INS: Câștigul salarial mediu net a crescut cu 257 lei la 5.645 lei, în luna decembrie 2024

Câștigul salarial mediu net a crescut la 5.645 lei în luna decembrie 2024, fiind mai mare cu 257 lei (+4,8%) față de luna noiembrie a anului trecut, conform datelor publicate joi de Institutul Național de statistică (INS).
Câștigul salarial mediu brut a fost 9.251 lei în noiembrie, cu 426 lei (+4,8%) mai mare decât în luna noiembrie 2024.
Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activitățile de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (12.141 lei) și în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (11.860 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.129 lei) și în hoteluri și restaurante (3.325 lei).
Comparativ cu luna decembrie a anului 2023, câștigul salarial mediu net a crescut cu 11,1%.
Indicele câștigului salarial real a fost 105,7% în luna decembrie 2024 față de luna decembrie 2023. Indicele câștigului salarial real a fost 104,5% în decembrie 2024 față de luna noiembrie 2024.
Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 267,7%, cu 11,4 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna noiembrie 2024.
''În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparație (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației'', menționează INS.
Foto: insse.ro
În luna decembrie 2024, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna noiembrie 2024, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte), cât și reducerilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.
Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat astfel: cu 25,4% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale; între 17% și 23,5% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), industria metalurgică; între 10,5% și 14,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, tranzacții imobiliare, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea altor mijloace de transport, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), colectarea și epurarea apelor uzate, captarea, tratarea și distribuția apei, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, comerț cu ridicata și cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor și motocicletelor), activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrări audio și activități de editare muzicală (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe); între 6% și 9% în activități profesionale, științifice și tehnice, fabricarea băuturilor, fabricarea produselor textile, alte activități de servicii, activități de editare, industria construcțiilor metalice și a produselor din metal (exclusiv mașini, utilaje și instalații), cercetare-dezvoltare, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice.
Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna noiembrie 2024 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (în funcție de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat astfel: cu 9,3% în fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a.; între 1,5% și 2,5% în alte activități industriale n.c.a., activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea de mobilă, activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor.
În sectorul bugetar în luna decembrie 2024, câștigul salarial mediu net a înregistrat ușoare creșteri comparativ cu luna precedentă în administrația publică (+1,3%), respectiv în sănătate și asistență socială (+1,1%). În învățământ, câștigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna precedentă (-2,5%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare.
''Câștigul salarial mediu brut lunar se determină prin raportarea sumelor brute plătite din fondul de salarii, din profitul net și alte fonduri (exclusiv sumele compensatorii, sumele plătite retroactiv ca urmare a câștigării în instanță a drepturilor bănești aferente anilor anteriori) la numărul mediu al salariaților'', precizează INS. AGERPRES/(AS - autor: Cristian Anghelache, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Burduja: Dacă există motoare de creștere într-o economie, acestea sunt orașele
Orice economie dezvoltată a lumii este o economie urbanizată și dacă există motoare de creștere într-o economie, acestea sunt orașele, a declarat, marți, la evenimentul 'Smart City Industry Awards' (SCIA) 2025, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Teoria Băncii Mondiale, validate din plin de practică, este că nu există dez
Tanczos: România va putea atinge țintele de deficit asumate doar prin măsuri ferme și reducerea cheltuielilor
România va putea atinge țintele de deficit asumate doar prin măsuri ferme, reducerea cheltuielilor și crearea unui stat mai suplu, a scris, marți, pe pagina sa de socializare, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Deficit bugetar de 2,95% din PIB, după primele patru luni din 2025
Deficitul bugetar s-a situat la 2,95% din PIB, după primele patru luni din 2025, comparativ cu 3,25% din PIB în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate marți de Ministerul Finanțelor. 'Execuția bugetului general consolidat în primele patru luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un deficit de 55,97 mili
Bălan (STS): Statul român este într-un amplu proces de digitalizare
Statul român este într-un amplu proces de digitalizare, dar ca să avem servicii și aplicații importante, trebuie să facem asta într-un mod standardizat și coerent, a declarat, marți, la evenimentul 'Smart City Industry Awards' (SCIA) 2025, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Sorin Bălan. 'De
Busuioc (Curtea de Conturi): Cred că e nevoie de registre naționale unice care să asigure interoperabilitatea bazelor de date
România are nevoie de registre naționale unice care să asigure interoperabilitatea bazelor de date, a declarat, marți, președintele Curții de Conturi a României, Mihai Busuioc, subliniind faptul că banii pe care îi avem la dispoziție pentru digitalizare trebuie cheltuiți cu grijă, în așa fel încât 'să nu digitalizăm birocrația&
Dumitrașcu (ARSC): România nu se poate dezvolta fără conceptul de smart city
România nu se poate dezvolta fără conceptul de smart city și avem nevoie să înțelegem nevoile reale ale comunităților, a declarat, marți, la evenimentul 'Smart City Industry Awards' (SCIA) 2025, președintele Asociației Române pentru Smart City (ARSC), Eduard Dumitrașcu. 'Smart city înseamnă mai mult dec&acir
Președintele LAPAR: 20% din suprafața agricolă a României nu beneficiază de titluri de proprietate; nu putem să discutăm nici de irigații, nici de dezvoltare
România are probleme cu seceta pe 7,2 milioane de hectare și cu băltirile pe 3,7 milioane de hectare, deci ne trebuie un sistem de irigație cu dublu scop, atât de irigații, cât și de desecare, a declarat, marți, pentru AGERPRES, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile.
Pricop (AAF): Industria fondurilor de investiții a crescut cu 56% în ultimii 10 ani
Industria fondurilor de investiții a crescut cu 56% în ultimii 10 ani, iar acum depășește 47,4 miliarde de lei, din care segmentul fondurilor deschise de investiții totalizează 27,9 miliarde de lei, în timp ce fondurile de investiții alternative se situează la 19,47 miliarde lei, conform datelor prezentate, marți, de directorul executiv al Asociației Admi
Președintele Societății Naționale Române pentru Știința Solului: Domeniul agriculturii este suprareglementat
Domeniul agriculturii este suprareglementat, cu multe norme care nu țin cont de situația concretă din România, iar din această cauză fermierii au o reticență atunci când discută de reglementările care vin de la Comisia Europeană, consideră profesorul Mihail Dumitru, președinte al Societății Naționale Române pentru Știința Solului.
Aproape jumătate dintre români aruncă mâncare gătită (studiu)
Aproape jumătate dintre români aruncă mâncare gătită, acest comportament menținându-se la un nivel îngrijorător și în 2025, în ciuda faptului că obiceiurile de cumpărare a produselor alimentare au rămas constante, comparativ cu datele analizate în 2024, relevă un studiu dat publicității marți. 'Apr
Salina Praid a devenit inaccesibilă și personalului operator, din cauza ploilor
Platforma Salinei Praid a devenit inaccesibilă și pentru personalul operator și utilaje, din cauza infiltrațiilor provenite de la precipitațiile abundente din ultimele săptămâni, se arată într-un comunicat de presă al Societății Naționale a Sării (SNS), transmis marți AGERPRES. 'În pofida eforturilor depuse de specialiști
Așteptările comunității de afaceri româno-germane privind situația economică din țară s-au deteriorat (sondaj)
Așteptările companiilor din comunitatea de afaceri româno-germană privind mersul economiei românești s-au înrăutățit destul mult față de anul trecut, cu o creștere a celor pesimiști de aproximativ 20 de procente față de anul trecut (2024 - 38%, 2025 - 57%), relevă un chestionar de conjunctură, realizat de AHK România în primăvară.
Banca Națională a României invită publicul la a cincea ediție a evenimentului 'Zilele Porților Deschise'
Banca Națională a României (BNR) invită publicul larg la cea de-a cincea ediție a evenimentului Zilele Porților Deschise, în contextul aniversării a 145 de ani de la înființare, potrivit unui comunicat remis marți AGERPRES. Conform sursei citate, evenimentul va avea loc în zilele de joi, 29 mai, și vineri, 30 mai 2025,
Ministerul Finanțelor a acordat ajutoare de stat de un miliard de lei pentru proiecte de investiții în mai multe sectoare
Ministerul Finanțelor a acordat ajutoare de stat de peste un miliard de lei pentru proiecte de investiții în industria agroalimentară, chimică, auto, aeronautică și în prelucrarea sticlei, a anunțat marți ministrul de resort, Tanczos Barna. Potrivit unui comunicat al MinisteruluiFInanțelor, în perioada 29 iulie - 9 septembrie
Consumatorii au returnat 1,45 miliarde de ambalaje SGR, în primele patru luni din 2025 (RetuRo)
Consumatorii au returnat, de la începutul anului și până la finele lunii aprilie, 1,45 miliarde de ambalaje cu sigla SGR, arată datele administratorului Sistemului de Garanție-Returnare, RetuRo, într-un comunicat de presă transmis, marți, AGERPRES. Potrivit sursei citate, doar la nivelul lunii aprilie au fost colectate aproxi