.668 de persoane beneficiau, în luna martie 2025, de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, cu 2.531 mai puține față de luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cel mai mare număr de persoane, respectiv 189.482, se înregistra în cazul beneficiarilor d
Boloș, de 1 Mai: Nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață
De 1 Mai, nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață, a afirmat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook. 'Azi serbăm toate mâinile care clădesc, repară, îngrijesc, hrănesc, modelează, rezolvă. Așa ne învață Sfânta Scriptură:
Ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine în valoare de 1,4 miliarde de lei, în 2025 (proiect)
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda, în 2025, un ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine, în valoare de 1,4 miliarde de lei, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru susținerea sectorului suin fiind publicat spre consultare publică pe
Mihai Barbu va fi de luni noul președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară
Mihai Barbu a fost numit în funcția de președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), potrivit unei decizii a premierului Marcel Ciolacu, publicată miercuri în Monitorul Oficial. ''Având în vedere propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii formulată prin Adresa nr. 13.661 din 29 aprilie
Burduja: România nu ajunge în beznă; fac un apel public către toți românii să se informeze din surse oficiale
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că nu există niciun risc de blackout în România în perioada primului tur al alegerilor pentru Președintele României, iar cei care răspândesc astfel de dezinformări pe rețele de socializare, ''prin care bagă spaima în populație'', trebuie să suporte consecințele.
Inspectorii antifraudă din Oradea au confiscat marfă nedeclarată în valoare de peste 4,88 milioane de lei
Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției regionale antifraudă fiscală (DRAF) Oradea au confiscat, în luna aprilie, bunuri în valoare totală de peste 4,88 milioane de lei, de la un operator economic specializat în comerțul cu marochinărie și încălțăminte, se arată într-un comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Administrare Fis
Primul tren produs de polonezi se estimează că va ajunge în România pe 31 mai
Prima ramă electrică regională (RE-R) produsă de polonezi se estimează că va sosi în România la sfârșitul lunii viitoare, urmând să fie certificată, omologată, autorizată și pusă în circulație de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Într-o
PIB-ul global ar putea crește cu încă 15 puncte procentuale până în 2035, datorită inteligenței artificiale (raport)
Inteligența artificială (AI) are potențialul de a crește economia globală cu până la 15 puncte procentuale în următorul deceniu, arată raportul ''Value in Motion'', realizat de PwC la nivel global. Această evoluție ar adăuga efectiv peste un punct procentual la rata anuală de creștere, la egalitate cu creșterea econ
ANAR: O nouă licitație pentru închirierea a 77 de suprafețe de plajă pe următorii zece ani
Un număr de 187 de oferte au fost depuse în cea de-a doua procedură de licitație publică pentru închirierea a 77 de suprafețe de plajă în sezoanele estivale 2025 - 2034, a anunțat Administrația Națională ''Apele Române'' (ANAR), într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES. Subsectoarele
TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Dinamo
Liniile 10, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de luni, 5 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Dinamo București, programat de la ora 20:30, pe ''Arena Națională'', iar parcul liniilor de noapte N1 și N10 va fi suplimentat în intervalul orar 2
Angajamentele pentru beneficiarii Pachetului 4 ''Culturi verzi'' - Intervenția DR-02, adaptate la PAC 2023-2027
Angajamentele de plată aflate în derulare din Campania 2024 pentru beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ''Culturi verzi'' se adaptează în anul 2025 la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027, informează miercuri Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Activele nete ale fondurilor de investiții au crescut în luna martie cu 0,9%
Activele nete ale celor 246 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au crescut în luna martie cu 0,9% până la nivelul de 49,5 miliarde lei (9,9 miliarde euro), iar intrările nete ale lunii au totalizat 452 milioane lei (90,8 milioane euro), conform unui comunicat al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), transmis, miercuri, AGERPR
MIPE finanțează dotarea spitalelor care tratează AVC; un nou apel de proiecte în valoare de 58 de milioane de euro
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) deschide un nou apel de proiecte prin Programul Sănătate 2021-2027, în valoare de 58,496 milioane de euro, destinat unităților sanitare publice care tratează pacienți critici cu patologie vasculară cerebrală acută, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES. ''Acest ape