Profitul net consolidat al Romgaz a crescut cu aproape 15% în 2024, la 3,2 miliarde lei

Romgaz a înregistrat în 2024 un profit net consolidat de 3,219 miliarde lei, mai mare cu aproape 15%, respectiv 407,32 milioane lei, față de cel din anului anterior, conform unui raport transmis, vineri, Bursei de Valori București.
În 2023, compania înregistrase un profit net consolidat de 2,812 miliarde lei.
Potrivit sursei citate, o influență pozitivă semnificativă a avut-o eliminarea, începând cu anul 2024, a contribuției de solidaritate (în trimestrul IV 2023, aceasta a fost în valoare de 1,687 miliarde lei).
În anul 2024 Romgaz estimează o cifră de afaceri consolidată în valoare de 7,93 miliarde lei, în scădere cu 11,9% comparativ cu 2023, când afacerile companiei au fost de 9 miliarde lei. 'Scăderea cifrei de afaceri provine din diminuarea cu 15,23% a veniturilor din vânzarea gazelor naturale și din scăderea veniturilor din vânzarea de energie electrică cu 7,72%', se menționează în raport.
Veniturile totale sunt mai mici în 2024 cu 1,066 miliarde lei, în scădere de 11,1%, până la 8,546 miliarde lei, ca urmare unor factori, precum diminuarea cu 15% a cifrei de afaceri din vânzarea gazelor naturale la 6,584 miliarde lei în 2024, față de 7,766 miliarde lei în anul anterior, în principal ca urmare a scăderii prețurilor. 'Din punct de vedere cantitativ, livrările au fost cu 1,03% mai mari față de anul 2023', se precizează în raport.
Totodată, cifra de afaceri din vânzarea de energie electrică a înregistrat, de asemenea, o diminuare (375,54 milioane lei în 2024 față de 406,98 milioane lei în anul anterior), iar cifra de afaceri aferentă serviciilor de înmagazinare a înregistrat o majorare de 3,31% (570,46 milioane lei în 2024, față de 552,19 milioane lei în 2023), ca urmare a creșterii veniturilor consolidate din rezervarea de capacitate și a celor din extracție.
Veniturile Grupului provin, în principal, din activitatea de vânzare de gaze naturale, servicii de înmagazinare subterană a gazelor naturale și producerea și vânzarea de energie electrică. Totodată, veniturile consolidate din servicii de înmagazinare au crescut cu 3,31% în 2024 față de anul 2023, în creștere cu 18,27 milioane lei.
Din punctul de vedere al volumelor, față de anul 2023, Grupul estimează că în 2024 a vândut cu 1,03% mai multe gaze naturale (inclusiv gaze achiziționate pentru revânzare). Totodată, a prestat servicii de extracție gaze din depozite cu 20,72% mai mari și servicii de injecție gaze în depozite cu 17,06% mai mici.
La 31 decembrie 2024 capacitatea de înmagazinare a fost rezervată în proporție de 105%, față de 2023 când a fost de 102,81%. Potrivit raportului Romgaz a produs cu 8,55% mai puțină energie electrică.
Potrivit raportului, cheltuiala cu taxe și impozite a crescut cu 22,10% în anul încheiat la 31 decembrie 2024 față de perioada similară a anului anterior.
'Creșterea de 330,70 milioane lei se datorează în principal majorării cu 311,56 milioane lei (+35,01%) a cheltuielilor cu impozitul pe veniturile suplimentare, acestea ajungând la nivelul de 1.201,36 milioane lei. Cheltuielile cu redevența (inclusiv redevența pentru activitatea de înmagazinare) au scăzut cu 7,75 milioane. lei (-1,29%) față de perioada similară a anului trecut; în anul 2024, ca urmare a clarificărilor aduse de legislație în privința aplicabilității nivelului majorat al redevențelor introdus în cursul anului 2023, Grupul a recalculat redevența aferentă perioadei 27 octombrie 2023-31 decembrie 2024 la cotele mai mici menționate de acordurile de concesiune; drept urmare, deși producția obținută de Grup este mai mare cu 4% față de anul 2023, nivelul redevențelor este mai scăzut', se menționează în raport.
Stocul de gaze al Romgaz în depozitele de înmagazinare a crescut, din punct de vedere valoric, cu 25,35%. În anul 2024, Romgaz a injectat în depozite o cantitate de 272,1 milioane metri cubi (2023: 93,3 milioane metri cubi), în timp ce cantitatea extrasă din depozite și cea vândută în depozite au fost de 204,9 milioane metri cubi (2023: 167,2 milioane metri cubi).
Vineri, ministrul Energiei a scris pe pagina sa de Facebook că rezultatele Romgaz 'merită remarcate, pentru că demonstrează viziune strategică și perspective semnificative de continuare a creșterii în viitor.'
'Companiile românești din energie sunt printre cele mai performante din piața de profil din România. Chiar dacă avem și fluctuații, așa cum s-a întâmplat în cazul Hidroelectrica, pentru că am avut un an extrem de secetos, rezultatele globale ale acestora ne dau încredere pentru viitor. Companiile din energie cu capital majoritar de stat sunt un asset major pentru țara noastră și o punte pentru parteneriate în domeniu cu actori foarte puternici din afara țării. Romgaz a publicat astăzi raportul anual de activitate, iar rezultatele chiar merită remarcate, pentru că demonstrează viziune strategică și perspective semnificative de continuare a creșterii în viitor', a precizat Sebastian Burduja.
Potrivit acestuia, Romgaz își menține poziția de lider în piața gazelor naturale, cu performanțe financiare și operaționale foarte bune, care vor fi întărite în viitor prin proiecte precum Neptun Deep și Caragele.
'Producția de gaze a crescut cu peste 3,6%, sonde au fost redeschise, România a devenit deja cel mai mare producător de gaz din UE. Profitul companiei a depășit cu 14,48% cifrele înregistrate în 2023, lichiditatea companiei a crescut spectaculos, numerarul majorându-se cu 246% și ajungând la 1,85 miliarde lei. Totodată, capitalurile proprii au crescut cu 22,82%, consolidând stabilitatea financiară a grupului. Romgaz a continuat să își optimizeze costurile, beneficiind de reducerea cheltuielilor cu redevențele și de o gestionare eficientă a creanțelor, ceea ce a generat un câștig net de 38,48 milioane lei. În paralel, veniturile din serviciile de înmagazinare au crescut cu 3,31%, contribuind la echilibrul financiar al companiei.', a mai scris ministrul.
În opinia sa, este important de menționat că Romgaz a continuat politica de investiții, alocând 2,17 miliarde lei pentru proiectul Neptun Deep doar în ultimul an.
'Nu aș uita de succesul imens pe care compania l-a avut prin prima emisiune de obligațiuni, un record pentru companiile românești. Mai mult decât atât, Romgaz se pregătește pentru a deveni furnizor de gaze naturale atât pentru populație, cât și pentru companii. Acest model, similar cu cel implementat de Hidroelectrica pe piața energiei electrice, va permite ca o parte din producția proprie să fie livrată direct consumatorilor, la prețuri corecte. Este o măsură care va aduce un echilibru suplimentar pe piață și va asigura românilor acces la gaze naturale la prețuri mai avantajoase. Ar trebui să ne bucurăm de toate aceste performanțe, din multiple motive', a adăugat ministrul.
El a menționat că România își crește importanța ca actor regional și european de prim rang pe piața de energie, inclusiv prin activitatea companiilor cu capital majoritar de stat.
'Minciunile pe care le auzim de luni de zile privind faptul că 'nimic nu mai este românesc', 'totul s-a vândut', 'nu mai avem sistem energetic' sunt contrazise în fiecare zi de realitate. Realitatea este că avem companii românești de profil foarte performante, că atragem investiții și parteneri în România pentru proiecte pe zona de energie, că mari investiții abandonate în ultimele zeci de ani sunt acum reluate, iar viitorul țării noastre în domeniu are toate premisele să fie de excepție. Distrugerea încrederii în companiile autohtone face și ea parte din războiul hibrid cu care ne confruntăm în fiecare zi. Apărarea în fața dezinformării sunt rezultatele și adevărul. Înainte, împreună!', a mai scris Sebastian Burduja.
SNGN Romgaz SA este principalul producător și furnizor de gaze naturale în România, principalele segmente ale activității Grupului Romgaz fiind explorarea, producția de gaze naturale și furnizarea de gaze naturale, înmagazinarea de gaze și producerea de energie electrică.
Grupul Romgaz este format din SNGN Romgaz SA ('Societatea'/'Romgaz') ca societate mamă și filialele SNGN Romgaz SA - Filiala de Înmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploiești SRL ('Depogaz') și Romgaz Black Sea Limited, ambele deținute în proporție de 100% de Romgaz. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
BNS își reafirmă, de 1 Mai, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin România
Blocul Național Sindical (BNS) își reafirmă, de 1 Mai - Ziua Internațională a Muncii, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin prezentul și viitorul României, potrivit unei postări pe pagina oficială de Facebook a confederației sindicale. 'Munca trebuie să fie fundamentul pe care se construiește respectul
Simona Bucura Oprescu le mulțumește românilor care lucrează și sunt la datorie, de 1 Mai
Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, le-a mulțumit persoanelor care lucrează de 1 Mai, într-o postare publicată, joi, pe pagina oficială de Facebook a ministerului de resort. 'Astăzi e despre voi - despre oamenii care muncesc cu responsabilitate, care pun suflet în ceea ce fac
CNPP: 404.668 beneficiari de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, în martie 2025
Un număr de 404.668 de persoane beneficiau, în luna martie 2025, de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, cu 2.531 mai puține față de luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cel mai mare număr de persoane, respectiv 189.482, se înregistra în cazul beneficiarilor d
Boloș, de 1 Mai: Nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață
De 1 Mai, nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață, a afirmat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook. 'Azi serbăm toate mâinile care clădesc, repară, îngrijesc, hrănesc, modelează, rezolvă. Așa ne învață Sfânta Scriptură:
Ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine în valoare de 1,4 miliarde de lei, în 2025 (proiect)
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda, în 2025, un ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine, în valoare de 1,4 miliarde de lei, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru susținerea sectorului suin fiind publicat spre consultare publică pe
Mihai Barbu va fi de luni noul președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară
Mihai Barbu a fost numit în funcția de președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), potrivit unei decizii a premierului Marcel Ciolacu, publicată miercuri în Monitorul Oficial. ''Având în vedere propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii formulată prin Adresa nr. 13.661 din 29 aprilie
Burduja: România nu ajunge în beznă; fac un apel public către toți românii să se informeze din surse oficiale
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că nu există niciun risc de blackout în România în perioada primului tur al alegerilor pentru Președintele României, iar cei care răspândesc astfel de dezinformări pe rețele de socializare, ''prin care bagă spaima în populație'', trebuie să suporte consecințele.
Inspectorii antifraudă din Oradea au confiscat marfă nedeclarată în valoare de peste 4,88 milioane de lei
Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției regionale antifraudă fiscală (DRAF) Oradea au confiscat, în luna aprilie, bunuri în valoare totală de peste 4,88 milioane de lei, de la un operator economic specializat în comerțul cu marochinărie și încălțăminte, se arată într-un comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Administrare Fis
Primul tren produs de polonezi se estimează că va ajunge în România pe 31 mai
Prima ramă electrică regională (RE-R) produsă de polonezi se estimează că va sosi în România la sfârșitul lunii viitoare, urmând să fie certificată, omologată, autorizată și pusă în circulație de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Într-o
PIB-ul global ar putea crește cu încă 15 puncte procentuale până în 2035, datorită inteligenței artificiale (raport)
Inteligența artificială (AI) are potențialul de a crește economia globală cu până la 15 puncte procentuale în următorul deceniu, arată raportul ''Value in Motion'', realizat de PwC la nivel global. Această evoluție ar adăuga efectiv peste un punct procentual la rata anuală de creștere, la egalitate cu creșterea econ
ANAR: O nouă licitație pentru închirierea a 77 de suprafețe de plajă pe următorii zece ani
Un număr de 187 de oferte au fost depuse în cea de-a doua procedură de licitație publică pentru închirierea a 77 de suprafețe de plajă în sezoanele estivale 2025 - 2034, a anunțat Administrația Națională ''Apele Române'' (ANAR), într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES. Subsectoarele
TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Dinamo
Liniile 10, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de luni, 5 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Dinamo București, programat de la ora 20:30, pe ''Arena Națională'', iar parcul liniilor de noapte N1 și N10 va fi suplimentat în intervalul orar 2
Angajamentele pentru beneficiarii Pachetului 4 ''Culturi verzi'' - Intervenția DR-02, adaptate la PAC 2023-2027
Angajamentele de plată aflate în derulare din Campania 2024 pentru beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ''Culturi verzi'' se adaptează în anul 2025 la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027, informează miercuri Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Activele nete ale fondurilor de investiții au crescut în luna martie cu 0,9%
Activele nete ale celor 246 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au crescut în luna martie cu 0,9% până la nivelul de 49,5 miliarde lei (9,9 miliarde euro), iar intrările nete ale lunii au totalizat 452 milioane lei (90,8 milioane euro), conform unui comunicat al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), transmis, miercuri, AGERPR
MIPE finanțează dotarea spitalelor care tratează AVC; un nou apel de proiecte în valoare de 58 de milioane de euro
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) deschide un nou apel de proiecte prin Programul Sănătate 2021-2027, în valoare de 58,496 milioane de euro, destinat unităților sanitare publice care tratează pacienți critici cu patologie vasculară cerebrală acută, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES. ''Acest ape