logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Războiul din Ucraina a afectat economia României cu 1,6 pp în 2022; inflația ar fi crescut, în absența războiului, mai puțin cu 1 pp (studiu)

Imagine din galeria Agerpres

Războiul din Ucraina a afectat economia României cu 1,6 puncte procentuale în 2022, iar inflația ar fi crescut mai puțin cu 1 punct procentual, arată studiul 'Macroeconomic Consequences of the War in Ukraine on Central and Eastern European Economies: A SVAR Analysis' publicat pe website-ul BNR, având ca autori pe Daniel Dăianu, Tudor Grosu, Andrei Neacșu, Andrei Tănase și Radu Vrânceanu.

'Estimările pentru România indică, pentru anul 2022, un PIB cu 1,6 puncte procentuale mai redus relativ la absența războiului din Ucraina. Impactul aferent României este cel mai ridicat în cadrul grupului analizat, aproximativ dublu față de cel estimat pentru celelalte state. În ceea ce privește inflația, prețurile ar fi crescut cu aproape 1 punct procentual mai puțin relativ la absența războiului. Totodată, analiza intervalelor de incertitudine aferente estimărilor arată faptul că impactul estimat al războiului ar fi putut fi mai mare. În cadrul grupului de state analizate, se notează un anumit grad de eterogeneitate a rezultatelor, cel mai redus fiind în cazul Bulgariei, iar cel mai ridicat în cazul Cehiei. Într-o notă generală, creșterea prețurilor la energie ca urmare a războiului din Ucraina a avut un impact disproporționat asupra consumatorilor și a întreprinderilor, companiile mari consumatoare de energie confruntându-se cu costuri operaționale mai mari, randamente reduse ale capitalului propriu și un risc de credit ridicat. Gospodăriile cu venituri reduse au fost cele mai afectate, înregistrând o scădere semnificativă a resurselor pentru consum. Studiul nu abordează în mod specific aceste efecte distributive, concentrându-se în schimb pe implicațiile macroeconomice', se spune într-un comunicat al BNR.

Analiza se concentrează pe efectele pe termen scurt ale șocului și, ca atare, nu permite tragerea unor concluzii cu privire la schimbările structurale pe care războiul le-ar fi putut produce. În cadrul schimbărilor structurale potențiale s-ar putea lua în considerare incertitudinea crescută a investițiilor în țările aflate în proximitatea zonei de conflict, prețul relativ mai ridicat al energiei (cu efecte asupra alocării resurselor), o înrăutățire a coeziunii sociale, decuplarea economică de Rusia și reorientarea fluxurilor comerciale către alte țări. În același timp, se amplifică provocările legate de gestionarea creșterii datoriei publice și a deficitelor bugetare.

În schimb, semnalează analiza, războiul poate prezenta unele oportunități pentru economiile din flancul estic. Printre acestea se numără transferul în regiune a întreprinderilor occidentale care își desfășurau anterior activitatea în Ucraina sau Rusia, creșterea investițiilor în sectorul apărării, care ar putea stimula creșterea economică pe termen scurt (deși constrângerile bugetare ar putea afecta alocarea resurselor către sectoarele civile) și avansarea proiectelor strategice în cadrul cooperării consolidate a NATO.

Din punct de vedere al politicilor macroeconomice, constatările studiului subliniază rolul esențial al absorbției eficiente a fondurilor UE, în special a celor alocate în cadrul programelor 'Next Generation EU', în atenuarea efectelor negative persistente ale invaziei rusești în Ucraina. Aceste fonduri pot oferi un sprijin extrem de necesar pentru redresarea economică prin finanțarea investițiilor cheie în infrastructură, energie verde și digitalizare, care nu doar stimulează creșterea economică, ci și consolidează reziliența pe termen lung.

Studiul, publicat pe website-ul BNR și având ca autori pe Daniel Dăianu, Tudor Grosu, Andrei Neacșu, Andrei Tănase și Radu Vrânceanu, investighează efectele macroeconomice ale invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022 asupra economiilor din regiune, în particular Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia și România.

Analiza sugerează un impact în general mai mare asupra activității economice în țările din Europa Centrală și de Est în comparație cu economiile din Europa de Vest. Rezultatul poate fi atribuit slăbiciunilor structurale ale acestor economii și, totodată, apropierii geografice de zona de conflict, care a dus la o volatilitate mai mare a variabilelor macroeconomice.

Invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 s-a transformat într-un război terestru de mare intensitate. Țările din Europa Centrală și de Est (ECE) au reacționat rapid la provocările umanitare și militare generate de război. Acestea au primit un număr mare de refugiați ucraineni, au furnizat arme și muniții Ucrainei și au cooperat în cadrul NATO pentru a se coordona sprijinul logistic și militar. În plus, țările din prima linie au crescut eforturile de asigurare a unei capacități de apărare superioare.

Războiul din Ucraina a adus un nou val de provocări, creșterea prețurilor la energie determinând creșterea costurilor de producție și erodarea puterii de cumpărare a gospodăriilor. Această dinamică a afectat competitivitatea întreprinderilor și a redus cheltuielile de consum. Întrucât Europa de Vest, principalul partener comercial al țărilor ECE, a suferit, de asemenea, perturbări economice, oportunitățile de export s-au diminuat. În acest context, guvernele au implementat scheme de ajutor pentru populație și întreprinderi, punând și mai mult la încercare finanțele publice, în timp ce băncile centrale au majorat ratele dobânzilor pentru a face față creșterii ratei inflației. Această combinație de măsuri fiscale și monetare a evidențiat presiunile economice semnificative cu care se confruntă regiunea în contextul unor crize suprapuse.

Analiza cantitativă a impactului războiului asupra economiilor menționate s-a bazat pe un set de date care include variabile globale (indicele de risc geopolitic - GPR, prețul petrolului, PIB-ul SUA și IPC SUA) și, respectiv, variabile specifice fiecărei țări (creșterea economică, inflația IAPC, indicatorul sentimentului economic, cursul de schimb real efectiv și rata dobânzii interbancare la 3 luni). Totodată, în sectorul variabilelor globale, a fost inclus prețul gazului, acesta reprezentând un canal important de transmitere a șocurilor.

Indicele GPR, o variabilă de importanță deosebită în cadrul modelului utilizat, aproximează gradul tensiunilor geopolitice pe baza frecvenței articolelor de știri din ziarele importante, care raportează evenimente negative precum războaie, atacuri teroriste și orice tensiuni între state și actori politici care afectează cursul relațiilor internaționale.

Rezultatele obținute de către autorii studiului relevă un mix de efecte ale războiului asupra țărilor ECE. Creșterea prețurilor la energie și, în acest context, scăderea încrederii consumatorilor și a întreprinderilor, au afectat negativ creșterea economică. Totodată, inflația în întreaga regiune a crescut brusc, în principal pe fondul creșterii prețurilor la energie. Ca răspuns, băncile centrale au majorat ratele dobânzilor de referință, urmărind totodată stabilizarea cursului de schimb și menținerea stabilității financiare. Întrucât războiul a avut un efect restrictiv în întreaga regiune, guvernele au pus în aplicare măsuri de sprijin fiscal, cum ar fi subvențiile pentru energie, plafonarea prețurilor și sprijinul sectoarelor vulnerabile, inclusiv industriile mari consumatoare de energie și IMM-urile. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 481

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 23-03-2025 12:33

Burduja: Sunt pentru tranziția energetică inteligentă și echilibrată, nu pentru o terapie șoc care ne subminează independența energetică

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține că este pentru tranziția energetică inteligentă și echilibrată, iar nu pentru o terapie șoc care ne subminează independența energetică, conform unei postări pe pagina sa de Facebook. 'Am participat aseară la dezbaterea pe Green Deal, organizată în cadrul proiectului Starea Studenților, o inițiativă excel

Economic 23-03-2025 10:50

Reporturi la toate categoriile de jocuri ale Loteriei Române la tragerile de duminică

Un report în valoare de peste 28,3 milioane de lei (peste 5,69 milioane de euro) se înregistrează la Loto 6/49, la categoria I, la Noroc este în joc un report de peste 13,13 milioane de lei (peste 2,64 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 13,87 milioane de lei (peste 2,79 milioane de euro), informează Loteria Română.

Economic 23-03-2025 10:00

Producția de țiței a României a scăzut cu 4,5% în ianuarie 2025; importurile s-au majorat cu 15,6%

România a produs, în ianuarie 2025, o cantitate de țiței de 219.000 tone echivalent petrol (tep), cu 12.700 tep mai mică (-4,5%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de țiței au totalizat, în prima lună din 2025, 840.700 tep,

Economic 22-03-2025 15:02

INS: Producția de cărbune a crescut cu 3,9% în ianuarie 2025; importurile s-au redus cu 64,2%

Producția de cărbune a României s-a cifrat în ianuarie 2025 la 172.100 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 3,9% mai mare (plus 6.400 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada menționată, de 2.400 tep, în

Economic 22-03-2025 13:54

ANPC a amendat cu 110.000 de lei unitățile care desfășoară activități de comercializare a peștelui în Halele Centrale Obor

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a aplicat amenzi de 110.000 de lei după o acțiune de control în Halele Centrale Obor - Hala de Pește, unde fost controlați 12 operatori economici care desfășoară activități de comercializare a peștelui și produselor din pește 'ANPC, împreună cu comisarii Gărzii Naționale de Mediu - Co

Economic 22-03-2025 10:44

Cristian Pistol (CNAIR): Stadiul lucrărilor pe șantierul secțiunii Suplacu de Barcău-Chiribiș a autostrăzii Transilvania a ajuns la 5%

Stadiul lucrărilor pe șantierul secțiunii Suplacu de Barcău-Chiribiș a autostrăzii Transilvania a ajuns la 5%, în condițiile în care săpăturile au început în data de 20 ianuarie, a anunțat sâmbătă directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol. 'Antreprenorul rom&ac

Economic 22-03-2025 10:24

Paul Anghel (ANPC): Atenție la cumpărarea peștelui și produselor din pește

Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, recomandă cumpărătorilor să fie atenți la cumpărarea peștelui și produselor din pește, pentru a evita riscurile asupra sănătății în perioada premergătoare Bunei Vestiri și a Floriilor. 'Verificați cu atenție aspectul exterior al produsulu

Economic 21-03-2025 20:19

România face un salt esențial în cercetarea medicală de elită, punând tehnologia avansată direct în slujba pacienților (ministru)

România face un salt esențial în cercetarea medicală de elită, punând tehnologia avansată direct în slujba pacienților, a anunțat, vineri, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Astăzi am marcat un moment decisiv pentru viitorul sănătății în România prin lansarea proiectului stra

Economic 21-03-2025 16:16

Popa (BNR): Distincția acordată de IBNS reprezintă o confirmare a progresului înregistrat de România în peisajul numismatic internațional

Distincția pentru cea mai bună bancnotă comemorativă a anului 2024 acordată de International Bank Note Society (IBNS) reprezintă nu doar o apreciere a valorii artistice și tehnice a bancnotei, ci și o confirmare a progresului pe care România l-a înregistrat în peisajul numismatic internațional, susține Cristian Popa, membru în Consiliul de Adm

Economic 21-03-2025 15:13

Stadiul fizic al lucrărilor pe lotul Mizil-Pietroasele al Autostrăzii Moldova a depășit 98% (ministru)

Asocierea româno-bulgară a ajuns la un stadiu fizic al lucrărilor de 98,6% pe lotul Mizil-Pietroasele al Autostrăzii Moldova, a anunțat vineri ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.

Economic 21-03-2025 14:55

Vodafone România a câștigat contractul pentru implementarea sistemului electronic de tarifare rutieră

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat, vineri, câștigătorul contractului pentru implementarea sistemului electronic de tarifare rutieră, valoarea finanțării din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) fiind de aproape 224,5 milioane de lei, fără TVA. 'Vineri, 21.03.2025, după finali

Economic 21-03-2025 14:14

ANRE și Universitatea Politehnică București, protocol de colaborare pe o serie de proiecte de inteligență artificială

Președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, George Niculescu, și rectorul Universității Politehnice București, Mihnea Costoiu, au semnat, vineri, un protocol de colaborare ce permite studenților din cadrul Facultății de Energetică să desfășoare stagii de practică în cadrul ANRE. Protocolul a fost semnat

Economic 21-03-2025 13:53

ANCOM: Difuzarea conținutului produs de 25 de canale media, interzisă în Uniunea Europeană

Difuzarea conținutului produs de 25 de canale media identificate de Consiliul Uniunii Europene va fi interzisă în țările-membre, conform măsurilor dispuse prin Regulamentul Consiliului UE nr. 833/2014 privind măsuri restrictive având în vedere acțiunile Rusiei de destabilizare a situației în Ucraina, a transmis, vineri, într-un comunicat

Economic 21-03-2025 12:57

Ministerul Muncii va dezvolta un sistem național de management privind consilierea în carieră

Serviciile de orientare profesională din România vor fi îmbunătățite printr-un sistem național de management privind consilierea în carieră, care va fi dezvoltat de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în cadrul unui proiect european.

Economic 21-03-2025 12:56

Consiliul Concurenței: Anunțarea unor majorări de prețuri poate încălca Legea Concurenței

Declarațiile prin care reprezentanții unor companii își anunță intențiile de a majora prețurile la produsele pe care le comercializează pot conduce la coordonarea comportamentului concurenților și la o creștere artificială a prețurilor pe piață, atrage atenția președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Autoritatea de concurență precizează, &