VIDEO CFR Călători încheie 2024 cu un profit de 15 milioane de lei

CFR Călători a încheiat anul 2024 cu un profit de 15 milioane de lei, prima dată după 9 - 10 ani, și nu va mai fi niciodată pe pierdere pe mandatul meu de director general, a declarat, luni, șeful companiei, Traian Preoteasa.
'Începem prin a face o precizare că în ultimii 10 ani pierderile lui CFR Călători au fost de ordinul sutelor de milioane. Știrea cu care am vrut să încep astăzi este că, la un an de mandat pe Ordonanța 109 de guvernanță corporatistă, 2024, CFR Călători l-a terminat pe un profit de 15 milioane de lei. (...) CFR Călători, la prima, să zicem așa, strigare are un profit de 15 milioane de lei, ceea ce nu s-a mai întâmplat în ultimii 9 -10 ani, n-am făcut un calcul exact. Ce a dus la acest profit, dat fiind că, știți foarte bine, bugetul de venituri și cheltuieli s-a aprobat pe o pierdere de un miliard de lei? (...) Chiar în ultima zi sau penultima zi a anului, deci 30 sau 31 decembrie, s-a aprobat o ultimă rectificare bugetară, care a dus compensația la un nivel de aproximativ 2,133 miliarde de lei. Este valoarea care acoperă cam 90% din solicitările noastre pentru 2024. Probabil vom dezvolta puțin mai târziu dacă e mult, dacă e puțin acest profit. Noi spunem că este un profit și, de anul trecut plecând, pe mandatele mele de director general, bugetul de venituri și cheltuieli al lui CFR Călători nu va mai fi niciodată pe pierdere', a transmis Preoteasa.
În ceea ce privește bugetul de venituri și cheltuieli pe 2025, s-a aprobat într-o primă etapă o compensație similară cu cea de anul trecut, de 2,15 miliarde de lei, dar care nu este suficientă, situație care a dus la adoptarea unor măsuri de către companie, printre care și suspendarea circulației unui număr de 200 de trenuri.
'Din informațiile avute, cel puțin pe prima strigare de proiect de buget, Ministerul Finanțelor, la solicitarea Ministerului Transportului, și aici am avut o discuție și cu domnul ministru Grindeanu, ni s-a aprobat o primă etapă egală cu execuția bugetului pe anul trecut, deci vom avea o compensație în jur de 2,15 miliarde de lei. Este adevărat că aceste 2,15 miliarde de lei nu este suma necesară pentru desfășurarea întregului CSP (contract de servicii publice - n. .r) aprobat în 2022, pe perioada 2022-2032, drept pentru care am luat și am aprobat în Consiliul de Administrație un set de măsuri care să ducă la reducerea cheltuielilor. Aceste măsuri au dus și la suspendarea, nu anularea de trenuri. Ce înseamnă această suspendare? Înseamnă că sunt reduse 200 de trenuri, dar sunt în zile diferite și în special 30-40% sunt în zilele de weekend', a afirmat directorul general al CFR Călători.
El a explicat că această decizie a fost luată pentru a se reduce din cheltuieli, întrucât personalul care lucrează în weekend primește ore suplimentare plătite cu 300%.
'Ce ne-a făcut să ducem această suspendare a trenurilor spre weekend? Este adevărat că avem un deficit de mecanici, în special de mecanici, că personalul de exploatare se împarte în mecanici, revizor, șef de tren și alții, unde mai am în activitate cam 100 de persoane care fac cumul de pensie și salariu. Probabil că până la sfârșitul anului vom compensa sau, dacă nu, în 2026 și nu cred că vom mai avea angajați care să cumuleze pensie cu salariu la nivel de exploatare. Este adevărat că anumiți lideri de sindicat se plâng de această tăiere, dar nu informează corect. Informația corectă este că nu s-a tăiat niciun salariu cu niciun leu. Este adevărat că se vor mai diminua veniturile. Veniturile se compun din salariu, sporuri, sporuri festive, sporuri festive suplimentare. Sâmbăta și duminica, deci în weekend, orele suplimentare festive se plătesc cu 300%. Noi avem situația călătorilor care plătesc bilet pe absolut orice tren, fiind digitalizată vânzarea de bilete. Aceste trenuri pe care noi le-am suspendat, în afară de faptul că ne puteau duce să plătim cheltuieli salariale majorate, v-am spus și cu 300%, nu au mai mult de 2-3 călători. Toate suspendările de trenuri care s-au făcut și sunt publicate au o reducere, să zicem, a numărului de activități cu 3%, maxim 4%', a susținut Preoteasa.
Potrivit acestuia, din primele calcule reiese o reducere a cheltuielilor în jur de 25 - 30 de milioane de lei la nivelul lunii ianuarie, în urma suspendării acestor trenuri. În plus, trebuie compensate veniturile pe care le avea compania din facilitățile acordate anterior studenților și care se ridicau la aproape 220 milioane de lei.
'V-am spus, compensația solicitată nu acoperă întreg spectrul contractului de servicii publice și trebuie să luăm niște măsuri. Le-am luat înainte de apariția ordonanței-trenuleț, le-am gândit, nu ne împiedică, nici nu ne ajută ordonanța-trenuleț, sunt niște decizii luate de managementul companiei pentru reducerea cheltuielilor. La prima strigare, rămâne de analizat, pe luna ianuarie cheltuielile s-au redus cu în jur de 25 - 30 de milioane (de lei - n. r.). Bugetul nu va mai fi întocmit pe pierdere. Trebuie să compensăm, că ne place, că nu ne place, anularea facilităților pentru studenți ne costă în buget venituri de aproape 200 - 220 de milioane de lei. Trebuie ori să găsim în altă parte veniturile, ori să reducem cheltuielile. Prima etapă care ne-a stat la îndemână va fi reducerea cheltuielilor și o vom face fără probleme', a adăugat șeful companiei.
Traian Preoteasa a precizat că salariile la CFR Călători s-au luat în totalitate și fără întârzieri, însă a admis că, prin măsura suspendării trenurilor, veniturile mecanicilor vor scădea cu 3.000 - 4.000 de lei, deci, economiile pe care compania le va face ajung la câteva zeci de milioane de lei pe an, având în vedere că sunt 1.500 de mecanici.
'O să vă dau niște date. Deci, venitul brut al mecanicului, nivelul mediu, ajunge la 22.000 de lei. Asta înseamnă vreo 12-13.000 de lei pe net. Venitul maxim al mecanicilor a depășit 30.000 de lei. (...) Veniturile și nu salariile, fac precizări, scad anulând acele ore care se prestează în festive de weekend. Avem 1.500 de mecanici, cred că sunt câteva zeci de milioane de lei pe an. (...) Nu voi avea nicio mustrare de conștiință să țin societatea în echilibru. Nu voi da curs niciunei presiuni de a perturba activitatea economică. V-am spus, este o companie pe profit astăzi, va rămâne o companie pe profit până la plecarea mea. Când va fi aceasta, vom vedea. În ceea ce privește partea financiară criticată peste tot în toată presa și nu numai de neplata orelor suplimentare, nu este adevărat. Respectăm legea întru totul. Dar, precizez din nou, și voi reitera această afirmație, vom respecta legea în interesul lui CFR Călători și nu al cuiva, indiferent cine e acela. Vom plăti orele suplimentare și le-am plătit, nu cred că există vreun angajat al căii ferate la CFR Călători care nu și-a primit salariul la zi, nu și-a primit bonurile de masă la zi și, când spun la zi, înseamnă mai devreme, nu la datele prevăzute în contractul colectiv de muncă, sau nu și-au primit veniturile realizate din ore suplimentare. Este adevărat că încercăm și, exact ce v-am spus, prin această suspendare a unor trenuri - am mai analizat din ele, vreo două - trei am mai băgat, probabil o să mai analizăm, o să mai scoatem, o să mai băgăm - este o dinamică în aceasta. Oricine face ore suplimentare necompensate în cele 90 de zile vor fi plătite conform legii. Nu se va încălca legea, dar iar spun legea și interesul CFR Călători', a arătat el.
Traian Preoteasa a mai spus că decizia cu privire la trenurile care trebuie suspendate a aparținut regionalelor și nu 'a venit de sus', iar dacă există solicitări pentru un anumit tren suspendat și va avea călători, acesta va fi repus în circulație.
'Dată fiind organizarea teritorială pe cele opt regionale, nu a venit o decizie de sus 'tăiați 7 trenuri, 15 trenuri, 12 trenuri'. Au servicii în subordine, fac o analiză, au încasările, au situația orelor festive suplimentare și au fost corelate. La Anina-Oravița au fost niște discuții...nu este un tren rentabil, cel puțin în zilele din afara weekend-ului. În weekend este încărcat, nu avem o problemă. Numai că toate presiunile - și nu țin cont de presiuni, dar să zicem că ne-au convins să dăm drumul și în cursul săptămânii - au fost partea de istorie și turism. Au venit primarii, au venit... am găsit o înțelegere. Am mai pus și la București, dacă nu mă înșel, două trenuri în circulație. Suntem într-o dinamică continuă. Dacă vreo regională, oricare ar fi ea, face dovada că un anumit tren are solicitări, nu știu, de la Consiliul Județean, de la primării și are 20 sau 30 de călători sau măcar 10, da, va fi pus în circulație. Dacă nu am, rămân suspendate. Suspendat înseamnă că prin anumite modificări de mobilitate le pot pune la loc oricând. Am trasă, am tot ce-mi trebuie, le pot pune la loc oricând, da nu le voi pune la loc decât dacă am convingerea că nu vor merge goale', a subliniat el. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
INS: Industria prelucrătoare a raportat o creștere de 1,6% a comenzilor noi, în primele patru luni
Volumul comenzilor noi din industria prelucrătoare a crescut cu 1,6%, în primele patru luni ale acestui an față de intervalul similar din 2024, arată datele publicate, joi, de Institutul Național de Statistică (INS). Conform statisticii oficiale, în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2025, au fost înregistrate majorări ale come
Bursa de la București a închis în scădere pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de miercuri
Bursa de Valori București (BVB) a închis în scădere pe majoritatea indicilor ședința de miercuri iar valoarea totală a tranzacțiilor s-a situat la 66,375 milioane de lei. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacționate 20 de companii listate pe Piața Reglementată, s-a depreciat cu 0,05%, până la val
Pistol (CNAIR): Lucrările pentru construcția lotului 4 al A0 Nord au depășit 70%
Lucrările pentru construcția celor 4,5 kilometri ai lotului 4 al A0 Nord (Pantelimon - Glina) au depășit 70%, a anunțat, miercuri, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol. 'Constructorul român (UMB) este mobilizat în șantier cu 420 de muncitori și 180 utilaje. Se lucrează acum
Investitorii individuali se orientează către aur; cei din România, speriați de o posibilă recesiune (studiu)
Investitorii individuali consideră aurul ca fiind cea mai bună protecție împotriva deprecierii dolarului, în contextul volatilității piețelor și al incertitudinii economice, relevă cel mai recent sondaj trimestrial Retail Investor Beat, realizat de platforma de tranzacționare și investiții eToro. Potrivit sursei citate, temerile privind o potențial
Festivalul Internațional de Folclor din București modifică traseele autobuzelor 100, 203 și 205, în perioada 19-23 iunie
Autobuzele liniilor 100, 203 și 205 vor circula pe trasee modificate, în perioada 19-23 iunie, pentru desfășurarea Festivalului Internațional de Folclor 'Muzici și Tradiții în București', informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public (TPBI), într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES. Potrivit
RECTIFICARE Administrația Fondului pentru Mediu suspendă programele de finanțare, inclusiv Rabla, până la formarea noului guvern
În știrea cu titlul 'Administrația Fondului pentru Mediu suspendă programele de finanțare, inclusiv Rabla, până la formarea noului guvern', difuzată luni, la ora 13:28, pe fluxul Economic Intern şi pe www.agerpres.ro, în titlu și în primul paragraf se va citi corect 'suspendă lansarea programelor de finanțare', în loc de 'sus
Angajatorii din România oferă 32.258 de locuri de muncă; 336 de posturi sunt disponibile în străinătate
Agenții economici din România oferă 32.258 de locuri de muncă, în timp ce angajatorii din Spațiul Economic European (SEE) pun la dispoziție 336 de posturi, prin rețeaua Eures, arată datele centralizate miercuri de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru conducător auto transport
România a înregistrat cea mai mare creștere, cu 57 %, a proiectelor de investiții străine directe din ECE, în 2024 (studiu)
Intrările de investiții străine directe (ISD) în România au scăzut anul trecut cu 14%, la 5,7 miliarde de euro, de la 6,6 miliarde de euro în 2023, conform studiului EY Attractiveness Survey România 2025, însă țara noastră a înregistrat cea mai mare creștere a proiectelor ISD din Europa Centrală și de Est, cu 57%. Astfel, Ro
Mircea Fechet: Am completat arsenalul de luptă împotriva poluării al Gărzii Naționale de Mediu cu 46 drone dotate cu senzori
Arsenalul de luptă împotriva poluării al Gărzii Naționale de Mediu (GNM) a fost completat cu 46 de drone dotate cu senzori și termoviziune, a anunțat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, pe pagina sa de Facebook. 'Monitorizăm România de la înălțime: am completat arsenalul de luptă împotriva poluării al
Șeful ANIS: Industria IT a fost afectată semnificativ de excluderea facilităților fiscale
Industria IT a fost afectată semnificativ de eliminarea facilităților fiscale, iar pentru următoarea perioadă ne dorim cel mai mult să ne păstrăm oamenii cei mai valoroși în România, a declarat, miercuri, președintele Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), Edward Crețescu. 'Noi, ca industrie de IT, suntem într-u
Folcuț (ARB): România rămâne pe ultimul loc în topul statelor UE în privința competențelor digitale
România se plasează, din păcate, în continuare pe ultimul loc în Uniunea Europeană în topul competențelor digitale de bază, cu un procent de 27,7% la nivelul anului 2023, față de media europeană de 56,6%, a declarat, miercuri, directorul executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), Gabriela Folcuț, în conferința 'Digitalizare și Sig
ANSVSA: Caz izolat de variolă ovină confirmat în România
Virusul POX - variola ovină - a fost confirmată marți pentru prima dată pe teritoriul României, potrivit unui comunicat de presă al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), care menționează că este vorba de un caz izolat în județul Teleorman. ''În data de 17 iunie 2025, pentr
ONJN a publicat Ordinul ce aduce îmbunătățiri în ceea ce privește autoexcluderea
Ordinul președintelui Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc care are rolul de a aduce îmbunătățiri privind autoexcluderea a fost publicat, marți, în Monitorul Oficial, informează ONJN printr-un comunicat. Potrivit sursei citate, la preluarea mandatului de către noua conducere (20 aprilie 2025) erau înregistrate aproximativ 15.000 de cerer
Cosmin Marinescu: Cele mai importante economii bugetare le putem face câștigând credibilitate, prin măsuri clare și coerente
Cele mai importante economii bugetare pot fi făcute câștigând credibilitate prin măsuri clare și coerente, iar prin adoptarea unui pachet credibil de consolidare fiscală dobânzile la care România va atrage finanțare pot scădea semnificativ, consideră Cosmin Marinescu, viceguvernator al Băncii Naționale a României.
APIA: Peste 60 de milioane de euro vor ajunge la fermieri pentru susținerea sectoarelor sensibile
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început, miercuri, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024, în care 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). ''