Voican: Prin modul în care se dorește acordarea voucherelor de vacanță, posibil să constatăm că se reduce la un sfert impactul lor în economie

România este o țară Schengen și granițele sunt deschise pentru turiștii străini să intre în România mai ușor, dar și pentru români să plece în destinațiile externe puternic promovate pe media românească, deci ar trebui să fie mai tare stimulat turismul autohton și nu mai puțin, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) Adrian Voican.
Acesta a subliniat că varianta vehiculată de acordare a voucherelor de vacanță, prin care angajatul să plătească o vacanță de 1.600 de lei și apoi să i se deconteze 800 de lei, i se pare 'cea mai proastă dintre toate propunerile discutate până acum'.
'Voucherele de vacanță au fost un instrument extrem de puternic pentru dezvoltarea turismului în România și pentru angajații care aveau venituri mici și nu puteau să plece într-o vacanță și au plecat numai pentru că au avut acest ajutor, acest stimulent în vouchere de vacanță. Să nu uităm că România este o țară Schengen de data asta și granițele sunt deschise și pentru turiștii străini să intre în România mai ușor, dar și pentru români să plece în destinațiile care sunt puternic promovate pe media românească. Ca atare, ar trebui să fie mai tare stimulat turismul autohton și nu mai puțin, iar interpretarea pe care am auzit-o (...) cum că omul ar trebui întâi să-și cumpere o vacanță de 1.600 de lei și apoi cineva să-i deconteze cumva și să-i pună banii pe cardul de vacanță mi se pare cea mai proastă dintre toate variantele discutate până acum de punere în practică, pentru că ce să mai facă el cu banii respectivi pe card după ce deja și-a cumpărat vacanța?', a spus Voican, în marja Târgului de Turism al României, ediția de primăvară.
El a atras atenția că foarte mulți bugetari vor renunța la aceste vouchere de vacanță, iar economia românească de fapt va pierde, pentru că acei bani s-ar fi întors sub formă de taxe, impozite, TVA, plus că ar fi contribuit și la dezvoltarea comunităților locale.
'Ideea era că poate nu toți oamenii au bani să pună din buzunar și atunci voucherul de vacanță de 1.600 lei era binevenit. Sau măcar 800 lei dacă îi dădeai, putea să plece un weekend, două, la munte sau mai punea ceva din buzunar, dar nu toți banii să-i pună dinainte, pentru că foarte mulți vor renunța și de fapt rezultatele se vor vedea în turismul românesc și în sănătatea oamenilor în anii care vor veni, pentru că deodată vor dispărea, odată cu acești bani care au fost ca un catalizator pentru turism - îi puneai și îi luai înapoi, ca și Guvern, îți veneau înapoi prin taxe, impozite, impozit pe venit, CASS, TVA și prin dezvoltarea comunităților locale -, nu o să mai vină nici banii ăștia înapoi și o să scadă...Deci, ce am economisit pe mere, pierdem pe pere. Nu! Ar trebui să ne întrebe și pe noi, cei din industrie, care cunoaștem acest subiect foarte bine și îl vedem funcționând', a explicat vicepreședintele ANAT.
Voican a subliniat că, prin modul în care se dorește a se acorda acum voucherele de vacanță, este posibil ca impactul lor în economie să se reducă la un sfert sau chiar mai puțin.
'Tocmai ne bucurasem că au trecut de pe hârtie pe card și atunci nu mai putea să-l dea Ionel lui Gigel voucherul respectiv pe hârtie, ci a crescut securitatea voucherului de vacanță. Și vedeam investiții pe termen lung în turismul românesc, datorită faptului că investitorii vedeau că există o politică de susținere a turismului românesc pe termen lung. Să nu uităm că voucherele de vacanță au fost garantate până în decembrie 2026 și hocus pocus, prin ordonanța trenuleț, s-au redus la jumate, iar acum, prin felul în care se dorește a fi aplicată, s-ar putea să constatăm că se reduce la un sfert sau mai puțin impactul lor în economie. Și dacă se vor închide business-uri sau vor scădea foarte mult veniturile, ne întrebăm ce am reușit cu această economie la buget', a transmis acesta.
Întrebat care ar putea fi variantele mai bune de acordare a voucherelor, Adrian Voican a răspuns: 'În primul rând, cred că cea mai simplă dintre variante trebuie să fie cea mai bună'.
'Există două păreri în acest moment: trebuie ori să dea 800 de lei și gata, fiecare face ce vrea cu ei, fără condiționări complicate, greu de pus în practică, greu de urmărit. Ce să faci? Să transformăm în polițiști 3.000 de agenții de turism și 20.000 de unități de cazare din țară să-l verifice dacă a cumpărat de 1.600, poate a cumpărat întâi un weekend, apoi alt weekend, n-are cum să facă asta, poate banii sunt de anul trecut, că nu toți banii sunt consumați din voucherul de anul trecut, n-ai cum să faci poliția asta la consumator, la agentul economic unde se cumpără vacanța, hotel sau agenție. Deci, există două variante: sau să dea 800 de lei și gata, cea mai simplă, dar cumva perdantă, pentru că nu sunt decât jumătate din bani în economie. Cealaltă variantă este ca omul să-și dea un acord pur și simplu, ca la orice reținere pe care o are pe stat, să-i rețină 800 de lei și să primească în locul lor dublu. Unii vor vrea, unii nu vor vrea', este de părere reprezentantul tur-operatorilor.
Oficialul ANAT a precizat că este în desfășurare, împreună cu emitenții de vouchere de vacanță, un studiu de impact pentru a vedea cât interes există din partea bugetarilor să mai ia aceste vouchere.
'Facem acum un studiu de impact împreună cu emitenții de vouchere de vacanță să vedem dacă obligația aceasta de a pune acum 800 de lei ca să beneficiezi de un voucher cu care să te duci în vacanță mai târziu, în următorul an, merită sau nu merită pentru jumătate din bugetari, pentru că, dacă sub jumătate din bugetari ar pune 800 ca să primească 1.600, mai bine dai 800 la toți și un milion și ceva de bugetari vor primi 800 de lei și vor face ce cred cu ei. Vor merge o vacanță mai scurtă sau vor pune mai mulți bani din buzunar, dar asta la latitudinea fiecăruia, fără să îi fie impus. Deci, două variante; ori contribuția asta să fie reținută pe stat la angajator, sigur, cu acordul angajatului, așa cum se rețin rate sau alte lucruri de felul ăsta, fie dai 800 de lei și gata. Important ar fi să fie cât mai mulți bani din aceștia pe piață, ca să stimuleze consumul de vacanțe în România, pentru că, altfel, balanța valutară a României se va înrăutăți și mai mult. Și așa este acum 1 la 4. Două miliarde aducem în țară și 8 miliarde și ceva pleacă din țară în vacanțe internaționale. Pur și simplu trimitem afară banii din economia românească și ne plângem că bugetul e pe minus', a subliniat Voican.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că decizia de a nu anula complet voucherele de vacanță a fost una bună, în caz contrar fiind o lovitură pentru industria HoReCa. În opinia sa, dacă cineva dorește să beneficieze de un sprijin este normal să aibă și o contribuție proprie,
Acesta a precizat că, zilele trecute, au început discuțiile privind modalitatea de aplicare a acestei măsuri.
'Am început zilele trecute. Am primit o solicitare de la ministerul de resort pentru a avea o întâlnire pe această temă. Eu cred că a fost o decizie bună de a nu anula complet voucherele de vacanță, pentru că ar fi fost o lovitură cruntă pentru industria hotelieră și pentru HoReCa în general. În același timp, cred că, dacă cineva dorește să beneficieze de un sprijin, este normal să aibă și o contribuție personală. 800 lei cu 800 lei. Este o sumă care vine, pe de o parte, în sprijinul domeniului HoReCa, în același timp, cine dorește să beneficieze de o subvenție, de un sprijin, vine și cu o contribuție personală. Lucrurile pot intra pe făgaș normal. Dacă ministerul de resort, ministerul de linie, Ministerul Economiei, are nevoie de sprijinul nostru, suntem deschiși oricând să-i oferim orice sprijin, de norme, de detaliere, dacă este nevoie de așa ceva', a spus Tanczos Barna.
Ministrul a subliniat că pentru cei 800 de lei de la buget se vor aplica impozitul pe venit și CASS.
'Regulile nu s-au schimbat. Regulile rămân așa cum au fost până acum', a punctat Tanczos Barna.
Întrebat dacă angajatului i se va opri contribuția din salariu, ministrul Finanțelor a precizat că nu, ci va trebui să plătească și să facă dovada 'că a plătit o factură de cel puțin de 1.600 lei de persoană și atunci o să primească și voucherul de vacanță'.
Conform Ordonanței de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025 ('Ordonanța trenuleț'), instituțiile publice acordă vouchere de vacanță în cuantum de 800 lei, în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, personalului ale cărui salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 lei. Voucherele de vacanță emise în cursul anului 2025 se utilizează pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei, pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ANCOM: A fost identificată o rețea de site-uri clonate, utilizată pentru promovarea de conținut înșelător
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) avertizează în legătură cu prezența în spațiul autohton online a unei rețele de site-uri de tip Doppelganger. 'A fost identificată o rețea de site-uri clonate, care imită întocmai imaginea paginilor oficiale de internet ale unor institu
Bursa de la București a închis în scădere sesiunea de tranzacționare de vineri
Bursa de Valori București (BVB) a închis vineri în scădere pe aproape indicii, iar valoarea tranzacțiilor a coborât la 35,82 milioane de lei (7,2 milioane de euro), față de de 54,79 milioane de lei (11 milioane de euro) în ședința precedentă. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai t
Rezervele valutare ale BNR au crescut la 62,414 miliarde euro, în aprilie
Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) totalizau 62,414 miliarde de euro la finele lunii aprilie 2025, în creștere cu 0,67% comparativ cu nivelul de 61,993 miliarde de euro înregistrat la 31 martie 2025, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale, transmis vineri AGERPRES. În cursul lunii apri
Burduja: Nu sunt probleme în sistemul energetic național; nu există un risc de blackout
Nu sunt probleme în sistemul energetic național, nu anticipăm probleme în sistemul energetic național în zilele următoare, cu atât mai puțin în ziua alegerilor și nu există un risc de blackout în România, a precizat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook. '
Poșta Română investește patru milioane de euro pentru curierat și transport mai eficiente
Poșta Română a demarat procedura de achiziție a 80 de autoutilitare moderne, pentru un transport mai rapid, mai sigur și mai eficient, investiția totală estimată pentru această achiziție fiind de 18,96 milioane lei, fără TVA. 'Achiziția face parte dintr-un amplu proces de transformare și digitalizare a companiei, alături de investiți
BNS își reafirmă, de 1 Mai, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin România
Blocul Național Sindical (BNS) își reafirmă, de 1 Mai - Ziua Internațională a Muncii, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin prezentul și viitorul României, potrivit unei postări pe pagina oficială de Facebook a confederației sindicale. 'Munca trebuie să fie fundamentul pe care se construiește respectul
Simona Bucura Oprescu le mulțumește românilor care lucrează și sunt la datorie, de 1 Mai
Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, le-a mulțumit persoanelor care lucrează de 1 Mai, într-o postare publicată, joi, pe pagina oficială de Facebook a ministerului de resort. 'Astăzi e despre voi - despre oamenii care muncesc cu responsabilitate, care pun suflet în ceea ce fac
CNPP: 404.668 beneficiari de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, în martie 2025
Un număr de 404.668 de persoane beneficiau, în luna martie 2025, de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, cu 2.531 mai puține față de luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cel mai mare număr de persoane, respectiv 189.482, se înregistra în cazul beneficiarilor d
Boloș, de 1 Mai: Nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață
De 1 Mai, nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață, a afirmat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook. 'Azi serbăm toate mâinile care clădesc, repară, îngrijesc, hrănesc, modelează, rezolvă. Așa ne învață Sfânta Scriptură:
Ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine în valoare de 1,4 miliarde de lei, în 2025 (proiect)
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda, în 2025, un ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine, în valoare de 1,4 miliarde de lei, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru susținerea sectorului suin fiind publicat spre consultare publică pe
Mihai Barbu va fi de luni noul președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară
Mihai Barbu a fost numit în funcția de președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), potrivit unei decizii a premierului Marcel Ciolacu, publicată miercuri în Monitorul Oficial. ''Având în vedere propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii formulată prin Adresa nr. 13.661 din 29 aprilie
Burduja: România nu ajunge în beznă; fac un apel public către toți românii să se informeze din surse oficiale
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că nu există niciun risc de blackout în România în perioada primului tur al alegerilor pentru Președintele României, iar cei care răspândesc astfel de dezinformări pe rețele de socializare, ''prin care bagă spaima în populație'', trebuie să suporte consecințele.
Inspectorii antifraudă din Oradea au confiscat marfă nedeclarată în valoare de peste 4,88 milioane de lei
Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției regionale antifraudă fiscală (DRAF) Oradea au confiscat, în luna aprilie, bunuri în valoare totală de peste 4,88 milioane de lei, de la un operator economic specializat în comerțul cu marochinărie și încălțăminte, se arată într-un comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Administrare Fis
Primul tren produs de polonezi se estimează că va ajunge în România pe 31 mai
Prima ramă electrică regională (RE-R) produsă de polonezi se estimează că va sosi în România la sfârșitul lunii viitoare, urmând să fie certificată, omologată, autorizată și pusă în circulație de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Într-o
PIB-ul global ar putea crește cu încă 15 puncte procentuale până în 2035, datorită inteligenței artificiale (raport)
Inteligența artificială (AI) are potențialul de a crește economia globală cu până la 15 puncte procentuale în următorul deceniu, arată raportul ''Value in Motion'', realizat de PwC la nivel global. Această evoluție ar adăuga efectiv peste un punct procentual la rata anuală de creștere, la egalitate cu creșterea econ