logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ministerul Energiei: Actul normativ privind noul mecanism de sprijin, pentru perioada post 1 aprilie, pus în transparență la finalul săptămânii

Imagine din galeria Agerpres

Actul normativ privind schema de plafonare-compensare pentru perioada post 1 aprilie 2025 va fi pus în transparență până la finele săptămânii, informează Ministerul Energiei printr-un comunicat.

Situația actuală a consumatorilor vulnerabili din România și scenariile de lucru după expirarea actualului mecanism de sprijin privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie au fost analizate luni, în cadrul ședința de lucru a Comitetului Interministerial privind protejarea consumatorilor vulnerabili și combaterea sărăciei energetice.

''Dorim să restabilim funcționarea normală a pieței energiei, într-o manieră rațională și graduală, astfel încât să evităm creșteri bruște ale facturilor la energie. Dacă nu am lua în calcul măsura prelungirii mecanismului de sprijin, ne-am asuma riscul unei posibile creșteri accelerate ale costurilor cu energia pentru populație și mediul economic de la 1 aprilie 2025. Mai mult, Guvernul a alocat un buget inițial de 3 miliarde lei pentru începutul acestui an pentru susținerea schemei de plafonare-compensare, ceea ce va permite plăți semnificative către furnizori în perioada imediat următoare. În cadrul întâlnirii au fost prezentate și numeroase propuneri de măsuri tranzitorii, cu accent pe transparentizarea piețelor de energie și creșterea lichidității. În zilele următoare le vom integra în propunerea de act normativ, care va fi publicată în transparență până la finalul acestei săptămâni'', a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat în comunicat.

Într-o postare pe Facebook, șeful de la Energie a transmis că își dorește ca săptămâna viitoare propunerea de act normativ privind noua schemă de sprijin să fie adoptată în guvern. ''Până atunci, continuăm consultările cu toate părțile interesate, pentru a asigura funcționarea corectă a sectorului energetic românesc. Obiectivul principal rămâne protejarea cetățenilor români'', a scris el.

Scenariul de bază este continuarea actualei scheme pentru minim 3 luni pentru energie electrică, iar pentru gaze pentru 12 luni, în vederea acoperirii anului gazier și susținerii procesului de reumplere a depozitelor de gaze, pe parcursul acestui an. ''Analizăm soluții pentru a menține energia accesibilă fără creșteri bruște ale facturilor. Propunem măsuri tranzitorii pentru o piață mai transparentă, mai lichidă și mai stabilă'', a notat pe rețeaua de socializare.

Acesta a reiterat că actuala schemă de compensare-plafonare a asigurat românilor al patrulea cel mai ieftin gaz și a cincea cea mai ieftină energie electrică din UE, conform datelor Eurostat, și că ''prioritatea zero'' rămâne protejarea cetățenilor români, energia accesibilă fiind ''o componentă esențială a unui trai decent și a competitivității economice naționale''.

''Un sprijin mai bine țintit, pentru cei care au cu adevărat nevoie de el. Prioritatea noastră zero rămâne protejarea românilor! Ne asigurăm că fiecare familie și afacere va avea acces la energie la prețuri echilibrate, menținând competitivitatea economică a țării'', a punctat Burduja.

Potrivit sursei citate, singura soluție pe termen mediu și lung pentru reducerea facturilor este creșterea capacității de producție de energie electrică și gaz în România. ''Anul trecut a însemnat un număr record de proiecte noi puse în funcțiune, cu peste 1.200 MW (cărbune, solar, eolian, baterii). Anul acesta ne-am propus să dublăm această performanță. Prin fiecare MW nou, prin fiecare investiție nouă, România își consolidează independența energetică și beneficiază de mai multă energie sigură, ieftină și curată - în această ordine de priorități'', a mai scris ministrul Energiei.

Reuniunea de luni a fost prezidată de vicepremierul Marian Neacșu, cu participarea ministrului Energiei, Sebastian Burduja, a președintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, George Niculescu, reprezentanți din partea Ministerului Muncii, Agenției Naționale de Administrarea Fiscală, Consiliul Concurenței și a principalilor actori din sectorul energetic românesc.

''Discuțiile au fost constructive și au avut ca obiectiv stabilirea unor soluții eficiente pentru protejarea cetățenilor și a mediului de afaceri în fața fluctuațiilor de pe piața energetică'', se menționează în comunicat.

Potrivit sursei citate, creșterea prețurilor pe bursele de energie din ultima perioadă - de până la 60 euro/MWh pentru gaz (+65%) și 110-115 euro/MWh pentru energie electrică (+25%) - este influențată de tensiunile geopolitice din regiune, deciziile Federației Ruse, nivelul interconexiunilor între țările din estul și vestul Uniunii Europene și gradul de înmagazinare a gazului la nivelul Uniunii Europene.

''În acest context, se impun măsuri prudente și eficiente pentru ca gradul de sărăcie energetică să nu se accentueze. Pe termen scurt și mediu, Ministerul Energiei propune implementarea unor noi forme de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, precum cardurile de energie. Acest mecanism, detaliat în programul de guvernare, va asigura un sprijin direcționat și echitabil'', se mai precizează în comunicat.

În zilele următoare, reprezentanții Ministerului Energiei, ANRE, producătorilor și furnizorilor de energie se vor reuni în ședințe tehnice pentru definitivarea unei propuneri de act normativ privind noul mecanism de sprijin. Prima variantă a acestuia va fi publicată în transparență la finalul săptămânii în curs. AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 110

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 20-02-2025 13:29

Ivan: Ne așteptăm în 2025 la o creștere de cel puțin 5% a numărului de turiști, față de anul trecut

România se așteaptă la o creștere cu cel puțin 5% a numărului de turiști în 2025, după ce anul trecut a consemnat aproximativ 12,2 milioane, a afirmat, joi, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan. 'În momentul de față, estimarea datelor raportate la anul 2024 a fost de aproximati

Economic 20-02-2025 13:11

Hanga (BVB): 2025 este al șaselea an în care derulăm programul Fidelis; am derulat peste 20 de runde de finanțare

Programul Fidelis se derulează de șase ani, perioadă în care au avut loc 20 de runde de finanțare prin intermediul cărora statul român a ridicat peste 9 miliarde de euro, a spus, joi, președintele Bursei de Valori București, Radu Hanga, la deschiderea oficiala a ședinței de tranzacționare a BVB cu ocazia listării titlurilor de stat Fidelis, emise de Minis

Economic 20-02-2025 13:04

România, pe primul loc în UE la creșterea shopping-ului online în ultimul deceniu

Achizițiile online în Uniunea Europeană au continuat să crească în 2024, cele mai frecvente bunuri achiziționate online fiind hainele (inclusiv articolele sportive), încălțămintea și accesoriile, arată datele publicate joi de Eurostat. Potrivit acestor date, anul trecut, 77% din utilizatorii de internet au cumpărat sau comand

Economic 20-02-2025 12:38

România, prin statele UE cu cele mai mari creșteri ale lucrărilor de construcții în luna decembrie

Lucrările de construcții au crescut ușor în Uniunea Europeană, în luna decembrie 2024, comparativ cu luna noiembrie 2024, iar Polonia, Cehia, Portugalia și România au fost țările membre cu cel mai puternic avans pe acest segment, de la o lună la alta, arată datele publicate, joi, de Eurostat. Conform acestor date, lucrările d

Economic 20-02-2025 12:19

Tanczos Barna: Pentru Ministerul Finanțelor, prioritatea numărul 1 este finanțarea deficitului la costuri cât mai mici

Pentru Ministerul Finanțelor prioritatea numărul 1 este finanțarea deficitului la costuri cât mai mici, iar dacă aceste costuri există dobânzile să fie plătite către investitorii care vin din țară, a declarat, joi, viceprim-ministrului și ministru al Finanțelor, Tanczos Barna, la deschiderea oficiala a ședinței de tranzacționare a BVB cu ocazia listării t

Economic 20-02-2025 11:39

Ivan: Pregătim facilități legate de vizele de turist pentru a ajunge în România, să simplificăm procedurile foarte laborioase

Autoritățile române pregătesc facilități legate de vizele de turist pentru străinii care doresc să viziteze România, iar la nivel diplomatic s-au purtat discuții pentru acorduri comerciale în materie de turism cu câteva state extrem de importante din Uniunea Europeană și din afara ei, a declarat, joi, ministrul Economiei, Digitalizării, Antrep

Economic 20-02-2025 10:38

CFR Călători: Mai multe trenuri anulate joi, după închiderea circulației pe secția Roșiori Nord-Caracal

Mai multe trenuri sunt anulate joi, având în vedere continuitatea închiderii circulației între stațiile Măldăieni - Drăgănești Olt, pe secția Roșiori Nord - Caracal, ca urmare a deraierii unui tren de marfă, a anunțat CFR Călători. Conform sursei citate, trenurile anulate sunt: IR 1599 București Nord - Drobeta Turnu Sev

Economic 20-02-2025 09:46

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,6%, în 2024 (INS)

Cifra de afaceri din industrie, pe total piața internă și piața externă, a crescut în termeni nominali cu 5,6%, în 2024, comparativ cu anul anterior, arată datele publicate, joi, de Institutul Național de Statistică (INS). Evoluția afacerilor din industrie a fost influențată de industria prelucrătoare, care a urcat cu 5,9%, și de i

Economic 20-02-2025 09:39

INS: Volumul lucrărilor de construcții a scăzut în 2024 cu 5,9%

Volumul lucrărilor de construcții, ca serie brută, a scăzut, în 2024, comparativ cu 2023, per total, cu 5,9%, ca urmare a diminuărilor înregistrate la lucrările de întreținere și reparații curente (-11,2%) și la lucrările de construcții noi (-5,3%), arată datele Institutului Național de Statistică. Lucrările de reparații capi

Economic 20-02-2025 09:35

Numărul comenzilor noi din industria prelucrătoare a crescut cu 3,1%, în 2024 (statistică)

Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut, la nivelul anului 2024, în termeni nominali, cu 3,1% față de primele 12 luni din 2023, arată datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate joi. În acest context, a fost raportată o creștere de 7,2% a numărului de comenzi în industria bunurilor de capital. Pe

Economic 20-02-2025 09:18

Dolj: Drumul de legătură dintre DN 6 (zona Uzinei Ford) și drumul Expres Craiova-Pitești - aviz favorabil de la CNAIR

Consiliul tehnico-economic al CNAIR a avizat favorabil varianta finală a analizei de traseu a drumului de legătură dintre DN 6 (zona Uzinei Ford) și drumul Expres Craiova-Pitești. Potrivit unui comunicat de presă al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, în urma analizării celor două variante oferite de către proiectant a fost aleasă v

Economic 20-02-2025 09:00

VIDEO Tanczos Barna: Fiecare sector va fi invitat la discuții, pentru a finaliza normele privind 'taxa pe stâlp' până la finalul lunii martie

Elaborarea normelor privind taxa pe construcții speciale ('taxa pe stâlp') a început și fiecare sector va fi invitat la discuții pentru ca aceste norme să fie finalizate până la finele lunii martie, așa cum prevede Ordonanța privind unele măsuri fiscal-bugetare, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Finanțelor, Tancz

Economic 20-02-2025 07:42

Târgul de Turism al României debutează joi, la București; peste 190 de expozanți din țară și din străinătate

Târgul de Turism al României, ediția de primăvară 2025, debutează joi, la Romexpo, deschiderea oficială urmând să aibă loc în prezența ministrului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan. Ajuns la cea de-a 51-a ediție, Târgul de Turism al României rămâne locul ideal de p

Economic 20-02-2025 07:00

Digital Transformation Council organizează joi conferința 'Are UE un viitor inteligent? Dar România?'

Digital Transformation Council, în parteneriat cu Revista Comunicații Mobile și TelecomTV, organizează joi conferința 'Are UE un viitor inteligent? Dar România?', în cadrul căreia se va analiza rolul României în redresarea tehnologică a UE precum și adaptarea la noile dinamici globale, în contextul recentelor schimbări din

Economic 19-02-2025 20:52

VIDEO Tanczos Barna, despre voucherele de vacanță: Dacă cineva dorește să beneficieze de un sprijin, este normal să aibă și o contribuție personală

Decizia de a nu anula complet voucherele de vacanță a fost una bună, pentru că ar fi fost o lovitură pentru industria HoReCa, și, în același timp, dacă cineva dorește să beneficieze de un sprijin este normal să aibă și o contribuție proprie, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. Acesta